Lockdown: «Μπούκωσαν» οι κλινικές στην Κρήτη - Ενδεχόμενο παράτασης και μετά την Καθαρά Δευτέρα

Κρήτη
Lockdown: «Μπούκωσαν» οι κλινικές στην Κρήτη - Ενδεχόμενο παράτασης και μετά την Καθαρά Δευτέρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ασφυκτική πίεση στις κλινικές COVID στην Κρήτη - Χθες νοσηλεύονταν στα νοσοκομεία του νησιού 92 ασθενείς

Παράταση του lockdown τουλάχιστον μέχρι τις 16 Μαρτίου προανήγγειλε επί της ουσίας ο Πρωθυπουργός, όταν χθες σε δηλώσεις του ζήτησε από τους πολίτες για τις επόμενες δύο εβδομάδες.

«Μία προσπάθεια ακόμα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας της οικονομίας αλλά και της εκπαίδευσης», όπως είπε.

Οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για σταδιακό άνοιγμα μετατίθενται για την Τρίτη 16 Μαρτίου.  Μια ημέρα δηλαδή μετά την Καθαρά Δευτέρα, η οποία φέτος θα εορταστεί υπό τους περιορισμούς του lockdown.

Ακόμη όμως και αυτή η ημερομηνία παραμένει ένα… αισιόδοξο σενάριο.

Τη λήξη του «κόκκινου συναγερμού» θα καθορίσουν δύο παράγοντες σύμφωνα με το newsit: ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων – ο οποίος θα πρέπει να πέσει κάτω από τα 1000 ημερησίως – και κυρίως η αποσυμπίεση σε επίπεδο εισαγωγών στα νοσοκομεία και διασωληνωμένων στις Μ.Ε.Θ..‘Οσο αυτοί οι δείκτες δεν κατεβαίνουν, το lockdown θα παρατείνεται.

Πρώτο ανοίγει το λιανεμπόριο

‘Όπως ξεκαθάρισε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης η στόχευση είναι να ανοίξουν μαζί αγορά και σχολεία.

Αν όμως η κυβέρνηση πρέπει να επιλέξει, τότε θα ανοίξει πρώτα το λιανεμπόριο, για δημοσιονομικούς λόγους…  «Θα το σχεδιάσουμε, εφόσον το αποφασίσουμε, με έξυπνες λύσεις και με μία νέα αμοιβαία συμφωνία εμπιστοσύνης με τους πολίτες: η οικονομία να επαναλειτουργήσει σταδιακά και όλοι μας να πειθαρχήσουμε στους κανόνες ώστε αυτή να παραμείνει ανοιχτή» τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Ήδη πάντως ο αριθμός 13032 στον οποίο θα στέλνουμε SMS για την έξοδο μας στην αγορά είναι έτοιμος να τεθεί σε εφαρμογή.

Οι καταναλωτές θα μπορούν να στέλνουν μήνυμα μόνο μία φορά και αναμένεται να έχουν στη διάθεση τους μόνο τρεις ώρες για τα ψώνια τους. Η λειτουργία των καταστημάτων θα είναι αντίστοιχη με αυτή των σούπερ μάρκετ, και όσον αφορά στο ωράριο λειτουργίας αλλά και στα επιτρεπόμενα άτομα εντός του χώρου, βάσει των τετραγωνικών μέτρων του καταστήματος.

Τα σχολεία θα ακολουθήσουν του ανοίγματος της οικονομίας και το σχολικό έτος θα παραταθεί για να καλυφθούν τα κενά που προέκυψαν στην εκπαίδευση λόγω της πανδημίας. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας «η παράταση δεν θα υπερβεί τον ένα μήνα», ενώ «δεν εξετάζεται η περικοπή των διακοπών του Πάσχα, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή».

Πάσχα μακριά από τα χωριά μας;

Πόσο εφικτό είναι να γιορτάσουμε φέτος το Πάσχα, όπως… παλιά; Η προσδοκία όλων (πολιτών, κυβέρνησης, ειδικών) είναι ως τις 2 Μαΐου να έχει εξομαλυνθεί σημαντικά η επιδημιολογική κατάσταση και να μπορέσουμε να επισκεφτούμε τις πόλεις και τα χωριά μας.

Ωστόσο για να δοθεί το… «πράσινο φως» για μετακινήσεις σε άλλο νομό, προαπαιτούμενο είναι να έχει επιτευχθεί μία αξιόλογη ανοσία στον πληθυσμό. Ποσοστό ορόσημο το 30% και καθοριστικός παράγοντας η χωρίς καθυστερήσεις προμήθεια των εμβολίων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς όμως το πιο πιθανό είναι η ανοσία της αγέλης σε αυτό το ποσοστό να επιτευχθεί αρκετά αργότερα, και συγκεκριμένα, τον Ιούνιο.

Κρήτη - Ασφυκτική πίεση στις κλινικές COVID  -Χθες νοσηλεύονταν στα νοσοκομεία του νησιού 92 ασθενείς

Μια γυναίκα 86 ετών "έφυγε" χθες τα ξημερώματα στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο του Ηρακλείου. Η γυναίκα νοσηλευόταν στην Κλινική COVID του νοσοκομείου, ενώ έπασχε από υποκείμενα νοσήματα. Πρόκειται για το 5ο θύμα του κορωνοϊού που καταλήγει, καθώς το σαββατοκύριακο άλλοι τέσσερις άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, το οποίο και καλείται να διαχειριστεί έναν σημαντικό αριθμό νοσηλειών, με δεδομένο ότι πλέον οι νοσηλείες στο νοσοκομείο φτάνουν τις 28, εκ των οποίων 23 στην Κλινική COVID και 5 στην εντατική, με 4 ασθενείς να είναι διασωληνωμένοι.

Ωστόσο, 1.176 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ στην Ελλάδα χθες το απόγευμα. Από αυτά, τα 41 εντοπίστηκαν στην Κρήτη. Ειδικότερα, εντοπίστηκαν 22 στο Ηράκλειο, 1 στο Λασίθι, 9 στα Χανιά και 9 στο Ρέθυμνο.

Τα παραπάνω κρούσματα προέκυψαν από 11.846 μοριακά και 6.090 rapid tests. Συνολικά, από τις 3 το μεσημέρι της Κυριακής έως τις 3 χθες Δευτέρα το μεσημέρι διενεργήθηκαν 17.936 τεστ. Σημειώνεται πως τα κρούσματα στην Κρήτη από την αρχή της πανδημίας ξεπέρασαν τα 4.000.

Τέσσερα από τα χθεσινά συνολικά κρούσματα εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 192.270 (ημερήσια μεταβολή +0,6%), εκ των οποίων το 51,8% αφορά άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 45 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.443 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 30, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.534 θάνατοι. Το 95,7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 406 (70,4% άνδρες).

Στον ΕΦΚΑ

Σε διενέργεια rapid tests προχώρησαν χθες στον ΕΦΚΑ στον Εσταυρωμένο, μετά την εύρεση κρούσματος κορωνοϊού σε σύζυγο εργαζομένου την περασμένη Πέμπτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε απολύμανση στις εγκαταστάσεις, ενώ το τμήμα συντάξεων παρέμεινε κλειστό προληπτικά. Συνολικά χθες πραγματοποιήθηκαν 70 rapid tests στους εργαζομένους και στο σύνολό τους βγήκαν αρνητικά.

Δωρεάν rapid tests

Δωρεάν rapid tests θα πραγματοποιηθούν μεθαύριο Πέμπτη, από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, στον Δημοτικό Κήπο Ρεθύμνου. Η Κινητή Ομάδα του ΕΟΔΥ της Π.Ε. Ρεθύμνου, σε συνεργασία με τον Δήμο Ρεθύμνου και τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Ρεθύμνου και με την πολύτιμη βοήθεια του Ερυθρού Σταυρού, θα διενεργήσει δωρεάν rapid tests για την ανίχνευση του COVID-19 των πολιτών. 

Ωράριο φαρμακείων

Την αλλαγή του ωραρίου λειτουργίας φαρμακείων στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου, το οποίο πλέον θα είναι συνεχόμενο από 8:30 το πρωί μέχρι 4:30 μ.μ., ενώ μετά τις 4:30 μ.μ. θα παραμένουν ανοικτά μόνο τα εφημερεύοντα φαρμακεία.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News