Ελλάδα

Save the Children: Χάθηκε το ένα τρίτο μιας ολόκληρης σχολικής χρονιάς

Κατά μέσον όρο παγκοσμίως σύμφωνα με την οργάνωση “Save the Children”

Τα παιδιά έχασαν κατά μέσον όρο σε όλον τον κόσμο 74 ημέρες σχολικής εκπαίδευσης έκαστο, κάτι που αντιστοιχεί σχεδόν στο ένα τρίτο μιας σχολικής χρονιάς, εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, με τις ανισότητες να παρουσιάζουν αύξηση, όπως ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση "Save the Children".

«Σχεδόν έναν χρόνο μετά την επίσημη κήρυξης πανδημίας, εκατοντάδες εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να στερούνται τη σχολική εκπαίδευση», υπογραμμίζει "κρούοντας τον κώδωνα" του κινδύνου σε ανακοίνωσή της η διευθύνουσα σύμβουλος της "Save the Children" Ίνγκερ Άσινγκ και απευθύνει έκκληση να καταστεί η επιστροφή στο σχολείο προτεραιότητα.

Στην κορύφωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, το 91% των μαθητών στον κόσμο στερούνταν τη σχολική εκπαίδευση. Το κλείσιμο των σχολείων διεύρυνε το χάσμα ανάμεσα σε πλούσιες και φτωχές χώρες, αλλά και εντός των ίδιων των χωρών, ανάμεσα σε πλούσιες και ευάλωτες οικογένειες, αστικές και αγροτικές, παιδιά προσφύγων ή μη, παιδιά με κάποια αναπηρία ή χωρίς, όπως επισημαίνει η μη κυβερνητική οργάνωση.

Στις ΗΠΑ, όταν ξεκίνησε η πανδημία της COVID-19, περισσότεροι από 15 εκατομμύρια μαθητές από το νηπιαγωγείο ως το λύκειο δε διέθεταν επαρκή σύνδεση με το ίντερνετ ώστε να παρακολουθήσουν μαθήματα εξ αποστάσεως. Τα παιδιά που ζουν στη Λατινική Αμερική, στην Καραϊβική και τη Νότια Ασία έχασαν σχεδόν τις τριπλάσιες ημέρες σχολείου από ό,τι τα παιδιά στη Δυτική Ευρώπη, μένοντας αντίστοιχα 110 μέρες χωρίς εκπαίδευση έναντι 38, όπως επισημαίνει η οργάνωση αυτή υπεράσπισης των δικαιωμάτων του παιδιού, η οποία ανέλυσε τα δεδομένα από 194 χώρες και διάφορες περιοχές. Πέραν της απώλειας ημερών μαθήσεως, «οι ανήλικοι που δεν πάνε σχολείο διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο παιδικής εργασίας, παιδικών γάμων κι άλλων μορφών κακομεταχείρισης», τονίζει η "Save the Children".

Τρεις μήνες πριν από τη σύνοδο κορυφής της G7, η οποία θα διεξαχθεί τον Ιούνιο στη Βρετανία, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση ζητεί «οι ηγέτες του κόσμου να δώσουν προτεραιότητα στην επιστροφή των παιδιών στο σχολείο με τον πιο ασφαλή δυνατό τρόπο, ιδιαίτερα των κοριτσιών». Η "Save the Children" ζητεί επίσης οι κυβερνήσεις και οι δωρητές να βοηθήσουν την Παγκόσμια Σύμπραξη για την Εκπαίδευση να επιτύχει τον στόχο της να συγκεντρώσει 5 δισεκατομμύρια δολάρια ως το 2025.

Π.Ο.Υ.

«Να μην υπάρξει μια χαμένη γενιά»

Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας είχε απευθύνει έκκληση προς τις κυβερνήσεις να μην κλείσουν τα σχολεία, τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να υπάρξει μια γενιά χαμένη από την COVID-19». Παρά την κατάσταση που επικρατεί σε όλο τον πλανήτη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρίνει πως τα σχολεία πρέπει να παραμείνουν ανοικτά «μέχρις εσχάτων» και να μην κλείσουν παρά μόνο ως ύστατο μέτρο. «Δεν υπάρχει λόγος να πούμε πως τα σχολεία είναι ένας από τους βασικούς φορείς διασποράς», είχε διαβεβαιώσει τότε ο διευθυντής του ευρωπαϊκού παραρτήματος του ΠΟΥ, Χανς Κλούγκε.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια