Ελλάδα

Έκκληση Κικίλια σε ιδιώτες γιατρούς να στηρίξουν το ΕΣΥ, διαφορετικά θα εισηγηθεί επίταξη

Ποιες ιδιωτικές κλινικές μπαίνουν στη μάχη

«Έχω απευθύνει έκκληση σε ιδιώτες ιατρούς να στηρίξουν το ΕΣΥ»

«Βρισκόμαστε στην δυσκολότερη καμπή της εξέλιξης της πανδημίας», τόνισε κατά την έναρξη της σημερινής έκτακτης ενημέρωσης, για την ενίσχυση του σχεδίου του Εθνικού Συστήματος Υγείας στη χώρα μας, ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας.

«Στην Αττική, αλλά και ολόκληρη τη χώρα, οι γιατροί, οι νοσηλευτές, το προσωπικό, οι διοικητές, καθώς και τα πληρώματα δίνουν συγκλονιστική μάχη πάνω από τις δυνάμεις τους», όπως είπε. 

«Θα κάνουμε τα πάντα για αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση, της οποία το τέλος είναι κοντά. “Κλειδί” είναι οι εμβολιασμοί, καθώς σύντομα θα επιτευχθεί ανοσία στους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης. 

Παράλληλα ο κ. Κικίλιας τόνισε μεταξύ άλλων ότι στις 19 Μαρτίου ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό ευπαθών ομάδων, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στην αύξηση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας Covid στην Αττική, όπου όπως τόνισε έχουν αυξηθεί κατά 67%.

Οι κλίνες ΜΕΘ covid και non covid στην Αττική είναι 650, σήμερα

Το ΕΣΥ, ειδικά στην Αττική, ενισχύθηκε σημαντικά μέσα σε αυτή την κρίση, σχολίασε. Όπως διευκρίνισε: «Ο αριθμός των ΜΕΘ στην Αττική στο σύνολό τους φτάνουν τις 650, έναντι των 247 που παραλάβαμε τον Ιούλιο του 2019». 

Παράλληλα ανέφερε πως «όλη η Ελλάδα είναι μια ΥΠΕ: Νοσοκομεία ΕΣΥ, ιδιωτικές κλινικές, στρατιωτικά νοσοκομεία. Όπου χρειάζεται θα γίνονται διακομιδές». 

«Έχω απευθύνει έκκληση σε ιδιώτες ιατρούς να στηρίξουν το ΕΣΥ και τους νοσηλευόμενους. Η Ελλάδα σας χρειάζεται», όπως τόνισε ο υπουργός. 

Ειδικότερα, ανέφερε: «Είναι μάχη για την ανθρώπινη ζωή, είναι η τιμή στον όρκο του Ιπποκράτη. Το ζητάω ξανά και σήμερα. Οι συμπολίτες μας σας χρειάζονται, η Ελλάδα σας χρειάζεται κι έτσι περιμένουμε τις επόμενες 48 ώρες να κάνετε την προσφορά σας πράξη αλληλεγγύης. Σε διαφορετική περίπτωση κι αν τουλάχιστον 200 ιατροί των ως άνω ειδικοτήτων δεν ανταποκριθούν στο κάλεσμά μας, θα εισηγηθώ στον πρωθυπουργό της χώρας την λήψη του μέτρου της επίταξης υπηρεσιών ιατρών των ανωτέρω ειδικοτήτων για την κάλυψη των αναγκών του ΕΣΥ».

«Όλη η Ελλάδα είναι και πάλι ένα ενιαίο σύστημα», όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας. «Όπου και όταν χρειάζεται θα γίνονται διακομιδές ασθενών».

Συνολικά ο ιδιωτικός τομέας παραχωρεί παραχωρεί στην Αττική άλλες 550 κλίνες, οι οποίες είναι οι εξής:

450 Non Covid και αναλυτικά:

  • Το Hellenic Health Care Group άλλες 300 κλίνες με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.
  • Το ΙΑΣΩ ΑΕ Group άλλες 100 κλίνες με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.
  • Ο Όμιλος Αθηνών άλλες 50 με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.

100 κλίνες Covid και αναλυτικά:

  • Ο Όμιλος Ευρωκλινική Αθηνών 60, με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.
  • Ο Όμιλος Βιοιατρική 40, με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.
  • Επιπλέον, ο Ερυθρός Σταυρός, δυναμικότητας 418 κλινών, μετατρέπεται σε νοσοκομείο all Covid.
  • Σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Αμύνης, ενσωματώνεται στο ΕΣΥ το Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας 251, που διαθέτει 220 κρεβάτια για non Covid περιστατικά και τμήμα επειγόντων περιστατικών και μπαίνει στης εφημερίες του ΕΣΥ.
  • Το υπουργείο Υγείας παραδίδει αύριο στο ΕΣΥ 900 αναπνευστικές συσκευές υψηλής ροής οξυγόνου.
  • Το Σισμανόγλειο θα ενισχυθεί επιπλέον με 10 πολυδύναμες ΜΕΘ Covid.

Ν. Παπαευσταθίου: «Δύσκολη η κατάσταση στο ΕΣΥ»
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ Νίκος Παπαευσταθίου, ο οποίος χαρακτήρισε την κατάσταση στο ΕΣΥ, δύσκολη, αλλά διαχειρίσιμη. Ανέφερε δε ότι σε ένα χρόνο covid οι διακομιδές σε όλη την χώρα έφτασαν τις 61.000 και έγιναν 100 αεροδιακομιδές.

Τις τελευταίες 17 μέρες έγιναν 7.500 διακομιδές εκ των οποίων 3.700 στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι γίνονται καθημερινά περισσότερες από 200 διακομιδές στην Αττική.

Σχετικά με τις κλίνες ΜΕΘ covid είπε ότι συνεχώς προστίθενται στο σύστημα νέες και γίνονται προσπάθειες να καλυφθούν οι ανάγκες.

Παρακολουθούμε την εφαρμογή επιχειρησιακών σχεδίων και προσπαθούμε να διαχειριστούμε όλους τους ασθενείς στο Σύστημα Υγείας, είπε ο κ. Παπαευσταθίου. Παρά την κρισιμότητα της κατάσταση θα μπορέσουμε να βγούμε όρθιοι κατέληξε.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια