Ελλάδα

Μετακίνηση εκτός νομού: Οι 6 εξαιρέσεις στις οποίες επιτρέπεται

Για ποιους δεν ισχύει η απαγόρευση

Καμία αλλαγή δεν υπήρξε σχετικά με τις μετακινήσεις εκτός νομού, στο πλαίσιο των νέων αυστηρότερων μέτρων του lockdown που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, 3 Μαρτίου. Οπως αναφέρεται στο νέο ΦΕΚ, σχετικά με τις μετακινήσεις εκτός νομού, αυτές εξακολουθούν να απαγορεύονται.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι απαγορεύεται η μετακίνηση, με οποιοδήποτε μέσο, εκτός των ορίων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, ή ειδικώςστην περίπτωση της Αττικής, εκτός των ορίων της Περιφέρειας και στην περίπτωση των υπολοίπων περιοχών που εντάσσονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, εκτός των ορίου του Δήμου, εξαιρουμένων των περιπτώσεων μετακίνησης, με -οποιονδήποτε τρόπο:


-από και προς την εργασία,


-για λόγους υγείας,


-προς τον σκοπό εφάπαξ μετάβασης στον τόπο της μόνιμης κατοικίας,


-για μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις,-

-για εφάπαξ μετάβαση φοιτητή/φοιτήτριας ή σπουδαστή/σπουδάστριας από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα/η Σχολή Επιστημών Υγείας Α.Ε.Ι., η Σχολή Αξιωματικών ή η Σχολή Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας ή η Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων ή η Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής για λόγους σπουδών, σύμφωνα με την περ. (ιστ) της παρ. 2 του άρθρου 3 ή για εφάπαξ μετάβαση μαθητή/μαθήτριας, εξεταζόμενου/εξεταζόμενης από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα που εδρεύει ο φορέας/εξεταστικό κέντρο για λόγους διεξαγωγής εξετάσεων, σύμφωνα με την περ. (β) της παρ. 2 του άρθρου 3,


-για μια μετακίνηση με επιστροφή φοιτητή/φοιτήτριας, με τη συνοδεία ενός ακόμη προσώπου, από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα/η Σχολή όπου ο/η φοιτητής/τρια φοιτά και μισθώνει το ακίνητο προς τον σκοπό μεταφοράς οικοσκευής μετά από λύση της σύμβασης μίσθωσης της φοιτητικής οικίας, εντός εβδομήντα δύο (72) ωρών από την έναρξη μετακίνησης προς τον εν λόγω σκοπό.

Ωστόσο, τόσο κυβερνητικοί αξιωματούχοι όσο και ειδικοί λοιμωξιολόγοι έχουν εκφράσει ελπίδες να ανοίξουν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό μέσα, η οποία δεν επιτρέπεται για περισσότερους από 4 μήνες, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα πριν από τις γιορτές του Πάσχα.

Ελπίδα για μετακινήσεις το Πάσχα
Οι μετακινήσεις από νομό σε νομό συνεχίζει να βρίσκεται στην επικαιρότητα. Μάλιστα η νέα κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, σημείωσε ότι «διανύουμε τον τελευταίο δύσκολο μήνα (…) όλοι θέλουμε να ταξιδέψουμε, να πάμε στα πατρικά μας».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενόψει Τσικνοπέμπτης, έστειλε μήνυμα στους πολίτες για να περιορίσουν τις επαφές τους και να «τσικνίσουν» μόνο με την οικογένειά τους. Ωστόσο, σημείωσε ότι «αυτές οι εβδομάδες μοιάζουν με το τελευταίο εμπόδιο πριν φτάσουμε στο νήμα της ελπίδας. Η τελευταία πρόκληση καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία. Γι' αυτό και μια τελευταία προσπάθεια θα μας φέρει όλους νωρίτερα στο ξέφωτο της Ελευθερίας».

Για τις μετακινήσεις εκτός νομού άφησε ανοιχτό παράθυρο και η καθηγήτρια Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας. «Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα όπλο (το εμβόλιο), το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα μας βγάλει στο φως του ήλιου πολύ γρήγορα και ελπίζουμε ότι φέτος θα μπορέσουμε όλοι να κάνουμε ένα Πάσχα στις ιδιαίτερες πατρίδες μας, στα σπίτια μας, όπως ξέρουν όλοι οι Έλληνες να κάνουν Πάσχα», σημείωσε.

(φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ)

Πηγή: ethnos.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια