Lockdown: Στο «μικροσκόπιο» των ειδικών η χαλάρωση των μέτρων - Τι προτείνεται μέχρι στιγμής

Ελλάδα
Lockdown: Στο «μικροσκόπιο» των ειδικών η χαλάρωση των μέτρων - Τι προτείνεται μέχρι στιγμής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διαφωνίες μεταξύ Επιδημιολόγων και Κυβερνητικών Στελεχών - Όλες οι προτάσεις που έχουν πέσει "στο τραπέζι"

Στο επίκεντρο βρίσκονται από το πρωί της Τετάρτης οι συζητήσεις για τη χαλάρωση των μέτρων για τη μείωση της διασποράς του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Από τις 10 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι, βρισκόταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Επιτροπής των Επιδημιολόγων, ενώ στη 1:30 ξεκίνησε η συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, με τη συμμετοχή στελεχών της Κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τα όσα συζητήθηκαν, μερίδα ειδικών ζητά στοχευμένα μέτρα, ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα κάθε περιοχής.

Έτσι, στο τραπέζι έπεσαν οι προτάσεις να ληφθούν διαφορετικά μέτρα ανάλογα με τα επίπεδα στα οποία κατατάσσεται κάθε περιοχή (αυξημένου κινδύνου - «κόκκινο» και πολύ αυξημένου κινδύνου – «βαθύ κόκκινο»).

Υπενθυμίζεται ότι σε επίπεδο Κρήτης, ολόκληρο το νησί βρίσκεται στο «κόκκινο», εκτός από τους Δήμους Χανίων και Ανωγείων και την Π.Ε. Ηρακλείου, που βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο».

Έτσι, σύμφωνα με τα όσα προτάθηκαν από την Επιτροπής των Επιδημιολόγων:

Στις περιοχές που είναι στο «κόκκινο»:

  • Προτάθηκε η χαλάρωση των μέτρων σχετικά με τις διαδημοτικές μετακινήσεις
  • Προτάθηκε το άνοιγμα των Γυμνασίων και Λυκείων εντός της επόμενης εβδομάδας
  • Προτάθηκε το άνοιγμα του λιανεμπορίου και η λειτουργία της αγοράς με click away

Στις περιοχές που είναι στο «βαθύ κόκκινο»:

  • Προτάθηκε να μην υπάρξουν αλλαγές σχετικά με τις διαδημοτικές μετακινήσεις
  • Προτάθηκε να ανοίξουν μόνο τα Λύκεια ή μόνο η Γ’ Λυκείου
  • Προτάθηκε η λειτουργία της αγοράς με click away

Πιέσεις από την Κυβέρνηση

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, οι ειδικοί δέχονται πιέσεις από στελέχη της Κυβέρνησης, καθώς η Κυβέρνηση επιθυμεί την καθολική (σε όλη την Ελλάδα) χαλάρωση των μέτρων, ανεξάρτητα από την επιδημιολογική εικόνα.

Τα μέτρα που προτείνει η Κυβέρνηση:

  • Προτείνεται το «άνοιγμα» των διαδημοτικών μετακινήσεων (εντός της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας) – Εφόσον ψηφιστεί, αυτό το μέτρο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από το Σάββατο 3 Απριλίου
  • Προτείνεται η χαλάρωση του ωραρίου απαγόρευσης κυκλοφορίας. Δηλαδή, η απαγόρευση να ισχύει για το χρονικό διάστημα 22:00 – 05:00 ή 23:00 – 05:00
  • Προτείνεται το άνοιγμα της αγοράς και η λειτουργία της με click in shop και SMS στο 13032 – Προσοχή Οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν τα ψώνια τους μόνο για 3 ώρες

Η ιδιαιτερότητα των SMS στο 13032

Ωστόσο, προκειμένου να εξασφαλιστεί πως δε θα γίνει αλόγιστη χρήση των SMS και οι πολίτες δε θα μένουν στην αγορά για περισσότερες από 3 ώρες, εξετάζεται η δημιουργία ειδικής πλατφόρμας, η οποία θα «μπλοκάρει» δεύτερο μήνυμα. Έτσι ο πολίτης θα μπορεί να μετακινηθεί στην αγορά μόνο μια φορά την ημέρα.

Τι θα γίνει με τα self test

Αναφορικά με τα self test η Κυβέρνηση επιθυμεί την έναρξη της διαδικασίας από την Παρασκευή και με επίκεντρο τους εκπαιδευτικούς και μαθητές. Μάλιστα, στις σκέψεις της Κυβέρνησης είναι και η δημιουργία ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπου οι πολίτες θα μπορούν να στέλνουν τα αποτελέσματα των test.

Οι διαφωνίες

Πέρα από την πίεση που ασκούν τα Κυβερνητικά Στελέχη στους ειδικούς, διαφωνίες παρατηρούνται και εντός των μελών της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων.

Ειδικότερα, μερίδα ειδικών θεωρεί πως δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να υπάρξει καθολική χαλάρωση των μέτρων.

Έτσι – με βάση τα όσα έχουν προταθεί - υπάρχει το ενδεχόμενο να ανακοινωθούν διαφορετικά μέτρα ανά περιοχές, με βάση το επίπεδο κινδύνου στο οποίο έχουν καταταχθεί.

Οι ημερομηνίες

Για το άνοιγμα «άνοιγμα» των διαδημοτικών μετακινήσεων, όπως γράψαμε και παραπάνω, προτάθηκε η ημερομηνία: 3 Απριλίου

Για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, προτάθηκαν οι ημερομηνίες: 5, ή 12 Απριλίου

Για το άνοιγμα των Σχολείων, προτάθηκαν οι ημερομηνίες: 5, ή 8, ή 12 Απριλίου

Οι επίσημες αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν στις 6 το απόγευμα από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά και τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

(Φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News