Κορωνοϊός: Κάθε μέρα αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων και νοσηλειών στην Κρήτη

Κρήτη
Κορωνοϊός: Κάθε μέρα αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων και νοσηλειών στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεγάλη η πίεση στα νοσοκομεία - «Μονόδρομος το άνοιγμα»

Εκατόν δέκα έξι συντοπίτες μας βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό το τελευταίο 24ωρο, ενώ μια 48χρονη στο Ρέθυμνο προστέθηκε στη λίστα των θυμάτων του COVID.

H 48χρονη που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, εξέπνευσε τα ξημερώματα της  Πέμπτης, μακραίνοντας περαιτέρω τη λίστα των νεκρών από κορωνοϊό στο νησί μας. Η άτυχη γυναίκα είχε υποκείμενα νοσήματα και κατέληξε από πολυοργανική ανεπάρκεια που προκάλεσε ο κορωνοϊός.

Η 48χρονη νοσηλευόταν για τρεις εβδομάδες στο νοσοκομείο, αρχικά για περίπου μία εβδομάδα σε κλινική και στη συνέχεια στη ΜΕΘ, αλλά παρά τον αγώνα, δυστυχώς δεν τα κατάφερε. Να σημειωθεί πως μέχρι το πρωί της Πέμπτης στην Κλινική COVID του νοσοκομείου νοσηλεύονταν 10 ασθενείς με κορωνοϊό.

Την ίδια ώρα, στα ίδια επίπεδα αλλά με νέο αρνητικό ρεκόρ καταγράφονται οι νοσηλείες κορωνοϊού στα νοσοκομεία της Κρήτης, καθώς 146 συμπολίτες μας νοσηλεύονταν και χθες στις κλινικές COVID και τις κλίνες ΜΕΘ. Από τους 146 ασθενείς, οι 122 (ήταν 120 προχθές) νοσηλεύονται σε κλινικές COVID και οι 24 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ήταν 25 χθες), εκ των οποίων οι 22 είναι διασωληνωμένοι (ήταν 23 χθες). Ειδικότερα: στο ΠΑΓΝΗ νοσηλεύονται 37 ασθενείς στην Κλινική COVID, 10 ασθενείς στη ΜΕΘ, 8 διασωληνωμένοι. Βενιζέλειο: 38 ασθενείς στην Κλινική COVID, 8 ασθενείς στη ΜΕΘ, όλοι διασωληνωμένοι. Χανιά: 35 ασθενείς στην Κλινική COVID, 5 ασθενείς στη ΜΕΘ, όλοι διασωληνωμένοι. Ρέθυμνο, όπως προαναφέραμε, 10 ασθενείς στην Κλινική COVID. Άγιος Νικόλαος: 2 ασθενείς στην Κλινική COVID, 1 ασθενής στη ΜΕΘ, διασωληνωμένος. Σητεία, Ιεράπετρα και Νεάπολη καμία νοσηλεία.

Χθες ωστόσο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.073 νέα κρούσματα. Από αυτά, τα 116 εντοπίζονται στην Κρήτη. Συγκεκριμένα, 73 εντοπίστηκαν στο Ηράκλειο, 3 στο Λασίθι, 12 στο Ρέθυμνο και 28 στα Χανιά. Τα παραπάνω κρούσματα προκύπτουν από τα 20.235 μοριακά και 33.371 rapid τεστ που έγιναν μέχρι τις 3 το μεσημέρι χθες Πέμπτης. Συνολικά έγιναν 53.606 τεστ στη χώρα.

Την ίδια στιγμή, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 45 νέους θανάτους, ενώ οι διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία της χώρας έφτασαν τους 645.

Τριάντα ένα νέα κρούσματα βρετανικής μετάλλαξης εντοπίστηκαν στην Κρήτη, έπειτα από τη γονιδιωματική ανάλυση που πραγματοποιήθηκε σε δείγματα της χρονικής περιόδου 2 Φεβρουαρίου έως 9 Μαρτίου. Συνολικά στη χώρα, από τον έλεγχο των 482 δειγμάτων, αναδείχτηκαν συνολικά 430 δείγματα με στελέχη μεταλλάξεων ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern - VOC) και 9 δείγματα με στελέχη υπό διερεύνηση (Variants Under Investigation - VUI).

