Ζητούν μεγάλο «πακέτο» αρμοδιοτήτων οι Δήμοι - Η πρόταση της ΚΕΔΕ

Ελλάδα
Ζητούν μεγάλο «πακέτο» αρμοδιοτήτων οι Δήμοι - Η πρόταση της ΚΕΔΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι 13 άξονες αρμοδιοτήτων που περιλαμβάνει η πρόταση της ΚΕΔΕ, χαράζοντας το διεκδικητικό πλαίσιο για τη διοικητική μεταρρύθμιση στη χώρα

Ένα μεγάλο "πακέτο" αρμοδιοτήτων μέσα από 13 βασικούς άξονες διεκδικούν από το κράτος οι Δήμοι, με βάση τη σχετική πρόταση που παρουσιάστηκε στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΕΔΕ και θα τεθεί διεκδικητικά προς την κυβέρνηση, στο πλαίσιο του διαλόγου για τη λεγόμενη "διοικητική μεταρρύθμιση".

Στο πακέτο αρμοδιοτήτων που θέλουν να πάρουν στα χέρια τους οι Δήμοι από το κεντρικό κράτος, χωρίς αστερίσκους, "θολά" σημεία και "καπελώματα" περιλαμβάνονται μια μεγάλη γκάμα από αρμοδιότητες, από κυκλοφοριακές-πολεοδομικές ρυθμίσεις, δημόσια περιουσία και υποδομές, μέχρι εμπλοκή στη διαχείριση κοινοτικών και άλλων πόρων. Την ίδια ώρα επισημαίνεται εμφατικά το αίτημα για γερό "ψαλίδισμα" στον ρόλο και στις αρμοδιότητες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, δεδομένου, όπως επισημαίνει η πλευρά της ΚΕΔΕ, πως πρόκειται για ένα κρατικό θεσμό και όχι για θεσμό που έχει να κάνει με την εκπροσώπηση των τοπικών κοινωνιών.

«Κομβικό ρόλο στην αποσαφήνιση των νέων αρμοδιοτήτων έχουν οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις πρέπει να κρατήσουν μόνο τις απαραίτητες αρμοδιότητες που προβλέπονται στο Σύνταγμα. Τίποτε παραπάνω», ήταν η ξεκάθαρη θέση της ΚΕΔΕ, όπως αποτυπώθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ., όπου και οριστικοποιήθηκαν οι προτάσεις με τις οποίες η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων σκοπεύει να προσέλθει στον διάλογο για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας. Τονίστηκε η ανάγκη να επισπευστούν οι διαδικασίες που θα επιτρέψουν σε κάθε βαθμό Αυτοδιοίκησης να έχει διακριτό ρόλο και να σταματήσουν τα φαινόμενα διάχυσης ευθυνών που τελικά δυσκολεύουν τη ζωή και την καθημερινότητα των πολιτών.

«Ήρθε η ώρα να αποφασίσουμε τι είδους Αυτοδιοίκηση θέλουμε. Μετά τη δημοσιοποίηση του εκλογικού νόμου και ψήφισή του σε μερικές ημέρες, έρχεται η κρίσιμη ώρα για τις αρμοδιότητες. Μετά τον εξαντλητικό δημοκρατικό διάλογο που κάναμε στις συνεδριακές διασκέψεις του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου με όλους τους δημάρχους της Ελλάδας, η ΚΕΔΕ έχει καταλήξει σε συμπεράσματα για το ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων, τους πόρους και τις νέες αρμοδιότητες, και άμεσα θα τις θέσουμε και στο υπουργείο Εσωτερικών και στα άλλα υπουργεία που εμπλέκονται για να προχωρήσουμε. Η ισότιμη συμμετοχή μας στον σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ και τον διακριτό ρόλο στο Ταμείο Ανάκαμψης είναι το μεγάλο στοίχημα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που ονειρευόμαστε. Δεν έχουμε μάθει να κρυβόμαστε, είμαστε εδώ για να λύνουμε προβλήματα ακόμη σε τομείς που τυπικά δε μας ανήκουν. Τώρα ήρθε η ώρα να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να έχουμε τον ρόλο που αρμόζει στο σύγχρονο επιτελικό κράτος, αλλά και στη σύγχρονη εποχή. Οι προτάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μαζί με τις προτάσεις των Περιφερειών μπορούν να συνδυαστούν, και σε ένα κοινό κείμενο με τις συμφωνίες και τις διαφωνίες μας να φτιάξουμε έναν κοινό οδικό χάρτη για τη διοικητική μεταρρύθμιση που καλείται να κάνει το κράτος. Το οφείλουμε στους Δήμους μας, στους πολίτες μας, που, βλέποντας θεσμούς της δημόσιας διοίκησης να μη συνεννοούνται, χάνουν την εμπιστοσύνη τους στους θεσμούς», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου.

Το "πακέτο"

Ζητούν την αποκλειστική ευθύνη

Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, η Τ.Α. πρέπει να έχει την αποκλειστική ευθύνη για δραστηριότητες και έργα που αφορούν στα εξής:

* Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και πολεοδομικές ρυθμίσεις τοπικού χαρακτήρα. «Οι αποφάσεις να παίρνονται τοπικά χωρίς να απαιτείται καμία περαιτέρω έγκριση».

* Ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων με τις Κτηματικές Υπηρεσίες. «Δεν αντιλαμβανόμαστε την έννοια τις δημόσιας περιουσίας σε κοινόχρηστο χώρο εντός των Δήμων. Το ίδιο και με τα ποτάμια, τις κοίτες ποταμών και τα πρανή».

* Σχολικές επιτροπές και εμπλοκή των Δήμων στην Παιδεία. «Θεωρητικά είμαστε αρμόδιοι και υπεύθυνοι για τις λειτουργικές και μόνο δαπάνες των σχολείων. Στην πράξη αγοράζουμε και εξοπλισμό. Ας περιέλθουν και επίσημα τα πάντα στους Δήμους, πλην του εκπαιδευτικού προσωπικού και έργου. Και είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε και για τα νηπιαγωγεία».

* Δημοτική Αστυνομία. «Επανίδρυση όπου δεν υπάρχει, νέες προσλήψεις και εκπαίδευση προσωπικού και διεύρυνση αρμοδιοτήτων, π.χ. και σε θέματα ΚΟΚ».

* Υποδομές. «Όλοι οι δρόμοι, πεζοδρόμια και λοιπές υποδομές εντός των αστικών ιστών περιέρχονται τους Δήμους μαζί με τη χρηματοδότηση για τη συντήρησή τους. Λήψη νομοθετικών μέτρων για την προστασία των τοπικών υποδομών μας από συνεχείς παρεμβάσεις (σκαψίματα κ.λπ.)».

* Υγεία. «Βάζουμε στην ατζέντα του διαλόγου τη λειτουργία των Κέντρων Υγείας αλλά και το κομμάτι της δημόσιας υγείας και των σχετικών με αυτή υπηρεσιών».

* Ανάπτυξη, ΕΣΠΑ. «Άμεση εμπλοκή μας στον σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ. Διακριτός ο ρόλος μας στη λειτουργία των διαχειριστικών Αρχών και όχι απλώς στις διακοσμητικές επιτροπές παρακολούθησης».

* Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. «Η διαχείριση των πόρων απευθείας στους Δήμους αν αφορούν έργα τοπικής εμβέλειας (π.χ. κατασκευή πλατειών, δρόμων εντός των ορίων του Δήμου, κ.λπ.)».

* Πολιτική προστασία. «Ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων για το ποιος ευθύνεται σε ποτάμια, ρέματα, κανάλια και για την κοπή των κλαδιών. Ποιος ο ρόλος των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ;».

* Προσωπικό. «Να μπει τέλος στην αφαίμαξη. Κινητικότητα με αποφασιστικό ρόλο στον δήμαρχο. Νέο καθεστώς προσλήψεων και προσωπικό με νέες δεξιότητες. Ομογενοποίηση και του προσωπικού των ΚΕΠ και επιτέλους ένταξή του στους Δήμους».

* Νέο θεσμικό πλαίσιο για τα εγκαταλελειμμένα ή και "ορφανά" κτήρια. Τα δεύτερα «να περιέλθουν στους Δήμους και να αξιοποιηθούν από τους ίδιους».

* Υπηρεσία μιας στάσης «για τον έλεγχο των αποφάσεών μας και προσλήψεις προσωπικού για τη δημιουργία τμημάτων εσωτερικού ελέγχου».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News