Ελλάδα

SOS για τον ευρωπαϊκό οινοαμπελώνα - Προβληματισμός στην Ελλάδα

Η ΚΕΟΣΟΕ ανακοινώνει στοιχεία που δείχνουν συμμαχίες χωρών για διεκδίκηση μέτρων

Ολοένα και πληθαίνουν οι "φωνές" μέσα στην Ε.Ε. για τη στήριξη του αμπελοοινικού τομέα. Όπως αναφέρει η ΚΕΟΣΟΕ, οι επαγγελματίες και οι πολιτικοί σε αρκετές οινοπαραγωγές παραγωγές χώρες εντείνουν τις πρωτοβουλίες τους, έτσι ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να βοηθήσει τον αμπελοοινικό τομέα πέντε μήνες πριν από την επόμενη συγκομιδή.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 15 Μαρτίου, ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας Julien Denormandie και ο Ισπανός ομόλογός του Luis Planas υπέγραψαν δήλωση με στόχο την «ενίσχυση συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της γεωργίας και των αγροτικών προϊόντων», στο πλαίσιο της γαλλο-ισπανικής Συνόδου Κορυφής.

Με την ευκαιρία αυτή, οι δύο υπουργοί υπενθύμισαν «την προσήλωσή τους στην αγορά και τα εργαλεία διαχείρισης κρίσεων της κοινής οργάνωσης αγοράς, τα οποία έχουν δείξει και πάλι τη χρησιμότητά τους κατά τη διάρκεια της κρίσης λόγω κορωνοϊού». Όσον αφορά τον αμπελοοινικό τομέα, επιβεβαιώνουν ότι το σύστημα των αδειών φύτευσης πρέπει να διατηρηθεί και μετά το 2030.

Δήλωσαν επίσης την επιθυμία τους να "συνεργαστούν" στις βασικές πτυχές της μεταρρύθμισης της ΚΓΠ, επιδιώκοντας την απλούστευση στις διοικητικές διαδικασίες, την ευελιξία στην εφαρμογή του μελλοντικού οικολογικού καθεστώτος και τη διατήρηση, μεταξύ άλλων, της βιωσιμότητας των αγροκτημάτων.

Ταυτόχρονα, οι συνεταιρισμοί των δύο χωρών ενώνουν τις δυνάμεις τους για να ακουστούν οι φωνές τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις αρκετών γεωργικών οργανώσεων και επαγγελματιών, ο μόνος τρόπος για την ανακούφιση της κατάστασης του αμπελοοινικού τομέα με την έλευση της επόμενης σεζόν είναι η απόσυρση όσο το δυνατόν περισσότερων αποθεμάτων.

Στην Ελλάδα προβληματισμός

Να υπενθυμίσουμε, εξάλλου, ότι πρόσφατα η ΚΕΟΣΟΕ κατέθεσε υπόμνημα με προτάσεις μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας στον αμπελοοινικό τομέα.

Μεταξύ των άλλων, η ΚΕΟΣΟΕ διαπιστώνει:

«Πτώση της εσωτερικής κατανάλωσης οίνου κατά 14,25% καταγράφεται το 2019 (1/8/2018-31/7/2019) με βάση το ισοζύγιο οίνου, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (2018), η οποία σε επίπεδο τριετίας καταγράφει επίσης πτώση της τάξης του 29%. Η πτώση της κατανάλωσης τονίζουμε ότι παρατηρείται πριν την περίοδο έναρξης των επιπτώσεων από την πανδημία.

Τα αποθέματα οίνου στις 31 Ιουλίου 2020 καταγράφονται ως τα υψηλότερα ιστορικά αποθέματα, ανερχόμενα σε 3.117.801 HL και είναι αυξημένα κατά 81,22% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η κατακόρυφη αύξηση του όγκου των αποθεμάτων οφείλεται σαφώς στην αναστολή λειτουργίας με κρατική εντολή των συναφών επιχειρήσεων των τομέων εστίασης και τουρισμού.

Η παραγωγή οίνου του περασμένου φθινοπώρου, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση, είναι σχετικά μειωμένη, ανέρχεται στα 2.000.000 HL και προστίθεται στον όγκο αποθεμάτων της 31ης Ιουλίου, συνεπώς η διαθεσιμότητα οίνων στην αγορά ανέρχεται στο πρωτοφανές επίπεδο των 4.777.800 HL.

Οι εξαγωγές οίνων έχουν μειωθεί σημαντικά, εξαιτίας των αντίστοιχων μέτρων περιορισμού των επιχειρήσεων των τομέων εστίασης και τουρισμού, τόσο στην Ε.Ε., όσο και στις Τρίτες Χώρες, με κύρια τις ΗΠΑ, που αποτελεί τον δεύτερο εξαγωγικό προορισμό του ελληνικού οίνου μετά τη Γερμανία.

Η νέα απόφαση της κυβέρνησης για αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης, bar, καφέ από τον Νοέμβριο 2020 και μετά επιδρά αρνητικά στον αμπελοοινικό κλάδο και προσθέτει νέα προβλήματα σε αυτά που έχουν ήδη συσσωρευτεί. Η κάθετη πτώση του κύκλου εργασιών των οινοποιείων θέτει ευθέως θέμα βιωσιμότητάς τους.

Την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων δεν αποκαταστάθηκε η ομαλότητα στην αγορά οίνου, περίοδο κατά την οποία επιτυγχάνεται ο μεγαλύτερος κύκλος εργασιών των οινοποιείων.

Το μέτρο της Πράσινης Συγκομιδής εφαρμόστηκε καθυστερημένα, με αποτέλεσμα τη μικρή συμμετοχή των αμπελοκαλλιεργητών. Εκτός αυτού, διαπίστωσή μας αποτελεί ότι για πολλές ποικιλίες η αποζημίωση απώλειας εισοδήματος δεν ήταν ρεαλιστική.

Η Απόσταξη Κρίσης, ενώ αποτέλεσε ένα ισχυρό "όπλο" για την αποσυμφόρηση του τομέα οίνου και ενώ θεωρείται ότι συνέβαλλε στην ομαλοποίηση λειτουργίας των επιχειρήσεων που υιοθέτησαν το μέτρο, δεν είχε καθολική επίδραση στον τομέα, λαμβανομένου υπόψη και του όγκου των αποθεμάτων της 31ης Ιουλίου 2020.

Παρ' όλα αυτά, τα συνεταιριστικά οινοποιεία κατέβαλλαν το φθινόπωρο του 2020 τιμές σταφυλιών στους αμπελουργούς, προκειμένου να διατηρήσουν οι τελευταίοι ένα αξιοπρεπές εισοδηματικό επίπεδο».

Τι ζητά η ΚΕΟΣΟΕ

Παρακάτω διατυπώνονται αιτήματα για εθνικά μέτρα, όπως:

- Ενεργοποίηση του μέτρου της Πράσινης Συγκομιδής με τροποποίηση κριτηρίων ανά ποικιλία σταφυλιών.

- Ενεργοποίηση του μέτρου της Απόσταξης Κρίσης με εφαρμογή κριτηρίων κόστους αγοράς σταφυλιών, σε συνδυασμό με την υποχρέωση παραλαβής σταφυλιών από τα οινοποιεία που θα ενταχθούν στο μέτρο αυτό.

- Ενεργοποίηση του μέτρου της Αποθεματοποίησης Οίνων, σε συνάρτηση με την υποχρέωση παραλαβής σταφυλιών από τα οινοποιεία που θα ενταχθούν στο μέτρο αυτό.

- Ένταξη της αμπελοκαλλιέργειας στο μέτρο 21 του ΠΑΑ, λόγω της παρατηρηθείσας πτώσης των τιμών σταφυλιών το 2020, που είχε σαν αποτέλεσμα την κάθετη πτώση του αμπελουργικού εισοδήματος.

- Έγκριση χρηματοδοτικού προϊόντος με ευνοϊκούς όρους για την τόνωση της ρευστότητας των οινοποιείων, προκειμένου να απορροφηθεί η επικείμενη σταφυλική παραγωγή.

(Φωτογραφία Αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια