Τα νεότερα για τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων, εργαζόμενων, ανέργων

Οικονομία
Τα νεότερα για τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων, εργαζόμενων, ανέργων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανακοινώσεις Χρήστου Ταραντίλη

«Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε πλήρη κινητοποίηση για την αποτροπή και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται από την κακοκαιρία», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, ξεκινώντας την εξ αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

 «Πραγματοποιούνται αλλεπάλληλες συσκέψεις και αναπτύσσονται όλες αυτές οι αναγκαίες πρωτοβουλίες σε συνεργασία με τις περιφέρειες και τους δήμους».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα μέτρα για τη στήριξη επιχειρήσεων, εργαζόμενων και ανέργων επισημαίνοντας.

«Καθώς οι περιορισμοί οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων συνεχίζονται η κυβέρνηση διευρύνει τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων, εργαζομένων και ανέργων.

Ήδη το συνολικό κόστος των μέτρων που έχουν ληφθεί για το πρώτο τρίμηνο του έτους διαμορφώνεται στα 5,9 δισεκατομμύρια ευρώ».

Στα 5,9 δισ. ευρώ το συνολικό κόστος των μέτρων στήριξης το πρώτο τρίμηνο του έτους         

Μέτρα για τη στήριξη επιχειρήσεων, εργαζόμενων και ανέργων

 Εξειδικεύοντας, στη συνέχεια τα μέτρα για τη στήριξη επιχειρήσεων, εργαζόμενων και ανέργων, ο κ. Ταραντίλης, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι:

- Παρατείνεται μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021 η περίοδος αναστολής είσπραξης για βεβαιωμένες φορολογικές οφειλές που δεν είναι σε καθεστώς ρύθμισης, για τις οποίες είχε χορηγηθεί αναστολή είσπραξης έως την 30η Απριλίου. Οι οφειλές αυτές, μετά τη λήξη της νέας παράτασης, θα μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα ρύθμισης τμηματικής καταβολής, το οποίο προβλέπει επιλογή μεταξύ 24 άτοκων δόσεων ή 48 δόσεων με επιτόκιο ύψους 2,5%.

- Αναστέλλεται η είσπραξη της δόσης του Φεβρουαρίου ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών για τις άμεσα πληττόμενες επιχειρήσεις, καθώς και για τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή. Η πληρωμή της δόσης αυτής θα προστεθεί στο τέλος της αρχικής ρύθμισης.

- Παρατείνονται έως την 31η Δεκεμβρίου οι πληρωμές των ασφαλιστικών εισφορών, για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες στις οποίες είχε δοθεί παράταση πληρωμής μέχρι την 30η Απρίλιου 2021. Η αποπληρωμή τους θα γίνει είτε με 24 άτοκες δόσεις είτε με 48 δόσεις με επιτόκιο ύψους 2,5%. Για τις ήδη ρυθμισμένες οφειλές των επιχειρήσεων, συνεχίζονται οι μηνιαίες παρατάσεις στην καταβολή τους.

 - Δρομολογήθηκε ο 6ος κύκλος Επιστρεπτέας Προκαταβολής που αφορά την απώλεια τζίρου του Ιανουαρίου και προετοιμάζεται 7ος κύκλος, που θα αφορά την απώλεια τζίρου ολόκληρου του 1ου τριμήνου. Και στους δυο αυτούς κύκλους θα υπάρχουν αυξημένα κατώτατα ποσά για την εστίαση και τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή εντός Φεβρουαρίου, ενώ το 50% της ενίσχυσης δεν θα επιστρέφεται.

- Απαλλάσσονται πλήρως από την καταβολή ενοικίου για τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο οι επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία βρίσκεται σε αναστολή με εντολή δημόσιας αρχής, καθώς και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και τις μεταφορές. Οι ιδιώτες εκμισθωτές θα αποζημιωθούν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό με το 80% και οι ιδιοκτήτες-νομικά πρόσωπα με το 60% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος.

 - Παρατείνεται για όλο το 1ο τρίμηνο, η μείωση ενοικίου κατά 40% στους υπόλοιπους πληττόμενους κλάδους, στην πρώτη κατοικία των εργαζομένων που η σύμβασή τους βρίσκεται σε αναστολή καθώς και στη φοιτητική κατοικία των παιδιών τους.

- Παρατείνεται η μείωση των συντελεστών Φ.Π.Α. στο τουριστικό πακέτο έως την 31η Δεκεμβρίου 2021 και η μείωση στον καφέ, τα μη αλκοολούχα ποτά, τις μεταφορές, τους κινηματογράφους και τις θεατρικές παραστάσεις έως την 30η Σεπτεμβρίου 2021.

- Παρατείνεται για 2 μήνες η διάρκεια της τακτικής επιδότησης ανεργίας, του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων και του βοηθήματος ανεργίας στους αυτοτελώς απασχολούμενους, που έληξε ή θα λήξει τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

- Παρέχεται αποζημίωση ειδικού σκοπού 400 ευρώ, προσαυξημένη κατά 50 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο, για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο στους ανέργους του τουρισμού-επισιτισμού για τους οποίους δεν υφίσταται υποχρέωση επαναπρόσληψης.

- Επεκτείνεται για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ για τους επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού.

 - Καθίστανται δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, εργαζόμενοι ειδικών κατηγοριών που απασχολούνται στον κλάδο του τουρισμού.

- Επεκτείνεται η διάρκεια του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» έως την 31η Μαρτίου 2021.

- Καλύπτονται οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές μέχρι και την 31η Μαρτίου 2021 στα τουριστικά καταλύματα 12μηνης λειτουργίας, τα οποία κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου- Αυγούστου 2020 είχαν χαμηλότερα ακαθάριστα έσοδα κατά τουλάχιστον 70% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

- Διατίθεται άμεσα οικονομική ενίσχυση θεάτρων, μουσικών σκηνών, χοροθεάτρων, χώρων συναυλιών και παραστάσεων, 14 εκατ. ευρώ για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020.

- Διατίθενται επιπλέον 12 εκατ. ευρώ -γεγονός που ανεβάζει το συνολικό πακέτο στα 67 εκατ. ευρώ- για τη στήριξης της ακτοπλοΐας. Παράλληλα, συνεχίζεται η στήριξη των ναυτικών και των εργαζόμενων στον κλάδο με σειρά μέτρων, που συνολικά προσεγγίζουν τα 15 εκ. ευρώ».

Έχουμε ήδη σπάσει το φράγμα των 500.000 εμβολιασμών και επιταχύνουμε τους ρυθμούς

Αμέσως μετά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην επιδημιολογική κατάσταση και τους εμβολιασμούς επισημαίνοντας πως «η Ελλάδα -όπως ξεκάθαρα φαίνεται και στους χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) - εξακολουθεί να βρίσκεται σε καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. Κι αυτό παρά την αύξηση κρουσμάτων που υπήρξε την προηγούμενη εβδομάδα - κυρίως στην Αττική και όχι μόνο - γεγονός που οδήγησε την κυβέρνηση στην απόφαση της λήψης πρόσθετων μέτρων στις περιοχές αυτές.

Διαπιστώνεται ταυτόχρονα, ότι η νοσηρότητα είναι αυξημένη στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 20 και 60 ετών, δηλαδή στους συμπολίτες μας με τη μεγαλύτερη κινητικότητα. Γι' αυτό ακριβώς, εντείνονται οι έλεγχοι στις μετακινήσεις και στους χώρους εργασίας».

Όπως τόνισε: «τις επόμενες ημέρες ανοίγει η πλατφόρμα στο ergasia.testing.gov.gr στην οποία οι επιχειρήσεις άνω των 20 ατόμων, θα μπορούν να δηλώνουν τους εργαζομένους τους για να κάνουν -εφόσον το επιθυμούν-δωρεάν rapid test μέχρι και 2 φορές το μήνα.

Οφείλουμε, ωστόσο, όλες και όλοι -παρά τη μεγάλη κούραση και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε καθημερινά- να συνεχίσουμε την προσπάθεια για να βρεθούμε ακόμη πιο κοντά στο τέλος αυτού του αγώνα.

Σε κάθε περίπτωση, συνεχίζουμε την άμυνα παίρνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα, και την ίδια ώρα εντείνουμε την αντεπίθεση με την επιχείρηση «Ελευθερία» για τους εμβολιασμούς.

Έχουμε ήδη σπάσει το φράγμα των 500.000 εμβολιασμών και επιταχύνουμε τους ρυθμούς».

Ο κ. Ταραντίλης πρόσθεσε επίσης πως «από σήμερα ξεκινούν και οι εμβολιασμοί για τους συμπολίτες μας ηλικίας 60 έως 64 ετών με το εμβόλιο της AstraΖeneca.

Επίσης, από σήμερα λειτουργούν τμήματα των δύο mega εμβολιαστικών κέντρων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, με άμεση δυνατότητα 2.400 και 1.000 ημερήσιων εμβολιασμών αντίστοιχα, και πολύ περισσότερων στην πορεία.

Έχουμε -όπως τόνισε το Σάββατο ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο εμβολιαστικό κέντρο στο Μαρούσι- τη δυνατότητα να επιταχύνουμε τη διαδικασία των εμβολιασμών με τη συνεργασία όλων των κυβερνητικών δομών αλλά και των Ενόπλων Δυνάμεων».

Κλείνοντας την εισαγωγική του τοποθέτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε: «Στόχος μας είναι να εμβολιάζονται οι πολίτες με την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση, γρήγορα και με ασφάλεια».

Η ασφάλεια των πολιτών είναι η απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης       

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης απαντώντας σε ερωτήσεις στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για την απόφαση να κλείσει η εθνική οδός, απάντησε πως η κυβέρνηση έδρασε προληπτικά. «Η ασφάλεια των πολιτών είναι η απόλυτη προτεραιότητα και γι' αυτό πάρθηκε η συγκεκριμένη απόφαση. Ο κυβερνητικός μηχανισμός είναι πανέτοιμος, λειτουργεί», διαβεβαίωσε σημειώνοντας πως θα αντιμετωπιστούν όλα τα προβλήματα στην Επικράτεια της χώρας.

Ειδικά για τις διακοπές του ρεύματος σε νησιά των Σποράδων, είπε ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια να αποκατασταθούν οι βλάβες που έχουν προκληθεί από την πτώση μεγάλων δέντρων σε στύλους της ΔΕΗ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε αν η υστέρηση εσόδων κατά 300 εκ. ευρώ έναντι του στόχου στον προϋπολογισμό θα επηρεάσει το πρόγραμμα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία. «Είμαστε και θα είμαστε δίπλα σε εργαζομένους και επιχειρήσεις για όσο θα κρατήσει η πανδημία», τόνισε, υπογραμμίζοντας πως «σίγουρα θα πρέπει μόλις τελειώσει η πανδημία να αφήσουμε την οικονομία να λειτουργήσει».

Ερωτηθεί ποιο είναι το αριθμητικό όριο κρουσμάτων ή διασωληνωμένων για να προχωρήσουμε σε κάποια άρση των περιορισμών, είπε ότι αυτά είναι θέματα της επιτροπής των λοιμωξιολόγων η οποία εισηγείται και η κυβέρνηση αποφασίζει με βάση τις εισηγήσεις τους.

Είπε επίσης μετά από σχετική ερώτηση ότι δεν υπάρχει εισήγηση της επιτροπής για επέκταση του lockdown μετά τις 28 Φεβρουαρίου ενώ σημείωσε πως η εμπειρία έχει δείξει πως «όταν εφαρμόζεται ένα lockdown για 14-15 ημέρες και τηρηθούν τα μέτρα, τότε τα αποτελέσματα βελτιώνονται».

Σε ότι αφορά το σχεδιασμό της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων, ο κ. Ταραντίλης είπε ότι αυτό είναι θέμα προτεραιότητας της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού με καθαρά επιστημονικά κριτήρια. Σημείωσε ότι τα στατιστικά δείχνουν ότι 9 στους 10 που χάνουν τη ζωή τους είναι 60 ετών και άνω και πως 8 στους 10 που εισάγονται στις ΜΕΘ ανήκουν στο ίδιο ηλικιακό φάσμα.

Ρωτήθηκε και για την εκτίμηση της κυβέρνησης πότε θα επιτευχθεί ο στόχος της ανοσίας και είπε ότι είναι σημαντικό να τηρηθούν οι προγραμματισμένες παραδόσεις των εμβολίων.

«Πρώτη προτεραιότητα για εμάς είναι μέχρι το Πάσχα να έχουμε χτίσει το πρώτο τείχος ανοσίας. Οι ηλικιακές ομάδες από 60 και πάνω και οι ευπαθείς ομάδες να έχουν εμβολιαστεί. Θα έχουμε καταφέρει να μειωθεί η πίεση στο σύστημα υγείας», πρόσθεσε ενώ με αφορμή άλλη παρεμφερή ερώτηση για τις ευπαθείς ομάδες είπε ότι η κα Θεοδωρίδου το απόγευμα θα αναλύσει πως θα γίνει η προτεραιοποίηση.

 Για το ενδεχόμενο να καταστεί υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας σε μέσα μεταφοράς και σουπέρ μάρκετ, είπε ότι δεν έχει ανακοινωθεί κάτι τέτοιο. «Γνωρίζω ότι υπάρχει στο δημόσιο διάλογο μεταξύ των επιστημόνων, δεν έχω να ανακοινώσω κάτι», συμπλήρωσε.

 Σε ερώτηση αν θα γίνουν αλλαγές στον εμβολιαστικό σχεδιασμό λόγω της κακοκαιρίες, είπε ότι στόχος είναι με ασφάλεια να τηρηθούν τα ραντεβού ώστε να μην υπάρχει φόβος να χαθούν δόσεις των εμβολίων. «Ωστόσο υπάρχει ο μηχανισμός αναπλήρωσης αν δεν τηρηθεί ένα ραντεβού. Καλούμε πρόσωπα από τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις που έχουν μεγάλο βαθμό ετοιμότητας», ανέφερε.

Επιπλέον αναφερόμενος στο Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού είπε ότι αποτελεί θέση της κυβέρνηση που μπορεί να διευκολύνει τον τουρισμό και να βοηθήσει ώστε όσοι έχουν εμβολιαστεί να μην έχουν περιορισμούς όπως η καραντίνα ή το τεστ των 72 ωρών.

Ο κ. Ταραντίλης απαντώντας στην πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ορισμό νέας διοίκησης στην ΕΡΤ με διακομματική συναίνεση, απάντησε πως «η ΕΡΤ έχει διασφαλίσει πολυφωνία και ενημέρωση και αυτό φαίνεται και από τους δείκτες τηλεθέασης και αποδοχής που έχει με τη νέα διοίκηση».

Σχετικά με το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να παραιτηθεί η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ο κ. Ταραντίλης απάντησε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση στάθηκαν εξ αρχής δίπλα σε όλα τα πρόσωπα τα οποία κατήγγειλαν κακοποιήσεις διαμορφώνοντας κουλτούρα ώστε καθεμιά και καθένας να σπάσει τη σιωπή του και να προσφύγει στη Δικαιοσύνη. «Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους και η κυβέρνηση αποδέχτηκε την παραίτησή του», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς ποιες είναι οι καινοτόμες ιδέες για τον EastMed που όπως δήλωσε ο Μπεντζαμίν Νεντανιάχου του ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο κ. Ταραντίλης δήλωσε η συνάντηση των δύο ηγετών στο Ισραήλ είχε αντικείμενο διμερείς σχέσεις, την πανδημία και την ανάπτυξη περισσότερων σχέσεων με αυτή τη χώρα.

Για τον επόμενο γύρο των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως έχουμε προτείνει ημερομηνίες αλλά δεν θα ήταν δεοντολογικό να τις αποκαλύψει από τη στιγμή που η Αθήνα δεν έχει πάρει απάντηση.

Τέλος σχετικά με το Εθνικό Σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας είπε ότι γενικά το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια μοναδική ευκαιρία για τη χώρα να μπορέσουμε σε ένα περιβάλλον που δεν είναι εύκολο, «να υλοποιήσουμε τις μεταρρυθμίσεις που έχουμε υποσχεθεί και έχουν σχέση με τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την πράσινη ανάπτυξη».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News