25η Μαρτίου: Η στρατιωτική παρέλαση για τα 200 χρόνια από το 1821

Ελλάδα
25η Μαρτίου: Η στρατιωτική παρέλαση για τα 200 χρόνια από το 1821

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εντυπωσιακές εικόνες από την μεγαλοπρεπή παρέλαση

Οι φετινές εορταστικές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου κορυφώθηκαν με την καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση,  η οποία – σύμφωνα και με το ΓΕΕΘΑ – έχει στόχο να εκπέμψει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων να διασφαλίσουν την εθνική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, ως άξιοι συνεχιστές των ηρώων του 1821.

Λόγω της έξαρσης της πανδημίας, δυστυχώς το κοινό δεν μπόρεσε να παρακολουθήσει από κοντά την παρέλαση.

Ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού και των επίσημων προσκεκλημένων της ελληνικής Δημοκρατίας ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το πρωί η στρατιωτική παρέλαση με την οποία κορυφώνεται ο εορτασμός για την επέτειο των 200 χρόνων από την κήρυξη της Επανάστασης.

Τηρώντας τους υγειονομικούς κανόνες και τηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις, στην εξέδρα των επισήμων βρέθηκαν, πέρα από την Πρόεδρο, τον πρωθυπουργό, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μέλη της κυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν, ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου πρίγκιπας Κάρολος με τη δούκισσα της Κορνουάλλης και η υπουργός Αμυνας της Γαλλίας Φλωράνς Παρλί. Το «παρών» έδωσαν ακόμη ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, κ.α.

Η παρέλαση ξεκίνησε υπό τους ήχους των εμβατηρίων της μπάντας στρατιωτικής διοίκησης και το γενικό πρόσταγμα του υποστράτηγου και διοικητή της σχολής Ευελπίδων Γεώργιου Κωστίδη. Στον χώρο προσήλθαν με βηματισμό οι τρεις αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων, ενώ το πρώτο τμήμα που παρέλασε ήταν το έφιππο τμήμα με ιππείς που φορούσαν στολές διάφορων ιστορικών περιόδων. «Είναι ένα ταξίδι στον χρόνο μέσα στην καρδιά της Αθήνας» όπως ανέφερε ο παρουσιαστής Νίκος Αλιάγας που μαζί με την επισμηνία Σοφία Κορμά είχαν επιφορτιστεί με την παρουσίαση της παρέλασης.

Την παρέλαση των μηχανοκίνητων και πεζοπόρων τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας άνοιξε έφιππο τμήμα με τις παραδοσιακές φορεσιές διαφόρων ιστορικών περιόδων (Επανάστασης 1821, Βαλκανικών Πολέμων, Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, Μικρασιατικής Εκστρατείας, Α’ Παγκοσμίου Πολέμου) για να τιμήσει τα 200 χρόνια της Επανάστασης του 1821.

Ακολούθησαν τα παιδιά -αγόρια και κορίτσια - με παραδοσιακές φορεσιές από όλη την επικράτεια κρατώντας ελληνικές σημαίες, η διέλευση των οποίων απέσπασε τα χειροκροτήματα της πολιτειακής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας και των ξένων υψηλών προσκεκλημένων. που παρακολούθησαν την παρέλαση.

Στη συνέχεια παρέλασαν για πρώτη φορά όλα τα λάβαρα και οι σημαίες της Επανάστασης. Όλες γράφουν Ελευθερία ή Θάνατος ενώ της Μάνης γράφει Νίκη ή Θάνατος οι οποίες από κειμήλια της ιστορίας μετατράπηκαν σε μέρος της ιστορίας όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε κατά την τηλεοπτική μετάδοση της παρέλασης, από την ΕΡΤ. Οι σημαίες της Αγίας Λαύρας, της Φιλικής Εταιρείας, του Ιερού Λόχου, των Ψαρών, της Ύδρας των Σπετσών, Στερεάς Ελλάδας, Κέρκυρας, Κρήτης. Μακεδονομάχων, Ηπείρου και των νήσων.

Τη σκυτάλη πήρε τμήμα ανδρών με παραδοσιακές στολές Ναύτη.

Τη μηχανοκίνητη φάλαγγα άνοιξε τμήμα οχημάτων και μοτοσικλετών της των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας. Ακολούθησε το μηχανοκίνητο Πεζικό, ένας μηχανοκίνητος λόχος Υποστήριξης.

Επιβλητική ήταν μεταξύ άλλων η παρουσία των αρμάτων μάχης Λέοπαρντ (Leo -2 HEL). Τα τεθωρακισμένα συμπληρώνουν φέτος 90 χρόνια παρουσίας στον ελληνικό Στρατό-αποτελώντας την εξέλιξη του ιππικού.

Παρήλασαν μεταξύ άλλων αντιαεροπορικά συστήματα ΒΕΛΟΣ Πάτριοτ, ΧΩΚ, πολλαπλοί εκτοξευτές πυραύλων MLRS, συστήματα Μη επανδρωμένων Αεροχημάτων (SPERWER), μηχανοκίνητα τμήματα του Υγειονομικού και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Πάνω από το χώρο της παρελάσεως διήλθαν σε άψογους σχηματισμούς αεροσκάφη και ελικόπτερα όλων των τύπων των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Σε τετράδες πέταξαν μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας F-16, M-2000/5 και F-4, μαζί με RAFALE της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας, F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και 2 αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού αεροσκάφη (VOYAGER της Πολεμικής Αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου και KC-135 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ).

