Η ΠτΔ προς τα απόδημα Ελληνόπουλα: «Κρατάτε ζωντανή τη γλώσσα και τις παραδόσεις μας»

Ελλάδα
Η ΠτΔ προς τα απόδημα Ελληνόπουλα: «Κρατάτε ζωντανή τη γλώσσα και τις παραδόσεις μας»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μήνυμα της ΠτΔ, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, προς τα απόδημα Ελληνόπουλα και ψηφιακή ξενάγησή τους στην Προεδρική Φρουρά για την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση

«Φέτος είναι μια πολύ σημαντική χρονιά για όλους τους Έλληνες, όπου κι αν βρίσκονται. Συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από την Επανάσταση του 1821, που μας έδωσε την ελευθερία μας και μας έκανε ένα κράτος περήφανο και ανεξάρτητο» τονίζει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο μήνυμά της προς τα απόδημα Ελληνόπουλα για την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, το οποίο συνοδεύεται από ψηφιακή ξενάγηση στην Προεδρική Φρουρά.

Η Προεδρία της Δημοκρατίας, αντί άλλου χαιρετισμού για την ημέρα της εθνεγερσίας, τη μέρα που ξεσηκώθηκαν οι Έλληνες ενάντια στους Τούρκους και ξεκίνησαν τον αγώνα τους για την ελευθερία, κάνει ένα δώρο σε όλα τα Ελληνόπουλα του εξωτερικού. Μια περιήγηση στο Στρατόπεδο Τζαβέλα, όπου εδρεύει η Προεδρική Φρουρά, για να συναντήσουν τους Εύζωνες, τους ακοίμητους φρουρούς του Προεδρικού Μεγάρου και του μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη.

Όπως επισημαίνει η Πρόεδρος, φέτος, η παρουσία των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς βαραίνει διπλά, καθώς κρατούν ζωντανή τη μνήμη όλων των Ελλήνων και μας θυμίζουν, κάθε ώρα και κάθε στιγμή, τις αξίες για τις οποίες πολεμήσαμε και τις οποίες υπερασπιζόμαστε σε κάθε φάση της εθνικής μας διαδρομής: τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της εθνικής μας κυριαρχίας.

Απευθυνόμενη στα Ελληνόπουλα, που βρίσκονται διασκορπισμένα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, η κυρία Σακελλαροπούλου επισημαίνει ότι κρατούν ζωντανή τη γλώσσα, τις συνήθειες, τις παραδόσεις μας στους ξένους τόπους, μεταφέρουν το ελληνικό πνεύμα στις νέες τους πατρίδες και σημειώνει ότι είναι σαν να γράφτηκε γι΄αυτούς η φράση του εθνικού μας ποιητή, Διονύσιου Σολωμού: «Κλείσε στην ψυχή σου την Ελλάδα και θα νιώσεις να λαχταρίζει μέσα σου κάθε είδος μεγαλείου - και θα' σαι ευτυχισμένος».

Ακολουθεί το μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας προς τα απόδημα Ελληνόπουλα για την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση:

Αγαπητά μου παιδιά,

Με μεγάλη συγκίνηση απευθύνομαι σήμερα σ' εσάς τα Ελληνόπουλα που είστε σκορπισμένα σ' όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη. Σε όλους και όλες εσάς, που μπορεί να ζείτε μακριά από τη χώρα των προγόνων σας, όμως είστε πολύ κοντά μας, μέσα στις καρδιές μας. Είστε εσείς που κρατάτε ζωντανή τη γλώσσα, τις συνήθειες, τις παραδόσεις μας στους ξένους τόπους, εσείς που μεταφέρετε το ελληνικό πνεύμα στις νέες σας πατρίδες. Και είναι σαν να γράφτηκε για σας η περίφημη φράση του εθνικού μας ποιητή, του Διονύσιου Σολωμού: «Κλείσε στην ψυχή σου την Ελλάδα και θα νιώσεις να λαχταρίζει μέσα σου κάθε είδος μεγαλείου - και θα' σαι ευτυχισμένος». Είναι μια παραίνεση, που αξίζει να σας συνοδεύει σ' όλη τη ζωή σας.

Σήμερα, η Προεδρία της Δημοκρατίας, αντί άλλου χαιρετισμού για την ημέρα της εθνεγερσίας, τη μέρα που ξεσηκώθηκαν οι Έλληνες ενάντια στους Τούρκους και ξεκίνησαν τον αγώνα τους για την ελευθερία, θα σας κάνει ένα δώρο. Μια περιήγηση στο στρατόπεδο Τζαβέλα, όπου εδρεύει η Προεδρική Φρουρά για να συναντήσετε τους Εύζωνες, τους ακοίμητους φρουρούς του Προεδρικού Μεγάρου και του μνημείου του 'Αγνωστου Στρατιώτη. Θα είναι σαν να γνωρίζετε από κοντά τους πολεμιστές του 1821 - γιατί σ' αυτούς παραπέμπουν, με τη στολή τους, με τη λεβεντιά τους, με ακλόνητη την αποφασιστικότητά τους να υπερασπιστούν την πατρίδα με όλα τα μέσα, όπου και αν τους χρειαστεί.

Συμβολίζουν τη συνέχεια του έθνους και της ιστορίας μας. Συνδέουν το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον μας. Την ηρωική μας κληρονομιά και τη δυναμική μας πορεία προς το αύριο.

Φέτος είναι μια πολύ σημαντική χρονιά για όλους τους Έλληνες, όπου κι αν βρίσκονται. Συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από την Επανάσταση του 1821, που μας έδωσε την ελευθερία μας και μας έκανε ένα κράτος περήφανο και ανεξάρτητο. Γι' αυτό και φέτος, η παρουσία των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς βαραίνει διπλά. Κρατούν ζωντανή τη μνήμη όλων των Ελλήνων. Μας θυμίζουν, κάθε ώρα και κάθε στιγμή, τις αξίες για τις οποίες πολεμήσαμε και τις οποίες υπερασπιζόμαστε σε κάθε φάση της εθνικής μας διαδρομής: τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της εθνικής μας κυριαρχίας.

Κι εμείς, όλοι οι υπόλοιποι, τους καμαρώνουμε και τους τιμάμε.

Χρόνια πολλά σε όλα τα Ελληνόπουλα, όπου κι αν βρίσκονται.

(Φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News