Αλλαγές σε λιανεμπόριο και διαδημοτικές μετακινήσεις - Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Ελλάδα
Αλλαγές σε λιανεμπόριο και διαδημοτικές μετακινήσεις - Τι πρέπει να γνωρίζουμε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέτρα χαλάρωσης του lockdown ανακοίνωσαν Χαρδαλιάς και Κικίλιας

"Ανοίγει" από την ερχόμενη Δευτέρα 5 Απρίλιου η αγορά με τη λειτουργία της με click in shop και SMS στο 13032, πλην των εμπορικών, που ανοίγουν με χρήση ειδικού κωδικού άπαξ και ως 3 ώρες συνολικά την ημέρα. Συνεπώς, οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν τα ψώνια τους μόνο για 3 ώρες. Θα επιτρέπονται το click away και το click in shop κατόπιν ραντεβού. Επίσης, από μεθαύριο Σάββατο 3 Απρίλιου, και μόνο για τα σαββατοκύριακα, επιτρέπεται πιλοτικά η διαδημοτική μετακίνηση με τον κωδικό 6 σε όχημα σε υπαίθριο χώρο, μέχρι 3 άτομα ή μία οικογένεια, με υποχρεωτική χρήση μάσκας και χωρίς συνωστισμούς.

Αυτά ήταν να νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες, μετά από τη μαραθώνια σύσκεψη κυβέρνησης και λοιμωξιολόγων, από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά. Η λειτουργία των σχολείων, όπως είπε, θα αξιολογηθεί την επόμενη εβδομάδα, με προοπτική να ανοίξουν κάποιες τάξεις στις 12 Απριλίου. Επίσης θα επαναξιολογηθεί και το άνοιγμα των πολυκαταστημάτων και των εμπορικών κέντρων.

Θρίλερ επικράτησε και χθες αναμένοντας τις ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα, που πραγματοποιήθηκαν με σχεδόν δύο ώρες καθυστέρηση, δηλαδή στις 7:40 το απόγευμα, στο υπουργείο Υγείας, από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά. Από τη 1 χθες το μεσημέρι και έως αργά το απόγευμα, ήταν σε εξέλιξη μία από τις πιο κρίσιμες συνεδριάσεις της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, η οποία μάλιστα κυμάνθηκε και σε υψηλούς τόνους.

Οι ειδικοί φαίνεται πως ήταν χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα... Το πρώτο "στρατόπεδο" θεωρεί πως η επιδημιολογική κατάσταση αλλά και οι αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία δεν επιτρέπουν τόσο μεγάλο "άνοιγμα" της χώρας, ενώ από την άλλη μερίδα ειδικών πιστεύει πως η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου δε θα επηρεάσει αρνητικά το επιδημιολογικό φορτίο. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση ήταν αποφασισμένη να προχωρήσει σε ανακοινώσεις μέτρων αποσυμπίεσης, καθώς τόσο η οικονομία όσο και η κόπωση των πολιτών επιβάλλουν μια νέα στρατηγική επιστροφής στην κανονικότητα.

«Χρειαζόμαστε να προσέξουμε τις επόμενες εβδομάδες, ώστε να αντέξει το Σύστημα Υγείας από το τρίτο κύμα», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κικίλιας, και συνέχισε: «Ανακοινώνω σήμερα τη μετατροπή του Θριασίου σε νοσοκομείο COVID only - με στόχο στις 7/4 το Θριάσιο να διαθέτει ήδη 130 απλές κλίνες COVID και 33 ΜΕΘ COVID και σταδιακά να αναπτύξει ως 180 κλίνες COVID».

Επιπρόσθετα, ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι ο εμβολιασμός προχωρά κανονικά. Μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί 1.691.000 δόσεις. Λειτουργούν 1.042 εμβολιαστικά κέντρα, τα οποία στελεχώνονται από 3.500 υγειονομικούς, ενώ μόνο τον Απρίλιο ο στόχος είναι να γίνουν 1,5 εκατομμύριο εμβολιασμοί και τους επόμενους μήνες ακόμη περισσότεροι.

Η λειτουργία των σχολείων θα επαναξιολογηθεί την επόμενη εβδομάδα, με προοπτική να ανοίξουν κάποιες τάξεις στις 12 Απριλίου, έτσι ώστε να αξιοποιηθεί και το μέτρο των self test.

Το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων και των πολυκαταστημάτων θα επαναξιολογηθούν επίσης την ερχόμενη εβδομάδα.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, την Παρασκευή αναμένεται να γίνουν οι ανακοινώσεις για τυχόν αλλαγές στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας.

Να σημειωθεί πως για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν ο κ. Χαρδαλιάς δεν αναφέρθηκε σε διαφοροποιήσεις μεταξύ των επιπέδων επιτήρησης (αυξημένου κινδύνου - «κόκκινο» και πολύ αυξημένου κινδύνου – «βαθύ κόκκινο»), συνεπώς τα μέτρα έχουν οριζόντια ισχύ.

Rapid tests στα φαρμακεία

Ο αναπληρωτής υπουργός, Βασίλης Κοντοζαμάνης, με νομοτεχνική βελτίωση επιτρέπει μεν την αγορά των rapid tests εντός των φαρμακείων, αλλά δε θα επιτρέπεται να διεξάγεται το τεστ εντός αυτού. «Οι πολίτες θα τα αγοράζουν εντός των φαρμακείων, όμως δε θα επιτρέπεται να διεξάγεται το τεστ εντός αυτών», είπε. Η απόσυρση της ρύθμισης για διενέργεια rapid tests αποτελούσε αίτημα των φαρμακοποιών, οι οποίοι θα μπορούν μεν να πωλούν τα ταχέα τεστ, όχι όμως και να τα διενεργούν.

Τα χθεσινά κρούσματα

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 3.616, εκ των οποίων 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Η Κρήτη συνεχίζει τις τελευταίες μέρες να έχει υψηλά ποσοστά, αφού και χθες 108 νέα καταγεγραμμένα κρούσματα του ιού εντοπίστηκαν στο νησί, και συγκεκριμένα 61 στο Ηράκλειο, 23 στο Ρέθυμνο και 24 στα Χανιά.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 263.689 (ημερήσια μεταβολή +1,4%), εκ των οποίων 51,5% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 97 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.511 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Το Rt για την επικράτεια εκτιμάται σε 0,98 (95% Crl: 0,31-1,5). Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 76, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 8.093 θάνατοι. Το 95,7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Χθες ελέγχθηκαν συνολικά 55.935 μοριακά τεστ και rapid tests.

Δωρεάν rapid tests

Δωρεάν rapid tests θα διεξαχθούν στο Αγροτικό Ιατρείο του Φουρνέ της δημοτικής ενότητας Μουσούρων του δήμου Πλατανιά. Τα τεστ θα γίνουν σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και της 7ης Υ.ΠΕ. σήμερα Πέμπτη, από τις 10 π.μ. έως τη 1 μ.μ.

Δωρεάν rapid tests θα πραγματοποιηθούν και στο πρώην δημοτικό κατάστημα Κεραμειών αύριο Παρασκευή 2 Απριλίου στις 10 π.μ. Ο Δήμος Χανίων, σε συνεργασία με τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ, συνεχίζει τους προληπτικούς διαγνωστικούς ελέγχους ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) για τη λοίμωξη COVID-19.

Θάνατος 63χρονης στο Ίλιον

Σε πνευμονικό οίδημα από ένα παλιό έμφραγμα αποδίδεται ο θάνατος της 63χρονης που πέθανε λίγο μετά τον εμβολιασμό της προχθές το μεσημέρι στο Ίλιον.

Σύμφωνα με τα Dikaiologitika, «πρόκειται για μακροσκοπική εικόνα παλαιού εμφράγματος του μυοκαρδίου και πνευμονικού οιδήματος υπό περαιτέρω εργαστηριακή διερεύνηση». Υπενθυμίζεται πως, βγαίνοντας η 63χρονη από το κέντρο, αισθάνθηκε αδιαθεσία και κατέρρευσε, ενώ παρά τις προσπάθειες των γιατρών δυστυχώς κατέληξε.

Εμβολιασμός εκπαιδευτικών

Αύριο Παρασκευή 2 Απριλίου θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία ειδοποίησης των εκπαιδευτικών, μέσω της Ομάδας Συντονισμού Εμβολιασμών, για την αναπλήρωση αδιάθετων δόσεων εμβολίων στα αντίστοιχα εμβολιαστικά κέντρα. Αυτό ορίζει σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας, η οποία καθορίζει λεπτομέρειες για τον τρόπο κατάρτισης του ενιαίου τελικού καταλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων) και μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΕΠ-ΕΒΠ). Ο κατάλογος θα ολοκληρωθεί σήμερα Πέμπτη, και καταρτίζεται με κριτήριο την ημερομηνία γέννησης, κατά φθίνουσα σειρά ηλικίας (σε περίπτωση ίδιας ηλικίας γέννησης η ταξινόμηση θα γίνεται αλφαβητικά). Σημειώνεται ότι το ποσοστό των εκπαιδευτικών που έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να εμβολιαστούν εθελοντικά με τις δόσεις που περισσεύουν από τον προγραμματισμό είναι της τάξης του 30%.

Φωτογραφία: intime

 Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News