Σύνοδος Κορυφής: Υπό παρακολούθηση η Άγκυρα - Τον Ιούνιο τα τελικά συμπεράσματα

Ελλάδα
Σύνοδος Κορυφής: Υπό παρακολούθηση η Άγκυρα - Τον Ιούνιο τα τελικά συμπεράσματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ικανοποίηση εκφράζουν κυβερνητικά στελέχη για την κοινή δήλωση των 27 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την Τουρκία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε σήμερα από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εγγυήσεις καλής θέλησης για την ανανέωση των σχέσεων και έθεσε υπό επιτήρησιν την Άγκυρα μέχρι τον Ιούνιο για να τονίσει ότι αποδοκιμάζει την επιδείνωση της μεταχείρισης των δικαιωμάτων και των ελευθεριών στην Τουρκία, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συμπράξει με την Τουρκία κατά προοδευτικό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο ώστε να ενισχύσει την συνεργασία επί ορισμένων τομέων κοινού ενδιαφέροντος και να λάβει νέες αποφάσεις κατά την διάρκεια της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιούνιο, υπό τον όρο ότι η σημερινή αποκλιμάκωση θα συνεχισθεί και ότι η Τουρκία θα συμπράξει κατά εποικοδομητικό τρόπο», αναφέρεται στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος που εγκρίθηκε από τους ευρωπαίους ηγέτες κατά την σύνοδο κορυφής μέσω τηλεδιάσκεψης

Πιο αναλυτικά, οι ηγέτες της ΕΕ καλωσόρισαν την Κοινή Δήλωση για την κατάσταση στις πολιτικές, οικονομικές και εμπορικές σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας την οποία προετοίμασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και η Κομισιόν, κατόπιν αιτήματος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το Δεκέμβριο του 2020, τονίζεται στα συμπεράσματα της τηλεδιάσκεψης των ηγετών.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι είναι στρατηγικό συμφέρον για την ΕΕ ένα ασφαλές και σταθερό περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο, η ανάπτυξη μιας συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία.

«Με την προϋπόθεση ότι διατηρείται η τρέχουσα αποκλιμάκωση και ότι η Τουρκία εμπλέκεται εποικοδομητικά και υπόκειται στις καθιερωμένες προϋποθέσεις που ορίζονται στα προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η πρόσφατα πιο θετική δυναμική, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία με έναν σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο για την ενίσχυση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος και τη λήψη περαιτέρω αποφάσεων κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου» αναφέρεται στα συμπεράσματα.

Ικανοποίηση Αθήνας

Ικανοποίηση εκφράζουν κυβερνητικά στελέχη για την κοινή δήλωση των 27 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την Τουρκία, η οποία, όπως λένε, βασίζεται στην έκθεση Μπορέλ και επιβεβαιώνει τα αποτελέσματα προηγουμένων Ευρωπαϊκών Συμβουλίων σε ό,τι αφορά στην γειτονική χώρα.

Όπως έλεγαν τα ίδια πρόσωπα, πρόκειται για μία διττή προσέγγιση, που περιλαμβάνει θετικά μέτρα αλλά και κυρώσεις, εφόσον η Τουρκία επαναλάβει μονομερείς ενέργειες και παραβατική συμπεριφορά.

Επίσης, αναφορές υπάρχουν και στο μεταναστευτικό-προσφυγικό, καθώς η Τουρκία καλείται να συνεργαστεί για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και τις επιστροφές μεταναστών προς την Τουρκία με βάση την Κοινή Δήλωση Ε.Ε-Τουρκίας, η οποία, όπως αναφέρεται, θα πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς διακρίσεις.

«Όλες οι αποφάσεις είναι σταδιακές, υπό όρους και αναστρέψιμες. Δεν δίνεται λευκή επιταγή στην Τουρκία, η συμπεριφορά της οποίας θα αξιολογηθεί με τις σχετικές αποφάσεις να παραπέμπονται για τον Ιούνιο» σημείωναν κυβερνητικά στελέχη.

Σύμφωνα με τα ίδια πρόσωπα «έγιναν σημαντικότατες αλλαγές εν συγκρίσει με το αρχικό προσχέδιο έπειτα από απανωτές διαπραγματεύσεις» και όπως τόνιζαν «το τελικό κείμενο είναι ισορροπημένο και απηχεί την έκθεση Μπορέλ».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News