Η «Μήδεια» έφυγε, ο χειμώνας μένει... στην Κρήτη - Ο καιρός το Σαββατοκύριακο

Κρήτη
Η «Μήδεια» έφυγε, ο χειμώνας μένει... στην Κρήτη - Ο καιρός το Σαββατοκύριακο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χαμηλές θερμοκρασίες, βροχές, καταιγίδες και χιονόνερο μες στο σαββατοκύριακο

Είπαμε στη «Μήδεια» αντίο, αλλά όχι και στον χειμώνα, που επιμένει να μας θυμίζει ότι είμαστε στον Φεβρουάριο, παρότι βέβαια πολύ κοντά μας βρίσκεται ο ερχομός της άνοιξης... Έτσι, στην Κρήτη δε θα φύγουν οι χαμηλές θερμοκρασίες που μας άφησε... “προίκα” η “Μήδεια”, ενώ το κυρίαρχο φαινόμενο για αύριο Κυριακή θα είναι οι κατά τόπους βροχές και καταιγίδες, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε μέχρι και χιονόνερο σε κάποιες περιοχές του νησιού.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού, περιμένουμε για αύριο Κυριακή βροχή στην Αγία Βαρβάρα, καταιγίδα στον Άγιο Νικόλαο, ασθενή βροχή στο Αμάρι, βροχή στην Άνω Βιάννο, χιονόνερο στα Ανώγεια, καταιγίδα στο Αρκαλοχώρι, καταιγίδα στις Αρχάνες, καταιγίδα στις Βρύσες, καταιγίδα στο Γάζι, βροχή στη Γαύδο, βροχή στη Γέργερη, καταιγίδα στη Ζάκρο, βροχή στον Ζαρό, καταιγίδα στο Ηράκλειο, βροχή στην Ιεράπετρα, ασθενή βροχή στην Κάνδανο, καταιγίδα στο Καστέλι, βροχή στην Κίσσαμο, βροχή στον Κρουσώνα, καταιγίδα στον Λέντα, καταιγίδα στα Μάλια, βροχή στις Μοίρες, καταιγίδα στις Μουρνιές, καταιγίδα στη Νέα Αλικαρνασσό, βροχή στη Νεάπολη, βροχή στην Παλαιόχωρα, καταιγίδα στο Πάνορμο, βροχή στην Πρέβελη, καταιγίδα στο Ρέθυμνο, βροχή στη Σητεία, βροχή στο Σπήλι, καταιγίδα στα Σταυράκια, βροχή στα Σφακιά, χιονόνερο στο Τζερμιάδο, καταιγίδα στο Τυμπάκι, καταιγίδα στα Φαλάσαρνα και καταιγίδα στα Χανιά.

Παρέμβαση για τις πλημμύρες

Στο μεταξύ, την επιστολή της διοίκησης της Ένωσης Δημάρχων Κρήτης, ως προς την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες στην Περιφέρεια Κρήτης, κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Ηρακλείου του ΜέΡΑ 25 Γιώργος Λογιάδης.

Σύμφωνα με το κείμενο των δημάρχων, «το Δ.Σ. της Ένωσης Δημάρχων Κρήτης, το οποίο συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη στις 12/2/2021, μεταξύ των άλλων θεμάτων που συζήτησε, ασχολήθηκε και με τα ακραία καιρικά φαινόμενα, πλημμύρες που έπληξαν πρόσφατα (Οκτώβριος και Νοέμβριος 2020) τις Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου και Ρεθύμνου της Περιφέρειας Κρήτης, και συγκεκριμένα συζήτησαν για τις βιβλικές καταστροφές που έπληξαν τον Δήμο Χερσονήσου και τον Δήμο Μινώα Πεδιάδος».

Η επιστολή

«Συγκεκριμένα αναφέρουν:

“• Η έκταση και η φύση των ζημιών είναι μεγάλη και πρωτοφανής και, προκειμένου η ζωή των τοπικών κοινωνιών να επιστρέψει στην κανονικότητα, η κυβέρνηση οφείλει να θέσει το συντομότερο δυνατό ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό πακέτο μέτρων ανακούφισης των πληγέντων και αποκατάστασης των δημόσιων τοπικών υποδομών. Το κυβερνητικό κλιμάκιο, που επισκέφτηκε τις πληγείσες περιοχές αμέσως μετά την ύφεση των ακραίων καιρικών φαινομένων, αναφέρθηκε σ’ ένα ενδεδειγμένο και αποτελεσματικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των πολύπλοκων και των πολυάριθμων προβλημάτων που προκάλεσε η θεομηνία.

  • Ότι υπάρχει βούληση της κυβέρνησης να εφαρμόσει ένα πακέτο μέτρων που θα ανακουφίσουν τους πληγέντες και θα αποκαταστήσουν την εύρυθμη λειτουργία της περιοχής. Επειδή, όμως, διαπιστώνεται μια σχετική καθυστέρηση και οι πολίτες ανησυχούν, ζητούν την άμεση παρέμβαση για την επίσπευση των διαδικασιών, που ορίζονται στο σχετικό και ισχύον νομικό πλαίσιο.
  • Ζητούν, για λόγους ισότητας και ίσης μεταχείρισης να ισχύσουν και για τις παραπάνω πληγείσες περιοχές της Κρήτης, τα μέτρα που ψηφίστηκαν με τους Νόμους 4728/20 και 4737/20 για την αντιμετώπιση των συνεπειών του φαινομένου “Ιανός” και εφαρμόζονται, ήδη, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
  • Για τη σύντομη και σωστή αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών (δρόμοι, γέφυρες, διευθέτηση ρεμάτων κ.λπ.) επιβάλλεται το υπουργείο Υποδομών, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και τον ΟΑΚ Α.Ε., να συνεργαστούν όχι μόνο για τη σύνταξη των απαραίτητων τεχνικών μελετών, αλλά και για την κατασκευή των έργων.
  • Με απόφαση του γενικού γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει η σύσταση, η συγκρότηση και ο ορισμός μελών ομάδων εργασίας για την παρακολούθηση και τον συντονισμό των επιχορηγήσεων σε επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση των ζημιών από τις πλημμύρες της 20ής/10 και της 7ης/11/2020 σε περιοχές της Περιφέρειας Κρήτης.
  • Να δεσμευτούν και να διατεθούν οι αναγκαίοι πόροι από το ΠΔΕ (σήμερα ΕΠΑ), προκειμένου να προχωρήσει απρόσκοπτα το πρόγραμμα αποκατάστασης των υποδομών στις πληγείσες περιοχές. Ταυτόχρονα η διοίκηση να επισπεύσει τις διαδικασίες για την καταβολή των αποζημιώσεων στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που υπέστησαν ζημιές κατά το άρθρο 36 του Ν. 2459/1977 (Α’ 17), όπως ισχύει.
  • Να επιταχυνθεί η σύνταξη επιχειρησιακών σχεδίων, τα οποία πρέπει να είναι λεπτομερή, εξειδικευμένα, κατανοητά, σαφή και εύκολα, εφαρμόσιμα από τις δυνάμεις της πολιτικής προστασίας για τη μείωση των επιπτώσεων από τα προκύπτοντα πλημμυρικά φαινόμενα, κατά τα οριζόμενα στον Ν. 4662/20 (Α’ 27).
  • Να επιχορηγηθούν άμεσα οι πληγέντες Δήμοι (Χερσονήσου, Μινώα Πεδιάδος και Ρεθύμνου) με κονδύλια από τους ΚΑΠ (ΣΑΤΑ) για την κατασκευή επενδυτικών έργων και από τη ΣΑΕ 055 του υπουργείου Εσωτερικών για την αντιμετώπιση των ζημιών που προκλήθηκαν από τη θεομηνία.
  • Να οργανωθεί και να διενεργηθεί έρευνα για τη μείωση των πλημμυρικών κινδύνων και προστασία των περιοχών που επλήγησαν και να διατεθούν πιστώσεις για την υλοποίηση των μέτρων και των έργων που θα προτείνει η έρευνα”».

Δεδομένου ότι τις δύσκολες ώρες απαιτείται να πρυτανεύσει η λογική, ώστε να αντιμετωπιστούν ψύχραιμα και αποτελεσματικά τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και απαιτούν άμεση επίλυση,

Ο βουλευτής ερωτά τους συναρμόδιους υπουργούς:

«Προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση, όλων των παραπάνω ώστε να καταβληθούν, έγκαιρα, στους πληγέντες οι αποζημιώσεις και οι επιχορηγήσεις που προβλέπονται και να προχωρήσει η κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής αποτροπής μελλοντικών καταστροφών από τις πλημμύρες και γενικότερα από τις θεομηνίες;».

Η πρόγνωση για την Κρήτη και όλη την Ελλάδα ΕΔΩ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News