Αδάμαστο το «τέρας» της ανεργίας - Αποκαρδιωτική η στατιστική εικόνα

Ελλάδα
Αδάμαστο το «τέρας» της ανεργίας - Αποκαρδιωτική η στατιστική εικόνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας στους τρεις Έλληνες βρίσκεται σε χειρότερη επαγγελματική και οικονομική κατάσταση ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας, σύμφωνα με νέα έρευνα

Μετά από δέκα χρόνια λιτότητας ήρθε η πανδημία να ρίξει στα τάρταρα τις ελπίδες των εργαζομένων για ανάκαμψη. Αν και τα στοιχεία του 2020 δεν έχουν ακόμα δοθεί στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή, η εικόνα της ανεργίας στην Ελλάδα σε σύγκριση με την αντίστοιχη στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης είναι χαρακτηριστική. Ήδη τα πρώτα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας ανά μήνα μόνο αισιοδοξία που δε δημιουργούν και για την Κρήτη, με δεδομένο το βαρύ τίμημα που έχει πληρώσει το νησί μας αλλά και ολόκληρη η χώρα από την πρωτοφανή "βουτιά" του τουρισμού που, σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, γύρισε τη σχετική βιομηχανία παγκοσμίως 20 χρόνια πίσω.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής, της Eurostat, για το 2019, που παρουσιάστηκαν στην ειδική ετήσια έκδοση του 2020 και φέρουν την Ελλάδα στη θέση του πρωταθλητή, με τη χώρα να καταγράφει το 2019 τον υψηλότερο δείκτη ανεργίας για Ευρωπαίους ηλικίας από 15-74 ετών με 17,3%. Και αυτό βεβαίως προ πανδημίας, όπου με δεδομένο το ότι προφανώς δεν υπήρξε ανάκαμψη μέσα στο 2020 και συγκράτηση των απωλειών με τα μέτρα που παραμένουν σε ισχύ οι ετήσιοι δείκτες, μάλλον δε θα παρουσιάζουν κάποια εντυπωσιακή διαφοροποίηση. Η επόμενη μέρα όμως μετά τη λήξη της πανδημίας προμηνύεται αρκετά δύσκολη.

Ενδεικτικό είναι ένα πρόσφατο δημοσίευμα της Ντόιτσε Βέλε, που έχει ως πηγή ανταπόκριση από την Αθήνα της ARD. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, που επικαλείται τον οικονομολόγο Νίκο Βέττα, γενικό διευθυντή του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η αγορά εργασίας στην Ελλάδα δεν αντικατοπτρίζει την κατάσταση που θα επικρατεί σε έξι μήνες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ARD, «η οικονομική στήριξη του Δημοσίου στις επιχειρήσεις χορηγείται υπό τον όρο ότι δε θα γίνουν απολύσεις. Όταν σταματήσει η κρατική βοήθεια, αναμένουμε ότι θα υπάρξει σημαντική πίεση σε εργαζόμενους και νοικοκυριά και λόγω της ύφεσης που σημειώθηκε στο μεταξύ».

Για τον Έλληνα οικονομολόγο είναι σαφές ότι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας εξαρτάται από το αν η πανδημία τεθεί στη χώρα υπό έλεγχο λίγο πριν το καλοκαίρι. Διότι τότε ξεκινά η τουριστική περίοδος, η οποία είναι καθοριστική για την πορεία της οικονομίας. Ας σημειωθεί ότι το 10% των εργαζομένων απασχολείται στον τουρισμό. Ας μην ξεχνάμε ότι από το ξέσπασμα της ευρωκρίσης στην Ελλάδα καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρώπη.

ΠΑΝΕΛΑΛΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ FOCUS BARI

Ένας στους τρεις Έλληνες ζει χειρότερα

Ένας στους τρεις Έλληνες δηλώνει ότι βρίσκεται σε χειρότερη επαγγελματική και οικονομική κατάσταση, ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας. Σύμφωνα με νέα πανελλαδική έρευνα της εταιρείας Focus Bari, που διεξήχθη το διήμερο 9-10 Φεβρουαρίου σε δείγμα 622 ατόμων ηλικίας 16-64 ετών, δώδεκα μήνες μετά τα πρώτα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας, ένα σημαντικό ποσοστό Ελλήνων βρίσκει συνολικά χειρότερη την επαγγελματική και οικονομική του κατάσταση. Συγκεκριμένα, το 30% των Ελλήνων δηλώνει πως σήμερα, ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας, η επαγγελματική του κατάσταση είναι χειρότερη, ενώ μόνο το 10% δηλώνει πως είναι καλύτερη.

Την καλύτερη εικόνα παρουσιάζει η πολύ νεαρή ηλικία μεταξύ των ερωτηθέντων, 16-24 ετών, πιθανά ως πιο έτοιμοι να αξιοποιήσουν διαδικτυακές ευκαιρίες, ενώ σε χειρότερη επαγγελματική κατάσταση δηλώνουν περισσότερο οι γυναίκες και συνολικά οι κάτοικοι της Αττικής. Για όσους τα επαγγελματικά χειροτέρεψαν, οι βασικοί λόγοι είναι πως η επιχείρησή τους υπολειτουργεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες επειδή περιορίστηκαν πολύ οι εργασίες τους, ενώ μεγάλη μερίδα εργαζομένων βρίσκεται σε αναστολή, υποαπασχόληση ή εκτός εργασίας, καθώς η επιχείρηση όπου εργαζόταν είτε έχει σταματήσει να λειτουργεί λόγω πανδημίας, είτε έχει κάνει μειώσεις προσωπικού.

Για τη μικρή αναλογία που δηλώνει βελτιωμένη επαγγελματική κατάσταση, οι κύριοι λόγοι είναι η δημιουργία νέας απασχόλησης, η απόκτηση καινούργιων δεξιοτήτων, αλλά και η καλύτερη αξιοποίηση του χρόνου που διαθέτουν, καθώς εργάζονται από απόσταση. Από την άλλη μεριά, το 36% των Ελλήνων δηλώνουν πως η οικονομική τους κατάσταση είναι χειρότερη σε σχέση με 12 μήνες πριν, ενώ μόλις το 10% δηλώνει το αντίθετο. Για όσους χειροτέρεψαν τα οικονομικά, ο βασικός λόγος (75%) είναι η μείωση των εσόδων τους, καθώς και ότι χρειάζεται να στηρίξουν άλλα μέλη της οικογένειας που έχουν πληγεί οικονομικά, ή ότι τους έτυχαν κάποια απρόβλεπτα έξοδα. Σε χειρότερη οικονομική κατάσταση βρίσκονται οι γυναίκες, συγκριτικά με τους άντρες, καθώς και οι κάτοικοι της περιφέρειας. Οριακά πιο θετική εικόνα σε σύγκριση με τις άλλες δημογραφικές ομάδες παρουσιάζουν οι ηλικίες 55 και άνω, καθώς και οι κάτοικοι της Αττικής. Για τη μικρή μερίδα Ελλήνων που εμφανίζονται σήμερα με καλύτερα οικονομικά απ' ό,τι πέρυσι, ο κυριότερος λόγος είναι ότι μείωσαν τα έξοδά τους, καθώς και το ότι δημιούργησαν νέες πηγές εσόδων ή αξιοποίησαν πηγές εσόδων που ήδη είχαν.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

(Φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News