Ελλάδα

Μ. Θεοδωρίδου: «Κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό»

«Η χώρα μας συνεχίζει τους εμβολιασμούς, παρακολουθώντας συνεχώς ότι προκύπτει από τα επιστημονικά δεδομένα»

Στις παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca αναφέρθηκε και σήμερα η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Ειδικότερα η κ. Θεοδωρίδου είπε χαρακτηριστικά πως η «χώρα μας μετά την αξιολόγηση που έγινε με τα δεδομένα της επιτροπής του ΕΟΦ και τα βιβλιογραφικά δεδομένα συντάχθηκε με τον ΕΟΦ και τον ΠΟΥ, συνεχίζοντας τους εμβολιασμούς και παρακολουθώντας συνεχώς ότι προκύπτει από τα επιστημονικά δεδομένα».

Παράλληλα η κ. Θεοδωρίδου διευκρίνισε πως «δεν μπορούμε να έχουμε μία οριστική τοποθέτηση για τα θρομβοεμβολικά επεισόδια. Πρέπει να γίνει έλεγχος» και όπως επεσήμανε «έχουν εξεταστεί και καταγραφεί 17 επεισόδια θρομβοεμβολικά», καθώς όπως συμπλήρωσε και «18 περιπτώσεις με θρομβώσεις των φλεβών».

Τόνισε επίσης ότι «δεν υπάρχει συσχέτιση του εμβολίου με αυτά τα σπάνια περιστατικά», ενώ επεσήμανε ότι συνεχίζεται ο έλεγχος.

Επεσήμανε επίσης πως η «αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην πρόληψη εισαγωγών και των θανάτων υπερτερεί έναντι της μικρής πιθανότητας ενός τέτοιου επεισοδίου», ενώ όπως είπε «η εντόπιση των περιστατικών έγινε χάρη στην συστηματική επιτήρηση των ανεπιθύμητων ενεργειών».

Επίσης τόνισε για άλλη μία φορά πως το εμβόλιο - οποιοδήποτε εμβόλιο κατά του Covid - προστατεύει από την εισαγωγή στο νοσοκομείο και τους θανάτους, αλλά δεν προστατεύει από άλλα νοσήματα. «Έχουμε θανάτους και από άλλα νοσήματα», είπε.

Τόνισε πως ο εμβολιασμός για να βγούμε από την λαίλαπα είναι η μόνη λύση, αφού προηγούμενος ανέφερε πως μέχρι και τις 17 Μαρτίου είχαμε 120 εκατομμύρια περιπτώσεις Covid και 2 εκατομμύρια θανάτους.

Ακόμη η κ. Θεοδωρίδου, ανέφερε μεταξύ άλλων πως ο «εμβολιασμός προφυλάσσει τον εμβολιαζόμενο όταν είναι πλήρης και όταν έχουν περάσει κάποιες ημέρες», πρέπει όπως συμπλήρωσε να έχει «περάσει ένα διάστημα ώστε να έχουν δημιουργηθεί τα αντισώματα».

Αν κάποιος έχει πάρει και τις δύο δόσεις και έχει περάσει ένα σχετικό διάστημα 7 ημερών και νοσήσει, τότε υπάρχει αποτυχία, όπως τόνισε χαρακτηριστικά. «Υπάρχουν περιπτώσεις που εμβολιασμένα άτομα έχουν νοσήσει και με μία και με δύο δόσεις, το ποσοστό αυτό είναι 0,2%, είναι δηλαδή», όπως συμπλήρωσε, «αναμενόμενο, καθώς κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό».

Ακόμη η καθηγήτρια αναφέρθηκε στο θέμα της ενδονοσοκομειακής διασποράς του ιού από άτομα που κατά προτεραιότητα έπρεπε να έχουν εμβολιαστεί. Τα ποσοστά των υγειονομικών θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτερα είπε και εξέφρασε την ελπίδα αυτό να βελτιωθεί.

Μ. Θεμιστοκλέους: Αύριο αναμένεται να έχει ξεπεραστεί το 1 εκατ. πολιτών που θα έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση

Για πλήρη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κόσμου απέναντι στο εμβόλιο της AstraZeneca, μίλησε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών για τη νόσο COVID-19, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Όπως είπε, κατά 98% οι πολίτες προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα να εμβολιαστούν. Σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 29.000 εμβολιασμοί και έχουμε ξεπεράσει το 1.464.000 εμβολιασμούς. Αύριο αναμένεται να έχει ξεπεραστεί το ένα εκατομμύριο των πολιτών που θα έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση.

Αυξάνονται τα εμβολιαστικά κέντρα

Δύο νέα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα θα λειτουργήσουν από την 1η Απριλίου, ανακοίνωσε ο κ. Θεμιστοκλέους. Πρόκειται για το κέντρο ξιφασκίας στο Ελληνικό και το κλειστό γυμναστήριο Περιστερίου. Επίσης θα προστεθούν 272 νέα εμβολιαστικά κέντρα και συνολικά θα φτάσουν τα 1.073.

Χρονοδιάγραμμα εμβολιασμών

Ο κ. Θεμιστοκλέους υπενθύμισε ότι στις 19 Μαρτίου άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για την ομάδα ατόμων με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου και ήδη έχουν κλειστεί 100.000 ραντεβού. Σήμερα ξεκίνησε ο εμβολιασμός των μεταμοσχευμένων, των ατόμων που υποβάλλονται σε περιτοναϊκή κάθαρση και των αιμοκαθαιρόμενων στα νοσοκομεία ή τις κλινικές που έχουν σχέση με τις θεραπείες τους και αναμένεται να ολοκληρωθεί αρχές Μαρτίου. Επίσης 31 Μαρτίου θα ενεργοποιηθεί εφαρμογή που θα μπορούν οι πολίτες να καταθέσουν αίτηση για ένταξη στην ομάδα Α νοσημάτων υψηλού κινδύνου.

Ο κ. Θεμιστοκλέους εξήγησε ότι στις περιπτώσεις που κάποιος πάσχει από συγκεκριμένα νοσήματα τα οποία εντάσσονται στην ομάδα Α, αλλά είναι εκτός συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, τότε ο θεράπων γιατρός συμπληρώνοντας αίτηση στο emvolio.gov.gr για τον συγκεκριμένο ασθενή με τη διάγνωση και τη φαρμακευτική αγωγή, θα μπορεί να καταστεί δικαιούχος.

Στις 26 Μαρτίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα άτομα ηλικίας 70-74 ετών και αρχές Απριλίου θα ακολουθήσει το άνοιγμα της πλατφόρμας για να μπορούν να κλείσουν ραντεβού τα άτομα ηλικίας 65-69 ετών. Μέσα Μαΐου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών και αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλος του μήνα.

Χρονοδιάγραμμα παραλαβής εμβολίων

Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα παραλαβής των εμβολίων, ο ΓΓ ΠΦΥ, είπε το επόμενο τρίμηνο η Pfizer θα παραδώσει 1.100.000 δόσεις, η AstraZeneca 450.000 δόσεις, η Moderna 100.000 δόσεις και η Johnson & Johnson θα παραδώσει 1.200.000 δόσεις.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια