«Ξεφεύγει» η πανδημία: Στο παραπέντε για πιο σκληρό Lockdown - Ασφυκτιούν τα νοσοκομεία

Κρήτη
«Ξεφεύγει» η πανδημία: Στο παραπέντε για πιο σκληρό Lockdown - Ασφυκτιούν τα νοσοκομεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σήμερα το πρωί συγκαλείται η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων σε όλη τη χώρα

Παράταση του lockdown τουλάχιστον μέχρι τις 16 Μαρτίου προανήγγειλε επί της ουσίας ο πρωθυπουργός, δηλώνοντας πως πρέπει να κάνουμε «μια προσπάθεια ακόμα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας της οικονομίας αλλά και της εκπαίδευσης», όπως είπε. Οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για σταδιακό άνοιγμα μετατίθενται για την Τρίτη 16 Μαρτίου, μία ημέρα δηλαδή μετά την Καθαρά Δευτέρα, η οποία φέτος θα εορταστεί υπό τους περιορισμούς του lockdown. Ακόμη, όμως, και αυτή η ημερομηνία παραμένει ένα... αισιόδοξο σενάριο. Ωστόσο στο τραπέζι βρίσκεται ακόμη και καθολικό lockdown για ολόκληρη τη χώρα (και για το ίδιο διάστημα), αφού τα τοπικά μέτρα δε φαίνεται να σταματάνε την πανδημία. Σχετική απόφαση αναμένεται να ληφθεί ίσως ακόμη και σήμερα.

Η λήξη του "κόκκινου συναγερμού" θα καθοριστεί από δύο παράγοντες: από τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων και από την αποσυμπίεση σε επίπεδο εισαγωγών και διασωληνωμένων. Αν αυτοί οι δείκτες δεν κατέβουν, το lockdown θα παρατείνεται. Όπως ξεκαθάρισε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η στόχευση είναι να ανοίξουν μαζί αγορά και σχολεία. Ήδη πάντως ο αριθμός 13032, στον οποίο θα στέλνουμε SMS για την έξοδό μας στην αγορά, είναι έτοιμος να τεθεί σε εφαρμογή. Η λειτουργία των καταστημάτων, αν όλα πάνε καλά, θα είναι αντίστοιχη με αυτή των σούπερ-μάρκετ, και όσον αφορά στο ωράριο λειτουργίας αλλά και στα επιτρεπόμενα άτομα εντός του χώρου, βάσει των τετραγωνικών μέτρων του καταστήματος.

Τα σχολεία θα ακολουθήσουν του ανοίγματος της οικονομίας και το σχολικό έτος θα παραταθεί για να καλυφθούν τα κενά που προέκυψαν στην εκπαίδευση λόγω της πανδημίας. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, «η παράταση δε θα υπερβεί τον ένα μήνα», ενώ «δεν εξετάζεται η περικοπή των διακοπών του Πάσχα, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή».

Σύμφωνα με τους ειδικούς όμως, το πιο πιθανό είναι η ανοσία της αγέλης σε αυτό το ποσοστό να επιτευχθεί αρκετά αργότερα, και συγκεκριμένα τον Ιούνιο.

Έκτακτη σύσκεψη

Η επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική και στην υπόλοιπη χώρα συζητήθηκε σε έκτακτη σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Στη διάρκεια της σύσκεψης παρουσιάστηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα από όλες τις περιοχές της χώρας και συζητήθηκε η επίδραση των μεταλλάξεων στη μετάδοση του ιού. Εξετάστηκαν μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής, όπου παρατηρείται αυξημένη πίεση. Συζητήθηκε ο πιο αποτελεσματικός τρόπος υλοποίησης των μέτρων για την αποφυγή μετάδοσης του ιού. Όπως αποφασίστηκε, σήμερα το πρωί συγκαλείται η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων σε όλη τη χώρα. Επίσης, σήμερα το απόγευμα, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας θα παρουσιάσει στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης το σχέδιο περαιτέρω ενίσχυσης του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής.

Η αυστηροποιήση των μέτρων και στην Κρήτη συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της έκτακτης σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Στη σύσκεψη επίσης συζητήθηκε ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματική η υλοποίηση των μέτρων, αλλά και νέα μέτρα που ίσως τεθούν σε εφαρμογή προκειμένου να μειωθεί η κινητικότητα και να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού. Στο πλαίσιο αυτό έχει μπει στο μικροσκόπιο το μήνυμα 6 στο 13033, που χρησιμοποιούν οι πολίτες είτε για σωματική άσκηση είτε για να βγάλουν βόλτα το κατοικίδιο. Το μήνυμα 6 δεν είναι εύκολο να διασταυρωθεί και συχνά γίνεται κατάχρηση, με πολλούς να στέλνουν πολλές φορές μέσα στην ημέρα τον συγκεκριμένο κωδικό. Στο τραπέζι έχουν πέσει ξανά σενάρια για απαγόρευση διαδημοτικών μετακινήσεων και SMS για άσκηση μόνο κοντά στον τόπο διαμονής.

Κρήτη: Τρομακτική αύξηση στο ιικό φορτίο

Τουλάχιστον ανησυχία προκαλούν τα αποτελέσματα για την Κρήτη, των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του κορωνοϊού σε αστικά λύματα που αφορούν την περίοδο από 22 έως 28 Φεβρουαρίου.

Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου και της Πάτρας.

Οι αυξητικές αυτές τάσεις "εκτοξεύτηκαν" για την Κρήτη και κυμαίνονται έως και +337% στο Ρέθυμνο, έως και 199% στο Ηράκλειο και έως και 154% στα Χανιά.

Η συγκέντρωση του ιϊκού φορτίου στα λύματα του Αγίου Νικολάου Κρήτης (+2%) παραμένει ουσιαστικά σταθερή.

Ξεπέρασαν τις 2 χιλιάδες τα κρούσματα

Ωστόσο χθες επιβεβαιώθηκαν με τον χειρότερο τρόπο οι προβλέψεις που έκαναν λόγο για περισσότερα από 2 χιλιάδες κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 2.353 νέα κρούσματα και την εικόνα αυτή να επιβεβαιώνει το σκηνικό έξαρσης που έχει διαμορφωθεί, ειδικά στην Αττική, με ισχυρό αποτύπωμα και στα νοσοκομεία. Σημειώνεται ότι τελευταία φορά που τα νέα περιστατικά ξεπέρασαν τις 2 χιλιάδες ήταν στις 23 Φεβρουαρίου, όταν είχαν ανακοινωθεί 2.147. Το τελευταίο 24ωρο πάντως διενεργήθηκαν περισσότερα από 61.000 δειγματοληπτικά τεστ.

Από τα συνολικά κρούσματα, 69 εντοπίστηκαν στην Κρήτη. Ειδικότερα, 40 νέα κρούσματα σημειώθηκαν στο Ηράκλειο, κανένα στο Λασίθι, 16 στο Ρέθυμνο και 13 στα Χανιά.

Έκρηξη σημειώνουν οι διασωληνωμένοι, οι οποίοι αυξήθηκαν κατά 16 σε σχέση με προχθές, και πλέον ανέρχονται σε 422. Σε σταθερά επίπεδα παραμένουν οι θάνατοι, με 23 νέους.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 422 (69,9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 68 έτη. Το 84,6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.364 ασθενείς.

Ανήσυχος ο Κικίλιας

«Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος για την πορεία της νόσου στην Αττική και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η νόσος διασπείρεται στην κοινωνία. Δεν είναι θέμα περίθαλψης, είναι θέμα δημόσιας υγείας». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη χώρα, όσον αφορά στη διασπορά του κορωνοϊού, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό. Ωστόσο, είπε ότι τα μέτρα αποδίδουν, αλλά δεν αποδίδουν όπως απέδιδαν στην αρχή της προσπάθειας, πριν από ένα χρόνο. «Υπάρχει κόπωση, είναι λογικό», είπε και πρόσθεσε πως «υπάρχει η αίσθηση ότι πρέπει να κινηθεί ο κόσμος, πρέπει να πάρει τις ανάσες του».

Από την ημέρα του lockdown στην Αττική, δηλαδή 18 μέρες πριν, έχουν προστεθεί κλίνες COVID στα νοσοκομεία της Αττικής και συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, «τότε είχαμε 1.673 απλές κλίνες COVID και τώρα έχουμε 2.064. Και έχουμε προσθέσει και κλίνες ΜΕΘ-COVID. Είχαμε 229 και σήμερα έχουμε 312. Αυτό δείχνει την τεράστια πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας και την πολύ μεγάλη προσπάθεια που κάνουν όλοι οι υγειονομικοί μας για να βοηθήσουν τον κόσμο».

Ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε πως φτάνουμε σε λίγες μέρες το ένα εκατομμύριο εμβολιασμούς και αυτό «είναι μεγάλη ελπίδα, μιας τεράστιας προσπάθειας που είναι επιτυχημένη και, όσο πιο πολύς κόσμος εμβολιάζεται, τόσο γρηγορότερα θα μπορέσουμε να αποσυμπιέσουμε και το ΕΣΥ και να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα». Παράλληλα, ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι θα φτάσουμε τους 1.750.000 εμβολιασμούς στο τέλος Μαρτίου. Όσον αφορά στη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα στην αντιμετώπιση της πανδημίας, είπε ότι ήδη «έχουμε πάρει 120 κρεβάτια ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα και τα έχουμε κάνει non COVID, έτσι ώστε να μετατρέψουμε κλινικές του ΕΣΥ σε COVID. Προχωρούμε σε συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα και με θεραπευτήρια τις επόμενες μέρες και θα το ανακοινώσω. Εάν χρειαστεί... Και αυτό - και το αποδείξαμε στη Μακεδονία και στη Θεσσαλονίκη - το κάναμε. Αλλά θα γίνονται όλα με μέτρο, λελογισμένα και βάσει σχεδίου».

