Δύσκολη η «εξίσωση» για άρση του lockdown – Σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση

Ελλάδα
Δύσκολη η «εξίσωση» για άρση του lockdown – Σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρεκόρ «τρόμου» με 4.340 κρούσματα -Στο υψηλότερο επίπεδο και ο αριθμός των διασωληνωμένων

Την πιο δύσκολη εξίσωση (άνοιγμα λιανεμπορίου και σχολείων), εν μέσω έξαρσης της πανδημίας - με τα κρούσματα μάλιστα χθες να "σπάνε" για πρώτη φορά το "φράγμα" των 4.000 (!) - καλούνται να λύσουν σήμερα Τετάρτη οι επιστήμονες, αναζητώντας τη "χρυσή ισορροπία"...

Πώς από τη μία θα καλυφθούν οι ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας, και πώς από την άλλη δε θα υπάρξει επιβάρυνση στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Το "κλειδί" για την επανεκκίνηση δραστηριοτήτων από την ερχόμενη Δευτέρα (5/4/2021) είναι η έγκαιρη προμήθεια των self tests από τα φαρμακεία.

Μπορεί η κυβέρνηση να έχει θέσει στους επιστήμονες προς εξέταση την πρόταση να ανοίξουν ταυτόχρονα τη Δευτέρα 5 Απριλίου και τα σχολεία και το λιανεμπόριο, ωστόσο θεωρείται... δύσκολο ως την Παρασκευή να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι γραφειοκρατικές και άλλες διαδικασίες και να έχουν φτάσει παντού στην επικράτεια τα self tests.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ από τα 4.340 κρούσματα, εντοπίστηκαν 124 στην Κρήτη και συγκεκριμένα 92 στο Ηράκλειο, 4 στο Λασίθι, 11 στο Ρέθυμνο και 17 στα Χανιά.

Λιανεμπόριο VS σχολεία

Στη βάση αυτή προκρίνεται την ερχόμενη Δευτέρα καταρχήν το άνοιγμα του λιανεμπορίου, για να ακολουθήσουν μετά και τα σχολεία, όπου τα self tests θα είναι υποχρεωτικά για μαθητές και καθηγητές. Αβέβαιο παραμένει αν θα υπάρξει από τη Δευτέρα υποχρεωτικότητα για self testing και στους ιδιοκτήτες καταστημάτων και στους εργαζόμενους, προκειμένου να ανεβάσουν ρολά. Το θέμα θα εξετάσει η επιτροπή των επιστημόνων σήμερα, η οποία θα αποφανθεί επίσης αν θα ανοίξουν μόνο τα μικρά καταστήματα ή και τα εμπορικά κέντρα (mall).

Τι ανοίγει…  άμεσα

Σύμφωνα με  κυβερνητικές πηγές , τα μέτρα για τα οποία αναμένει η κυβέρνηση «πράσινο φως» από τους Επιστήμονες ειναι τα εξής: 

-Αρχής γενομένης από αυτό το Σάββατο 3 Απριλίου, αναμένεται να επιτραπεί η ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών από δήμο σε δήμο και με το αυτοκίνητο.

-Τη Δευτέρα 5 Απριλίου τοποθετείται το άνοιγμα του λιανεμπορίου, με δειλά βήματα στην αρχή…

Για την πρώτη εβδομάδα τουλάχιστον, θεωρείται βέβαιο ότι η εισήγηση θα είναι: αγορές με τη μέθοδο του click away.

Το σενάριο φυσικής παρουσίας των καταναλωτών σε καταστήματα, με μήνυμα στο 13032 τρίωρης διάρκειας, φαίνεται πως έχει εγκαταλειφθεί προς το παρόν, λόγω της εκρηκτικής πορείας της πανδημίας, ενώ λίγες φαίνεται να είναι και οι πιθανότητες οι Επιστήμονες να εγκρίνουν και το άνοιγμα των μεγάλων εμπορικών κέντρων (mall) για την επόμενη Δευτέρα.

Προτεραιότητα στα Λύκεια

«Η προτεραιότητά μας είναι τα Λύκεια», ξεκαθαρίζουν κυβερνητικές πηγές, όταν ερωτώνται τι θα επιλέξουν αν υπάρξει το δίλημμα: μαθητές Λυκείου ή Γυμνασίου.

Το πότε και για ποιους θα χτυπήσει το κουδούνι θα εξαρτηθεί από την επάρκεια των self tests, τα οποία θα κάνουν υποχρεωτικά μαθητές και καθηγητές μία φορά την εβδομάδα, και συγκεκριμένα κάθε Δευτέρα, πριν μπουν στην τάξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητείται - αν κι εφόσον ξεπεραστεί ο σκόπελος των self tests και ως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας υπάρξει επάρκεια στα φαρμακεία - οι μαθητές να επιστρέψουν στα θρανία ακόμη και την Πέμπτη ή και την Παρασκευή, 8 ή 9 Απριλίου.

Σε αντίθετη περίπτωση, αναμένεται να δοθεί αγώνας δρόμου, ώστε τα σχολεία να ανοίξουν το αργότερο ως τη Δευτέρα 12 Απριλίου.

Χθες, πριν την ανακοίνωση-ρεκόρ των 4.340 νέων κρουσμάτων, θεωρείτο σχεδόν βέβαιη η άρση από αυτό το Σάββατο τού απαγορευτικού για μετακίνηση από δήμο σε δήμο και με το αυτοκίνητο. Το σκεπτικό είναι ότι θα πρέπει να απλωθεί ο κόσμος περισσότερο σε εξωτερικούς, μεγαλύτερους χώρους, με κανόνες και όχι ασύνταχτα, όπως γίνεται τώρα, με συνωστισμό σε πλατείες και άλλα σημεία.

Ανοιχτό είχε αφήσει το ενδεχόμενο και ο Στέλιος Πέτσας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, ωστόσο, μιλώντας στην εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα", συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση περιμένει τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων πριν ανακοινώσει τις αποφάσεις.

«Καταλαβαίνουμε την κόπωση των πολιτών, αλλά κοιτάμε πρώτα απ' όλα το συμφέρον της Δημόσιας Υγείας», υπογράμμισε. Παραδέχτηκε πως κάποια περιοριστικά μέτρα δεν είχαν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, σημειώνοντας πως, «όταν αντιμετωπίζεις μία πρωτόγνωρη κατάσταση, δοκιμάζεις διάφορα πράγματα. Αν κάποιο μέτρο δεν αποδίδει, διορθώνεται με κάποιο άλλο», ενώ άφησε να εννοηθεί πως μέσα στο σαββατοκύριακο θα επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν δίνεται προτεραιότητα στο λιανεμπόριο ή στα σχολεία, ο κ. Πέτσας δήλωσε πως σημασία έχει εάν καθυστερήσει το άνοιγμα κάποιας δραστηριότητας, να υπάρχει - όπως έχει γίνει μέχρι σήμερα - στήριξη του κλάδου.

Πότε θα καταργηθούν τα SMS;

Στα επόμενα βήματα του κυβερνητικού σχεδιασμού περιλαμβάνεται και η επιμήκυνση κατά μία ώρα της κυκλοφορίας, και αντί για τις 21:00 να σταματά στις 22:00.

Επιπλέον, στις 9 ή το αργότερο στις 16 Απριλίου αναμένεται να τεθεί στους ειδικούς προς εξέταση και το άνοιγμα της εστίασης, αποκλειστικά σε εξωτερικούς χώρους, με αυστηρούς κανόνες λειτουργίας. Το άνοιγμα της εστίασης θα σηματοδοτήσει και το τέλος των SMS στο 13033. Η συζήτηση για τις μετακινήσεις από περιφέρεια σε περιφέρεια θεωρείται εξαιρετικά πρόωρη. Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει τους επιστήμονες στις 23 Απριλίου, την Παρασκευή πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα, οπότε και θα υπάρξει καθαρή εικόνα αν η πορεία της πανδημίας μπορεί να επιτρέψει να κάνουμε Πάσχα στα χωριά μας.

Τέλος, ο τουρισμός, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, θα κάνει πρεμιέρα στις 14 Μαΐου.

«Σύμμαχοί μας είναι πλέον ο καλός καιρός, οι εμβολιασμοί και τα ατομικά οικιακά τεστ», δηλώνουν κυβερνητικές πηγές, παραπέμποντας σε έρευνες των Πανεπιστημίων Yale και Harvard, οι οποίες, όπως σημειώνουν, δείχνουν ότι ακόμη και το 25% του πληθυσμού μιας χώρας να εφαρμόσει τη χρήση των οικιακών τεστ, θα καταγραφεί μια σημαντικότατη μείωση στα θετικά κρούσματα και συνεπώς στους θανάτους.

«Με αυτά τα "όπλα" είναι δυνατό να γίνει συζήτηση για ελεγχόμενο άνοιγμα της οικονομίας, της κοινωνίας και της εκπαίδευσης, χωρίς να εγκαταλειφθεί η ευρύτερη στρατηγική που έχει στο επίκεντρο την προστασία της δημόσιας υγείας», τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Εμβολιαστικά κέντρα - Αλλάζουν οι ώρες και ημέρες για τους εμβολιασμούς

Επιμηκύνεται το ωράριο και οι ημέρες λειτουργίας των εμβολιαστικών κέντρων της χώρας, σύμφωνα με κατεπείγον νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. Όπως προβλέπεται στο κατεπείγον νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου όλα τα εμβολιαστικά κέντρα θα μπορούν να λειτουργούν από Δευτέρα έως και Κυριακή και όλες τις αργίες. Θα λειτουργούν επίσης σε δύο βάρδιες, πρωί και απόγευμα, από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.

Αναφορικά με τις αμοιβές των εργαζομένων σε αυτά, όσοι απασχολούνται στο νέο ωράριο θα αμείβονται ξεχωριστά, όπως προβλέπει ο νόμος που ισχύει και με βάση τις ώρες εφημερίας.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

(Φωτογραφία INTIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News