Από τα 430 δείγματα με στελέχη VOC, τα 426 βρέθηκαν με τη μετάλλαξη Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC_202012) και 4 δείγματα με τη μετάλλαξη Lineage B.1.351/South Africa (Variant 501.V2), ενώ από τα 9 δείγματα με στελέχη VUI, τα 8 βρέθηκαν με το στέλεχος B.1.1.318 (Variant_E484K) και ένα με το στέλεχος Β.1.525 (Variant _B.1.1.7 + E484K).

Συνολικά έχουν ταυτοποιηθεί 2.476 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC_202012) και 55 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης B.1.351/South Africa (Variant 501.V2) από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 έως σήμερα.

Τα 55 θετικά στελέχη για την παρουσία μετάλλαξης Lineage B.1.351/South Africa (Variant 501.V2) είναι όλα εγχώρια, εκ των οποίων 47 προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, 2 από την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, 5 από την Περιφέρεια Αττικής και 1 από την Περιφέρεια Κρήτης.

«Μονόδρομος το άνοιγμα»

Η πρόταση που έστειλε το υπουργείο Ανάπτυξης στην επιτροπή των εμπειρογνωμόνων για την επαναλειτουργία της οικονομίας παρουσιάστηκε ενόψει της σημερινής σύσκεψης των λοιμωξιολόγων, που θα καθορίσει την πορεία των μέτρων και το αν θα ανοίξει σταδιακά η αγορά. Ειδικότερα, προτείνεται στις 22 Μαρτίου να ανοίξουν κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και κέντρα περιποίησης άκρων. Μάλιστα, το υπουργείο προτείνει να μην υπάρχει χιλιομετρικός περιορισμός. Η μετακίνηση θα γίνεται με SMS στο 13033 με τον κωδικό 2.

Για τη Δευτέρα 29 Μαρτίου έχει προταθεί καθολικό άνοιγμα του λιανεμπορίου χωρίς click away ή click in shop. Δηλαδή να λειτουργήσει το λιανεμπόριο όπως προ πανδημίας. Παράλληλα, για το λιανεμπόριο, οι μετακινήσεις θα γίνονται με SMS στο 13032 και με το ονοματεπώνυμό μας. Εφόσον λάβουμε απαντητικό μήνυμα, θα έχουμε 3 ώρες για να ψωνίσουμε. Όσοι επιχειρήσουν να στείλουν εκ νέου μήνυμα, θα υπάρχει κόφτης, και έτσι δε θα λάβουν το "ΟΚ".

Σε ό,τι αφορά τον κλάδο της εστίασης, η οποία έχει πληγεί περισσότερο απ' όλους, το υπουργείο Ανάπτυξης δεν έδωσε συγκεκριμένη ημερομηνία επαναλειτουργίας του κλάδου. Στόχος είναι να επαναλειτουργήσει η εστίαση εντός Απριλίου. Πάντως, σε πρώτη φάση, η εστίαση θα λειτουργήσει μόνο σε εξωτερικούς χώρους. «Το άνοιγμα του τουρισμού επισπεύδει τη λειτουργία της εστίασης», δήλωναν αρμόδιοι παράγοντες.

Εννέα θετικά στην Αλικαρνασσό

Έλεγχοι ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου COVID-19 (rapid test) σε πεζούς πραγματοποιήθηκαν χθες από κλιμάκια του ΕΟΔΥ στη Νέα Αλικαρνασσό Ηρακλείου, με τη διαδικασία να χαρακτηρίζεται από μεγάλη συμμετοχή. Οι δειγματοληψίες διεξήχθησαν στο Κλειστό Γυμναστήριο Νέας Αλικαρνασσού "Μελίνα Μερκούρη" και από τα 578 δείγματα που ελέγχθηκαν, εντοπίστηκαν 9 θετικά, αποτελέσματα που προκαλούν προβληματισμό. Τα rapid tests πραγματοποιούνταν από τις 10:00 έως τις 14:00 και η προσέλευση του κοινού ήταν ελεύθερη.

Επτά θετικά στον Πλατανιά

Επτά θετικά κρούσματα κορωνοϊού σε σύνολο περίπου 255 δειγμάτων "έδειξαν" τα rapid tests που έγιναν χθες το πρωί στην περιοχή του Ταυρωνίτη στον δήμο Πλατανιά στα Χανιά, προκαλώντας την έντονη ανησυχία των θεσμικών φορέων του τόπου, που μιλούν για έξαρση του ιού στην περιοχή τους. Ωστόσο, αντίστοιχοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι έγιναν επίσης χθες το πρωί και στον Δημοτικό Κήπο του Ρεθύμνου, όπου από τα 360 δείγματα που ελήφθησαν, ένα προέκυψε θετικό.

Μετά το τελευταίο κρούσμα κορωνοϊού σε εργαζόμενο του Δήμου Πλατανιά στα Χανιά και με αφορμή την αυξητική τάση που καταγράφουν γενικότερα οι μολύνσεις στον νομό Χανίων, σε rapid tests υποβλήθηκαν χθες στην περιοχή του Ταυρωνίτη τόσο οι δημοτικοί υπάλληλοι, με πρώτο μάλιστα τον δήμαρχο της περιοχής, όσο και οι ίδιοι οι κάτοικοι του δήμου Πλατανιά. Από τα περίπου 255 τεστ που έγιναν, 7 προέκυψαν θετικά. Ωστόσο, οι θεσμικοί φορείς του τόπου εμφανίζονται προβληματισμένοι αλλά και ανήσυχοι και από την αύξηση του ιικού φορτίου που καταγράφεται και στα λύματα της περιοχής, κάτι το οποίο, όπως λένε, δείχνει την έξαρση του ιού.

Στο μεταξύ, αναφορικά με τα "γρήγορα τεστ" για την ανίχνευση κορωνοϊού που έγιναν χθες από τις Κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ και στον Δημοτικό Κήπο του Ρεθύμνου, η συμμετοχή των πολιτών, αν και περιορισμένη σε σύγκριση με άλλες φορές, κρίθηκε ικανοποιητική από τους υγειονομικούς, ενώ από τα 360 δείγματα που ελήφθησαν, ένα μόλις προέκυψε θετικό. Θυμίζουμε ότι στα αντίστοιχα τεστ που έγιναν στις αρχές Μαρτίου και πάλι στον Δημοτικό Κήπο είχαν εντοπιστεί 4 θετικά κρούσματα σε σύνολο 509 δειγμάτων.

Βηματοδότης σε ασθενή με COVID-19

Την πρώτη εμφύτευση μόνιμου τεχνητού βηματοδότη καρδιάς σε ασθενή με COVID-19 πραγματοποίησαν οι γιατροί του Βενιζέλειου Νοσοκομείου. Σύμφωνα με την ανάρτηση του διευθυντή της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Ανέστη Κιούλπαλη, η επέμβαση πραγματοποιήθηκε «ισορροπώντας ή μάλλον ακροβατώντας ανάμεσα στις ανάγκες του ασθενούς και στον κίνδυνο έκθεσης του προσωπικού. Πήραμε όλα τα κατάλληλα μέτρα, σε συνεννόηση με την Επιτροπή Λοιμώξεων του νοσοκομείου μας και τον ΕΟΔΥ, και πήγαν ευτυχώς όλα καλά. Δυστυχώς, όμως, ο κορωνοϊός έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, ακόμα και μέσα στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο».

Μιλώντας στην "ΚΡΗΤΗ TV" για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, ο κ. Κιούλπαλης τόνισε ότι «ήδη η στολή με τα μέσα ατομικής προστασίας επιβαρύνει, διότι είναι η δυσκολία του να κάνεις μετακινήσεις και να δεις καθαρά μέσα από την ασπίδα προσώπου. Αυτό ήταν το πιο δύσκολο. Η ασπίδα, που είναι ένα πλαστικό διαφανές, που δε σε αφήνει να έχεις καλή όραση, κι εμείς έπρεπε να βλέπουμε καθαρά στο μόνιτορ...».

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για ευπαθείς ομάδες - Ακολουθούν άτομα 70-74 και 65-69 ετών

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, μίλησε χθες Πέμπτη το πρωί στον ΑΝΤ1 για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας.

«Ανοίγει την Παρασκευή 19/3 (σ.σ. σήμερα) η πλατφόρμα emvolio.gov.gr για ορισμό ραντεβού αναφορικά με τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων», είπε.