Πάνω από τον αττικό ουρανό πέταξαν επίσης ελικόπτερα:

-της Αεροπορίας Στρατού -4 AH-64A και 4 AH-64D (Apache), 4 CH-47D (chinook), 2 NH-90, 4 UH-1H (huey) και 4 OH-58 kiowa warrior(τα τελευταία έχουν συμμετάσχει στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη το 2019 και πετούν για πρώτη φορά στον αττικό ουρανό),

- 2 ελικόπτερα SH-70 και 1 αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας P-3B του Πολεμικού Ναυτικού και τα ελικόπτερα της Ελληνικής Αστυνομίας (1 EC-135, 1 BO-105), του Πυροσβεστικού Σώματος (2 AS-332 και BK-117) και του Λιμενικού Σώματος (1 DAUPHIN).

Των πεζοπόρων τμημάτων ηγήθηκε τμήμα της προεδρικής φρουράς , οι Εύζωνοι .Ακολούθησαν οι πολεμικές σημαίες του Πεζικού.

Τη σκυτάλη πήραν πεζοπόρα τμήματα των παραγωγικών σχολών των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (σ.σ. η Σχολή Ικάρων συμπληρώνει φέτος 90 χρόνια από την ίδρυση της) καθώς και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Ιδιαίτερη εντύπωση όπως κάθε χρόνο προκάλεσε η διέλευση των τμημάτων των μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων .

Στην στρατιωτική παρέλαση συμμετείχαν για πρώτη φορά με αεροσκάφη των Πολεμικών Αεροποριών τους η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 ετών από την επανάσταση του 1821, κορυφώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας.

Όπως έχει γίνει γνωστό, στην παρέλαση θα λάβουν μέρος:

- Φάλαγγα ιστορικών τμημάτων.

- Παιδιά με παραδοσιακές στολές.

- Ιστορικές σημαίες (Φιλικής Εταιρείας, Ιερού Λόχου, Λάβαρο Αγίας Λαύρας κ.ά.)

- Έφιππο τμήμα.

- Τμήμα ανδρών με παραδοσιακές στολές ναύτη.

- Αεροπορικά μέσα των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων που θα πραγματοποιήσουν διελεύσεις πάνω από την παρέλαση. Μεταξύ άλλων, θα διέλθουν μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας μαζί με σχηματισμούς αμερικανικών F-16, γαλλικών Rafale, καθώς και βρετανικών Voyager. Επίσης, θα διέλθουν ελικόπτερα NH-90 και Kiowa Warrior -τα οποία θα πετάξουν για πρώτη φορά στον ουρανό της Αττικής- καθώς και αεροσκάφος ναυτικών επιχειρήσεων P-3B.

- Μηχανοκίνητo τμήμα του Στρατού Ξηράς, στο οποίο, μεταξύ άλλων, θα συμμετάσχουν επετειακό άρμα μάχης και συστήματα μη επανδρωμένων αεροχημάτων (Sperwer).

- Μηχανοκίνητο τμήμα της Πολεμικής Αεροπορίας με αντιαεροπορικά συστήματα Patriot και «Βέλος».

- Μηχανοκίνητο τμήμα της Ελληνικής Αστυνομίας.

- Μηχανοκίνητο τμήμα του Λιμενικού Σώματος.

- Μηχανοκίνητο τμήμα του Πυροσβεστικού Σώματος.

- Φάλαγγα πεζοπόρων τμημάτων και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Ολοκληρώθηκε η στρατιωτική παρέλαση

«Κυρία πρόεδρε, σας ανακοινώνω το πέρας της παρελάσεως». Με αυτή τη φράση του έχοντος το γενικό πρόσταγμα, υποστράτηγου και διοικητή της σχολής Ευελπίδων Γεώργιου Κωστίδη, ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 11 το πρωί η μεγαλειώδης παρέλαση με την οποία η ελληνική Δημοκρατία τίμησε τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Επανάστασης.

 «Ανακαλούμε με συγκίνηση τον αγώνα του ελληνικού λαού» δήλωσε μεταξύ άλλων η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. «Η ακτινοβολία της επετείου σε ολόκληρο τον κόσμο είναι ένα ισχυρό μήνυμα της ιστορικής μας συνέχειας και παράδοσης» ανέφερε ακόμη.

Νωρίτερα και ενώπιον της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας, αλλά και των ξένων προσκεκλημένων, παρήλασαν πεζοπόρα και μηχανοκίνητα τμήματα ενώ τον δικό τους τόνο καθώς και το δικό τους μήνυμα έδωσαν τα εναέρια μέσα: «Ασπίδα η γαλανόλευκη για κάθε γωνιά του τόπου μας» είπε από τον αττικό ουρανό ο σμηναγός Δημήτρης Βολακάκης, ο αρχαιότερος της ομάδας «Ζευς» των F-16, από τη Μοίρα 343 στη Σούδα, της 115 Πτέρυγας Μάχης, κατά τη διέλευση του αεροσκάφους του.

