ΕΣΥ: 139 υγειονομικοί πήραν τη δική τους… πρωτοβουλία για τη δημόσια υγεία

Ελλάδα
ΕΣΥ: 139 υγειονομικοί πήραν τη δική τους… πρωτοβουλία για τη δημόσια υγεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενώνουν δυνάμεις για την προάσπιση του ΕΣΥ και την αντιμετώπιση της πανδημίας

Στη συγκρότηση ενός δικτύου εργαζομένων στην Υγεία και την Πρόνοια, οι οποίοι θα αγωνιστούν μαζί με τους πολίτες για την υπεράσπιση και την ενίσχυση του δημόσιου Συστήματος Υγείας, στοχεύουν δεκάδες υγειονομικοί, οι οποίοι έδωσαν στη δημοσιότητα το πρώτο τους επίσημο κείμενο.

Πρόκειται για 139 γιατρούς, νοσηλευτές και εργαζόμενους στην Πρόνοια, είτε στον δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι πραγματοποίησαν, μάλιστα, πρόσφατα, την πρώτη τους διαδικτυακή συνάντηση.

Στην ανακοίνωσή τους οι υπογράφοντες ρίχνουν τα “βέλη” τους προς την κυβέρνηση, καυτηριάζοντας μεταξύ άλλων τη “στρατηγική” των lockdowns.

Σύμφωνα με την εν λόγω ανακοίνωση, «η κυβέρνηση, με τη συνενοχή της “Επιτροπής Ειδικών”, έναν χρόνο μετά την εμφάνιση της πανδημίας, όχι μόνο δεν ενισχύει ουσιαστικά, αλλά υπονομεύει το δημόσιο Σύστημα Υγείας. Συνεχίζει χωρίς αποτελεσματική επιδημιολογική επιτήρηση και συνεκτικό σχέδιο περιορισμού της μετάδοσης. Επιρρίπτει τις δικές της ευθύνες στην “ατομική ευθύνη”.

Καταφεύγει στη στρατηγική των ατελέσφορων lockdowns-ακορντεόν με μεγάλο κόστος για τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρομεσαίους, βαθαίνοντας την οικονομική ύφεση. Χρησιμοποιεί την αστυνομική καταστολή ως κύριο μέτρο για την πανδημία. Αυξάνει τις δαπάνες για την Αστυνομία στον προϋπολογισμό για το 2021, ενώ τις μειώνει για τη δημόσια Υγεία κατά μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Από την άλλη, ο ιδιωτικός τομέας χρηματοδοτείται απλόχερα.

Παρουσιάζει επικοινωνιακά ως θαύμα το εμβόλιο, ενώ γνωρίζει ότι ο εμβολιασμός απαιτεί χρόνο, κρατική οργάνωση, πειθώ και κοινωνικό σχέδιο και ενώ οι πατέντες των πολυεθνικών φαρμάκου και ο ανταγωνισμός τους οδηγούν σε επικίνδυνες καθυστερήσεις στην Ε.Ε. και την Ελλάδα. Η υγεία εμπορευματοποιήθηκε πλήρως - οικοδομήθηκε ένα υγειονομικό σύστημα με πυρήνα τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων υγείας.

Αυτή η πολιτική ενισχύει τα ανορθολογικά και αντιεπιστημονικά ρεύματα. Η εμπειρία όμως καταρρίπτει τις απόψεις τους. Μέσα σε 12 μήνες από την εμφάνιση του νέου κορωνοϊού, διαθέτουμε εμβόλια, διαγνωστικές μεθόδους και θεραπευτικές στρατηγικές, επειδή η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα δεν ακολούθησε τη “συνωμοσιολογία” των σκοταδιστών και ακροδεξιών.

Το τίμημα από αυτή την άδικη και ταξική πολιτική είναι οι δεκάδες χιλιάδες ασθενείς, οι χιλιάδες ανάπηροι και οι νεκροί από τη νόσο COVID-19, που γίνεται ακόμη πιο βαρύ, εάν προστεθεί ο αριθμός ασθενών και θανάτων από τη μετατροπή όλου του υγειονομικού συστήματος σε σύστημα αντιμετώπισης του SARS-COV-2 και από την οικονομική κρίση.

Η κατάσταση αυτή δεν ήρθε ξαφνικά. Κάτω από τα νεοφιλελεύθερα δόγματα, επί δεκαετίες υποβαθμίστηκε σκόπιμα το ΕΣΥ και ενισχύθηκαν οι μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας. Η κατάσταση χειροτέρευσε δραματικά με τις μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόστηκαν από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Και τώρα, η κυβέρνηση ετοιμάζει τη χαριστική βολή με την καταστροφική “Σύμπραξη” Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Η ίδια πολιτική εφαρμόστηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου, με λίγες φωτεινές εξαιρέσεις».

Η Πρωτοβουλία για τη συγκρότηση του Δικτύου προτείνει ένα εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας στη χώρα. Το επίμαχο σχέδιο θα πρέπει, σύμφωνα με τους υπογράφοντες, «να στηρίζεται στους εξής πυλώνες:

α) Στην πρόληψη της διάδοσης του SARS-COV-2 με μέτρα κατά της υπερσυγκέντρωσης στους χώρους εργασίας, εκπαίδευσης και μεταφορών, στις δομές ηλικιωμένων, προσφύγων και μεταναστών και στα σωφρονιστικά ιδρύματα.

β) Στην πρόληψη της διασποράς, με ένα εθνικό σχέδιο μαζικών και δωρεάν τεστ για τον εντοπισμό των μολύνσεων, την ιχνηλάτηση των επαφών τους, τη στοχευμένη απομόνωση σε ειδικές δομές και την ιατρική παρακολούθηση, με ορθολογική χρήση μέτρων καραντίνας όπου είναι αναγκαίο, ενάντια στην καταπάτηση των δημοκρατικών ελευθεριών.

γ) Στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου COVID-19 και στην ταχεία εφαρμογή των συνιστώμενων θεραπευτικών στρατηγικών με στενή ιατρική παρακολούθηση, ώστε να νοσηλεύονται έγκαιρα οι ασθενείς που παρουσιάζουν σοβαρό COVID-19, με αύξηση των ΜΑΦ και ΜΕΘ.

δ) Στην ισότιμη, δωρεάν διανομή των εμβολίων με σπάσιμο των πατεντών, διεθνή συνεργασία και εθνική παραγωγή, με ταχύτητα και προτεραιότητα στους πληθυσμούς που βρίσκονται σε κίνδυνο, από ένα ενιαίο κέντρο εμβολιασμών, με ευθύνη της Πολιτείας.

Για να πραγματοποιηθεί αυτό το σχέδιο χρειάζεται άμεσα να κινητοποιηθεί το κίνημα των υγειονομικών δυνάμεων της χώρας, να οργανωθεί η δημόσια πρωτοβάθμια περίθαλψη με κέντρο τον SARS-COV-2 και όχι σε βάρος των άλλων αναγκών. Με ένα κεντρικό κρατικό σχέδιο που θα επιτάσσει τις μεγάλες επιχειρήσεις υγείας και θα οργανώνει τον συντονισμό με τα ιδιωτικά ιατρεία, με όρους δημοσίου συμφέροντος. Παράλληλα, απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων που προωθεί την “ατομική ευθύνη”, μπορεί και πρέπει να οργανωθεί η αγωνιστική δράση και η αλληλεγγύη των δυνάμεων της εργασίας. Η πανδημία ανέδειξε ότι απαιτείται να τεθούν τα θεμέλια μιας άλλης κοινωνικής πολιτικής για την Υγεία που να απαντά στο σήμερα και το αύριο του ελληνικού λαού και της χώρας. Για ένα ριζικά νέο, σύγχρονο, δημόσιο και δωρεάν Εθνικό Σύστημα Υγείας, που θα αντιμετωπίζει την υγεία ως λαϊκό δικαίωμα και κοινωνικό αγαθό:

- Με μια διαφορετική Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με κέντρο την πρόληψη πρώτα από όλα στους εργαζόμενους και τα λαϊκά, φτωχά στρώματα. Δικτυωμένη στους χώρους εργασίας, σπουδών, μεταφορών και κοινωνικών δομών. Σε αντιπαράθεση με τις μνημονιακές πολιτικές και δεσμεύσεις, καθώς και με το σημερινό, νεοφιλελεύθερο, ιδιωτικοοικονομικό μοντέλο της νοσοκομειοκεντρικής και ιατροκεντρικής υγείας.

- Με τη μεγάλη αύξηση των δαπανών για τη δημόσια υγεία και πρόνοια με αναπροσανατολισμό της οικονομικής πολιτικής στο “κοινωνικό κράτος”, δηλαδή στις κοινωνικές και λαϊκές ανάγκες, σε αντιπαράθεση με τον προσανατολισμό στην εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, στους επιχειρηματικούς ομίλους, την Αστυνομία και τους πολεμικούς εξοπλισμούς. Με την αντίστοιχη υποστήριξη του ΕΣΥ με μόνιμο υγειονομικό προσωπικό και εξοπλισμό, ώστε να καλύπτει πραγματικά τόσο τις έκτακτες, όσο και τις διαρκείς ανάγκες του λαού για περίθαλψη. Με εθνικοποιήσεις και κοινωνικό έλεγχο στη φαρμακοβιομηχανία και τη βιομηχανία παραγωγής υγειονομικών υλικών.

- Με την πρόληψη απέναντι στη συνεχή επανεμφάνιση επιδημιών, νέων ή και παλαιότερων ασθενειών, σωματικών και ψυχικών, με μέτρα προστασίας της εργασίας, της διατροφής, της λαϊκής στέγης, των πόλεων, αλλά και της φύσης, των άγριων και οικόσιτων ζώων, ενάντια στην ανεξέλεγκτη και καταστροφική δράση των πολυεθνικών, που γεννούν τις επιδημίες και τις μαζικές ασθένειες. Με ουσιαστική εκπαίδευση του λαού για την υγεία σε ρήξη με τις συνωμοσιολογικές προκαταλήψεις και την άκριτη αποδοχή των διαφόρων “ειδικών”».

Κάλεσμα για συμμετοχή στο Δίκτυο

Εν κατακλείδι, οι 139 υπογράφοντες καλούν στη δημιουργία ενός Δικτύου που θα μπορεί:

* Να γίνει ο πόλος έλξης και συσπείρωσης ευρύτερων, έντιμων, μαχόμενων υγειονομικών και εργαζόμενων στην υγεία και την πρόνοια.

* Να δικτυωθεί σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, στους χώρους δουλειάς ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, στο επιστημονικό δυναμικό και ιδιαίτερα στους νοσηλευτές και νοσηλεύτριες, στο τεχνικό και διοικητικό προσωπικό, που αποτελούν και τη σπονδυλική στήλη του Συστήματος Υγείας.

* Να αποτελέσει τον συνεκτικό κρίκο μεταξύ των υγειονομικών και του ευρύτερου συνδικαλιστικού κινήματος και των φορέων της κοινωνίας, ιδιαίτερα στους Δήμους, δρώντας συμπληρωματικά και όχι αντιπαραθετικά με υπάρχουσες συνδικαλιστικές συλλογικότητες.

* Να συνδεθεί με τους πολίτες που έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες υγείας και ιδιαίτερα τις πιο ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες, όπως οι χρόνια πάσχοντες.

* Να έρθει σε συνεργασία με ανεξάρτητους και έντιμους επιστήμονες άλλων κλάδων, όπως οικονομολόγους και κοινωνιολόγους, καθώς και με δημοσιογράφους.

* Να έρθει σε συνεργασία με διεθνή κινήματα, προάγοντας τη συνεργασία των λαών απέναντι στους ανταγωνισμούς των πολυεθνικών και των κρατών.

* Να χρησιμοποιεί την επιστήμη, να συζητά, να προκαλεί, να αρνείται, να εκπονεί, να προτείνει, να διεκδικεί. Να παρέμβει στη δημόσια συζήτηση, πρώτα από όλα στα κινήματα, αλλά και να ακουστεί στους θεσμούς και τη Βουλή.

* Να λειτουργεί στη βάση της ισότιμης προσωπικής συμμετοχής, της δημοκρατικής λειτουργίας των συμμετεχόντων και της πλατιάς συναίνεσης.

* Να δρα με το βλέμμα στην ενίσχυση του μαζικού κινήματος, την ενίσχυση του αγώνα των εργαζομένων, της νεολαίας και του λαού.

(Φωτογραφία Rawpixel)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News