Ενστάσεις για τα δωρεάν rapid tests: «Θα έχουμε κομφούζιο στα φαρμακεία»

Ελλάδα
Ενστάσεις για τα δωρεάν rapid tests: «Θα έχουμε κομφούζιο στα φαρμακεία»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το θέμα θα συζητηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου

Ανακοινώθηκαν μαζικά δωρεάν τεστ από τα φαρμακεία καθώς κάθε πολίτης θα μπορεί να κάνει ένα δωρεάν τεστ την εβδομάδα με τον ΑΜΚΑ του στο σπίτι του, ωστόσο ο ΠΦΣ τονίζει πως υπάρχουν κάποια ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ανέφερε πως πρέπει να εξετασθούν και να επιλυθούν τα ζητήματα που προκύπτουν από τον τρόπο και τη διαδικασία διάθεσής τους.

Η ανακοίνωση

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΦΣ προσφάτως εξέτασε τη δυνατότητα διάθεσης και διενέργειας των rapid test ανίχνευσης αντιγόνου COVID-19 μέσα από τα φαρμακεία μας κατά τα πρότυπα άλλων χωρών που έχουν ήδη εφαρμόσει τη διαδικασία όπως Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Τσεχία, Αυστρία και τελευταία και η Κύπρος και αποφάσισε να καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση στον Υπουργό Υγείας.

Οι χθεσινές δηλώσεις της κυβέρνησης αφορούν τη δωρεάν διάθεση, μέσω των φαρμακείων, rapid test που θα γίνονται από τους ίδιους τους πολίτες.

Η επιλογή από την κυβέρνηση, βάσει της τρέχουσας συγκυρίας, της δυνατότητας μαζικής διάθεσης test ανίχνευσης αντιγόνου COVID-19 για τον πληθυσμό μέσω των φαρμακείων, θα συζητηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΦΣ αφού προηγηθεί συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για να εξετασθούν και να επιλυθούν τα ζητήματα που προκύπτουν από τον τρόπο και τη διαδικασία διάθεσής τους.

Αιφνιδιασμένοι οι φαρμακοποιοί με την ανακοίνωση του self testing

Την ίδια ώρα ανενημέρωτος δηλώνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής σχετικά με τα rapid test που θα διατίθενται προς πώληση στα φαρμακεία σε λίγες μέρες και όπου οι πολίτες θα μπορούν να τα προμηθεύονται δωρεάν και να τα κάνουν μόνοι τους στο σπίτι.

«Δεν έχω καμία απολύτως ενημέρωση για τη διάθεση των rapid test από τα φαρμακεία», δήλωσε στον ΘΕΜΑ 104,6 και την εκπομπή του Γιάννη Αντύπα ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνος Λουράντος.

Ποια πρόταση είχε συζητήσει ο ΠΦΣ

«Είχε συζητηθεί στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και υπήρχε μία απόφαση, η οποία έλεγε ότι μπορούμε να τα πάρουμε τα τεστ, αλλά να τα κάνουμε στο φαρμακείο με ειδικούς όρους και ειδικές προϋποθέσεις. Όμως το να βγαίνει η κυβέρνηση ξαφνικά χθες και να λέει δωρεάν τα τεστ από τα φαρμακεία, δεν καταλαβαίνω πως μπορεί να γίνει αυτό. Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες στη διακίνηση του φαρμάκου και των ιατροτεχνολογικών προϊόντων που ή δεν τα έχουν λάβει υπ’ όψιν τους ή τα αγνοούν ή δεν ενδιαφέρονται», τόνισε ο κ. Λουράντος, θέτοντας ερωτήματα όπως «το ποιος θα τα διαθέσει στα φαρμακεία, πώς θα δοθούν, με ποιες προϋποθέσεις και κριτήρια, αν τα φαρμακεία θα τα παίρνουν δωρεάν ή θα τα αγοράζουν».

Αντιδράσεις από τον Πρόεδρο του φαρμακευτικού συλλόγου Αττικής

«Έχω μείνει έκπληκτος. Το ζητούμενο είναι να μάθω εγώ αν είμαι άρρωστος; Το ζητούμενο είναι να μάθει η πολιτεία πόσοι νοσούν και τι μέτρα πρέπει να λάβει. Όλη αυτή η κατάσταση δεν νομίζω ότι συμβάλλει στη σωστή αντιμετώπιση της κατάστασης. Δεν γίνονται οργανωμένα, γίνονται στο πόδι δυστυχώς. Το παν είναι το αποτέλεσμα και το αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι καλό αν δεν υπάρχει οργάνωση στη λήψη αποφάσεων», πρόσθεσε ο κ. Λουράντος.

Άλλη πρόταση καταθέσμα, άλλη ακούσαμε

Για το θέμα του self-testing, της διεξαγωγής δηλαδή rapid test από τους πολίτες μίλησε και ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Πάτρας, Ανδρέας Σοφιανόπουλος. Σύμφωνα με τον κ. Σοφιανοπουλο, άλλη πρόταση κατατέθηκε και άλλη τελικά έγινε αποδεκτή, η οποία δεν έχει κανένα ποσοστό κέρδους για τα φαρμακεία. «Δεν είμαστε δημόσια δομή», δήλωσε και πρόσθεσε πως «οι περισσότεροι πολίτες δεν έχουν την ικανότητα της αυτοδιάγνωσης, κατά συνέπεια θα έχουμε κομφούζιο στα φαρμακεία».

Πηγή: in.gr

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News