Η παρέλαση ξεκίνησε υπό τους ήχους των εμβατηρίων της μπάντας στρατιωτικής διοίκησης. Στον χώρο προσήλθαν με βηματισμό οι τρεις αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων, ενώ το πρώτο τμήμα που παρέλασε ήταν το έφιππο τμήμα με ιππείς που φορούσαν στολές διάφορων ιστορικών περιόδων. «Είναι ένα ταξίδι στον χρόνο μέσα στην καρδιά της Αθήνας» όπως ανέφερε ο παρουσιαστής Νίκος Αλιάγας που μαζί με την επισμηνία Σοφία Κορμά είχαν επιφορτιστεί με την παρουσίαση της παρέλασης.

Μετά τους έφιππους πολεμιστές παρήλασαν Ελληνόπουλα, κορίτσια και αγόρια διάφορων ηλικιών, με παραδοσιακές στολές που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο σύνολό τους για να ακολουθήσει τμήμα με τα λάβαρα και τις σημαίες της Επανάστασης και στη συνέχεια ο Ιερός Λόχος, σώμα που ιδρύθηκε από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη και στα χρόνια της Επανάστασης επάνδρωσαν εθελοντές σπουδαστές των ελληνικών παροικιών της Μολδοβλαχίας.

Τη σκυτάλη πήραν κατόπιν ουλαμοί με ενδυμασίες από διάφορες περιοχές, ηπειρωτικές και νησιωτικές, της Ελλάδας. Το πρώτο μηχανοκίνητο τμήμα που παρήλασε στην λεωφόρο Αμαλίας ήταν αυτό της Στρατονομίας.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: «H μεγαλύτερη δύναμη του Έθνους μας βρίσκεται στην ενότητα και την αλληλεγγύη»

Το μήνυμα που έστειλε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας την ολοκλήρωση της στρατιωτικής παρέλασης στο Σύνταγμα

«Η μεγαλύτερη δύναμη του Έθνους μας βρίσκεται στην ενότητα και την αλληλεγγύη», ανέφερε στο μήνυμα της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά ολοκλήρωση της στρατιωτικής παρέλασης στο Σύνταγμα.

Ειδικότερα η Κατερίνα Σακελλαροπούλου δήλωσε:

«Ανακαλούμε με συγκίνηση τον ηρωϊκό αγώνα των προγόνων μας, για την Ελευθερία και την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού.

Παρά τις δυσκολίες που μας επιβαλλει η πανδημία, η λαμπρή παρέλαση, η ακτινοβολία της Επετείου σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο στη χώρα μας, είναι ένα ισχυρό μήνυμα της ιστορικής μας συνέχειας και παράδοσης.

Αισθανόμαστε εθνικά υπερήφανοι για όλα όσα έχουμε πετύχει.

Η Πατρίδα μας είναι ένα σύγχρονο Κράτος Δικαίου, που βρίσκεται στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Αναλογιζόμαστε την ευθύνη μας στην Ιστορία.

Η προστασία της δημόσιας Υγείας και της κοινωνικής συνοχής είναι σε αυτή τη συγκυρία ο δικός μας αγώνας.

Η μεγαλύτερη δύναμη του Έθνους μας βρίσκεται στην ενότητα και την αλληλεγγύη.

Χρόνια Πολλά σε όλες και όλους τους Έλληνες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε κλίμα συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα η τελετή κατάθεσης στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη

Σε κλίμα συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα η τελετή κατάθεσης στεφάνων στο Μνημείο του 'Αγνωστου Στρατιώτη, ανήμερα της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου και του εορτασμού των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

Πρώτη κατέθεσε στεφάνι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ακολούθησαν οι ξένοι ηγέτες, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρίγκηπας της Ουαλίας Κάρολος, ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας, Μιχαήλ Μισούστιν και η Υπουργός 'Αμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί.

Ακολουθώντας το τελετουργικό η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού παιάνισε τον Ελληνικό Εθνικό Ύμνο, καθώς και τους Εθνικούς Ύμνους των χωρών των υψηλών προσκεκλημένων που κατέθεσαν στεφάνι στο Μνημείο του 'Αγνωστου Στρατιώτη, ενώ άγημα της Προεδρικής Φρουράς απέδωσε Τιμές στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στους ξένους ηγέτες.

Στην τελετή κατάθεσης στεφάνων παρέστησαν επίσης, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ο Πρόεδρος Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, καθώς και η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου.

Με την ολοκλήρωση της τελετής η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και οι υψηλοί προσκεκλημένοι κατευθύνθηκαν προς την εξέδρα των επισήμων, όπου έλαβαν τις θέσεις τους, προκειμένου να παρακολουθήσουν τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Το πέρασμα - πάνω από την Θεσσαλονίκη - μαχητικών αεροσκαφών ανήμερα της 25ης Μαρτίου - Βίντεο: ΙΝΤΙΜΕ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Φωτογραφίες IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News