Ελλάδα

Στην πόρτα μας η... «Μήδεια» - Live πώς εξελίσσεται ο καιρός

Η δεύτερη φάση της κακοκαιρίας φέρνει καταιγίδες, χιόνια και πολύ κρύο και στο νησί μας

Μετά τα... εικοσάρια του ηλιόλουστου σαββατοκύριακου, θα πρέπει από σήμερα να είμαστε προετοιμασμένοι για μεγάλη βουτιά του υδράργυρου στην Κρήτη, αφού αρχίζει πλέον η δεύτερη φάση της “Μήδειας”, που μετά την υπόλοιπη Ελλάδα μάς έχει κι εμάς... “στο πλάνο” της, με κρύο, καταιγίδες, αλλά ακόμα και χιόνια σε ορεινές όπως και σε ημιορεινές περιοχές!

Έτσι, λοιπόν, σύμφωνα με τον διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστα Λαγουβάρδο, το διήμερο σήμερα και αύριο τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού στο νησί συνοψίζονται στα εξής:

Για σήμερα Δευτέρα οι χιονοπτώσεις σταδιακά θα επηρεάσουν υψόμετρα μεγαλύτερα των 300-400 μέτρων.

Για αύριο Τρίτη 16 Φεβρουαρίου, όμως, οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν και θα επηρεάσουν πιθανώς και περιοχές με χαμηλότερα υψόμετρα.

Οι βόρειοι άνεμοι θα ενισχυθούν σημαντικά φτάνοντας τοπικά στα 8 έως 9 μποφόρ, στις θαλάσσιες περιοχές του νησιού, προκαλώντας μεγάλο κυματισμό κυρίως στις βόρειες ακτές.

Πώς θα εξελιχθεί ο καιρός

Αναλυτικότερα, από σήμερα θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση της κακοκαιρίας “Μήδεια”, με τις πυκνές χιονοπτώσεις να απασχολούν στη διάρκεια των δύο ημερών τα ανατολικά και νότια τμήματα (από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα) και τις πολικές θερμοκρασίες να κυριαρχούν στα κεντρικά και κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά.

Για σήμερα Δευτέρα, πρώτη ημέρα της δεύτερης φάσης της κακοκαιρίας “Μήδεια”, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, αναμένονται χιονοπτώσεις κατά διαστήματα πυκνές σε Κεντρική, Ανατολική, Στερεά Ελλάδα, Εύβοια, στα πεδινά της Βόρειας και Ανατολικής Πελοποννήσου και πιθανόν στη Θεσσαλία και στις Σποράδες, ενώ χιονόνερο θα εκδηλωθεί στα παραθαλάσσια και νησιωτικά τμήματα. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν σε Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Κυκλάδες και Κρήτη.

Τις βραδινές ώρες, όμως, αναμένεται επιδείνωση του καιρού στις προαναφερόμενες περιοχές, με πυκνές χιονοπτώσεις σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο (συμπεριλαμβανομένης της πόλης των Αθηνών, των παραθαλάσσιων τμημάτων και των περιοχών της Κρήτης με πολύ χαμηλό υψόμετρο). Πιθανότητα παροδικών χιονοπτώσεων τις βραδινές ώρες υπάρχει και στη Θράκη.

Στα κεντρικά και βόρεια, στη δεύτερη φάση της κακοκαιρίας “Μήδεια” θα επικρατήσουν πολικές θερμοκρασίες, με συνθήκες παγετού κατά τόπους ισχυρούς στα βόρεια και ολικού παγετού στη Δυτική Μακεδονία.

Παράλληλα, σήμερα θυελλώδεις θα πνέουν οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο, με τις εντάσεις τους να φτάνουν τα 8 μποφόρ και τοπικά στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο τα 9 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο οι ανατολικοί άνεμοι θα φτάνουν τα 7 μποφόρ.

Τέλος, στα κεντρικά και βόρεια στη δεύτερη φάση της κακοκαιρίας “Μήδεια” θα επικρατήσουν πολικές θερμοκρασίες, με συνθήκες παγετού κατά τόπους ισχυρού στα βόρεια και ολικού παγετού στη Δυτική Μακεδονία.

 

Η πρόγνωση για σήμερα Δευτέρα

Πιο αναλυτικά, για σήμερα Δευτέρα προβλέπονται αρχικά στα κεντρικά και νότια νεφώσεις με χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά, χιονόνερο στα παραθαλάσσια και νησιωτικά τμήματα, που βαθμιαία θα περιοριστούν σε Ανατολική Στερεά Ελλάδα, Εύβοια, Σποράδες, Κυκλάδες και Κρήτη, με ένταση των φαινομένων και χιονοπτώσεις σε χαμηλότερα υψόμετρα στις προαναφερόμενες περιοχές τις βραδινές ώρες. Παγετός θα εκδηλωθεί στα κεντρικά κατά τόπους ισχυρός στα βόρεια και ολικός στη Δυτική Μακεδονία.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -4 έως 3 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από -12 έως -3 βαθμούς), -1 έως 4 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 1 έως 7 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από -5 έως 1 βαθμούς), 4 έως 9 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 2 έως 7 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου από -1 έως 4 βαθμούς) και στα Δωδεκάνησα από 9 έως 14 βαθμούς.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7-8 μποφόρ και τοπικά στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο πολύ θυελλώδεις 9 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από ανατολικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ και τις πρωινές ώρες πρόσκαιρα σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ, όπου σταδιακά θα στραφούν σε βόρειους και θα εξασθενήσουν.

Νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά και τις πρωινές και βραδινές ώρες σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο αναμένονται σήμερα Δευτέρα στην Αττική.

Τα φαινόμενα τις βραδινές ώρες θα ενταθούν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 4 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες-βορειοανατολικές διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ και στα ανατολικά θυελλώδεις 8 μποφόρ.

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και παγετό αναμένονται στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -6 έως 0 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στον Θερμαϊκό θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και πρόσκαιρα ισχυροί 6 μποφόρ.

Κλείνουν τα σχολεία στα Χανιά - Με απόφαση του δήμου Μυλοποτάμου κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία τη Δευτέρα

Κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στα Χανιά από αύριο Δευτέρα έως και την Τετάρτη, καθώς και στον Δήμο Μηλοπόταμου, τα σχολεία όλων των βαθμίδων μόνο για αύριο Δευτέρα για προληπτικούς λόγους και για την ασφάλεια των μαθητών λόγω της κακοκαιρίας.

Η απόφαση κρίθηκε επιβεβλημένη, για την καλύτερη προάσπιση της ασφάλειας των μαθητών, καθώς τα έντονα καιρικά φαινόμενα, και οι χαμηλές θερμοκρασίες που αναμένεται να ενταθούν στο νησί, θα δυσχεράνουν τη δυνατότητα λειτουργίας των σχολείων.

Πιο συγκεκριμένα στα Χανιά και τις τρεις ημέρες θα γίνονται τα μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης, ενώ κλειστοί θα παραμείνουν για το ίδιο χρονικό διάστημα και οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί του Δήμου Χανίων, καθώς και οι σταθμοί του Δήμου Αποκορώνου, του Δήμου Κισάμου, του Δήμου Πλατανιά και Καντάνου Σελίνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι φορείς θα επανεκτιμήσουν την κατάσταση τη Δευτέρα στον Δήμο Μυλοποτάμου για το αν θα παραμείνουν κλειστά και την Τρίτη, όπως το ίδιο θα κάνουν και όλοι οι δήμαρχοι σε επίπεδο νομού.

Η πρόγνωση για την Κρήτη και όλη την Ελλάδα ΕΔΩ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια