Κορωνοϊός: «Κοκκινίζει» η Κρήτη- «Καμπανάκι» από τα 71 νέα κρούσματα

Κρήτη
Κορωνοϊός: «Κοκκινίζει» η Κρήτη- «Καμπανάκι» από τα 71 νέα κρούσματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια ανάσα από lockdown Ρέθυμνο και Αχαΐα; Αύριο η απόφαση για Θεσσαλονίκη

«Υπό έλεγχο» φαινόταν πως ήταν η κατάσταση με τον κορωνοϊό στην Κρήτη ως τα χθες.

Με τον ΕΟΔΥ όμως να ανακοινώνει 71 νέα κρούσματα στο νησί, πράγμα που αρχίζει να εμπνέει ανησυχία, το νησί μας μπαίνει αυτόματα στην “κόκκινη” λίστα, ενώ την ίδια ώρα η πιθανότητα για καθολικό lockdown φαίνεται να μας πλησιάζει απειλητικά.

 Ειδικά μάλιστα το γεγονός ότι 42 κρούσματα εντοπίζονται στο Ρέθυμνο θέτει αμέσως τον νομό σε δυσμενή θέση για την πιθανότητα να βρεθεί πολύ γρήγορα στο “βαθύ κόκκινο” στον υγειονομικό χάρτη, ενώ και τα 24 νέα κρούσματα που εντοπίζονται στο Ηράκλειο μπορούν από τη μια στιγμή στην άλλη να ανατρέψουν όλα τα μέχρι στιγμής δεδομένα.

Στο Λασίθι, με τον Άγιο Νικόλαο να συνεχίζει να βρίσκεται στο κόκκινο επίπεδο, εντοπίζονται 4, ενώ στα Χανιά χθες καταγράφηκε μόλις ένα κρούσμα κορωνοϊού.

Ταυτόχρονα, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για επιβολή αυστηρού lockdown στην Αττική από σήμερα Πέμπτη, και την εξειδίκευση των μέτρων που θα ισχύουν, άρχισαν να εμφανίζονται στο προσκήνιο τα σενάρια για παράτασή του μέχρι τον Μάρτιο, αλλά και για διεύρυνσή του σε άλλες περιοχές, όπως η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα, όπου και εκεί νοσηλείες, κρούσματα και μεταλλάξεις παρουσιάζουν ανησυχητική αύξηση.

Η κυβέρνηση πήρε μια δύσκολη απόφαση, προχωρώντας στην επιβολή του αυστηρού lockdown στην Αττική για δυόμισι εβδομάδες. Τα νέα μέτρα με κλειστά σχολεία, εμπορικά καταστήματα και κομμωτήρια, καθώς και αύξηση της τηλεργασίας στο Δημόσιο έχει ανακοινωθεί ότι θα διαρκέσουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, ωστόσο είναι πολύ πιθανό να παραταθούν.

Τα σενάρια αυτά ενισχύθηκαν και από το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκρυψε ότι ακολουθεί ένα δίμηνο κατά το οποίο η “βεντάλια” των περιορισμών θα ανοίγει και θα κλείνει.

Μια ανάσα από lockdown Ρέθυμνο και Αχαΐα; Αύριο η απόφαση για Θεσσαλονίκη

Εισήγηση για καθολικό σκληρό lockdown στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας και Ρεθύμνου αποφάσισαν οι επιδημιολόγοι αλλά η τελική απόφαση, όπως και για τη Θεσσαλονίκη, θα ληφθεί αύριο Παρασκευή (12.02.2021).

Οι περιοχές ,σύμφωνα με το newsit, οι οποίες και προκαλούν ανησυχία και τις “συνοδεύει” η λέξη lockdown είναι: Αττική, όπου οι εισαγωγές και οι νοσηλείες έχουν σταθεροποιηθεί σε υψηλά επίπεδα, η Αχαΐα, το Ρέθυμνο και η Θεσσαλονίκη. Χαρακτηριστικό του συναγερμό που έχει σημάνει στο υπουργείο Υγείας είναι το γεγονός πως συζητείται η ενεργοποίηση των ιδιωτικών κλινικών για τη στήριξη του ΕΣΥ.

Σε ό,τι αφορά στη Θεσσαλονίκη, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν εικόνα ανάλογη με εκείνη του περασμένου Νοεμβρίου. Τα στοιχεία θα βρεθούν αύριο ενώπιων των μελών της Επιτροπής Επιδημιολόγων για να καταλήξουν στην εισήγησή τους: αν δηλαδή θα προτείνουν νέο σκληρό lockdown για δεύτερη φορά μέσα σε σχεδόν τρεις μήνες.

Οι ειδικοί της Επιτροπής, ωστόσο, σε τηλεδιάσκεψη χθες (10.02.2021) το απόγευμα και αφού ανέλυσαν τα στοιχεία περιοχών της χώρας με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, κατέληξαν πως ολόκληρες οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας και Ρεθύμνου, θα πρέπει να “κοκκινίσουν”.

«Η βασική παράμετρος για τις αποφάσεις μας είναι η αύξηση των εισαγωγών και της πίεση στα νοσοκομεία, η οποία αυξήθηκε υπέρμετρα τις τελευταίες 2 με 3 ημέρες», αναφέρει στο iatropedia.gr, o καθηγητής Μικροβιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

«Έγιναν συζητήσεις και για άλλες περιοχές τις Ελλάδας που μας ανησυχούν. Θα συνεχιστούν οι συζητήσεις και στο άμεσο μέλλον. Εδώ συνεδριάζουμε πλέον κάθε μέρα. Είναι η κατάσταση πάρα πολύ ρευστή με αυτήν την πανδημία και πάρα πολύ ευμετάβλητο το πρόβλημα. Είναι ένα νόσημα που είναι πολύ απρόβλεπτο, ας πούμε. Η βρετανική παραλλαγή είναι κι αυτή μια από τις παραμέτρους που δυσκολεύουν την κατάσταση», προσθέτει ο καθηγητής.

Ανησυχία στο Οροπέδιο Λασιθίου

Από χθες πάντως, “συναγερμός” έχει σημάνει και στο Οροπέδιο Λασιθίου, μετά τον εντοπισμό κρούσματος κορωνοϊού σε μαθητή λυκείου. Αποτέλεσμα ήταν να προχωρήσουν σε αναστολή λειτουργίας στο σύνολό τους οι σχολικές μονάδες του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, καθώς ο συγκεκριμένος μαθητής λυκείου την περασμένη Δευτέρα επέβαινε σε σχολικό λεωφορείο μαζί με δεκάδες μαθητές από νηπιαγωγείο και τάξεις δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου. Υποβλήθηκε προχθές Τρίτη το πρωί σε μοριακό τεστ, το οποίο και βγήκε θετικό, και βρίσκεται πλέον σε καραντίνα στο σπίτι του.

Ως συνέπεια, όπως έγινε γνωστό και με ανάρτηση του δημάρχου Οροπεδίου κ. Στεφανάκη στο Facebook, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και του δημάρχου, κλείνουν από χθες Τετάρτη έως και αύριο Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου όλες οι σχολικές μονάδες του συγκεκριμένου δήμου, στις οποίες και έγιναν χθες απολυμάνσεις. Στην περιοχή υπάρχει ανησυχία αλλά και προβληματισμός. Ο δήμαρχος υπογράμμισε επίσης πως έχει ξεκινήσει η διαδικασία ιχνηλάτης, ενώ θα γίνουν μαζικά τεστ του στο προσωπικό των υπηρεσιών.

Στα Ανώγεια

Θετικά κρούσματα κορωνοϊού διαγνώστηκαν χθες και σε κατοίκους του δήμου Ανωγείων, προκαλώντας μεγάλη αγωνία. Συγκεκριμένα, χθες Τετάρτη, στη διάρκεια διενέργειας ελέγχων ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου COVID-19 (rapid test) σε 600 κατοίκους, από κλιμάκια του ΕΟΔΥ στα Ανώγεια Ρεθύμνου, εντοπίστηκαν 13 θετικά κρούσματα. Σημειώνεται πως, σύμφωνα και με τον δήμαρχο της περιοχής κ. Κεφαλογιάννη, την περασμένη Κυριακή στα Ανώγεια διαγνώστηκαν 8 άτομα θετικά σε COVID. Ως εκ τούτου, θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία και τα σχετικά δείγματα θα σταλούν για μοριακό έλεγχο. Οι κάτοικοι που διαγνώστηκαν θετικοί, σύμφωνα και με το υγειονομικό πρωτόκολλο, μπαίνουν σε καραντίνα, ενώ αναμένεται να ξεκινήσει και η διαδικασία της ιχνηλάτησης.

«Η φυσιογνωμία των κρουσμάτων είναι τέτοια που συγκλίνουμε προς την άποψη να υπάρξει αναστολή λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων, αλλά δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι για να το αποφασίσουμε», είπε ο κ. Κεφαλογιάννης.

Έκλεισε το ΕΚΗ

Κλειστό για μία τουλάχιστον εβδομάδα θα είναι το Εργατικό Κέντρου του Ηρακλείου μετά τον εντοπισμό πέντε κρουσμάτων κορωνοϊού. Και τα πέντε σχετίζονται με το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, ενώ σε rapid tests που έγιναν σε εργαζόμενους δε φάνηκε ο ιός να έχει επεκταθεί σε άλλα σωματεία και συνδικαλιστικούς φορείς ή εργαζόμενους.

Παρ’ όλα αυτά, νωρίς το πρωί προχθές Τρίτη στο Εργατικό Κέντρο έγινε απολύμανση. Μεταξύ των ασθενών είναι και ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου Νίκος Κοκολάκης, που παρά την τήρηση των μέτρων, όπως επισήμανε, βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό και ήδη βρίσκεται σε καραντίνα, με τα συμπτώματα της COVID-19 ωστόσο να είναι μέχρι στιγμής ελαφρά. Θα τηρηθεί το πρωτόκολλο, όπως ορίζεται, και θα γίνει ό,τι πρέπει να γίνει προκειμένου να προστατευτούν εργαζόμενοι, φορείς και επισκέπτες του Εργατικού Κέντρου, όπως διευκρίνισε ο οργανωτικός γραμματέας.

Αυξήθηκαν οι ασθενείς

Μικρή αύξηση στον αριθμό των νοσηλειών με κορωνοϊό παρατηρείται στα νοσοκομεία της Κρήτης σε σχέση με τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου, καθώς 41 συμπολίτες μας (ήταν 38) νοσηλεύονται στις κλινικές COVID και τις κλίνες ΜΕΘ. Από τους 41 ασθενείς, οι 32 νοσηλεύονται σε κλινικές COVID και οι 9 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, εκ των οποίων οι 6 είναι διασωληνωμένοι.

Ειδικότερα: στο ΠΑΓΝΗ νοσηλεύονται 8 ασθενείς στην Κλινική COVID, 3 ασθενείς στη ΜΕΘ, 2 είναι διασωληνωμένοι. Βενιζέλειο 8 ασθενείς στην Κλινική COVID, 4 ασθενείς στη ΜΕΘ, 3 είναι διασωληνωμένοι. Χανιά 2 ασθενείς στην Κλινική COVID, 1 ασθενής στη ΜΕΘ, δεν είναι διασωληνωμένος. Ρέθυμνο 11 ασθενείς στην Κλινική COVID, Άγιος Νικόλαος 3 ασθενείς στην Κλινική COVID, 1 ασθενής στη ΜΕΘ, ένας διασωληνωμένος. Σητεία, Ιεράπετρα, Νεάπολη καμία νοσηλεία COVID.

Τα νέα κρούσματα στη χώρα

Αναβλήθηκε χθες ενημέρωση για την πορεία του ιού στη χώρα μας, καθώς ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μετέβη στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να επισκεφτεί σήμερα Πέμπτη υγειονομικές δομές της πόλης. Ωστόσο, από τον ΕΟΔΥ ανακοινώθηκαν 1.496 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, μετά από 51.407 τεστ που έγιναν στη χώρα. Ειδικότερα, διενεργήθηκαν 22.800 μοριακά και 28.607 rapid τεστ.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 167.549, εκ των οποίων 51,9% είναι άνδρες. Κατά την ιχνηλάτηση βρέθηκε ότι 6.073 (3,6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 53.600 (61,0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Διασωληνωμένα νοσηλεύονται 284 άτομα. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 70 έτη, ενώ 202 (71,1%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. Το 85,6% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας, 1.185 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 17 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φτάνοντας τους 6.034 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.547 (58,8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95,6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ολικό lockdown στην Αττική

Δύσκολες οι ώρες για τους Αθηναίους, που από σήμερα μπαίνουν σε ρυθμούς αυστηρού lockdown έως και τις 28 Φεβρουαρίου, όπως πέρυσι τον Μάρτιο.

Η εξειδίκευση των μέτρων για την Αττική ανακοινώθηκε χθες από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, ενώ παράλληλα, ανακοινώσεις έκαναν ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, η γενική γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα του υπουργείου Εσωτερικών, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, η γενική γραμματέας Εργασίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Άννα Στρατινάκη, καθώς και ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς εξήγησε ότι η απόφαση του ολικού lockdown στην Αττική πάρθηκε μετά την αύξηση των νοσηλειών στην Αττική, με τις δομές υγείας να γεμίζουν, αλλά και λόγω των μεταλλάξεων που επιταχύνουν τη διασπορά του ιού.

Rapid tests στην πλατεία 1866

Σε δωρεάν rapid tests για την ανίχνευση του COVID-19 σε πεζούς προχωρά ο ΕΟΔΥ σήμερα Πέμπτη στην πόλη των Χανίων, σε συνεργασία με την 7η Υ.ΠΕ., την Περιφέρεια Κρήτης/Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και τον Δήμο Χανίων. Οι έλεγχοι θα διεξάγονται στην πλατεία 1866 σε δύο σημεία, ένα επί της οδού Χατζημιχάλη Γιάνναρη και ένα επί της οδού Κυδωνίας, από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ. Οι προσερχόμενοι θα πρέπει να έχουν στείλει μήνυμα για μετακίνηση 1 στο 13033, να γνωρίζουν τον ΑΜΚΑ τους ή τον αριθμό ταυτότητας και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου, στο οποίο θα αποσταλεί το αποτέλεσμα του rapid test. Η λήψη του δείγματος θα γίνεται ρινοφαρυγγικά και τα αποτελέσματα θα γνωστοποιηθούν στους πολίτες μέσα σε λίγες ώρες. Η παρουσία όλων των πολιτών κρίνεται απαραίτητη, τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέσα ατομικής προστασίας και ακολουθώντας όλα τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΑ ΑΓΓΕΛΙΑΝΑ  Θετικοί 4 μαθητές του Δημοτικού Σχολείου

Ανησυχία επικρατεί επίσης στα Αγγελιανά του δήμου Μυλοποτάμου, μετά τα θετικά κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν σε μαθητές του Δημοτικού Σχολείου του χωριού. Ειδικότερα, 4 από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου του μικρού χωριού βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.

Μέχρι αργά το απόγευμα της Τετάρτης, πάντως, εξεταζόταν από τον ΕΟΔΥ εάν θα έκλεινε ολόκληρο το Δημοτικό Σχολείο ή τα τμήματα στα οποία φοιτούν οι μαθητές.

Στο μεταξύ, μεγάλη ανάσα σε υγειονομικούς, Αρχές και πολίτες έδωσαν χθες τα αποτελέσματα των rapid tests που έγιναν στην πόλη του Ρεθύμνου, καθώς από τα 1.112 δείγματα που ελήφθησαν, μόνο τα 4 βγήκαν θετικά. Η ένταξη του δήμου Ρεθύμνου από τις 6 Φεβρουαρίου στην “κόκκινη” ζώνη έδειξε ότι περιορίστηκε το πρόβλημα στην πόλη, παρά το γεγονός ότι ο νομός εξακολουθεί να καταγράφει καθημερινά διψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Μάλιστα, εκτίμηση των υγειονομικών είναι ότι το πρόβλημα έχει μετατοπιστεί στην ενδοχώρα, όπου μερίδα πολίτων φαίνεται να αψηφά τον κίνδυνο του κορωνοϊού και να μην τηρεί κανένα μέτρο αυτοπροστασίας.

Ο φόβος και η ανησυχία για τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο δεκαήμερο στον νομό κινητοποίησαν για τα καλά τους Ρεθυμνιώτες, οι οποίοι έσπευσαν μαζικά να κάνουν το τεστ γρήγορης ανίχνευσης μέσα από τα οχήματά τους, στον χώρο της μαρίνας. Από τις 9 το πρωί έως και τις 2:30 το μεσημέρι, οι ουρές που σχηματίστηκαν ήταν μεγάλες, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η αναμονή ξεπερνούσε ακόμα και τα 40 λεπτά, χωρίς αυτό να πτοήσει τους πολίτες, που περίμεναν υπομονετικά στη σειρά τους. Τα rapid tests έγιναν από συνεργεία του ΕΟΔΥ από το Ρέθυμνο, ενώ την προσπάθειά τους συνέδραμε και κλιμάκιο του ΕΟΔΥ από τα Χανιά.

Σε επίπεδο Ρεθύμνου, πάντως, υπενθυμίζεται ότι προχθές στο Μπαλί εντοπίστηκαν 6 επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ η συγκεκριμένη περιοχή πριν από περίπου 10 ημέρες είχε “δώσει” άλλες 8 μολύνσεις, που ήταν 6 μαθητές και 2 ακόμα άτομα από το φιλικό τους περιβάλλον.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News