Ελλάδα

ΣΥΡΙΖΑ: «Γλέντι Τσικνοπέμπτης στον ΕΟΔΥ… Σαρακοστή, και ακόμα η ηγεσία του κρύβεται»

«O κ. Αρκουμανέας δεν ανέλαβε καμία ευθύνη και η διοίκηση του ΕΟΔΥ περιορίστηκε στο να παύσει τέσσερις συμβασιούχους των ΚΟΜΥ»

«Μια εβδομάδα μετά τη σχετική ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία γύρω από το κορωνοϊο-γλέντι της Τσικοπέμπτης στον ΕΟΔΥ, καμία απάντηση δεν έχει δοθεί από τους αρμοδίους, ενώ συνεχίζεται η συγκάλυψη των ευθυνών και η κάλυψη των υπευθύνων γι’ αυτό το σοβαρό περιστατικό παραβίασης των περιοριστικών μέτρων σε χώρους όπου εμβολιάζονται καθημερινά συμπολίτες μας.

Για το ζήτημα επανέρχονται 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με ερώτησή τους προς τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας και αίτηση σχετικών εγγράφων, ύστερα από πρωτοβουλία της Δώρας Αυγέρη, αναπληρώτριας Τομεάρχη Υγείας και βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης.

Παρά το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο συμβάν εμφανίζονται να συμμετέχουν περισσότερα από είκοσι άτομα, ο κ. Αρκουμανέας δεν ανέλαβε καμία ευθύνη και η διοίκηση του ΕΟΔΥ περιορίστηκε στο να παύσει τέσσερις συμβασιούχους των ΚΟΜΥ, με μια διαδικασία που χαρακτηρίζεται από πλήρη αδιάφανεια και επιλεκτική απόδοση ευθυνών.

Η διοίκηση του ΕΟΔΥ δεν έχει εξηγήσει πώς οδηγήθηκε στα συγκεκριμένα αυτά άτομα, ποιες διαδικασίες ακολούθησε και με ποιον τρόπο διερευνάται –αν διερευνάται– η συμμετοχή περισσοτέρων ατόμων και δη από το περιβάλλον της διοίκησης στο σοβαρό περιστατικό. Το διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΔΥ, μετά το πέρας της συνεδρίασής του την περασμένη Παρασκευή, δεν εξέδωσε καμία σχετική ανακοίνωση. Το μόνο που έκανε ο ΕΟΔΥ στη συνέχεια ήταν να καλέσει σε προφορική απολογία τους τέσσερις συμβασιούχους, χωρίς να προκύψει κάτι νεότερο σε σχέση με την αρχική ανακοίνωση του Οργανισμού.

Οι παραπάνω κινήσεις και μεθοδεύσεις της ηγεσίας του ΕΟΔΥ συντείνουν σε άλλη μία κυβερνητική προσπάθεια συγκάλυψης ευθυνών και παραπλάνησης της κοινής γνώμης. Είναι προφανές ότι για άλλη μια φορά οι κυβερνητικοί επίλεκτοι ποντάρουν στο ό,τι το θέμα θα ξεχαστεί, προκειμένου να μην αποκαλυφθούν ευθύνες «ψηλά».

Οι 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν από τον Υπουργό Υγείας να απαντήσει ποιες ήταν οι επίσημες αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου του ΕΟΔΥ, αναφορικά με το ως άνω συμβάν ανήμερα Τσικνοπέμπτης σε χώρο του ΕΟΔΥ. Επίσης, καλούν τον κ. Κικίλια να καταθέσει προς το Σώμα της Βουλής των Ελλήνων όλα τα έγγραφα και πρακτικά με τις ενέργειες και αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου του ΕΟΔΥ.

Η κοροϊδία των πολιτών εκ μέρους της κυβέρνησης και των παρατρεχάμενών της πρέπει να σταματήσει.»

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης προς τον αρμόδιο Υπουργό:

ΘΕΜΑ: Έλαβε και ποιες αποφάσεις το ΔΣ του ΕΟΔΥ για το κορωνοϊο - πάρτι της Τσικνοπέμπτης; Αποδίδει και σε ποιους ευθύνες; Να κατατεθούν τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Δ.Σ. του ΕΟΔΥ για το εν λόγω θέμα.

Στις 10.3.2020 κατατέθηκε στη Βουλή η υπ. αριθμ. 4960/520 Ερώτηση & Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων 30 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ με θέμα: «Ο ΕΟΔΥ επιχειρεί συγκάλυψη των ευθυνών όσων συμμετείχαν στο προκλητικό γλέντι της Τσικνοπέμπτης στο μεγαλύτερο εμβολιαστικό κέντρο;». Έκτοτε, καμία νεότερη απάντηση δεν δόθηκε δημόσια από τους αρμόδιους, πολύ περισσότερο σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, ενώ η προσπάθεια συγκάλυψης των πραγματικών ευθυνών και των υπευθύνων συνεχίζεται.

Στο μεσοδιάστημα από την κατάθεση της ερώτησης μέχρι και σήμερα, ο Πρόεδρος των ΚΟΜΥ (της υπηρεσίας του ΕΟΔΥ, στην οποία φέρεται να ανήκουν και οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν στο γλέντι της Πέμπτης 4/3), σε δημόσια τοποθέτησή του αμφισβήτησε τον τρόπο διενέργειας της έρευνας και της επιλεκτικής απόδοσης ευθυνών, επισημαίνοντας ότι: «[…] Προκαλεί όμως ερωτηματικά ο τρόπος που γίνεται η έρευνα και τι είδους έρευνα είναι αυτή και που μέσα σε ελάχιστο χρόνο έδωσε την απάντηση πως τέσσερις εργαζόμενοι των KOMY συμμετείχαν σε αυτή την εκδήλωση, ή όπως τέλος πάντων μπορούμε να την αποκαλέσουμε

[…]Έκαναν εσωτερική έρευνα και μιλούν με υπαλλήλους ρωτώντας τους ευθέως; Κανείς μας δεν ξέρει έως αυτή τη στιγμή τουλάχιστον με ποιο τρόπο βρέθηκαν αυτοί οι 4. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ποια ακριβώς διαδικασία έχει ακολουθηθεί. Το σίγουρο είναι ότι είναι αντιεργασιακή η μέθοδος να επιλέγονται βιαστικά μόνο τέσσερις και να κατηγορούνται με τρόπο επιθετικό. Οι υπόλοιποι ποιοι είναι; Ελέγχθηκαν δηλαδή όλοι; […] Ζητάμε από την διοίκηση να μας πει με ποιο τρόπο διερευνάται η συμμετοχή των ανθρώπων, τόσο των συγκεκριμένων 4 όσο και οποιουδήποτε άλλου. Μέχρι τότε και όσο η διαδικασία είναι σε εξέλιξη δεν μπορούν αυτοί οι 4 να θεωρούνται κατηγορούμενοι». (Τσικνοπάρτι στην Helexpo: «Αγνοούνται» οι υπόλοιποι συμμετέχοντες – Ουδέν νεότερον από τον ΕΟΔΥ, https://www.newsit.gr/ellada/tsiknoparti-stin-Helexpo-agnoountai-oi-ypoloipoi-symmetexontes-ouden-neoteron-apo-ton-eody/3238410/ ).

Ωστόσο, από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ εξακολουθεί- για ένα τόσο κρίσιμο θέμα που αφορά τον νευραλγικότερο φορέα δημόσιας υγείας- να μην αποκαλύπτει την αλήθεια, να αποποιείται των ευθυνών του, προκαλώντας έντονες και συνεχείς αντιδράσεις για την στάση του αυτή.

(«Ακλόνητος στη θέση του ο Π. Αρκουμανέας, παρά τις αποκαλύψεις για «κορωνογλέντι» από υπαλλήλους του ΕΟΔΥ!»,https://www.newsbreak.gr/ellada/186733/arkoymaneas-apokalypseis-koronoglenti-ypalliloi-eody/).

