Ελλάδα

Στην Ελλάδα η διεθνής συνδιάσκεψη των Ρομά - Ποιος ο στόχος του συνεδρίου

Στόχος του συνεδρίου η καταπολέμηση του αντιτσιγγανισμού, σε συνδυασμό με την ανάδειξη των πολιτιστικών στοιχείων και της κουλτούρας των Ρομά

Μέσα από το συλλογικό τους όργανο, οι Έλληνες Ρομά έχουν επιλέξει να αφήσουν στο παρελθόν την παθητική καταγραφή προβλημάτων και να περάσουν στην ανάδειξη «καλών πρακτικών» και στην ενεργητική μέθοδο της συνεργασίας με τους περιφερειακούς και τοπικούς φορείς, με απώτερο στόχο την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων, δίνοντας έμφαση στην εκπαίδευση αλλά και στη στήριξη ατόμων που χρειάζονται επισιτιστική βοήθεια

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη διεθνή επετειακή συνδιάσκεψη Ρομά, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα με αφορμή τη συμπλήρωση μισού αιώνα από το πρώτο παγκόσμιο Συνέδριο Ρομά, αλλά και την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Η Διεθνής Επετειακή Συνδιάσκεψη 1971-2021 (σ.σ. το πρώτο παγκόσμιο συνέδριο διεξήχθη το 1971 στο Λονδίνο) διοργανώνεται από την Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά "ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ".

Όπως έχει γίνει γνωστό, η συνδιάσκεψη θα λάβει χώρα σε τρία διήμερα μέρη: Στις 8-9 Απριλίου, στις 20-21 Ιουνίου και στις 14-15 Σεπτεμβρίου. Ας σημειωθεί ότι οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν υπό την αιγίδα της προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Το παγκόσμιο Συνέδριο αποτελεί σημείο καμπής για τις κοινότητες Ρομά. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από την "ΕΛΑΝ ΠΑΣΣΕ", «αναγνωρίζοντας την ανάγκη για ενότητα, σε αυτή την πρωτοφανή περίοδο, εν μέσω υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, καλούμε οργανώσεις Ρομά, μελετητές, επιστήμονες και καλλιτέχνες απ' όλο τον κόσμο να συγκεντρωθούν και να συμπράξουν με ενθουσιασμό, καλή θέληση και σεβασμό στην ποικιλομορφία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τη διαφύλαξη του πολιτιστικού μας πλούτου».

«Απευθυνόμαστε σε όλους πρωτίστως για να μάθουμε, να συνδιαλλαγούμε και να συλλογιστούμε από κοινού, όπως επίσης για να βοηθήσουμε κι άλλους να μάθουν και να επωφεληθούν από τη συλλογική μας εμπειρία. (...) Καλούμε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τον έντυπο Τύπο, τα ιδιωτικά και περιφερειακά κανάλια να στηρίξουν και να προβάλλουν το Παγκόσμιο Συνέδριο των Ρομά, το οποίο αποτελεί μείζον γεγονός όχι μόνο για τους Έλληνες Ρομά, αλλά και για ολόκληρη την κοινωνία, ολόκληρο τον κόσμο», αναφέρει η ΕΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, συμπληρώνοντας ότι το «Παγκόσμιο Συνέδριο αποτελεί ένα γεγονός παγκόσμιας πολιτικής-πολιτιστικής εμβέλειας, κοινωνικής ευαισθητοποίησης και ιστορικής μνήμης».

Στόχος η ομαλή κοινωνική ένταξη των Ρομά

Η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ συστάθηκε στις 8 Νοεμβρίου 2016 και αποτελεί το πρώτο τριτοβάθμιο σωματείο στην ιστορία των Ελλήνων Ρομά. Δραστηριοποιείται σε όλη σχεδόν την ελληνική επικράτεια, συνιστώντας τον σημαντικότερο συνομιλητή της ελληνικής Πολιτείας για θέματα που αφορούν την ελληνική Ρομά κοινότητα.

Το θεματικό εύρος δράσεων της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά εστιάζει στους βασικούς άξονες προώθησης της ολιστικής ομαλής ένταξης των Ρομά στην ελληνική και ευρωπαϊκή κοινωνία, και πιο συγκεκριμένα στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας, της στέγασης, της απασχόλησης, της Ρομά κουλτούρας και του αθλητισμού, της πρόσβασης στη δικαιοσύνη και της εξάλειψης της ρητορικής του μίσους.

«Μέσα από το συλλογικό τους όργανο, οι Έλληνες Ρομά έχουν επιλέξει να αφήσουν στο παρελθόν την παθητική καταγραφή προβλημάτων και να περάσουν στην ανάδειξη "καλών πρακτικών" και στην ενεργητική μέθοδο της συνεργασίας με τους περιφερειακούς και τοπικούς φορείς, με απώτερο στόχο την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων, δίνοντας έμφαση στην εκπαίδευση αλλά και στη στήριξη ατόμων που χρειάζονται επισιτιστική βοήθεια.

Σημαντική προτεραιότητα της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, η ενδυνάμωση της συλλογικής μνήμης και η καταπολέμηση του αντιτσιγγανισμού, σε συνδυασμό με την ανάδειξη των πολιτιστικών στοιχείων και της κουλτούρας των Ρομά», αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση που εκδόθηκε με αφορμή το Παγκόσμιο Συνέδριο.

Επετειακές εκδηλώσεις

Εισηγήσεις, ομιλίες και καλλιτεχνικό πρόγραμμα

Ας σημειωθεί ότι τα προηγούμενα χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί ήδη 5 πολιτιστικές εκδηλώσεις επετειακού ή εορταστικού χαρακτήρα με εισηγήσεις, ομιλίες, καλλιτεχνικό πρόγραμμα και προβολή οπτικοακουστικού υλικού, με τη συμμετοχή πληθώρας προσωπικοτήτων απ' όλους τους τομείς και φυσικά μέλη της κοινότητας Ρομά:

- Παγκόσμια Ημέρα Ρομά, Θεσσαλονίκη, Απρίλιος 2017.

- Παγκόσμια Ημέρα Ρομά, Πάτρα και Ηράκλειο Κρήτης, Απρίλιος 2018.

- Εκδήλωση, για πρώτη φορά στη χώρα μας, για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ρομά, Ζάππειο Μέγαρο Αθηνών, Αύγουστος 2018.

- Συμμετοχή σε εκδήλωση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ρομά, Μέγαρο Μαξίμου, κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκε συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με αντιπροσωπία Ελλήνων Ρομά, μαθητών, φοιτητών, διαμεσολαβητών και οργανώσεων, Απρίλιος 2019.

- Εορτασμός γιορτής Αγίου Γεωργίου (Εντερλέζι), Κάτω Αχαΐα και Αμαλιάδα Ηλείας, Απρίλιος 2019.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια