Ελλάδα

Αλλαγή ώρας 2021: Πότε θα γυρίσουμε τους δείκτες των ρολογιών μία ώρα μπροστά

Αλλάζει η ώρα την Κυριακή 28 Μαρτίου

Την Κυριακή 28 Μαρτίου θα περάσουμε στη θερινή ώρα και έτσι στις 03:00 τα ξημερώματα οι δείκτες των ρολογιών θα δείξουν 04:00.

Από τον περασμένο Οκτώβριο είχαμε τη χειμερινή, ενώ αυτή η μετάβαση στη θερινή ώρα προβλέπεται να είναι η τελευταία για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιθυμούν να τη διατηρήσουν, σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μάλιστα, οι χώρες που επιθυμούν μόνιμη επιστροφή στη χειμερινή ώρα θα έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν επίσης για τελευταία φορά, την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου 2021.

Το θέμα ωστόσο παραμένει στάσιμο, εν μέρει και λόγω της πανδημίας, με τις περισσότερες χώρες να μην έχουν ξεκαθαρίσει τις προθέσεις τους.

Το μέτρο είχε τεθεί σε ισχύ τη δεκαετία του '70, εν μέσω πετρελαϊκής κρίσης, καθώς η θερινή ώρα εξοικονομεί 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας λόγω περισσότερης ηλιοφάνειας. Από τη δεκαετία του '90 ίσχυσε ενιαία πανευρωπαϊκή αλλαγή κάθε άνοιξη και φθινόπωρο σε θερινή και χειμερινή ώρα αντίστοιχα.

Στη χώρα μας το μέτρο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά δοκιμαστικά το 1932, με την εφαρμογή θερινής ώρας από τον Σεπτέμβριο ως τον Ιούλιο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια