Εστίες αφθώδους πυρετού & ευλογιάς στην Τουρκία - «Καμπανάκι κινδύνου» από τη γείτονα για τα αιγοπρόβατα

Ελλάδα
Εστίες αφθώδους πυρετού & ευλογιάς στην Τουρκία - «Καμπανάκι κινδύνου» από τη γείτονα για τα αιγοπρόβατα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καλούνται οι ιδιοκτήτες εκμεταλλεύσεων προβάτων, αιγοειδών, βοοειδών και χοίρων να αυξήσουν τα μέτρα βιοπροφύλαξης στις εκτροφές τους, ώστε να μειώσουν τις πιθανότητες εισόδου ασθενειών

«Καμπανάκι κινδύνου» κρούει με ανακοίνωσή του το Τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Εφιστά την προσοχή για λήψη μέτρων λόγω επιβεβαίωσης εστιών αφθώδους πυρετού και ευλογιάς προβάτου και αιγών στην Τουρκία, κοντά στα σύνορα της χώρας μας!

Συγκεκριμένα, στις 18 και 19 Μαρτίου 2021, μέσω του συστήματος ADNS της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κοινοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, δύο πρωτογενείς εστίες αφθώδους πυρετού (FMD) και δύο πρωτογενείς εστίες ευλογιάς προβάτου και αιγών, στις περιοχές Izmir και Aydin της Τουρκίας, εκ των οποίων η πλησιέστερη βρίσκεται σε απόσταση 45,5 Km από τη Σάμο.

Στη σχετική ανακοίνωση καλούνται οι ιδιοκτήτες εκμεταλλεύσεων προβάτων, αιγοειδών, βοοειδών και χοίρων να αυξήσουν τα μέτρα βιοπροφύλαξης στις εκτροφές τους, ώστε να μειώσουν τις πιθανότητες εισόδου ασθενειών.

Πιο συγκεκριμένα, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα παρακάτω σημεία:

- Περίφραξη των εγκαταστάσεων για την αποτροπή εισόδου και εξόδου ζώων/φορέων.

- Ύπαρξη απολυμαντικής τάφρου για τα οχήματα στην είσοδο-έξοδο των εγκαταστάσεων.

- Τακτικός καθαρισμός και απολύμανση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού.

- Αποφυγή της εισόδου οχημάτων και άλλων μηχανημάτων που έχουν έρθει σε επαφή με άλλες εκμεταλλεύσεις στις εγκαταστάσεις και στους βοσκοτόπους.

- Καθαρισμός και απολύμανση των οχημάτων που εισέρχονται και εξέρχονται από τις εγκαταστάσεις και επιπλέον πριν και μετά τη μεταφορά ζώων και προϊόντων.

- Περιορισμός των ανθρώπων που εισέρχονται στις εκμεταλλεύσεις και έρχονται σε επαφή με τα ζώα και ιδιαίτερη προσοχή σε όσους έρχονται σε επαφή και με άλλες εκμεταλλεύσεις.

- Καθαρισμός και απολύμανση των υποδημάτων των ανθρώπων που εισέρχονται και εξέρχονται από την εκμετάλλευση.

- Παραμονή των νεοεισαχθέντων ζώων σε περιορισμό από τα υπόλοιπα ζώα της εκτροφής, για τουλάχιστον 21 ημέρες.

- Έλεγχος της προέλευσης των ζωοτροφών, των μηχανημάτων και των συσκευών που χρησιμοποιούνται.

- Απομάκρυνση εστιών ρύπανσης και λιμναζόντων υδάτων που ευνοούν την προσέλκυση εντόμων.

- Απεντόμωση και μυοκτονία στις εγκαταστάσεις. Καταπολέμηση εξωπαράσιτων και χρήση εντομοαπωθητικών.

- Να μη χρησιμοποιούνται μεταχειρισμένα εργαλεία, εξοπλισμός και αντικείμενα προερχόμενα από άλλες εκμεταλλεύσεις.

- Αποφυγή προμήθειας εργαλείων, εξοπλισμού και αντικειμένων για τις εκμεταλλεύσεις από την Τουρκία.

- Να μην επιτρέπεται σε άτομα που έχουν επισκεφτεί πρόσφατα την Τουρκία να εισέρχονται στις εκμεταλλεύσεις τους και να έρχονται σε επαφή με ζώα.

- Προμήθεια ζώων, προϊόντων και ζωοτροφών, σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας.

Η ιστορία της ασθένειας

Σύμφωνα με τα στοιχεία της wikipedia: H μεγάλη επιδημία αφθώδους πυρετού, που ξεκίνησε στις αρχές του 2001 από τη Μεγάλη Βρετανία και εξαπλώθηκε ταχύτατα σε όλη σχεδόν την Ευρώπη, προκλήθηκε από τον πανασιατικό ορολογικό τύπο O, που εισήχθη στη χώρα πιθανότατα από παράνομη εισαγωγή ζωικών προϊόντων. Το επεισόδιο αυτό αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα για την πλήρη κατάργηση των "συνόρων" στα νοσήματα που άμεσα ή έμμεσα σχετίζονται με τη διατροφή του σύγχρονου ανθρώπου.

H νόσος εκδηλώνεται συνήθως το καλοκαίρι και το φθινόπωρο με φαινόμενα κοινού κρυολογήματος, που συνοδεύεται από άφθες και εξελκώσεις στα πέλματα, στις παλάμες και στη στοματική κοιλότητα. Μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω του σάλιου, των κοπράνων, της αναπνοής, αλλά και μέσω των εκκρίσεων των δερματικών αλλοιώσεων. H επώαση της νόσου είναι 2-6 ημέρες και το εξάνθημα μπορεί να διαρκέσει 7-10 μέρες. Όπως για τα περισσότερα ιογενή νοσήματα, δεν υπάρχει και γι' αυτή τη νόσο ειδική θεραπεία.

O αφθώδης πυρετός είναι θανατηφόρος σε ζώα νεαρής ηλικίας, αλλά η θνησιμότητα είναι σχετικά χαμηλή στα ενήλικα.

Βοοειδή: Πυρετός, ανορεξία, αγαλαξία για 2-3 ημέρες. Σιελόρροια, φυσαλίδες που περιέχουν αχυρώδες υγρό [ασαφές] στις παρειές, τα ούλα και τη γλώσσα. Χωλότητα που προκαλείται από φλεγμονή της στεφάνης των άκρων και από φυσαλίδες στα πόδια, ειδικά στο μεσοδακτύλιο διάστημα και τη στεφάνη. Φυσαλίδες μπορεί επίσης να εντοπιστούν στον µαστό και τις θηλές.

Αιγοπρόβατα: Η ασθένεια είναι συνήθως ήπια και δύσκολα μπορεί να διαγνωστεί. Τα ζώα παρουσιάζουν συνήθως χωλότητα, καθώς και αγαλαξία. Στα νεαρά αιγοπρόβατα η θνησιμότητα είναι σχετικά ψηλή.

Χοίροι: Οι χοίροι παρουσιάζουν απροθυμία να στέκονται όρθιοι, ενώ κατά το περπάτημα χωλαίνουν. Στα νεαρά χοιρίδια παρατηρείται υψηλή θνησιμότητα.

Πηγές του ιού

Πηγές του ιού μπορεί να είναι: Τα άρρωστα ζώα ή τα ζώα που έχουν προσβληθεί από τη νόσο αλλά βρίσκονται ακόμα σε περίοδο επώασης, που είναι 2 με 14 μέρες. H αναπνοή, το σάλιο, τα κόπρανα, τα ούρα, το γάλα και το σπέρμα των ζώων. Το νωπό κρέας και τα κρεατοσκευάσματα, αν το pH τους είναι πάνω από 6.0. Τα ζώα που είναι "υγιείς" φορείς του ιού. H μετάδοση μπορεί να γίνει: Με άμεση ή έμμεση επαφή των μολυσμένων με τα υγιή ζώα.

Μέσω των ανθρώπων που έρχονται σε επαφή με τα ζώα ή μέσω αντικειμένων, οχημάτων μεταφοράς κ.λπ.

Μέσω του αέρα, ειδικά σε θερμά κλίματα (μέχρι 60 χλμ. σε ηπειρωτικές περιοχές και μέχρι 300 χλμ. στη θάλασσα).

Τα κράτη-μέλη εξασφαλίζουν την απαγόρευση χρήσης στο έδαφός τους εμβολίων κατά του αφθώδους πυρετού.

Με δεδομένη τη μεγάλη συχνότητα της νόσου στα ζώα, τα περιστατικά στον άνθρωπο είναι προς το παρόν πολύ σπάνια

Απαγορεύεται το εμπόριο ζώων εμβολιασμένων κατά του αφθώδους πυρετού. Μετά την κατάργηση της ζώνης προστασίας, τα εμβολιασμένα ζώα που προέρχονται από κοπάδια που έχουν ελεγχθεί μπορούν να μετακινηθούν στο εσωτερικό του κράτους-μέλους, υπό την προϋπόθεση ότι με κάποιο σύστημα εντοπισμού διασφαλίζεται ο αποκλεισμός τους από το κοινοτικό εμπόριο.

ΣΠΑΝΙΑ Η ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Επικινδυνότητα για τον άνθρωπο

Το ερώτημα που απασχολεί όλους εμάς τους καταναλωτές είναι: «Είναι δυνατόν ο αφθώδης πυρετός να μεταδοθεί στον άνθρωπο μέσω μολυσμένων ζωικών προϊόντων;». H σημερινή απάντηση είναι ναι, αλλά η μετάδοση είναι πολύ σπάνια. Αυτό βέβαια δεν πρέπει να μας καθησυχάζει. Οι ιοί έχουν μεγάλες και μέχρι ενός σημείου άγνωστες δυνατότητες προσαρμογής σε ποικίλους ξενιστές, μέσω μεταλλάξεων. Άλλωστε, από τα ζώα προήλθε το AIDS και η μεταδιδόμενη μορφή της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας. Πιο αναλυτικά, η σχέση του αφθώδους πυρετού των ζώων με τον άνθρωπο έχει ως εξής:

Στον άνθρωπο υπάρχει μια άλλη νόσος που οφείλεται σε ιό της ίδιας οικογένειας αλλά διαφορετικού γένους. Πρόκειται για τους ιούς coxsackie, του γένους των εντεροϊών, που προκαλούν, κυρίως στα παιδιά αλλά και στους ενήλικες, μία νόσο με παρόμοια κλινικά χαρακτηριστικά που ονομάζεται αφθώδης πυρετός (hand, foot and mouth disease - υπενθυμίζεται ότι ο αφθώδης πυρετός των ζώων ονομάζεται foot and mouth disease).

H προσβολή του ανθρώπου από τον ιό του αφθώδους πυρετού των ζώων ήταν υπό αμφισβήτηση για πολλά χρόνια. Σήμερα, ο ιός έχει απομονωθεί από τουλάχιστον 40 περιπτώσεις της νόσου σε άνθρωπο.

Με δεδομένη τη μεγάλη συχνότητα της νόσου στα ζώα, τα περιστατικά στον άνθρωπο είναι προς το παρόν πολύ σπάνια. Αυτό όμως δε θα πρέπει να μειώνει τα προφυλακτικά μέτρα που θα πρέπει να παίρνουν οι ελεγκτικές Αρχές της κάθε χώρας, όχι μόνο στα ζωικά προϊόντα εγχώριας παραγωγής, αλλά και στα εισαγόμενα.

(Φωτογραφία unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News