«Ήταν μια δύσκολη διαδικασία. Έπρεπε να δούμε συνταγογραφήσεις προηγούμενων ετών, τα μητρώα των ιατρών, τους κωδικούς των φαρμάκων και να τα συνδυάσουμε για να καταλήξουμε στους ασθενείς που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες. Όσοι είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση, θα λάβουν ειδοποίηση με SMS, περίπου 83.000 άνθρωποι. Οι υπόλοιποι θα πρέπει μέσω φαρμακείων ή ΚΕΠ ή από το σπίτι τους να μπουν στην πλατφόρμα και να ορίσουν το ραντεβού τους», δήλωσε.

«Περίπου σε 13.500 εξ αυτών, κυρίως μεταμοσχευμένους και νεφροπαθείς, θα τους προταθεί να εμβολιαστούν από Δευτέρα-Τρίτη στο κέντρο στο οποίο κάνουν την αιμοκάθαρσή τους ή στο θεραπευτήριο στο οποίο πηγαίνουν τακτικά, λόγω της πάθησής τους», σημείωσε ο υφυπουργός. «Για την εν λόγω ομάδα, θα προχωρήσουμε με τα άλλα εμβόλια, καθώς το εμβόλιο της AstraZeneca είναι διαθέσιμο για συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα».

Παράλληλα, τόνισε ότι δεν πρέπει να ανησυχεί κάποιος ο οποίος θα εμφανίσει κάποια νόσο που τον εντάσσει στις ευπαθείς ομάδες αυτό το διάστημα ή που δεν έχει υπαχθεί στις λίστες με τις ευπαθείς ομάδες, γιατί θα υπάρχει αναθεώρηση σε εβδομαδιαία βάση και οι γιατροί τους θα μπορούν, ενημερώνοντας το σύστημα, να τους "εντάσσουν" εμμέσως στις εν λόγω λίστες.

«Την Παρασκευή 26 Μαρτίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα άτομα του πληθυσμού που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 70-74 ετών και οι εμβολισμοί σε αυτούς θα αρχίσουν μετά από 3 ημέρες, τη Δευτέρα 29 Μαρτίου», σημείωσε ο κ. Γεωργαντάς.

«Επόμενη ηλικιακή ομάδα είναι εκείνη των ατόμων 65-69 ετών, για την οποία η πλατφόρμα θα ανοίξει στις 2 Απριλίου και οι εμβολιασμοί θα αρχίσουν από την επόμενη Δευτέρα 5 Απριλίου», ανέφερε.

«Παρά τα προβλήματα που υπάρχουν στην Ε.Ε. στον εφοδιασμό των εμβολίων, είναι ικανοποιητικό το ποσοστό εμβολιασμών στην Ελλάδα. Μέσα στον Απρίλιο θα έχουν γίνει 3 εκατομμύρια εμβολιασμοί και θα έχουν καλυφθεί, το αργότερο έως τα μέσα Μαΐου, όλοι όσοι είναι άνω των 60 ετών ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες». Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι «ξεκίνησαν και οι εμβολιασμοί των καθηγητών και των μαθητών άνω των 16 ετών στα Ειδικά Σχολεία. Όσοι δήλωσαν ότι επιθυμούν να εμβολιαστούν, μπορούν να μπουν στην πλατφόρμα και να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους».

Αποκάλυψη ΠΟΥ - Από πού προήλθε ο κορωνοϊός;

Ο πανδημικός κορωνοϊός είναι πιθανότερο να προήλθε από εκτροφεία άγριων ζώων που τροφοδοτούσαν την ψαραγορά της Γουχάν, όπως δήλωσε μέλος της αποστολής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Κίνα, λίγες εβδομάδες πριν ο Οργανισμός ανακοινώσει το επίσημο πόρισμα. Επόμενο βήμα, όπως είπε ο Ντάζσακ, είναι να προσδιοριστεί το είδος που λειτούργησε ως ενδιάμεσος ξενιστής για τη μεταφορά του ιού από τις νυχτερίδες στον άνθρωπο. Το πόρισμα του ΠΟΥ για την προέλευση της πανδημίας αναμένεται σε δύο εβδομάδες.

«Η Κίνα έσπευσε να κλείσει τα εκτροφεία τον Φεβρουάριο του 2020, ένδειξη ότι γνώριζε πως επρόκειτο για πιθανή πηγή του SARS-CoV-2», δήλωσε στο αμερικανικό NPR ο Πίτερ Ντάζσακ, οικολόγος της οργάνωσης EcoHealth Alliance και μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ.

Οι υποψίες στρέφονται στα εκτροφεία της επαρχίας Γιουνάν της νότιας Κίνας, περίπου 1.000 χιλιόμετρα από τη Γουχάν, όπου είχε βρεθεί το 2013 ο πλησιέστερος γνωστός συγγενής του SARS-CoV-2, ένας κορωνοϊός των νυχτερίδων με γενετική ομοιότητα που φτάνει το 96%.

Ακόμα τέσσερις συγγενικοί κορωνοϊοί αναγνωρίστηκαν αυτή την εβδομάδα στην επαρχία Γιουνάν, ένας από τους οποίους μοιράζεται το 96% του γενετικού υλικού του με τον κορωνοϊό της πανδημίας. Τα εκτροφεία άγριων ζώων εντάσσονται σε ένα ασυνήθιστο πρόγραμμα που προωθεί εδώ και 20 χρόνια η κινεζική κυβέρνηση.

«Η Κίνα προώθησε την εκτροφή άγριων ζώων ως μέσο για να ανακουφίσει από τη φτώχια τους πληθυσμούς της επαρχίας», είπε ο Ντάζσακ. «Παίρνουν εξωτικά ζώα, όπως μοσχογαλές, ακανθόχοιρους, παγκολίνους, νυκτερευτές, αρουραίους του μπαμπού, και τα εκτρέφουν υπό αιχμαλωσία», ανέφερε.

Το πρόγραμμα εκτροφής «ήταν πολύ πετυχημένο. Το 2016, οι φάρμες άγριας ζωής απασχολούσαν 14 εκατομμύρια ανθρώπους σε μια βιομηχανία 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων». Όλα άλλαξαν αιφνιδίως στην αρχή της πανδημίας. Στις 24 Φεβρουαρίου 2020 το Πεκίνο άλλαξε πολιτική. «Εξέδωσαν διακήρυξη στην οποία έλεγαν ότι θα σταματούσαν την εκτροφή άγριων ζώων ως τροφίμων», είπε ο Ντάζσακ. Η εξήγηση που δίνει ο ίδιος στην ξαφνική μεταστροφή είναι ότι το Πεκίνο υποψιαζόταν τα εκτροφεία ως πηγή του κακού. Οι φάρμες έλαβαν την εντολή να θανατώσουν και να θάψουν όλα τα εκτρεφόμενα ζώα.

Ορισμένα από τα εκτρεφόμενα ζώα, όπως οι μοσχογαλές και οι παγκολίνοι, είναι γνωστό ότι προσβάλλονται από κορωνοϊούς.

Στη διάρκεια της αποστολής του ΠΟΥ στην πόλη Γουχάν, όπου καταγράφηκαν τα πρώτα κρούσματα COVID-19 στα τέλη του 2019, οι ειδικοί του Οργανισμού βρήκαν ενδείξεις ότι φάρμες της Νότιας Κίνας, συμπεριλαμβανομένης της επαρχίας Γιουνάν, προμήθευαν με ζώα την κεντρική αγορά της Γουχάν, η οποία σχετίζεται με τα πρώτα γνωστά κρούσματα.

Ο Ντάζσακ πιστεύει πάντως ότι ο κορωνοϊός μεταπήδησε για πρώτη φορά στον άνθρωπο όχι στη Γουχάν αλλά στη νότια Κίνα. «Έτσι δείχνει η κατάσταση», είπε.

Στο NPR μίλησε και ένα δεύτερο μέλος της αποστολής του ΠΟΥ στην Κίνα. Ο Λίνφα Ουάνγκ, ιολόγος που μελετά ιούς των νυχτερίδων στην Ιατρική Σχολή Dukle-NUS στη Σιγκαπούρη, συμφώνησε με τον συνάδελφό του ότι η Κίνα ότι τα εκτροφεία ήταν ιδανικός διάδρομος μέσω του οποίου ένας ιός των νυχτερίδων θα μπορούσε να φτάσει στη Γουχάν.

«Η Κίνα έκλεισε αυτή τη διαδρομή για κάποιο λόγο», είπε. «Τον Φεβρουάριο του 2020, πίστευαν ότι αυτή ήταν η πιθανότερη διαδρομή». «Και όταν η έκθεση του ΠΟΥ δημοσιοποιηθεί [...] πιστεύουμε κι εμείς ότι αυτή ήταν η πιθανότερη διαδρομή».

Φωτογραφία: rawpixel

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News