Rapid tests στις Γούρνες

Έλεγχοι ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου COVID-19 (rapid test) σε πεζούς θα πραγματοποιηθούν αύριο Πέμπτη από κλιμάκια του ΕΟΔΥ στις Γούρνες Ηρακλείου. Οι δειγματοληψίες θα διεξαχθούν στο Δημοτικό Γυμναστήριο, παραπλεύρως του δημοτικού καταστήματος Γουρνών (είσοδος από την πύλη της πρώην αμερικανικής Βάσης Γουρνών), από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι. Η προσέλευση του κοινού που επιθυμεί να υποβληθεί στο τεστ είναι ελεύθερη.

Οι προσερχόμενοι θα πρέπει να έχουν στείλει μήνυμα για μετακίνηση 1 στο 13033, να γνωρίζουν τον ΑΜΚΑ τους ή τον αριθμό δελτίου ταυτότητας και τον αριθμό του κινητού τηλέφωνου στο οποίο θα αποσταλεί το αποτέλεσμα του rapid test. Η λήψη του δείγματος θα γίνεται ρινοφαρυγγικά και τα αποτελέσματα θα γνωστοποιούνται στους πολίτες μέσα σε λίγες ώρες. Η δράση συνδιοργανώνεται από τον ΕΟΔΥ, την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Χερσονήσου, με τη συμβολή του Αστυνομικού Τμήματος Χερσονήσου.

Αρνητικό ρεκόρ με 94 ασθενείς στα νοσοκομεία

Αρνητικό είναι το ρεκόρ για την Κρήτη, αφού πλέον ο αριθμός νοσηλειών στα νοσοκομεία του νησιού, λόγω κορωνοϊού, θεωρείται ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί από την έναρξη της πανδημίας μέχρι και σήμερα. Τα νούμερα παρουσιάζουν αυξητική τάση μέρα με τη μέρα στην Κρήτη, με τον αριθμό να παραπέμπει στον... πληθυσμό ενός μικρού χωριού, καθώς πλέον στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 94 ασθενείς, είτε σε κλινικές COVID είτε σε εντατικές μονάδες.

Συγκεκριμένα, χθες νοσηλεύονταν στα νοσοκομεία του νησιού 94 ασθενείς, εκ των οποίων 79 σε κλινικές COVID και 15 σε εντατικές μονάδες, όταν την περασμένη Παρασκευή ο αντίστοιχος αριθμός των νοσηλειών στην Κρήτη έφτανε τις 78, εκ των οποίων 65 σε κλινικές και 13 σε εντατικές μονάδες. Το μεγαλύτερο "φορτίο" εξακολουθούν να σηκώνουν ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο, όπου νοσηλεύονται συνολικά 66 ασθενείς, εκ των οποίων 11 στις εντατικές. Μάλιστα, οι νοσηλείες στο Βενιζέλειο αυξήθηκαν, φτάνοντας πλέον τις 31.

Αναλυτικότερα η "εικόνα" των νοσηλειών στα νοσοκομεία της Κρήτης έχει ως εξής:

* Στο ΠΑΓΝΗ νοσηλεύονται 35 συνολικά ασθενείς, 29 σε κλινικές COVID και 6 στην εντατική, διασωληνωμένοι.

* Στο Βενιζέλειο νοσηλεύονται 31 συνολικά ασθενείς, 26 στις κλινικές COVID και 5 στην εντατική, οι 4 διασωληνωμένοι.

* Στο Νοσοκομείο Χανίων νοσηλεύονται 12 συνολικά ασθενείς, 10 σε κλινικές COVID και 2 στην εντατική, διασωληνωμένοι.

* Στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου νοσηλεύονται 13 συνολικά ασθενείς, 12 στις κλινικές COVID και 1 στην εντατική, διασωληνωμένος.

* Στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου νοσηλεύονται 3 συνολικά ασθενείς, 2 στην Κλινική COVID και 1 στην εντατική διασωληνωμένος.

Στα υπόλοιπα νοσοκομεία του νομού Λασιθίου, δηλαδή σε Ιεράπετρα, Σητεία και Νεάπολη, δεν καταγράφονται νοσηλείες με κορωνοϊό.

Φωτογραφία: intime

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News