Μαρία Θεοδωρίδου: «Πολλοί ακυρώνουν τους εμβολιασμούς τους - Υπάρχει μία υπερεκτίμηση των αλλεργιών»

Ελλάδα
Μαρία Θεοδωρίδου: «Πολλοί ακυρώνουν τους εμβολιασμούς τους - Υπάρχει μία υπερεκτίμηση των αλλεργιών»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανοίγει η πλατφόρμα για τα ραντεβού: 65-69 - Μεγάλη η συμμετοχή στις ηλικιακές ομάδες 70-74

Στις ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων στάθηκε κατά τη σημερινή ενημέρωση και με αφορμή τα τελευταία περιστατικά που έλαβαν χώρα, η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Ειδικότερα αναφερόμενη στα περιστατικά θρομβώσεων η κ. Θεοδωρίδου είπε: «Είναι ένα εμβόλιο που αυτού του τύπου οι αναφορές κλονίζουν την εμπιστοσύνη. Ο ΕΜΑ έχει ξεκαθαρίσει ότι τα πλεονεκτήματα υπερτερούν από τις τυχόν παρενέργειες», συνέχισε, μιλώντας για 28 περιπτώσεις τέτοιου τύπου παρενεργειών σε σύνολο 17.000.000 δόσεων εμβολίων.

Ανέφερε ότι πιθανά συμπτώματα που μπορεί να θεωρηθούν ύποπτα είναι, θωρακικό και κοιλιακό άλγος, κεφαλαλγία που μπορεί να εμφανιστούν 7 με 14 ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι ιστορικό θρομβώσεων δεν αποτελεί αντένδειξη εμβολιασμού.

Εξέφρασε την ελπίδα, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να μπορέσουν να δώσουν τις σωστές απαντήσεις για να επανέλθει η εμπιστοσύνη στο εμβόλιο, το οποίο είναι ισχυρό όπλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Παράλληλα η κ. Θεοδωρίδου συμπλήρωσε πως: «Υπάρχει ένας βασικός μηχανισμός για να σκεφτούμε πώς μπορούμε να τον διαγνώσουμε και να τον αναστείλουμε» και συνέχισε: «Τα θρομβωτικά επεισόδια που σχετίζονται με το εμβόλιο της Astrazeneca δεν διαφέρουν από τα θρομβωτικά επεισόδια που παρατηρούνται στον γενικό πληθυσμό και δεν είναι αποτρεπτικός παράγοντας για να γίνει το εμβόλιο».

Τόνισε ότι έχουν γίνει αξιόλογα βήματα προόδου της έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών, όπως είπε χαρακτηριστικά: «Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που μπορεί να γίνει έγκαιρη διάγνωση για τέτοιου είδους επεισόδια αλλά και θεραπευτική αντιμετώπιση».

Παράλληλα επεσήμανε: «Ελπίζουμε ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα μπορέσουν να δώσουν σύντομα απαντήσεις για να επανέλθει η εμπιστοσύνη στο εμβόλιο της Astrazeneca για να επανέλθει η εμπιστοσύνη, καθώς είναι ένα ισχυρό όπλο».

Επίσης, η κ. Θεοδωρίδου ανέπτυξε τις περιπτώσεις που υπάρχει ιστορικό αλλεργικής αντίδρασης και χρειάζεται ο εμβολιασμός να γίνει σε νοσοκομείο και σε άλλες περιπτώσεις που αυτός δεν χρειάζεται να γίνει στο νοσοκομείο.

Καταλήγοντας τόνισε η κ. Θεοδωρίδου πως πολλοί είναι εκείνοι που φοβούνται και ακυρώνουν τα ραντεβού τους για εμβολιασμό, καθώς επίσης και αρκετοί υγειονομικοί είναι διστακτικοί, αναφορικά με το εμβόλιο.

Μ. Θεμιστοκλέους: 3 Απριλίου για τα ραντεβού αοίγει η πλατφόρμα για τις ηλικιακές ομάδες 65-69

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανέφερε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πανδημία πως σήμερα πραγματοποιήθηκαν 26.000 εμβολιασμοί και συνολικά  1.630.000 δόσεις εμβολίων.

1.065.000 πολίτες έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου και 565.000 και τις δυο δόσεις.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε πως από την 1η Απριλίου ξεκινάει μια νέα φάση για το εμβολιαστικό πρόγραμμα καθώς θα λειτουργήσουν σχεδόν στο σύνολο τους τα εμβολιαστικά κέντρα που ξεπερνούν τα 1.000.

Τον Απρίλιο αναμένεται να πραγματοποιηθούν 1.5 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων.

Την Παρασκευή 26 Μαρτίου άνοιξε η πλατφόρμα για τις ηλικίες 70-74 με «εκπληκτική συμμετοχή» ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλεόυς, καθώς 230.000 πολίτες αυτής της ηλικιακής ομάδας έχει κλείσει ήδη ραντεβού.

Την Παρασκευή 2 Απριλίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα και για τις ηλικίες 65-69.

Παράλληλα, ο κ. Θεμιστοκλέους έκανε ειδική αναφορά στον νέο μηχανισμό αναπλήρωσης των εμβολίων με τις λίστες αναμονής.

Ο πολίτης που κλείνει ραντεβού θα μπορεί να επιλέξει να μπει στην λίστα αναμονής και όταν υπάρχουν αδιάθετες δόσεις στο εμβολιαστικό κέντρο, τότε μέσω του μηχανισμού θα μπορούν να επιλέγονται πολίτες που έχουν μπει ήδη σε λίστα αναμονής και τελικά να εμβολιάζονται νωρίτερα από το προγραμματισμένο.

Στον πολίτη θα έρχεται sms στο κινητό του τηλέφωνο που θα τον ενημερώνει για το εμβολιαστικό κέντρο που θα μπορέσει να τον δεχτεί νωρίτερα και ο πολίτης θα έχει την δυνατότητα να δεχτεί ή να απορρίψει την επιλογή αυτή. Αν εξακολουθήσουν να υπάρχουν αδιάθετες δόσεις τότε ενεργοποιείται το ήδη υπάρχον σύστημα αναπλήρωσης μέσω των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων όμως πλέον εντάσσεται και μια νέα επαγγελματική ομάδα στον μηχανισμό, αυτή την εκπαιδευτικών.

Αυτή η επιλογή έγινε καθότι είναι η μοναδική ομάδα που βρίσκεται ήδη στις επιλογές για προτεραιοποίηση και έχει κάλυψη σε όλη την επικράτεια της χώρας, έτσι θα είναι εύκολο και πρακτικό να χρησιμοποιηθούν με αυτόν τον τρόπο οι χαμένες δόσεις.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News