Το «τυρί» το είδαμε, την ενδεχόμενη «φάκα» στην ΑΟΖ με την Αίγυπτο;

Ελλάδα
Το «τυρί» το είδαμε, την ενδεχόμενη «φάκα» στην ΑΟΖ με την Αίγυπτο;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διόρθωση στα Ανατολικά, αλλά το «τριγωνάκι» στα Δυτικά επί της Ελληνικής ΑΟΖ;

Εντάξει και εγώ διαβάζω τα διθυραμβικά σχόλια για το ταξίδι αστραπή του Έλληνα ΥΠΕΞ στην Αίγυπτο και την «διόρθωση» του «λάθους» που έκανε αμέσως η Αίγυπτος με την προκήρυξη των θαλασσοτεμαχίων εγγύς στην μερική οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ελλάδα και την προσαρμογή τους με αυτήν.

Μήπως το ορθότερο θα ήταν πως «σώθηκε» κάπως η «παρτίδα»;

Χρειάστηκε βέβαια  πρώτα κάποιοι ειδικοί αναλυτές στην Ελλάδα και ελάχιστα ΜΜΕ να δείξουν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με αυτή την προκήρυξη των Αιγυπτίων, για να αρχίσουν τα τρέχουν οι θεσμοί…

Αλλά «τεχνικό λάθος» λες και επρόκειτο για μαθητές δημοτικού, όταν μιλάμε για την πλέον έμπειρη χώρα σε προκηρύξεις θαλασσοτεμαχίων με εμπειρία δεκαετίων , όπως και στις οριοθετήσεις ΑοΖ.

Σύμφωνα με την διαρροή στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, λιγότερο από 24  ώρες μετά την επίσκεψη Δένδια στο  Κάιρο , το  υπουργείο Πετρελαίου της μεγάλης αραβικής χώρας προσάρμοσε τον χάρτη του επίμαχου οικοπέδου κατά τα συμφωνηθέντα με την ελληνική πλευρά. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά :

«Συγκεκριμένα, το οικόπεδο EGY-MED-18, (σσ τρίτο από αριστερά) εμφανίζεται πλέον να σταματάει στο ύψος του 28ου μεσημβρινού δηλαδή στα όρια που έχει οριοθετηθεί η ελληνική και αιγυπτιακή υφαλοκρηπίδα.

Μέχρι χθες, το οικόπεδο αυτό συνεχιζόταν και ανατολικά του 28ου μεσημβρινού έχοντας ως βόρειο όριο τα νότια όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, όπως αυτή είχε αυθαιρέτως κατατεθεί από την Άγκυρα στον ΟΗΕ τον Νοέμβριο του 2019 όπως φαίνεται στον χάρτη. H απόφαση ελήφθη μετά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Δένδια με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι Έλληνες εμπειρογνώμονες, νομικοί και εκπρόσωποι της Υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού που συνόδεψαν τον κ. Δένδια στην επίσκεψή του στο Κάιρο, συνεργάστηκαν με Αιγυπτίους συναδέλφους τους ώστε να καθοριστούν νέες συντεταγμένες και ένα μικρότερο «οικόπεδο»…».

Βέβαια μέχρι στιγμής , ο «διορθωμένος»  χάρτης φαίνεται να έχει δοθεί  στην Ελληνική πλευρά, αλλά επισήμως στο Υπουργείο Πετρελαίου της Αιγύπτου την ανάρτηση του δεν την έχει κάνει στους ιστότοπους του, ούτε η εταιρεία, ούτε στο ΥΠΕΞ της Αιγύπτου μέχρι αυτή την ώρα , βρήκαμε κάτι σχετικό. Προφανώς όμως η Ελληνική πλευρά δεν θα διακινδύνευε μια τέτοια σχεδόν επίσημη «διαρροή» , άρα κατά 99% ας θεωρήσουμε ότι έτσι είναι και η διόρθωση έγινε.

Στο κάτω μέρος ο «διορθωμένος» χάρτης, στο πάνω μέρος ο προηγούμενος χάρτης

Διόρθωση στα Ανατολικά, αλλά το «τριγωνάκι» στα Δυτικά επί της Ελληνικής ΑΟΖ;

Κοιτώντας προσεκτικά όμως την «διόρθωση» που ας την πάρουμε ως την εκδοχή που θα επικρατήσει , ανακαλύψαμε κάτι άλλο , με την βοήθεια ενός κορυφαίου έλληνα  γεωδαίτη , στον οποίο απευθυνθήκαμε και μας προκύπτει εξίσου σοβαρό θέμα, αν ενδεχομένως ο χάρτης που διορθώθηκε,  παραμείνει ως έχει :

  1. Περιμέναμε μια τέτοια τροποποίηση (εφόσον βέβαια ο χάρτης αυτός είναι επίσημος και  δημοσιευτεί ως έχει από την Αίγυπτο, το πιο πιθανό ).
  2. Δυστυχώς όμως, φαίνεται πως ούτε τώρα από την ομάδα που συνόδευε τον Έλληνα ΥΠΕΞ , ως ειδικοί, δόθηκε συνολική προσοχή, στην σχετική προκήρυξη αυτών  των θαλασσοτεμαχίων, από πλευράς της Αιγύπτου .
  3. Αν αυτός είναι λοιπόν όπως διέρρευσε ο «διορθωμένος» χάρτης , τότε δεν διορθώθηκε με την παρέμβαση αυτή και η άλλη παρατυπία που την Παρασκευή 05-03-2021 στην εκπομπή «Αντιθέσεις» της ΚΡΗΤΗ-TV αναδείξαμε , αυτή του  θαλασσοτεμαχίου «W11»  που υπερβαίνει τον 26 μεσημβρινό, αυτή την φορά  προς τα δυτικά. Εκείνο το μικρό κόκκινο τριγωνάκι που φαίνεται στους χάρτες που σας παρουσιάζουμε !

  1. Το γεγονός αυτό είναι εξίσου σοβαρό. Φανταστείτε σε ένα υποθετικό αλλά όχι απίθανο σενάριο , μετά την προκήρυξη , να δοθεί το οικόπεδο αυτό σε τουρκικές εταιρίες-  που θα κάνουν το παν να πλειοδοτήσουν- αφού θα μπορούν να κάνουν γεωτρήσεις μέσα σε αυτό το μικρό τρίγωνο, δηλαδή εκεί που είναι εν δυνάμει Ελληνική ΑΟΖ,  για να μην πούμε  ΑΟΖ που μονομερώς με τον Ν. 4001/11 ( Νόμος Μανιάτη) ορίσαμε με βάση την μέση γραμμή  και οριοθετήσαμε και το οικόπεδο 20 .Θα κάνει δηλαδή τότε πρακτικά  γεώτρηση μέσα στο οικόπεδο 20! Το γεγονός αυτό είναι πιο σοβαρό από μια γεώτρηση ανατολικά του 28ου που είναι βέβαια εξίσου σοβαρό. Αναρωτιόμαστε  αν ο κ. Υπουργός Εξωτερικών  -που ενήργησε αμέσως-είχε μαζί του και τεχνικούς ή ήταν μόνος του τελικά και οι ειδικοί που τον συνόδευαν ήταν απλή γραμματεία υποστήριξης !
  2. Η νέα μορφή του W18 πράγματι δεν υπερβαίνει τον 28 μεσημβρινό ανατολικά , αλλά επεκτείνεται νότια και παρά τα όσα διέρρευσαν σε ελληνικά ΜΜΕ δεν είναι μικρότερο όπως γράφουν, αλλά είναι σε μέγεθος μεγαλύτερο από το αρχικό κατά 712 τετρ. χλμ. (4431-3719) όπως φαίνεται στα σχετικά εμβαδά των δύο χαρτών και όχι μικρότερο όπως γράφεται.

  1. Εάν δεχθούμε αυτά τα νέα οικόπεδα, θα πρέπει να ξέρουμε ότι χάνουμε και την δυνατότητα να τροποποιήσουμε τα σημεία Α και Ε που λέει η  συμφωνία μερικής οριοθέτησης του καλοκαιριού με την Αίγυπτο ή για να είμαστε πιο ακριβείς,  δυσκολεύεται η διευθέτηση όταν αυτά δοθούν σε πετρελαϊκές εταιρίες.

Θα έπρεπε να υπάρχει και κάποια αναφορά σε αυτό .Να το ξέρουν και οι πετρελαϊκές. Κάτι αντίστοιχο κάναμε και εμείς με το Νόμο του 2011, που είπαμε ότι όταν τελικά γίνει ΑΟΖ με την Λιβύη θα τροποποιηθεί το νότιο σύνορο των οικοπέδων της Κρήτης.

  1. Η Αίγυπτος έτρεξε αμέσως να ορίσει οικόπεδα σε αυτήν την περιοχή, που βρίσκονται στην ελπιδοφόρα περιοχή της λεκάνης του Ηροδότου, διότι έτσι κατοχυρώνει περισσότερο την οριοθετική γραμμή που ορίσαμε βάσει της οποίας χάνουμε ένα κομμάτι της Ελληνικής ΑΟΖ .
  2. Η ευκολία σήμερα της αλλαγής των αρχικών χαρτών, που όπως δείξαμε δεν είναι πλήρης και έχει θέμα ίσως σοβαρό μελλοντικά στα δυτικά για την εν δυνάμει  Ελληνική ΑΟΖ, μας φαίνεται ότι  σαν να την είχανε έτοιμη  και όπως έχουμε πει και εμείς και άλλοι ,  περίμεναν και δοκίμασαν αν και ποια θα είναι η  αντίδραση της Ελλάδας. Αναδιπλώθηκαν μεν στα ανατολικά ως φαίνεται,  αλλά  εμείς , πάλι ξεχάσαμε ή δεν προσέξαμε και το κομμάτι  το " δυτικά του 26ου μεσημβρινού ". Θα κάνουν νέα διόρθωση; Δεν πρέπει; Γιατί το «τυρί» στα ανατολικά έστω και με καθυστέρηση το είδαμε, την ενδεχόμενη «φάκα» στα δυτικά όμως δεν την καταλάβαμε ;

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News