Βάρος στην «πράσινη πολιτική» από την Ε.Ε. - Τα σχέδιά της για τα βοσκοτόπια

Κρήτη
Βάρος στην «πράσινη πολιτική» από την Ε.Ε. - Τα σχέδιά της για τα βοσκοτόπια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα πριμοδοτείται η διατήρηση των βοσκοτόπων, η αυξημένη αμειψισπορά και ο θρυμματισμός κλαδιών

"Πράσινη" πολιτική στον γεωργικό και κτηνοτροφικό τομέα στα εδάφη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, "δείχνουν" να χαράζουν οι Βρυξέλλες, με πριμ διατήρησης βοσκοτόπων, αυξημένη αμειψισπορά και θρυμματισμό. Ουσιαστικά, δηλαδή, η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει να προσανατολίζεται σε μια φιλοσοφία για "πρασίνισμα που θα πιάνει όσους περισσότερους αγρότες και κτηνοτρόφους γίνεται", προκειμένου μέσα από έναν τέτοιο σχεδιασμό νέων δράσεων να αντικαταστήσουν το "πρασίνισμα" των άμεσων ενισχύσεων στην ερχόμενη ΚΑΠ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας, για τους κτηνοτρόφους φαίνεται να έχει κλειδώσει το μέτρο "Διατήρηση Μόνιμων Βοσκοτόπων". Αυτό το μέτρο, συγκεκριμένα, θα προσφέρει σε όλους όσους διαθέτουν βοσκήσιμη γη και διατηρούν ένα ελάχιστο ποσοστό ζώων ανά στρέμμα μία πρόσθετη ενίσχυση επί της βασικής. Στη φυτική παραγωγή, τα μέτρα θα χωριστούν για δενδρώδεις καλλιέργειες και για αροτραίες. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στα δέντρα αναμένεται να δοθεί κυρίαρχο βάρος στον θρυμματισμό των κλαδιών, αντί της καύσης. Στις αροτραίες καλλιέργειες, από την άλλη, η εναλλαγή καλλιεργειών σε μεγαλύτερο βαθμό απ' ό,τι εφαρμόζεται σήμερα θεωρείται ως και η πιο εύκολα εφαρμόσιμη από τους Έλληνες αγρότες.

Και για τις δύο αυτές ομάδες καλλιεργειών εύκολα εφαρμόσιμο είναι το μέτρο για την τήρηση ενός ηλεκτρονικού εργαλείου θρέψης, όπου θα καταγράφονται εργασίες με βάση πρωτόκολλα ολοκληρωμένης λίπανσης.

Σχετικές προτάσεις έχει ήδη στείλει στα κράτη-μέλη η Κομισιόν.

«Η κατάσταση έχει ξεφύγει»

Μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" χθες, ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέκος Στεφανάκης τόνισε χαρακτηριστικά: «Στο πλαίσιο της αναθεώρησης της ΚΑΠ είχε γίνει μια προσπάθεια να μπει στη λογική η πρωτογενής και δευτερογενής παραγωγή να συνοδεύεται με δράσεις που να σέβονται το περιβάλλον και να είναι στραμμένες στην ποιότητα και στην ασφάλεια των τροφίμων από το χωράφι μέχρι το ράφι. Όλο αυτό είναι ένα θέμα που συζητήθηκε πάρα πολύ στην προηγούμενη περίοδο»...

Όπως είπε ο κ. Στεφανάκης, δόθηκε μία ελευθερία στα κράτη-μέλη να διαχειριστούν τους πόρους. «Και η Ελλάδα έκανε αυτά που έκανε με τις "τεχνικές λύσεις των βοσκοτόπων" και όλα αυτά τα πράγματα που ασφαλώς δεν αφορούν τον πρωτογενή τομέα. Δηλαδή στην ουσία τα χρήματα στράφηκαν σε έναν κοινωνικό χαρακτήρα της ΚΑΠ και λιγότερο σε αναπτυξιακό. Νομίζω όμως ότι η Ευρώπη είναι αποφασισμένη μετά το 2023 να τα επιβάλλει αυτά, γιατί η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα. Ο ανταγωνισμός είναι παρών. Και η Ευρώπη έχει υποστεί μια τρομαχτική οικολογική κρίση, άρα θα πρέπει να κατανείμει πόρους στους πυλώνες της οικονομίας και η Κοινή Αγροτική Προοπτική αφορά αυτό»...

«Ας ξεχάσουμε τα ιστορικά δικαιώματα»

Ο Αλέκος Στεφανάκης, στο σημείο αυτό, καλεί τον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο της Κρήτης να προετοιμαστεί από τώρα να πει "αντίο" στα λεγόμενα "ιστορικά δικαιώματα".

«Είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα, επειδή δε φροντίσαμε να γίνει κάποια αναπροσαρμογή, τα ιστορικά δικαιώματα διατηρήθηκαν περίπου στο ακέραιο. Και με τις "τεχνικές λύσεις" που επιλέξαμε επιδεινώσαμε τα προβλήματα. Όλοι μας γνωρίζουμε ότι στραφήκανε χρήματα σε μη παραγωγικές κατευθύνσεις. Και όταν κάποια στιγμή ο ίδιος ο μηχανισμός κατανομής των χρημάτων διανείμει τους βοσκοτόπους για να καλύψει το ζωικό κεφάλαιο, για τι ορθολογική βόσκηση μιλάμε; Για ποια συστήματα βόσκησης; Για ποιες αμειψισπορές;».

Καταλήγοντας, ωστόσο, ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ επισημαίνει κατηγορηματικά ότι «από την άλλη, ο κάθε παραγωγός που λαμβάνει επιδότηση έχει υπογράψει φαρδιά-πλατιά ότι τηρεί όλα αυτά τα πράγματα. Είναι δεσμευμένος, δηλαδή, για την προστασία του περιβάλλοντος. Γι' αυτό και παίρνει το "πρασίνισμα". Και ποιος ξέρει τι είναι το πρασίνισμα, πέρα από το ότι είναι κάποια χρήματα στον λογαριασμό της τράπεζας;».

ΠΡΩΤΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Να επιδοτούνται και οι άνω των 40;

Στο μεταξύ, μεγάλη σημασία έχει χθεσινό δημοσίευμα του Agronews, σύμφωνα με το οποίο: Το άνοιγμα του μέτρου της πρώτης εγκατάστασης για άτομα άνω των 40 ετών και την κατά προτεραιότητα πρόσβαση στο Εθνικό Απόθεμα όσων εντάσσονται στο Μέτρο Νέων Αγροτών προσυπογράφει μελέτη για την κινητικότητα γης, με πρόταση της Ευρωβουλής. Η καινοτομία έγκειται στην προσθήκη μίας ενίσχυσης στο μισό του "καθαρού" πριμ πρώτης εγκατάστασης για όσους θέλουν ταυτόχρονα μαζί με τη γεωργική εκμετάλλευση να δραστηριοποιούνται σε άλλους τομείς, για να εγκαθίστανται πιο εύκολα σε αγροτικές περιοχές.

Η πρόταση προέρχεται από πολυσέλιδο report για την κινητικότητα γης που υπογράφουν αγροοικονομολόγοι με εκτεταμένη εμπειρία στη διαχείριση επιδοτήσεων, διευθυντές αγροτικών τραπεζών, συνεταιρισμοί, στελέχη οργανισμών πληρωμών και μέλη του Ευρωπαϊκού Δικτύου Αγροτικής Ανάπτυξης. Ισπανικής εμπνεύσεως, αλλά με πανευρωπαϊκή απήχηση, αποτελεί τον "πιλότο" που θα πρέπει να βασιστεί το στρατηγικό σχέδιο χωρών, όπως η Ελλάδα, που έχουν ανάγκη να εξασφαλίσουν την κινητικότητα της γης, με βάση τα εργαλεία της νέας ΚΑΠ.

Βέβαια, το ρεπορτάζ καταλήγει με τη διευκρίνιση ότι είναι κάτι που δεν έχει ακόμα σχετική έγκριση στο πλαίσιο της ΚΑΠ. Από την κατάληξη, επομένως, των συζητήσεων θα εξαρτηθεί εάν οι νεοεισερχόμενοι στον χώρο άνω των 40 ετών θα είναι σε θέση να διεκδικήσουν την ένταξή τους σε μέτρο πρώτης εγκατάστασης, ξεχωριστό από εκείνο των Νέων Αγροτών.

Το συγκεκριμένο μέτρο έχει προτείνει για τα κείμενα της ΚΑΠ η Ευρωβουλή και ακόμα δεν έχει συζητηθεί στον τρίλογο. Κομισιόν και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, από την άλλη, δεν είχαν προβλέψει ένα τέτοιο πρόγραμμα και μένει να φανεί αν τελικά θα επικρατήσει η άποψη των ευρωβουλευτών την ερχόμενη άνοιξη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News