Ελλάδα

Κρασί: Η πανδημία το άφησε στις αποθήκες... «Πνίγονται» στα αποθέματα οίνου αμπελουργοί και οινοποιοί

Η διαθεσιμότητα οίνων στην αγορά προ των εορτών των Χριστουγέννων ανερχόταν στο πρωτοφανές επίπεδο των 4.777.000 εκατόλιτρων, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου

Κραυγή αγωνίας από τους οινοπαραγωγούς - Ζητούν μέτρα στήριξης από την Πολιτεία

Στο πρωτοφανές ύψος των 4.777.000 hl (εκατόλιτρων) είχαν φτάσει τα αποθέματα των κρασιών στη χώρα μας, λόγω των προβλημάτων που προκαλεί στην αγορά η πανδημία, πριν τις εορτές των Χριστουγέννων. Συγκεκριμένα, τα αποθέματα της 31ης Ιουλίου 2020 ανήλθαν στο ιστορικό υψηλό ρεκόρ των 3.117.801 hl.

Εάν στα αποθέματα αυτά προστεθεί η παραγωγή οίνου του φθινοπώρου του 2020, όγκου 2.000.000 hl περίπου, και αφαιρεθεί ο όγκος των αποσταχθέντων οίνων που ανήλθε σε 340.000 hl, τότε προκύπτει ότι η διαθεσιμότητα οίνων στην αγορά προ των εορτών των Χριστουγέννων ανερχόταν στο πρωτοφανές επίπεδο των 4.777.000 hl, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου!

Αναλυτικότερα, οι πρόεδροι των κορυφαίων οργανώσεων του κλάδου Γιάννης Βογιατζής (ΕΔΟΑΟ), Χρήστος Μάρκου (ΚΕΟΣΟΕ) και Γιώργος Σκούρας (ΣΕΟ), σε επιστολή τους προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης που κοινοποιείται και στους Έλληνες ευρωβουλευτές, περιγράφουν αναλυτικά την ανησυχητική κατάσταση που επικρατεί στην οινική αγορά και προτείνουν 6 έκτακτα μέτρα, που, όπως τονίζουν εμφατικά, θα πρέπει να ληφθούν το γρηγορότερο δυνατόν.

Μεταξύ άλλων, προτείνεται η ένταξη της αμπελοκαλλιέργειας στο μέτρο 21του ΠΑΑ, η διενέργεια μιας πρώτης φάσης της απόσταξης κρίσης πριν από το καλοκαίρι, η επίσπευση των αναγγελιών για τον "πράσινο" τρύγο και η ενίσχυση της αποθεματοποίησης οίνων.

Επιστολή στον υπουργό

Το κείμενο της επιστολής είναι το ακόλουθο: «Κύριε υπουργέ, με ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παράταση εφαρμογής των έκτακτων μέτρων στήριξης του τομέα μας για το τρέχον έτος.

Αναγνωρίζοντας τις επιτυχημένες προσπάθειές σας στην επίσπευση της απόφασης αυτής, σας ευχαριστούμε θερμά, επισημαίνοντας συγχρόνως την τοποθέτησή σας στο σχετικό δελτίο Τύπου του ΥΠΑΑΤ, ότι η κατάσταση για τον δοκιμαζόμενο κλάδο του οίνου σήμερα είναι δυσχερέστερη από την προηγούμενη χρονιά, και τη δέσμευσή σας - συντονισμένη με αυτήν της κυβέρνησης - να προωθηθούν αποτελεσματικά μέτρα και δράσεις για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων.

Δυστυχώς, η πανδημία δεν υποχώρησε όπως όλοι περιμέναμε, αντιθέτως τις μέρες αυτές αντιμετωπίζουμε και πάλι ισχυρά απαγορευτικά. Η επάνοδος στην κανονικότητα, σταδιακή και με αργούς ρυθμούς, προβλέπεται να αρχίσει από τον Μάιο, κρατώντας ακόμη ερωτηματικά για την πορεία του τουρισμού το καλοκαίρι. Έτσι, το πρώτο μισό του χρόνου είναι ήδη χαμένο για τις αγορές και οι επιπτώσεις μέχρι τον επόμενο τρύγο, που ξεκινά τον Αύγουστο, προβλέπονται χειρότερες για τον κλάδο μας από τις περσινές.

Οι επιχειρήσεις του κλάδου δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν, με τα αποθέματα σε μεγάλα μεγέθη να βαραίνουν ήδη τους προϋπολογισμούς τους, και οι αμπελουργοί να αντικρίζουν με απόγνωση τη νέα καλλιεργητική περίοδο, που αρχίζει φορτωμένη με τη δυσκολία κάλυψης των εξόδων καλλιέργειας που άμεσα απαιτούνται και την αβεβαιότητα διάθεσης της παραγωγής τους στο τέλος.

Λάβετε υπ' όψιν σας ότι τα αποθέματα της 31ης Ιουλίου 2020 ανήλθαν στο ιστορικό υψηλό ρεκόρ των 3.117.801 hl. Εάν στα αποθέματα αυτά προστεθεί η παραγωγή οίνου του φθινοπώρου του 2020, όγκου 2.000.000 hl περίπου, και αφαιρεθεί ο όγκος των αποσταχθέντων οίνων που ανήλθε σε 340.000 hl, η διαθεσιμότητα οίνων στην αγορά προ των εορτών των Χριστουγέννων ανερχόταν στο πρωτοφανές επίπεδο των 4.777.000 hl.

Με δεδομένη την απόφαση της κυβέρνησης για αναστολή λειτουργίας των τομέων εστίασης και του τουρισμού από τον Νοέμβριο του 2020 και μετά, μέχρι και σήμερα, σε συνδυασμό με τη σημαντική πτώση του κύκλου εργασιών των οινοποιείων, είναι σφόδρα πιθανό να οδηγηθούμε προ του επόμενου τρυγητού σε πλήρη αδυναμία παραλαβής της σταφυλικής παραγωγής.

Οι συνθήκες αυτές θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια τούς αμπελουργούς και τα οινοποιεία σε οικονομική καταστροφή».

 

Ζητούν ενίσχυση για να επουλωθούν οι πληγές

 

Και η επιστολή συνεχίζει ως εξής: «Για τους λόγους αυτούς είναι απαραίτητο να υιοθετηθούν συγκεκριμένες ενέργειες και να ληφθούν άμεσα μέτρα, προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω επιδείνωση της κρίσης του αμπελοοινικού τομέα, που πλήττεται περισσότερο από κάθε άλλο τομέα της αγροτικής μας οικονομίας.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ζητούμε συντασσόμενοι με τα αιτήματα των άλλων χωρών να επιμείνουμε σθεναρά στη χρηματοδότηση με νέα χρήματα από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, και όχι μόνο από τα υπόλοιπα των προγραμμάτων στήριξης, τα οποία είναι ελάχιστα. Επιπλέον, δε, πρέπει να ξεπεράσουμε όποιο εμπόδιο μπορεί να υπάρξει σχετικά με τη χρήση των εθνικών κονδυλίων στη χρηματοδότηση των μέτρων αυτών (αναλογία 20% από το Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης και 80% από τον εθνικό κρατικό προϋπολογισμό). Για τον λόγο αυτό διαβιβάζουμε την επιστολή μας αυτή και στους Έλληνες ευρωβουλευτές.

Η επέκταση εφαρμογής των μέτρων εξαιρετικού χαρακτήρα και για το 2021, που προσδιορίζονται στους κατ' εξουσιοδότηση κανονισμούς 2021/95 και 2021/78 που εκδόθηκαν στις 28 Ιανουαρίου 2021, διασφαλίζουν εκτός των άλλων την αυξημένη συμμετοχή της ΕΕ και την ευελιξία στα κράτη μέλη να εισάγουν αλλαγές στα Εθνικά τους προγράμματα. Έτσι, δημιουργείται εν μέρει ένα θετικό πλαίσιο που είναι αναγκαίο να το εκμεταλλευτούμε στο σύνολό του, για να ελαφρύνουμε τις ζημιογόνες επιπτώσεις και να μπορέσει ο κλάδος να επανακάμψει στη συνέχεια.