Την Παρασκευή 12/3, μετά την ολοκλήρωση του Διοικητικού συμβουλίου του ΕΟΔΥ και ενώ αναμενόταν επίσημη ανακοίνωση για τις αποφάσεις σχετικά με το γλέντι της Τσικνοπέμπτης στις 4/3, στο οποίο όπως φαίνεται από το επίμαχο βίντεο συμμετείχαν άνω των 20 ατόμων, ουδεμία ενημέρωση ή ανακοίνωση υπήρξε από τους αρμοδίους. («Κορονοπάρτι ΕΟΔΥ: «Νίπτει τα χείρας» του το ΔΣ - Δεν βλέπει γλέντι και καλύπτει τους δικούς του ανθρώπους», https://www.ieidiseis.gr/ellada/item/84251-koronoparti-eody-niptei-ta-xeiras-tou-to-ds-den-vlepei-glenti-kai-kalyptei-tous-dikoys-tou-anthropous ).

Η μοναδική πρωτοβουλία από πλευράς ΕΟΔΥ ήταν η κλήση σε προφορική απολογία, εντός των επόμενων ημερών, τεσσάρων μόνον εκ των συμμετεχόντων στο γλέντι εργαζόμενων – συμβασιούχων του. Η απόφαση, όμως, αυτή είχε ήδη γνωστοποιηθεί με την πρώτη και μοναδική ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για το γλέντι της Τσικνοπέμπτης στο κτίριο της HELEXPO (8.3.2021). Συνεπώς, αντί να επιχειρείται η πλήρης διαλεύκανση και εντοπισμός των υπευθύνων, συνεχίζεται η προσπάθεια συσκότισης και κουκουλώματος, μέσω της επιλεκτικής απόδοσης ευθυνών.

Επειδή, η μη επίσημη ανακοίνωση των αποφάσεων που ελήφθηκαν στο Δ.Σ. του ΕΟΔΥ της Παρασκευής 12/3 συντείνει στην συγκάλυψη των υπευθύνων και την αποποίηση των ευθυνών των αρμοδίων.

Επειδή, η κλήση σε προφορική απολογία μόνον των τεσσάρων εκ των συμμετεχόντων συνιστά διακριτική μεταχείριση σε βάρος της αλήθειας και της αναζήτηση των υπαιτίων και εις ολόκληρο απόδοση ευθυνών.

Επειδή, ο ΕΟΔΥ οφείλει να δημοσιοποιήσει τον πραγματικό αριθμό των όσων, εργαζομένων και μη, που συμμετείχαν στο εν λόγω γλέντι, να δηλώσει αν υπήρχαν εξωυπηρεσιακοί κατά την ώρα του γλεντιού και με ποια διαδικασία και με ποια κριτήρηα αποφασίστηκε να παυθούν μόνο, τέσσερις εκ των συμμετεχόντων( οι τέσσερις συμβασιούχοι).

Επειδή, μέχρι σήμερα εξακολουθεί να μην υπάρχει καμία ανάληψη πολιτικής ευθύνης των προϊσταμένων των εργαζομένων που συμμετείχαν στο γλέντι.

Επειδή, στον συγκεκριμένο χώρο που έλαβε χώρα το γλέντι καθημερινά εμβολιάζονται εκατοντάδες πολίτες.

Επειδή, η τήρηση των αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων είναι χρέος όλων και ιδίως όσων υπηρετούν σε νευραλγικές υγειονομικές υπηρεσίες.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Ποιες ήταν οι επίσημες αποφάσεις του Δ.Σ. του ΕΟΔΥ για το γλέντι της Τσικνοπέμπτης 4/3, στο οποίο και μετείχαν άνω των 20 ατόμων (εργαζόμενοι – συμβασιούχοι του φορέα);

Επίσης, καλείται ο κ. Υπουργός:

Να καταθέσει στο Σώμα εντός της προθεσμίας που ορίζει ο κανονισμός της Βουλής

- Τα έγγραφα και τα πρακτικά από τα οποία προκύπτουν με σαφήνεια οι ενέργειες και οι αποφάσεις που λήφθηκαν από το Δ.Σ. του ΕΟΔΥ.

Οι ερωτώντες βουλευτές

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αυλωνίτης Αλέξανδρος - Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Κασιμάτη ειρήνη (Νίνα)

Μάλαμα Κυριακή

Νοτοπούλου Αικατερίνη (Κατερίνα)

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Πολάκης Παύλος

Πούλου Παναγιώτα (Γιώτα)

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Σπίρτζης Χρήστος

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Φωτίου Θεανώ

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Ψυχογιός Γεώργιος

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια