Lockdown – Επιτροπή Λοιμωξιολόγων: Στο επίκεντρο το άνοιγμα των σχολείων και οι μετακινήσεις από Δήμο σε Δήμο

Κρήτη
Lockdown – Επιτροπή Λοιμωξιολόγων: Στο επίκεντρο το άνοιγμα των σχολείων και οι μετακινήσεις από Δήμο σε Δήμο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όλες οι ημερομηνίες - Την ερχόμενη εβδομάδα, εκτός απροόπτου, οι ανακοινώσεις

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων – η οποία ολοκληρώθηκε, περίπου, στις 4 το μεσημέρι της Παρασκευής – βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, το άνοιγμα των Σχολείων και οι μετακινήσεις από Δήμο σε Δήμο.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν 5 Υπουργοί και Υφυπουργοί της Κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του neakriti.gr, το Υπουργείο Παιδείας πρότεινε το άνοιγμα μόνο των Γυμνασίων και Λυκείων τη Δευτέρα 5 Απριλίου, πρόταση την οποία μέρος των ειδικών της Επιτροπής φαίνεται να βλέπει θετικά. Αναφορικά με τα Δημοτικά, το άνοιγμά τους προτείνεται να μετατεθεί για λίγο αργότερα. Ωστόσο οι πιέσεις του Υπουργείου προς την Επιτροπή για το άνοιγμα των Σχολείων είναι μεγάλες, προκειμένου να μη χαθεί κι άλλος χρόνος.

Την ίδια στιγμή, προτάθηκε και το «άνοιγμα» των μετακινήσεων από Δήμο σε Δήμο. Συγκεκριμένα, το αρμόδιο Υπουργείο ζητά από τους Ειδικούς - αν το επιτρέπουν οι συνθήκες - να επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις από την επόμενη εβδομάδα.

Αναφορικά με το λιανεμπόριο, στο τραπέζι έπεσε η πρόταση να ανοίξουν πρώτα τα μικρά καταστήματα - ακόμη και στις περιοχές που βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο», με τη μέθοδο του click in shop. Τα μεγαλύτερα καταστήματα, ωστόσο, δεν δύναται να ανοίξουν πριν από τις 12 Απριλίου.

Από τη συζήτηση, πάντως, δεν έλειψαν και τα δωρεάν self test, τα οποία θα ξεκινήσουν να διατίθενται στις αρχές Απριλίου. Αυτό που βρίσκεται στο επίκεντρο των ειδικών είναι το πώς θα μπορέσουν να συμβάλλουν στο άνοιγμα ορισμένων οικονομικών δραστηριοτήτων της χώρας. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα self test πρόκειτια να χωριστούν σε υποχρεωτικά και προαιρετικά: Υποχρεωτικά θα είναι για μεγάλες επιχειρήσεις και οργανισμούς και προαιρετικά για το γενικό πληθυσμό.

Ωστόσο, τα self test θα αποτελέσουν το «κλειδί» για τα Σχολεία και το λιανεμπόριο, καθώς θα γίνεται εκτεταμένη χρήση τους, προκειμένου να διαφυλάσσεται η ασφάλεια σε αυτούς τους δύο σημνατικούς τομείς.

Παρεμβάσεις αναμένονται, από τις 5 Απριλίου και για τα Δικαστήρια. Ειδικότερα, προτείνεται να ξεκινήσουν ξανά οι εκδικάσεις σοβαρών υποθέσεων στα Πολιτικά Δικαστήρια.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε γράψει νωρίτερα το neakriti.gr:

  • Αναφορικά με τον τουρισμό, αρκετά μέλη της Επιτροπής έθεσαν το ζήτημα του ασφαλούς ανοίγματος της χώρας το Μάιο. Έτσι, αναδείχθηκε το σχέδιο των στοχευμένων εμβολιασμών για τους εργαζομένους του χώρου του τουρισμού. Πρόθεση της Επιτροπής αλλά και της Κυβέρνησης είναι να «θωρακιστεί» – όσο το δυνατόν περισσότερο – ο εν λόγω τομέας της χώρας, προκειμένου η Ελλάδα να ανοίξει τα σύνορά της έχοντας δικλίδες ασφαλείας.
  • Ενώ, το ζήτημα του ανοίγματος των καταστημάτων εστίασης θα συζητηθεί εν καιρώ, με τα πρώτα στοιχεία να δείχνουν ότι το άνοιγμα μετατίθεται για αρχές Μαΐου. 

Αξίζει να τονιστεί πως σήμερα δεν αναμένεται να γίνουν επίσημες ανακοινώσεις. Οι ανακοινώσεις - εκτός απροόπτου - θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αναμένεται να πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής, όπου και θα συζητηθούν τα παραπάνω.

Σημειώνεται πως τα μέλη της Επιτροπής δέχονται πιέσεις από Υπουργούς και Υφυπουργούς, προκειμένου να ξεκινήσουν ξανά ορισμένες δραστηριότητες της οικονομίας και κοινωνίας, ενώ, σύμφωνα με τις πληροφορίες οι έλεγχοι στα βόρεια σύνορα της χώρας αναμένεται να ενταθούν.

(Φωτογραφία αρχείου Unsplash)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News