Ελλάδα

Νέο ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού σήμερα; Ανακοινώσεις από τον Βασίλη Κικίλια για το ΕΣΥ

Τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών δεν είναι αρκετά για το επόμενο βήμα

Νέος υψηλός αριθμός και νέο ρεκόρ στα κρούσματα, αναμένεται σήμερα ενώ είναι πολύ πιθανό οι διαγνώσεις να ξεπεράσουν και τις 3.000.Την ίδια ώρα χτες έσπασε ακόμη ένα αρνητικό ρεκόρ, αυτό των διασωληνωμένων, οι οποίοι ξεπέρασαν το «κόκκινο» φράγμα των 600, φτάνοντας τους 605.

Από την άλλη, τα  επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών δεν είναι αρκετά ώστε οι ειδικοί να προχωρήσουν με ασφάλεια σε ένα πλάνο άρσης των μέτρων.«Τα νούμερα δεν υποστηρίζουν κανένα άνοιγμα». Με αυτή τη χαρακτηριστική φράση απαντούν ειδικοί σχετικά με το αν είναι δυνατό να ανοίξουν δραστηριότητες την επόμενη εβδομάδα.

Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται και από την αιφνιδιαστική αναβολή της συνεδρίασης της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Συγκεκριμένα, παρά το γεγονός πως το Μαξίμου από το μεσημέρι της Τρίτης διεμήνυε πως ήρθε η ώρα να σχεδιαστεί ο χάρτης της μερικής έστω άρσης του lockdown από την Επιτροπή, οι ειδικοί φαίνεται τελικά να έχουν αντίθετη άποψη. Και μπορεί ο παράγοντας «ψυχολογία του κόσμου» να επηρεάζει κυβέρνηση και επιστήμονες, ωστόσο, η εξέλιξη της πανδημίας δεν είναι αυτή που περίμεναν όλοι. Και κυρίως, φαίνεται ότι ακόμη και τα αυστηρά μέτρα που έχουν εφαρμοστεί εδώ και μερικές εβδομάδες δεν αποδίδουν όσο πρέπει.

Η αντίθετη άποψη των ειδικών βασίζεται κυρίως σε δύο λόγους.

Από τη μία στο ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν «υποστηρίζουν» ακόμη τέτοιου είδους ανακοινώσεις.

Άλλωστε θα ήταν αντιφατικό αφενός να ανακοινώνονται αρνητικά ρεκόρ σε κρούσματα και διασωληνωμένους και αφετέρου να παρουσιάζεται το σχέδιο της επιστροφής προς την κανονικότητα.

Συγκεκριμένα τα λίγα τεστ που έγιναν εξαιτίας του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας μπορεί να «φανέρωσαν» τον υψηλό δείκτη θετικότητας, ο οποίος σκαρφάλωσε στο 12,3, ωστόσο τα πρόσθετα δεδομένα της Τετάρτης και της Πέμπτης σίγουρα θα δώσουν μία πληρέστερη εικόνα στους ειδικούς.

Σε κάθε περίπτωση σήμερα αναμένεται από την μία να παρουσιαστεί το ενισχυμένο σχέδιο έκτακτης ανάγκης του ΕΣΥ, από την άλλη να συνεδριάσει η επιτροπή επιδημιολόγων, όπως κάθε Τετάρτη.

Στο πρώτο σκέλος θα ανακοινωθεί η περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ. Σε αυτό θα συμβάλει σημαντικά ο ιδιωτικός τομέας, ρόλος του οποίου είναι να αποφορτίζει ουσιαστικά τα νοσοκομεία αναφοράς Covid στην Αττική τα οποία δέχονται ασφυκτική πίεση.

Ένα πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει το υπουργείο Υγείας είναι πως ήδη από χτες διασηλώνονται ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ, καθώς δεν υπάρχουν άλλες διαθέσιμες κλίνες.

Σήμερα οι ανακοινώσεις για την ενίσχυση του σχεδίου έκτακτης ανάγκης του ΕΣΥ

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διασωληνωμένοι ασθενείς με κορωναϊό στο λεκανοπέδιο είναι σήμερα 370, ενώ από αυτούς κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας έχουν μόνο οι 353. Αυτό σημαίνει ότι 17 ασθενείς με κορωναϊό νοσηλεύονται σε απλό θάλαμο νοσηλείας, ενώ βρίσκονται υπό μηχανική υποστήριξη της αναπνοής.

Στο πλαίσιο του σχεδίου έκτακτης ανάγκης, σήμερα θα ανακοινωθούν μία σειρά από μέτρα ενίσχυσης των νοσοκομείων της Αττικής. Την ίδια ώρα η κατάσταση στην πρωτεύουσα φαίνεται να είναι δύσκολη, αλλά διαχειρίσιμη.

Συνεδριάζει η Επιτροπή Επιδημιολόγων

Στο δεύτερο σκέλος, οι επιδημιολόγοι της Επιτροπής αναμένεται σήμερα να αξιολογήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα ξεχωριστά για κάθε περιοχή. Οι ειδικοί μάλιστα θα έχουν στη διάθεσή τους και τα αποτελέσματα των λυμάτων από την Εθνική Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων, τα οποία είναι εμφανώς ανησυχητικά.

Τι θα ζητήσει η Επιτροπή για να αρθούν τα μέτρα

Παρά όμως τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων στο τραπέζι υπάρχει το πλάνο για μερικό άνοιγμα της οικονομίας μέχρι το τέλος του μήνα αν και τα πράγματα δεν φαίνονται καθόλου εύκολα.

Προκειμένου να συμβεί αυτό πάντως, από την πλευρά τους οι ειδικοί θα βάλουν κάποιους όρους.

Ένα από αυτά είναι η αύξηση των rapid test τόσο στους πολίτες, όσο και στους εργασιακούς χώρους.

Πηγή: In.gr

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια