Η «Μήδεια» χτύπησε και την παραγωγή γάλακτος στην Κρήτη - Παγετός & κρύο στρέσαραν τα αιγοπρόβατα

Κρήτη
Η «Μήδεια» χτύπησε και την παραγωγή γάλακτος στην Κρήτη - Παγετός & κρύο στρέσαραν τα αιγοπρόβατα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε πανελλαδικό επίπεδο, η μείωση της γαλακτοπαραγωγής υπολογίζεται σε ένα ποσοστό 30-35%

«Ώρα μηδέν» για την κρητική αιγοπροβατοτροφία, καθώς μετά το περυσινό Πάσχα οδεύουμε σε ένα ακόμη "μαύρο" Πάσχα, με τη γαλακτοπαραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο να έχουν πληγεί σημαντικά, όχι μόνο λόγω πανδημίας, αλλά και λόγω "Μήδειας". Όπως λένε οι κτηνοτρόφοι στη "Νέα Κρήτη", από το στρες των αιγοπροβάτων μειώθηκε σημαντικά η γαλακτοπαραγωγή, που ως ζημιογόνο αίτιο δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ, όπως δεν αποζημιώνονται και οι καταστροφές από την πρόσφατη κακοκαιρία!

Σε πανελλαδικό επίπεδο, η μείωση της γαλακτοπαραγωγής υπολογίζεται σε ένα ποσοστό 30-35%. Την ίδια ώρα, τεράστια είναι η ζημιά σε βάρος των αιγοπροβατοτρόφων της Κρήτης και της υπόλοιπης Ελλάδας, από την αύξηση του κόστους των ζωοτροφών το τελευταίο διάστημα.

Ακόμα, ωστόσο, δεν υπάρχει πλήρης ενημέρωση για το μέγεθος της καταστροφής των κτηνοτρόφων από την πρόσφατη κακοκαιρία, καθώς οι "πληγές" αποκαλύπτονται όσο περνούν οι μέρες.

Μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" χθες, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου Γρύλλος Παπαδάκης ήταν κατηγορηματικός: «Η μείωση της γαλακτοπαραγωγής είναι ένα γεγονός. Οφείλεται στον παγετό και στο κρύο. Όταν κάνει κρύο, δεν μπορεί να παράξει το ζώο. Στρεσάρεται. Και για το θέμα αυτό δεν προβλέπεται αποζημίωση. Και αυτό ισχύει όχι μόνο για τη γαλακτοπαραγωγή. Θα αποζημιωθούμε μόνο αν το ζώο το πλακώσει το χιόνι ή εάν πέσουν σκυλιά στα ζώα και τα πνίξουν. Αυτά τα δύο ο ΕΛΓΑ τα καλύπτει. Για τον παγετό ή για διάφορες ασθένειες των ζώων, μαστίτιδες κ.λπ. δεν προβλέπεται αποζημίωση»!

Στο μεταξύ, ακόμα περιμένουν οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της Κρήτης να τους δεχτεί στην Αθήνα ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός.

«Σε μια τηλεφωνική επικοινωνία που είχα, διαπίστωσα ότι πιθανότατα θα έχουμε τις επόμενες μέρες κάποιο ραντεβού. Αυτό θέλω να πιστεύω, δηλαδή. Έχουμε μία σειρά από αιτήματα και έχουμε στο μεταξύ και άλλα ζητήματα. Για παράδειγμα έχουμε και τους δασικούς χάρτες. Αγωνίστηκαν οι πρόγονοί μας να μας αφήσουν ένα κομμάτι γης για να ζήσουμε τις οικογένειές μας και μια ωραία πρωία ξυπνάμε και μας τα έχουν βγάλει όλα δασικά. Με βάση μία ενημέρωση που έχουμε, ο νομός Ρεθύμνης είναι δασικός σε ένα ποσοστό 70%. Ένα φαινόμενο πρωτόγνωρο»!

Τεράστιες οι δυσκολίες

O Γρύλλος Παπαδάκης δεν περιμένει το φετινό Πάσχα να διαφέρει από το περυσινό και να είναι όπως το ξέραμε μέχρι πρόπερσι πριν τον κορωνοϊό

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ρεθύμνου Γρύλλος Παπαδάκης στέλνει προς την Πολιτεία και το μήνυμα να αφουγκραστεί την αγωνία του κτηνοτροφικού κόσμου της Κρήτης, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι βοσκοί για να φέρουν στο τραπέζι μας τα εκλεκτά και αγνά τους προϊόντα.«Μην ξεχνάμε τον νεκρό συνάδελφό μας μέσα στην κακοκαιρία στο Οροπέδιο Λασιθίου, όταν πήγε για να ταΐσει τα ζώα του και πέθανε από το κρύο», όπως λέει ο συνδικαλιστής, αναφερόμενος στον 56χρονο που εντοπίστηκε νεκρός έξω από ποιμνιοστάσιο, στο Καμινάκι του Οροπεδίου Λασιθίου.

Και φυσικά, άλλο ένα παράδειγμα αποτέλεσε ο αποκλεισμός των τριών Ρεθυμνιωτών στα ορεινά του δήμου Μυλοποτάμου Ρεθύμνου. Οι τρεις άνδρες, 40, 38 και 37 ετών, αποκλείστηκαν από τα χιόνια όταν πήγαν στη στάνη για να ταΐσουν τα ζώα τους, προκειμένου να τους σώσουν τη ζωή, και χρειάστηκε να μείνουν στον στάβλο μέχρι το πρωί που πήγαν τα σωστικά συνεργεία και τους απεγκλώβισαν.«Πάσχα όπως... πέρυσι»

Φόβοι πως η πανδημία θα πλήξει και φέτος τον οβελία

Στο μεταξύ, ο Γρύλλος Παπαδάκης δεν περιμένει το φετινό Πάσχα να διαφέρει από το περυσινό και να είναι όπως το ξέραμε μέχρι πρόπερσι πριν τον κορωνοϊό.

«Ήδη το έχει προαναγγείλει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ότι για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, μέχρι και τον Απρίλιο θα είμαστε σε λοκντάουν. Από 'κει και πέρα, πάλι θα δούμε το φαινόμενο ότι τα αρνιά δε θα σφαγούν ούτε με ικανοποιητική τιμή, αλλά ούτε και ως προς την ποσότητα που πρέπει να σφαγεί. Διότι, ποιος θα κάτσει να έχει όρεξη να σουβλίσει ένα αρνί και να κάτσει με την οικογένειά του να το φάει; Εμείς στην Κρήτη είμαστε φιλόξενοι άνθρωποι. Και όποιος κι αν περάσει θα τον φιλοξενήσουμε και θα τον ταΐσουμε. Και αυτό πλέον φέτος δε θα μπορεί να γίνει εξαιτίας του λοκντάουν. Και φυσικά ούτε λόγος να γίνεται για το αντικριστό κρέας και τις παρέες που κάναμε σε άλλα χρόνια τις ημέρες του Πάσχα»...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News