Ανοίγουν τα καταστήματα στις 22 ή στις 29 Μαρτίου

Ελλάδα
Ανοίγουν τα καταστήματα στις 22 ή στις 29 Μαρτίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άνοιγμα των καταστημάτων ανακοίνωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης - Νέος πενταψήφιος αριθμός για ψώνια

Το άνοιγμα των καταστημάτων στις 22 ή τις 29 Μαρτίου ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο υπουργός τόνισε στα Παραπολιτικά, ωστόσο, ότι δεν θα έχουμε την μέθοδο click away, αλλά μόνο το sms που θα επιτρέπει έως τρεις ώρες την παρουσία των καταναλωτών στα καταστήματα και τα αυστηρά υγειονομικά μέτρα που ισχύουν.

Παράλληλα, στα μέσα Απριλίου θεωρείται πιθανή ημερομηνία για άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους. Όπως είπε όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των εμβολιασμών.

Υπενθυμίζεται πως η λοιμωξιολόγος και πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ κ. Ματίνα Παγώνη μιλώντας στην εκπομπή «ΩΡΑ ΑΙΧΜΗΣ» της ΚΡΗΤΗ TV το βράδυ της Δευτέρας, ανέφερε ότι τέλη Μαρτίου πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία ενώ τοποθέτησε το πιθανό  άνοιγμα της εστίασης στις αρχές Απριλίου και την άρση των μετακινήσεων από νομό σε νομό μέσα στον ίδιο μήνα.

«Προσωπική μου άποψη είναι ότι μετά τις 17 του μήνα θα μπορούσαν να ανοίξουν τα σχολεία και τα καταστήματα και αμέσως μετά η εστίαση. Τώρα αν θα είναι μέσα  Απρίλιου, όπως σχεδιάζεται εδώ πιστεύω ότι  θα μπορούσαν και πολύ νωρίτερα, πάντα με προσωπική ευθύνη του καθενός».

Νέος πενταψήφιος αριθμός για ψώνια

Το σχέδιο για το πώς θα γίνονται ψώνια και μετακινήσεις με το σταδιακό άνοιγμα από το lockdown επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Το λιανεμπόριο είναι το πρώτο που θα λειτουργήσει και ήδη υπάρχουν οι πρώτες αποφάσεις για την λειτουργία με το 13032.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Dnews, το σχέδιο για το άνοιγμα των καταστημάτων προβλέπει να υπάρχει ο περιορισμός των 2 χιλιομέτρων και με διάρκεια τριών ωρών, όπως ισχύει σήμερα για τον κωδικό 2 αλλά με προσαρμογή στο νέο αριθμό που ήδη έχει ετοιμαστεί, το 13032.

Στην κυβέρνηση βλέπουν ότι η κατάσταση θα είναι ακόμα δύσκολη με το άνοιγμα των καταστημάτων και γι' αυτό θα πρέπει να υπάρχει νέος τρόπος με τον οποίο θα γίνονται οι μετακινήσεις αλλά και γενικότερα η κυκλοφορία του πληθυσμού. Η απόφαση είναι ότι θα πρέπει πια να μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό και να τον αντιμετωπίζουμε με την οικονομία ανοιχτή , όσο βέβαια θα προχωρά παράλληλα και το πρόγραμμα εμβολιασμών το οποίο θα «τρέξει» με μεγαλύτερη ταχύτητα από τα μέσα Μαρτίου και μετά.

Πώς θα ψωνίζουμε

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση φέρεται να έχει «κλειδώσει» τον τρόπο με τον οποίο θα κινούνται οι πολίτες στα εμπορικά καταστήματα:

* Θα ανοίξουν όλα τα καταστήματα μαζί και τα μεγάλα εμπορικά και τα malls.

* Οι αγορές θα γίνονται με τους πελάτες μέσα στο κατάστημα (όχι click away) και με την τήρηση των περιορισμών ανά τετραγωνικό.

* Για την επίσκεψη σε κατάστημα θα χρησιμοποιείται ο νέος κωδικός 13032 ο οποίος είναι έτοιμος και δεν θα επιτρέπει την χρήση του για περισσότερες από μία φορά την ημέρα.

* Η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα θα επιτρέπεται μόνο σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας ή αλλιώς μόνο εντός του Δήμου διαμονής για τρεις ώρες από την αποστολή του sms. Δηλαδή δεν θα επιτρέπεται κάποιος να επισκεφτεί κάποιο εμπορικό, ή κάποια αγορά εκτός της ακτίνας των 2 χιλιομέτρων ή σε διαφορετικό Δήμο από αυτόν που διαμένει.

Αυτό το μέτρο θα ισχύσει για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί μέχρι να υπάρξει καλύτερη εικόνα για τα κρούσματα και την πίεση στο σύστημα υγείας. Ακόμα θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι και μία τόνωση της τοπικής αγοράς αφού οι υγειονομικοί κανόνες δεν επιτρέπουν την συνήθη διαδικασία για τα ψώνια και τις βόλτες σε περιοχές μακρινές από τον τόπο διαμονής.

Το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί, εάν δεν αλλάξουν το νέο σχέδιο για την μετά καραντίνας εποχή αμέσως μόλις δοθεί το πράσινο φως από τους λοιμωξιολόγους για την λειτουργία του εμπορίου. Παρά το γεγονός ότι γράφονται διάφορες ημερομηνίες σε μέσα ενημέρωσης οι σχετικές πληροφορίες δεν ισχύουν καθώς η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να εξετάσει τις ημερομηνίες μόλις το επιτρέψει η αποφόρτιση από την τωρινή σκληρή πίεση στο σύστημα υγείας. Όλοι οι ειδικοί προβλέπουν έναν δύσκολο Μάρτιο. Για την εστίαση είναι που νωρίς ακόμα και το μόνο που έχει συζητηθεί είναι να εξεταστεί από τον Απρίλιο και μετά και υπό τις παραπάνω προϋποθέσεις.

Φωτογραφία: intime

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

Dikaiologitika

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News