Πιο συγκεκριμένα:

 

  1. Ένταξη της αμπελοκαλλιέργειας στο μέτρο 21 του ΠΑΑ λόγω της πτώσης τιμών των σταφυλιών το 2020, που είχε σαν αποτέλεσμα την κάθετη πτώση του αμπελουργικού εισοδήματος.
  2. Απόσταξη κρίσης: Τα αποθέματα είναι ήδη πολύ ψηλά και δε διαφαίνεται αποσυμφόρηση από την αγορά. Σε πρώτη εκτίμηση, η ενέργεια θα πρέπει να έχει κατ' ελάχιστο το ύψος της περσινής με βελτιώσεις που θα απαιτηθούν στη διαδικασία. Απαιτείται η έγκαιρη έναρξη, και σε αυτό το πλαίσιο σάς ζητούμε να εξετάσετε την πιθανότητα διενέργειας μιας πρώτης φάσης πριν το καλοκαίρι, ίσως Απρίλιο-Μάιο, ώστε να αποφύγουμε τα περσινά προβλήματα.
  3. "Πράσινος" τρύγος: Πρόκειται για απαραίτητο μέτρο απευθείας ενίσχυσης των αμπελουργών, που πρέπει να βελτιωθεί και να αναγγελθεί νωρίς, ώστε οι δικαιούχοι να το γνωρίζουν έγκαιρα και έτσι να μην προβούν σε όλα τα έξοδα της καλλιέργειας, οπότε η επιδότηση δε θα καλύπτει ούτε αυτά.
  4. Αποθεματοποίηση: Πολύ σημαντικό μέτρο που δεν εφαρμόστηκε πέρυσι εδώ, σε αντίθεση με τις άλλες χώρες της Ε.Ε. Οι οινοποιίες έχουν ενδιαφέρον να διατηρήσουν αποθέματα για να πωληθούν όταν ανοίξει η αγορά και να μην τα οδηγήσουν στην απόσταξη, αν υπάρχει η ανάλογη οικονομική στήριξη.
  5. Ευελιξία: Εξάντληση των δυνατοτήτων προσαρμογής των προγραμμάτων στήριξης στις μεταβαλλόμενες ανάγκες και ιδιαίτερα αυτές των αγορών όταν ανοίξουν.
  6. Διευκόλυνση των οινοποιείων με δάνεια μειωμένης εγγυοδοσίας, και άλλα εργαλεία που αυτό το διάστημα προβλέπονται πρέπει να περιληφθούν.

Ο αμπελοοινικός κλάδος έχει σημαίνουσα θέση στο ελληνικό προϊόν, στις εξαγωγές και στην εικόνα αξίας της χώρας, πρόσφατα δε ο πρωθυπουργός τον συνέδεσε - και όχι αδίκως - με τη νέα εικόνα που θέλουμε να δημιουργήσουμε. Έχει συγχρόνως όμως εξίσου σημαντική θέση στις τοπικές οικονομίες της περιφέρειας και αγγίζει το εισόδημα πολλών μικρών επιχειρήσεων οικογενειακής μορφής, καθώς και το εισόδημα χιλιάδων αμπελουργικών οικογενειών.

Είναι επομένως πέρα από κάθε συζήτηση αναγκαίο, κατά την άποψή μας, να βρεθούν οι πόροι χρηματοδότησης των μέτρων που αναφέραμε παραπάνω.

Σε εθνικό επίπεδο, και με δεδομένη τη θετική θέση σας για στήριξη, είμαστε σίγουροι ότι μπορούν θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες. Άλλωστε, τα ποσά που απαιτούνται σε σχέση με το σύνολο των κονδυλίων που διατίθενται μπορούν να βρεθούν.

Κύριε υπουργέ,

Κύριοι ευρωβουλευτές,

Η Εθνική Διεπαγγελματική Αμπέλου και Οίνου και τα μέλη της, Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου και Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων, ζητούμε εξεύρεση λύσεων χρηματοδότησης σε εθνικό επίπεδο, καθώς και τη στήριξη των αιτημάτων μας στο ευρωπαϊκό πεδίο διεκδίκησης για την επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος για τον αμπελοοινικό κλάδο της χώρας. Η πανδημία και τα μέτρα αντιμετώπισής της έχουν ήδη δημιουργήσει προβλήματα και πληγές που δύσκολα θα επουλωθούν.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για περαιτέρω εξειδίκευση και πληροφορίες».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια