Ελλάδα

Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα δεν έχει φοβίσει κανέναν, αλλά ούτε και φοβάται κανέναν»

Ο Μητσοτάκης υποδέχτηκε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Μέγαρο Μαξίμου

Στην Ελλάδα ο Αναστασιάδης για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση

Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου, με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του  1821.

«Συζητήσαμε και για την πενταμερή συνάντηση στις 22 Απριλίου. Παράλληλα συμφωνήσαμε ότι στο αυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι θα υποστηρίξουμε το dual track approach της Ε.Ε. απέναντι στην Τουρκία. Θα υπογραμμίσουμε και αύριο ότι η Τουρκική επιθετικότητα σε βάρος της Κύπρου παραμένει, ενώ θα ξεκινήσουν ξανά οι συζητήσεις για το Κυπριακό και το καθεστώς των Βαροσίων. Στη Νοτιανατολική Μεσόγειο η Τουρκία έχει αποσύρει τα πλοία από την ελληνική ΑΟΖ. Είναι στο χέρι της Τουρκίας να βεβαιώσει αν πρόκειται για αποκλιμάκωση της έντασης ή παραπλανητικό ελιγμό.», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έναρξη των δηλώσεών του.

«Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, εμείς επιθυμούμε καλές σχέσεις και έναν ειλικρινή διάλογο χωρίς απειλές, προκλήσεις και επιθέσεις. Η Ελλάδα δεν έχει φοβίσει κανέναν, αλλά ούτε και φοβάται κανέναν. Παραμένει ειλικρινής, αλλά όχι αφελής.», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.

Συγκινημένος δήλωσε ο Νίκος Αναστασιάδης για την πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά την έναρξη της ομιλίας του. Όπως είπε «Θέλω να πιστεύω πως θα επιτευχθεί συναίνεση που θα επιτρέψει τον προβληματισμό στην Τουρκία πως αν θέλουν αν πλησιάσουν την Ευρώπη θα πρέπει να προσαρμοστούν με τις προϋποθέσεις που θέτει η Ε.Ε. και θα επιτρέπει τη επικράτηση της Ειρήνης στη Μεσόγειο».

«Δεν θέλουμε να επιτύχουμε μια λύση που θα ευνοήσει τους Ελληνοκύπριους σε βάρος των Τουρκοκύπριων, αλλά μια λύση που θα ευνοήσει να επιτευχθεί η Ειρήνη», τόνισε καταλήγοντας ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αναλυτικότερα:

«Είναι άριστη η συνεργασία των κυβερνήσεων μας στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΟΗΕ. Συζητήσαμε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την άτυπη Πενταμερή για το Κυπριακό» τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη πριν από λίγη ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Επιμείναμε στην ανάγκη να συμμετέχει και η ΕΕ, να μετατραπεί σε 5 συν ένα» συμπλήρωσε και επισήμανε πως «συνολικά η Ένωση οφείλει να επιμείνει στην αξιόπιστη εφαρμογή της πολιτικής της διττής προσέγγισης απέναντι στην Τουρκία. Χαιρετίσαμε την έκθεση Μπορέλ, επισημάναμε την ανάγκη τα συμπεράσματα να κινούνται στο ίδιο πνεύμα».

Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε λέγοντας πως: «Στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο η Τουρκία έχει αποσύρει τα ερευνητικά της πλοία. Το γεγονός αυτό δεν είναι ασήμαντο, απομένει να δούμε έαν θα έχει διάρκεια. Είναι στο χέρι της Τουρκίας να αποδείξει εάν είναι ειλικρινής προσέγγιση ή παραπλανητικός ελιγμός. Αν θα ακολουθήσει το δρόμο του διεθνούς δικαίου ή εάν ακολουθήσει την παραβατικότητα. Αυτή η επιλογή θα έχει συνέπειες».

«Οι αξιώσεις περί λύσης δύο κρατών είναι εκτός πλαισίου της ΕΕ» συνέχισε ο Έλληνας πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Κοινή μας είναι η θέση για την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων και απομάκρυνση των κατοχικών δυνάμεων».

«Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις επιθυμούμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας χωρίς προκλήσεις και επιθετικές ενέργειες. Η Αθήνα παραμένει ανοιχτή χωρίς να είναι αφελής», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Είναι πραγματικά ιδιαίτερη συγκίνηση που βρίσκομαι στην ελληνική πρωτεύουσα μετά την τιμητική πρόσκληση να συνεορτάσουμε μαζί και να τιμήσουμε τον ελληνικό λαό, 200 χρόνια μετά την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα του 1821», τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αμέσως μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μίλησε για «έναν αγώνα από τον οποίο η Κύπρος δεν απείχε, συμμετείχε ενεργά, υπέστη θυσίες αλλά και από τον οποίο εμπνέεται προκειμένου να απαλλαγεί 46 χρόνια μετά από τον ίδιο ζυγό. Όχι μόνο για τον Ελληνισμό της Κύπρου αλλά και για τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας».

«Αυτό που επιδιώκουμε κι έχουμε διαπιστώσει μαζί είναι πως μια δίκαιη και βιώσιμη αλλά ιδιαίτερα λειτουργική λύση του Κυπριακού θα διασφαλίσει τα συμφέροντα του συνόλου του κυπριακού λαού είτε για Ελληνοκύπριους είτε για Τουρκοκύπριους. Εξάλλου είναι καλά γνωστό πως για αιώνες ζήσαμε μαζί ειρηνικά, συνδημιουργήσαμε και δυστυχώς τα όσα επισυνέβησαν έχουν δημιουργήσει μια άλλη κατάσταση πραγμάτων που δεν αφορά τόσο τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων αλλά της συγκεκριμένης δύναμης, δηλαδή της Τουρκίας», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Χαρακτήρισε απόλυτα δημιουργική τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό και όπως είπε: «δύο ήσαν τα θέματα: η άτυπη διάσκεψη που θα γίνει στη Γενεύη 27-29 Απριλίου και το επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, προκειμένου να συντονιστούμε και από κοινού να αναλάβουμε δράσεις». Τόνισε πως στόχος είναι από τη μια να διασφαλιστεί η επιτυχία της διάσκεψης κάτι που θα σήμαινε τη δημιουργία των απαραιτήτων προϋποθέσεων έτσι ώστε να δοθεί η ευκαιρία στον γγ να συγκαλέσει μια νέα σύνοδο για την Κύπρο που θα μας οδηγούσε σε μια λύση όπως ακριβώς περιγράφεται είτε στην κοινή δήλωση των δύο ηγετών (με παρουσία του γγ στις 25ν Νοέμβρη του 2019 στο Βερολίνο), μια θέση που συμπίπτει και με τις δικές μας διαχρονικές θέσεις αλλά και που δεν θα αποκλίνει από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για μετεξέλιξη της κυπριακής δημοκρατίας σε ένα λειτουργικό για να είναι και βιώσιμο κράτος, το οποίο την ίδια ώρα δεν θα παρεκκλίνει από τις βασικές αρχές της ΕΕ.

Δείτε τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη:

Το μεσημέρι αναμένεται συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας Mikhail Mishustin στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ το απόγευμα άφιξη του Πρίγκιπα της Ουαλίας και της Δούκισσας της Κορνουάλης στο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Αργότερα το απόγευμα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη θα υποδεχθούν τους προσκεκλημένους στο νέο συγκρότημα της Εθνικής Πινακοθήκης, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.

Έπειτα αναμένεται η άφιξη της Υπουργού Άμυνας της Γαλλικής Δημοκρατίας Florence Parly στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και τέλος, οι επετειακές εκδηλώσεις για σήμερα θα λήξουν με το επίσημο Δείπνο των προσκεκλημένων στο Προεδρικό Μέγαρο.

(Φωτογραφίες ΑΠΕ - ΜΠΕ)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια