Βάνα Παπαευαγγέλου: «Αύξηση επιδημιολογικού φορτίου στο Ρέθυμνο»

Ελλάδα
Βάνα Παπαευαγγέλου: «Αύξηση επιδημιολογικού φορτίου στο Ρέθυμνο»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το βρετανικό στέλεχος ανιχνεύεται ιδιαίτερα σε μεγάλες συρροές»

Αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου  μεταξύ των, Περιφερειακών Ενοτήτων, παρατηρείται στο Ρέθυμνο, όπως ανακοίνωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ «Αττικόν» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Βάνα Παπαευαγγέλου. 

Σταθερό παραμένει το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια με μέσο όρο ηλικίας τα 44 έτη και τον συνολικό αριθμό των διαγνωσμένων ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια να αγγίζει τα 10.500.

Μεγάλη διασπορά εμφανίζει το βρετανικό στέλεχος με τα περισσότερα κρούσματα να μην είναι εισαγόμενα, και όπως είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου το βρετανικό στέλεχος δυνητικά θα επικρατήσει και συνιστάται ο εμβολιασμός του πληθυσμού.

Επιδημιολογική σταθεροποίηση παρατηρείται στην Αττική με 5.500 ενεργά κρούσματα, το rt μειώθηκε κάτω από το 1, αλλά υψηλό παραμένει ακόμη το ιικό φορτίο.

Στη Θεσσαλονίκη τα ενεργά κρούσματα είναι 1.200, ενώ ανησυχία προκαλεί στον Δήμο Ευόσμου η διασπορά της μετάλλαξης της Ν. Αφρικής.

Ανησυχεί τους επιστήμονες η συνεχιζόμενη διασπορά σε εργασιακούς χώρους και η κ. Παπαευαγγέλου υπενθύμισε την καθολική και ορθή χρήση μάσκας.

Γκίκας Μαγιορκίνης: «Αναμένουμε το αποτέλεσμα από την επίδραση του εμβολιασμού»

Πτωτική πορεία στις διαγνώσεις παρουσιάζεται σε διεθνές επίπεδο, όπως ανακοίνωσε ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κ. Γκίκας Μαγιορκίνης.

Στην Ευρώπη όπως τόνισε η επιδημία υποχωρεί πλέον, ενώ σε επίπεδο παγκόσμιο και ευρωπαϊκό φαίνεται να μπαίνει σε ύφεση.

Στην Γαλλία, όπως είπε κι εκεί υποχωρεί, όπως και στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γερμανία συρρικνώνεται, ενώ στην Ιταλία παραμένει σταθεροποιημένη, με τον αριθμό των ατόμων που καταλήγουν ανά ημέρα να υποχωρεί.

Στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε, τα ενεργά κρούσματα την τελευταία εβδομάδα αυξάνονται στην επικράτεια, ενώ οι ΜΕΘ επιβαρύνθηκαν, όπως τόνισε την τελευταία εβδομάδα, ενώ ανέφερε πως «εντός του επόμενου μήνα αναμένουμε να φανεί το αποτέλεσμα από την επίδραση του εμβολιασμού στις μεγάλες ηλικίες».

Υπάρχει μία σταθεροποίηση στη Θεσσαλονίκη όπως είπε, τονίζοντας επίσης ότι τα μέτρα έχουν επιδράσει, καθώς υπάρχουν σημεία σταθεροποίησης στην Ελλάδα, ενώ επεσήμανε ότι σε αυτή τη «φάση δε χρειάζεται λήψη πρόσθετων μέτρων».

Επίσης ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε για άλλη μία φορά στην κοινωνική μας «φούσκα» όπως είπε είναι «σημαντικό να συναντιόμαστε με τα ίδια άτομα κάθε φορά για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «η "φούσκα" μας είναι σημαντική και βοηθάει τον περιορισμό. Καλό είναι να εμποδίσουμε τις γέφυρες στην καθημερινότητά μας», τόνισε μεταξύ άλλων.

Ανακοινώσεις Χαρδαλιά - Τι ισχύει στην Κρήτη

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) εντάσσεται από αύριο στις 6 το πρωί μέχρι και την 1η Μαρτίου ο Δήμος Καλυμνίων κι ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, όπως ανακοίνωσε πριν λίγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας.

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου παραμένουν επίσης οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας και Εύβοιας (πλην Σκύρου), ο Δήμος Μυκόνου, καθώς και η Περιφέρεια Αττικής, όπου όπως έχει ήδη ανακοινωθεί τα μέτρα που έχουν ληφθεί ισχύουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Άρα στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) βρίσκονται πλέον:

- Ο Δήμος Καλυμνίων

- Ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου Θεσσαλονίκης

- Ο Δήμος Μυκόνου

- Η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας (πλην Σκύρου)

- Η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας

- Η Περιφέρεια Αττικής

Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου εντάσσονται πλέον η Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας, ο Δήμος Θάσου, όλη η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας (πλην του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων), ο Δήμος Αγιάς της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης, οι Δήμοι Κορίνθου και Νεμέας της Περιφερειακής Ενότητας Κορίνθου, ο Δήμος Άργους-Μυκηνών της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, καθώς και ο Δήμος Ζίτσας της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, όπως ανέφερε πριν λίγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Επομένως, στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο), είναι πλέον οι εξής περιοχές:

-Η Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας,

-Η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας (πλην του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων),

-Η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης,

-Η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής,

-Η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου,

-ο Δήμος Θάσου,

-οι Δήμοι Αγιάς και Τεμπών της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας,

-ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης,

-οι Δήμοι Κορίνθου και Νεμέας της Περιφερειακής Ενότητας Κορίνθου,

-ο Δήμος 'Αργους-Μυκηνών της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας,

-οι Δήμοι Τανάγρας και Θηβαίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας,

-ο Δήμος Πύδνας-Κολινδρού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας,

-ο Δήμος Καρπάθου και

-ο Δήμος Ζίτσας Ιωαννίνων

Δεν παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα στο Δήμο Θήρας, στο Δήμο Αγίου Νικολάου της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου, στον Δήμο Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας καθώς και στο Δήμο Σπάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας.

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, στη Ζάκυνθο, τη Σαντορίνη, τη Σπάρτη, την Εορδαία και τον Άγιο Νικόλαο τα στοιχεία δείχνουν ότι το επιδημιολογικό φορτίο στην περιοχή βρίσκεται σε ύφεση. Ως εκ τούτου, οι περιοχές αυτές εντάσσονται πλέον στο επίπεδο επιτήρησης (πορτοκαλί), στο οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται και το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News