Ελλάδα

Εμβολιασμοί: Ποιοι προηγούνται – Τα κριτήρια

Όλες οι εξελίξεις για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας

Ειδική αναφορά, μεταξύ άλλων έκανε στη σειρά των εμβολιασμών κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κ. Θεοδωρίδου και πιο συγκεκριμένα τόνισε ότι ξεκίνησε με τους υγειονομικούς και το προσωπικό των νοσοκομείων και ακολουθούν εργαζόμενοι σε ειδικά κέντρα αποκατάστασης, αλλά και οι εκπαιδευτικοί.

Η ηλικία αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα της προτεραιοποιήσης για τους εμβολιασμούς στη χώρα μας, επισήμανε η Μαρία Θεοδωρίδου. Ιδίως όταν υπάρχει συγκεκριμένη διαθεσιμότητα εμβολίων, όπως επισήμανε.

Η ίδια εξήγησε ότι 9 στα 10 άτομα που έχασαν τη μάχη για τη ζωή και 8 στα 10 που μπήκαν σε ΜΕΘ από κορωνοϊό ήταν άνω των 60 ετών. Ωστόσο άμεσα, όπως είπε, ξεκινά ο εμβολιασμός των ασθενών με πολύ σοβαρά υποκείμενα νοσήματα ανεξαρτήτως ηλικίας.

Η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε τις ομάδες αυτές, καθώς και άλλες που αφορούν υποκείμενα νοσήματα και θα ακολουθούσουν αργότερα.

Όλα τα στοιχεία για τα σοβαρά υποκείμενα νοσήματα και τα υποκείμενα, θα αναρτηθούν τις προσεχείς ημέρες από το υπουργείο Υγείας. Όπως συμπλήρωσε, ήδη είναι διαθέσιμο στη χώρα μας και το εμβόλιο της Moderna, το οποίο έχει ευκολότερες συνθήκες φύλαξης από αυτό τη Phizer και απαιτεί 4 εβδομάδες από την πρώτη στη δεύτερη δόση.

«Σήμερα ξεκίνησε ο εμβολιασμών όσων είναι 70 ετών. Ακολουθούν οι υψηλού κινδύνου και μάλιστα ανεξαρτήτου ηλικίας», τόνισε, επεξηγώντας τις κατηγορίες που εντάσσονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου με βάση τα νοσήματα:

 • Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων. Άτομα σε λίστα για μεταμόσχευση.
 • Νεφρική ανεπάρκεια
 • Κυστική Ίνωση
 • Καρκίνος υπό αγωγή. Καρκίνος συμπαγούς οργάνου που υποβάλλονται σε θεραπεία.
 • Σοβαρά χρόνια προβλήματα του αναπνευστικού, όπως ΧΑΠ.
 • Άτομο με σύνδρομο Down.
 • Θα ακολουθήσουν οι ηλικιακές ομάδες 70 ετών και άνω και σε σύντομο διάστημα τα άτομα 60 ετών και πάνω. Σχεδόν παράλληλα θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός από 18 έως 59 για άτομα με υποκείμενα νοσήματα υψηλού κινδύνου.

Τα υποκείμενα νοσήματα αυτά έχουν ως εξής:

 • Χρόνια καρδιολογικά νοσήματα
 • Νοσογόνος παχυσαρκία
 • Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού
 • Ανασοκαταστολή
 • Σακχαρώδης διαβήτης
 • Χρόνια νεφρική νόσος
 • Αιμοσφαιρινοπάθειες
 • Σοβαρή αναπηρία

«Τελευταίες ημέρες έχουμε άλλο ένα εμβόλιο στην κατοχή μας το εμβόλιο της Moderna», όπως είπε, ενώ «αυξάνεται το εύρος των εμβολίων στη χώρα μας», όπως τόνισε «είναι ένα εμβόλιο ανάλογης τεχνολογίας με αυτό της Pfizer», ωστόσο εκεί που διαφοροποιείται είναι ως προς το μεσοδιάστημα που απαιτείται για το δεύτερο εμβόλιο, στο εμβόλιο της «Moderna θέλει 4 εβδομάδες μεσοδιάστημα», διευκρίνισε.

Μ. Θεμιστοκλέους: «Περισσότεροι από 550 χιλιάδες εμβολιασμοί στη χώρα μας»

Οι εμβολιασμοί έχουν ξεπεράσει έως τώρα τους 550.000, ενώ σήμερα παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες εμβολιάστηκαν 25.000 άτομα, που αποτελεί και ρεκόρ εμβολιασμού.

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που σήμερα είχαν ραντεβού για να εμβολιαστούν προσήλθε στα κέντρα, είπε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την ενημέρωση για το πρόγραμμα του εμβολιασμού κατά της Covid-19.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι το ποσοστό ξεπέρασε το 90%

Όσα ραντεβού χάθηκαν θα κλειστούν εκ νέου είπε ο κ. Θεμιστοκλέους. Ανέφερε ότι σήμερα στο μεγάλο εμβολιαστικό κέντρο της Αθήνας εμβολιάστηκαν 1.400 άτομα, 600 στην Θεσσαλονίκη και σε πλήρη ανάπτυξη θα εμβολιάζονται 5.500 άτομα καθημερινά, ενώ έχουν κλειστεί μέχρι σήμερα 235.000 ραντεβού στις ηλικίες 60-64 και 150.000 ραντεβού 75-79.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια