Ήρθε η ώρα της απολογίας για τον Δημήτρη Λιγνάδη

Ελλάδα
Ήρθε η ώρα της απολογίας για τον Δημήτρη Λιγνάδη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένσταση ακυρότητας κατά της προδικασίας κατέθεσε ο συνήγορός του Αλέξης Κούγιας

Σήμερα θα καταθέσει την απολογία του ο Δημήτρης Λιγνάδης, ο οποίος κατηγορείται για βιασμό κατά συρροή. Ύστερα από πολλές ημέρες σιωπής, ο Δημήτρης Λιγνάδης θα έχει τη δυνατότητα να απολογηθεί και να εξηγήσει ενώπιον της δικαστικής εξουσίας τους λόγους για τους οποίους πρέπει να αθωωθεί.

Χθες πάντως ο δικηγόρος του κ. Λιγνάδη απέδωσε σε αντιζηλίες και σε φθόνο τις καταγγελίες εναντίον του εντολέα του. Επίσης, ο κ. Αλέξης Κούγιας δήλωσε ότι κατέθεσε ένσταση ακυρότητας της προδικασίας, αναφέροντας ότι ο εντολέας του δεν εκλήθη να δώσει εξηγήσεις.

«Εμφανιστήκαμε με τον κ. Δημήτρη Λιγνάδη στην κυρία ανακριτή και ζητήσαμε τα εξής: Πρωτίστως υποβάλαμε ένσταση ακυρότητας της διαδικασίας, καθώς ο αρμόδιος εισαγγελέας που διενήργησε την προκαταρκτική εξέταση περιόρισε το αποδεικτικό υλικό στην κατάθεση από τις μηνύσεις των φερόμενων παθόντων, ενώ και ο φερόμενος ως κατηγορούμενος δεν είχε κληθεί προηγουμένως να καταθέσει με την ιδιότητα του υπόπτου», είπε ο κ. Κούγιας.

«Σύμφωνα με τις δικονομικές διατάξεις, προκαλείται απόλυτη ακυρότητα, όταν ο φερόμενος πως διέπραξε οποιαδήποτε πράξη, είτε πλημμέλημα είτε κακούργημα, δεν κληθεί προηγουμένως να λάβει αντίγραφα των καταγγελιών των μαρτυρικών καταθέσεων και να καταθέσει είτε γραπτές είτε προφορικές εξηγήσεις σε αυτόν που κάνει την προανάκριση», συνέχισε.

Σε ό,τι αφορά την ουσία της κατηγορίας, ο Δημήτρης Λιγνάδης αρνείται, σύμφωνα με τον Αλέξη Κούγια, τις πράξεις του βιασμού που του αποδίδονται. Ισχυρίζεται ότι τις επίμαχες ημερομηνίες που φέρονται να τελέστηκαν οι πράξεις δε βρισκόταν στα μέρη που τον κατηγορούν. Προς επίρρωση των ισχυρισμών του, μάλιστα, σήμερα πριν τις 2:30 το μεσημέρι που θα ξεκινήσει η απολογία του θα προτείνει την εξέταση μαρτύρων που επιβεβαιώνουν το άλλοθί του. Ο Λιγνάδης, πάντως, δεν αρνείται ότι γνώριζε τα πρόσωπα που τον καταγγέλλουν, αρνείται όμως την κατηγορία του βιασμού, αποδίδοντας την εμπλοκή του σε φθόνο για την καλλιτεχνική του πορεία, πίσω από τον οποίο υπάρχουν και ηθικοί αυτουργοί.

Τι αναφέρει η ένσταση ακυρότητας

Στην ένσταση ακυρότητας που κατέθεσε ο κ. Κούγιας - και η οποία βρίσκεται στα χέρια της ανακρίτριας - ο κατηγορούμενος στρέφεται ευθέως κατά των καταγγελλόντων, λέγοντας τα εξής: «Οι δύο πράξεις που μου αποδίδονται έχουν παλαιό χρόνο τέλεσης, Αυγούστου 2010 και Αύγουστο 2015, οι δε μάρτυρες κατηγορίας δε βρίσκονται σε πρόσφατη συναναστροφή μαζί μου, αλλά έχουν να με δουν πάρα πολλά χρόνια, βάσει των καταθέσεών τους από 5 έως 23 χρόνια. Πολλοί εξ αυτών ζουν στο εξωτερικό και κατά συνέπεια δεν ήταν σε θέση να εισφέρουν είτε από προσωπική αντίληψη είτε παραπέμποντας σε κάποιο τρίτο πρόσωπο του περιβάλλοντός μου έστω και ένα πρόσφατο περιστατικό, εκ του οποίου να προκύπτει ότι "έχω σχεδιάσει" να τελέσω νέα εγκλήματα είτε ομοειδή με αυτά που μου αποδίδονται ή διαφορετικά.

Η περάτωση της προκαταρκτικής εξέτασης χωρίς να κληθώ σε παροχή εξηγήσεων και η έλλειψη οποιασδήποτε αντικειμενικής διασταύρωσης και συγκριτικής αξιολόγησης των μαρτυρικών καταθέσεων μέχρι και τον χρόνο εκδόσεως του εντάλματος είχαν ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει ο δικός μου αντίλογος στη δικογραφία και συνεπώς η αβασάνιστη αποδοχή εκ μέρους της ανακρίτριας των περιστάσεων δήθεν τέλεσης των διωκόμενων αδικημάτων δεν οφείλεται σε ύπαρξη σοβαρών ενδείξεων ή σε ανεπάρκεια των υπερασπιστικών μου ισχυρισμών, αλλά σε προκατάληψη, στο δυσμενές για εμένα κοινωνικό και πολιτικό κλίμα και στη μεροληπτική και μονόπλευρη υπερπροβολή φημών από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ενώ είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι δύο εκ των μαρτύρων κατηγορίας αναφέρουν αόριστα ότι είχαν ακούσει φήμες σχετικά με εμένα για σχέσεις που υποτίθεται ότι είχα με ανήλικα άτομα, χωρίς βέβαια να κατονομάζουν την "πηγή" της γνώσης τους».

Στηρίζουν Μενδώνη

Την ίδια στιγμή, τη στήριξη στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη γνωστοποιούν σε κείμενο που υπογράφουν 56 επιφανείς προσωπικότητες της Τέχνης και του Πολιτισμού, οι οποίες ως επί το πλείστον κατέχουν σημαντικές θέσεις σε θεσμικά όργανα και οργανισμούς. Τονίζουν, μάλιστα, την ανάγκη «να αφεθεί η Δικαιοσύνη να επιτελέσει το έργο της, ώστε το ελληνικό #metoo να μετατρέψει τη δοκιμασία σε αληθινή αναγέννηση». Χαρακτηριστικά στο κείμενό τους επισημαίνουν ότι «με την πολιτική της υπουργού Λίνας Μενδώνη μπορεί ο καθένας μας να συμφωνεί ή να διαφωνεί. Κανένας, όμως, δεν μπορεί να αμφισβητήσει την επιστημονική της επάρκεια, τις δεκαετίες που υπηρετεί τον Πολιτισμό, το έργο της και το προσωπικό της ήθος».

Αναλυτικά το κείμενο: «Οι τελευταίες εξελίξεις στον χώρο του θεάτρου, που αφορούν όμως και σε ολόκληρη την κοινωνία, πρέπει να γίνουν αφορμές αναστοχασμού και όχι αιτίες διχασμού. Η εξουσιαστική βία εναντίον του πιο αδύναμου - και ιδιαίτερα κατά παιδιών - δεν έχει πολιτική απόχρωση. Είναι μαχαίρι που πληγώνει οριζόντια ολόκληρη την κοινωνία και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Οι στιγμές είναι κρίσιμες. Δεν αξίζει να χάνουμε το δάσος - που είναι η κάθαρση που πρέπει να επέλθει - και να εστιάζουμε στην όποια επικοινωνιακή διαχείριση. Με την πολιτική της υπουργού Λίνας Μενδώνη μπορεί ο καθένας μας να συμφωνεί ή να διαφωνεί. Κανένας, όμως, δεν μπορεί να αμφισβητήσει την επιστημονική της επάρκεια, τις δεκαετίες που υπηρετεί τον Πολιτισμό, το έργο της και το προσωπικό της ήθος.

Αυτή τη στιγμή είναι ουσιώδους σημασίας να αφεθεί η Δικαιοσύνη να επιτελέσει το έργο της και παράλληλα ο κόσμος του Πολιτισμού ενωμένος να εργαστεί για μια νέα θεσμική θωράκιση απέναντι σε αυτά τα νοσηρά φαινόμενα. Η σημερινή ευκαιρία του #metoo ευχόμαστε να μετατρέψει τη δοκιμασία σε αληθινή αναγέννηση».

Δήλωση στήριξης στην υπουργό και από Μητσοτάκη

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως με δήλωση στήριξης στη Λίνα Μενδώνη και με αναφορά στη στοχοποίησή της έκλεισε τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, θύμισε πόσους έχει βοηθήσει στην προώθηση σημαντικών ζητημάτων, λύνοντας θέματα συναρμοδιοτήτων.

Στο κλείσιμο της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, πως «είμαστε ένα συλλογικό όργανο και πάντα στεκόμαστε ο ένας στον άλλο στα δύσκολα». Και συνέχισε: «Κατά καιρούς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στοχοποιήσει διάφορους υπουργούς κι έχει ζητήσει την παραίτηση των μισών μελών του Υπουργικού Συμβουλίου». Απευθυνόμενος επίσης στους υπουργούς του είπε: «Θυμηθείτε πόσους από εσάς έχει βοηθήσει η Λίνα Μενδώνη στην προώθηση σημαντικών ζητημάτων, λύνοντας θέματα συναρμοδιοτήτων».

Φωτογραφία: ΑΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News