Κλειστή Αττική και… βλέπουμε - Lockdown τύπου Μαρτίου η... απάντηση

Κρήτη
Κλειστή Αττική και… βλέπουμε - Lockdown τύπου Μαρτίου η... απάντηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην Κρήτη η κατάσταση συνεχίζει να βρίσκεται σχετικά “υπό έλεγχο”, ωστόσο όλα τα δεδομένα μπορεί κάθε στιγμή να ανατραπούν

Στην απόφαση για ένα “σκληρό” lockdown στην Αττική, με κλειστά σχολεία και καταστήματα, στα πρότυπα του Μαρτίου, κατέληξε πλειοψηφικά η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό. Η πορεία των κρουσμάτων και τα στοιχεία από τα λύματα τις τελευταίες ημέρες σήμαναν συναγερμό στους επιστήμονες και την κυβέρνηση, που επανέφεραν “βίαια” το lockdown στην Αττική, όπου εδώ και αρκετό καιρό σημειώνεται έκρηξη κρουσμάτων.

Χθες μόνο από τα 1.526 νέα κρούσματα σε όλη τη χώρα, 736 κρούσματα - τριψήφιος αριθμός - εντοπίστηκαν σε κέντρο, Πειραιά και βόρεια προάστια, με αποτέλεσμα από αύριο Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου στις 6 το πρωί και μέχρι 28 Φεβρουαρίου, την ίδια ώρα, να τίθενται σε ισχύ τα μέτρα που ανακοίνωσε επίσημα χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με διάγγελμά του.

Το διάγγελμα του πρωθυπουργού

Οι λοιμωξιολόγοι αποφάσισαν αυστηρό και καθολικό lockdown στην Αττική. Επίσης, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στο τραπέζι βρίσκεται και ένα αυστηρό lockdown για τη συμπρωτεύουσα. Στόχος της κυβέρνησης είναι να προλάβει την εξάπλωση του κορωνοϊού, αλλά και τις μεταλλάξεις που εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, η επιβαρυμένη εικόνα σε ΜΕΘ και διασωληνωμένους είναι ακόμη ένας λόγος που οδηγεί τους λοιμωξιολόγους σε αυτήν την κατεύθυνση. Έτσι, από αύριο κλείνουν στην Αττική για δύο βδομάδες όλα τα σχολεία και τα καταστήματα. Υπενθυμίζεται ότι οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης που έγινε χθες το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, ουσιαστικά προανήγγειλαν το lockdown.

 «Αναλαμβάνω την ευθύνη»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε στις 7:30 μ.μ. χθες τηλεοπτικό μήνυμα προς τους πολίτες για την πανδημία, ανακοινώνοντας παράλληλα και τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας που θα ισχύσουν στην Αττική, τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Με βάση τα νέα δεδομένα, λοιπόν, αναλαμβάνω την ευθύνη των πρόσθετων μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας. Έτσι, από μεθαύριο Πέμπτη (σ.σ. αύριο) και έως τις 28 Φεβρουαρίου θα υπάρξουν αυξημένα περιοριστικά μέτρα στην Αττική. Αυτό σημαίνει ότι κλείνει κάθε μορφή λιανεμπορίου και στο εξής όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης θα λειτουργούν εξ αποστάσεως - εκτός από την Ειδική Αγωγή που θα συνεχιστεί με φυσική παρουσία. Τα νέα μέτρα θα εξειδικευτούν περαιτέρω αύριο (σ.σ. σήμερα) από τους αρμόδιους. Γνωρίζω τι σημαίνουν όλα αυτά για την οικονομία. Για τον έμπορο που κρατά κλειστό το μαγαζί του και τον επαγγελματία που αφήνει τη δουλειά του. Για τον εργαζόμενο, αλλά και για τον άνεργο... Και όσο διαρκεί η κρίση, η Πολιτεία θα συνεχίσει να στηρίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Όπως ήδη το δρομολογεί με τον μηδενισμό του ενοικίου επιχειρήσεων που θα παραμείνουν κλειστές και τον Μάρτιο, αλλά και την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ σε συγκεκριμένα αγαθά. Με την 6η και την 7η “επιστρεπτέα προκαταβολή” και τη χρηματοδοτούμενη αναστολή εργασίας. Αλλά και με την παράταση των επιδομάτων ανεργίας και την αναστολή οφειλών προς Δημόσιο και Ταμεία. Σας καλώ και πάλι να μείνουμε ενωμένοι και να απαντήσουμε με ωριμότητα σ’ αυτό που μας ζητά η ίδια η ζωή: να προστατευτούμε εμείς και οι αγαπημένοι μας. Πολύ περισσότερο, που ο ήλιος του εμβολίου φωτίζει, πια, την επόμενη μέρα. Σε λίγο οι εμβολιασμοί στη χώρα θα φτάσουν τις 500.000. Είμαστε από τους πρώτους στην Ευρώπη σε ρυθμούς, ενώ προχωρά και η δεύτερη δόση στους μεγαλύτερους και τους υγειονομικούς. Σύντομα, επίσης, ξεκινούν και οι άλλες κατηγορίες πολιτών. Και οι παραδόσεις των εμβολίων θα αυξηθούν ραγδαία το επόμενο διάστημα. Δε θα κρυφτώ: Στο δίμηνο που ακολουθεί η “βεντάλια” των περιορισμών ενδεχομένως θα ανοίγει και θα κλείνει ανάλογα με τα επίπεδα του συναγερμού. Από μας εξαρτάται τι θα συμβαίνει κάθε φορά. Όμως είναι και το τελευταίο μίλι προς την ελευθερία. Η Πολιτεία έχει το σχέδιο, ώστε μέχρι τα τέλη της άνοιξης οι πιο ευάλωτοι Έλληνες να έχουν θωρακιστεί. Στόχος είναι να συναντηθούμε εκείνη τη στιγμή ακμαίοι και δυνατοί. Κι ένα μεγάλο βήμα σε αυτή τη διαδρομή της ελπίδας είναι να πετύχουν τα μέτρα που θα ισχύουν από μεθαύριο. Θα τα τηρήσουμε και θα νικήσουμε!».

Ξανά τετραψήφια τα νούμερα

Χθες, πάντως, είχαμε νέα ραγδαία αύξηση κρουσμάτων, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 1.526 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19) στη χώρα, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, 43 κρούσματα, όπως προαναφέραμε, εντοπίστηκαν στην Κρήτη και συγκεκριμένα 18 στο Ηράκλειο, 15 στο Ρέθυμνο, 4 στο Λασίθι και 6 στα Χανιά. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 166.067, εκ των οποίων το 51,9% αφορά άνδρες. Κατά την ιχνηλάτηση βρέθηκε ότι 6.061 (3,6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 52.913 (61%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Την ίδια ώρα, 277 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα, με τη διάμεση ηλικία τους να είναι τα 70 έτη. Εξ αυτών 200 (72,2%) είναι άνδρες, ενώ το 85,2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Ευχάριστο είναι ότι 1.176 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας, αλλά το δυσάρεστο είναι ότι χθες επίσης είχαμε 20 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φτάνοντας τους 6.017 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.534 (58,7%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95,6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Να σημειωθεί πως χθες έγιναν πάρα πολλά τεστ. Συνολικά ελέγχθηκαν 53.015 μοριακά τεστ και rapid tests. Στη χώρα, συνολικά, έχουν ελεγχθεί 3.277.437 κλινικά δείγματα, ενώ χθες ελέγχθηκαν 23.769 μοριακά τεστ. Παράλληλα, από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους rapid test έχουν ελεγχθεί συνολικά 1.221.021 δείγματα και χθες ελέγχθηκαν 29.246 rapid tests.

 15 δείγματα θετικά σε μεταλλάξεις

 Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2, ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση δειγμάτων που αφορούν την περίοδο 28 Ιανουαρίου-8 Φεβρουαρίου και προέρχονται από την περιφέρεια Αττικής, την περιφερειακή ενότητα της Θεσσαλονίκης και από πύλη εισόδου. Στο σύνολο των 52 δειγμάτων που αναλύθηκαν, όλα πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια ποιότητας που απαιτούνται για την ανάλυση και ο τελικός έλεγχος ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 15 δείγματα θετικά για το στέλεχος VOC 202012/01 (Β.1.1.7/UK lineage). Συγκεκριμένα, το στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7/UK lineage) ανιχνεύτηκε σε 1 δείγμα από την περιφερειακή ενότητα Αττικής (νοσοκομειακό), 9 δείγματα από την περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης (7 από την κοινότητα και 2 νοσοκομειακά) και σε 5 δείγματα από πύλη εισόδου. Συνολικά στη χώρα μας έχουν ταυτοποιηθεί 412 δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7/UK lineage και 6 δείγματα για το μεταλλαγμένο στέλεχος Lineage B.1.351/South Africa του ιού SARS-CoV-2.

 Στο Αρκαλοχώρι

 Ανησυχία προκαλούν, την ίδια ώρα, τα κρούσματα κορωνοϊού σε Αρκαλοχώρι, Αστρίτσι, Ευαγγελισμό, Αλάγνι και Γαρίπα, με Κινητή Μονάδα του ΕΟΔΥ να πραγματοποιεί rapid tests σε πεζούς, στην πλατεία Ελευθερίας στο Αρκαλοχώρι. Τα αποτελέσματα προκάλεσαν ανακούφιση, καθώς από τα 489 δείγματα δεν υπήρξε ούτε ένα θετικό κρούσμα κορωνοϊού. Πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν ότι πρόσφατα θετικοί στον κορωνοϊό εντοπίστηκαν ένας ιερέας, η σύζυγός του και τα δύο τους παιδιά, με την αγωνία να εντείνεται. Όπως εκτιμά ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Μανόλης Φραγκάκης, τα κρούσματα κορωνοϊού αγγίζουν τα 15 στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου, με τον ίδιο να τονίζει την ανάγκη ευλαβικής τήρησης των μέτρων πρόληψης για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού. Στο Αρκαλοχώρι για τεστ βρέθηκαν χθες και πολλοί από τους κατοίκους του Αστριτσίου, έπειτα από σχετική σύσταση της δημοτικής Αρχής, καθώς στο χωριό υπολογίζεται πως υπάρχουν έως και 8 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε κατοίκους, με όλες τις σχετικές ενέργειες να έχουν δρομολογηθεί, σύμφωνα με τον δήμαρχο Αρχανών-Αστερουσίων Μ. Κοκοσάλη.

Την ίδια ώρα, έως και 6 ακόμη κρούσματα, μέλη της ίδιας πιθανότατα οικογένειας, εντοπίζονται σε ανθρώπους που κατάγονται από το Αστρίτσι αλλά δε ζουν μόνιμα εκεί, διατηρώντας ωστόσο επαφές.

 Rapid tests σε Ανώγεια και Λιβάδια

 Έλεγχοι ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου COVID-19 (rapid tests) σε πεζούς θα πραγματοποιηθούν σήμερα από κλιμάκια του ΕΟΔΥ στα Ανώγεια Ρεθύμνου και στα Λιβάδια Μυλοποτάμου, στο Ρέθυμνο. Οι δειγματοληψίες στα Ανώγεια θα διεξαχθούν στην πλατεία του Δημαρχείου Ανωγείων από τις 9:30 το πρωί έως τις 12:30 το μεσημέρι, ενώ οι δειγματοληψίες στα Λιβάδια θα διεξαχθούν πίσω από το Κοινοτικό γραφείο Λιβαδίων, από τις 2:30 έως τις 5:30 μ.μ. Η προσέλευση του κοινού που επιθυμεί να υποβληθεί στο τεστ είναι ελεύθερη. Οι προσερχόμενοι θα πρέπει να έχουν στείλει μήνυμα για μετακίνηση 1 στο 13033, να γνωρίζουν τον ΑΜΚΑ τους ή τον αριθμό δελτίου ταυτότητας, καθώς και τον αριθμό του κινητού τηλέφωνου στο οποίο θα αποσταλεί το αποτέλεσμα του rapid test.

 300 εκατ. δόσεις από τη Pfizer

Οριστικοποίησε η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφωνία με τις εταιρείες Pfizer και BioNTech για την αγορά 300 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου τους για την COVID-19, όπως ανέφερε ένας εκπρόσωπος της Κομισιόν. Η Ε.Ε. εξασφάλισε 300 εκατομμύρια δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου πέρυσι τον Νοέμβριο και στις 8 Ιανουαρίου ανακοίνωσε μια προκαταρκτική συμφωνία για άλλες τόσες, για την οποία ήταν σε εκκρεμότητα η διαπραγμάτευση για τους όρους του νέου συμβολαίου. «Η Επιτροπή ενέκρινε τη νέα σύμβαση σήμερα (σ.σ. χθες)», είπε ο εκπρόσωπος μιλώντας στο πρακτορείο Reuters. Ένας αξιωματούχος που συμμετείχε στις συνομιλίες με την Pfizer είπε ότι, με βάση νέα συμφωνία, οι χώρες της Ε.Ε. έχουν ήδη παραγγείλει άλλες 200 εκατομμύρια δόσεις, που θα παραδοθούν φέτος, ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις για το χρονοδιάγραμμα παράδοσης άλλων 100 εκατομμυρίων δόσεων. Ένας εκπρόσωπος της Pfizer είπε στο πρακτορείο ότι οι συζητήσεις με την Κομισιόν «συνεχίζονται», ενώ ο εκπρόσωπος της BioNTech απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Με κορωνοϊό ο Μητροπολίτης Ρεθύμνου Ευγένιος

Σε τοπικό επίπεδο τώρα, χθες ανακοινώθηκαν 43 νέα κρούσματα κορωνοϊού σε όλη την Κρήτη - αρκετά μεγάλος αριθμός και πάλι - ενώ με κορωνοϊό διαγνώστηκε και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος. Την είδηση ανακοίνωσε ο ίδιος μέσα από βίντεο στο κανάλι της Ιεράς Μητρόπολης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου στο YouTube. Όπως αναφέρει ο ίδιος, υπεβλήθη σε μοριακό τεστ το βράδυ της Κυριακής και προχθές Δευτέρα το βράδυ τού ανακοινώθηκε πως το αποτέλεσμα του τεστ του ήταν θετικό.

Ο Μητροπολίτης μεταφέρθηκε και στο ΠΑΓΝΗ, ωστόσο, όπως ο ίδιος αναφέρει στο βίντεο, είναι ασυμπτωματικός και δε χρειάστηκε η νοσηλεία του.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, μεταξύ άλλων, «απευθύνομαι στην αγάπη σας. Είμαι κι εγώ, όπως και πολλοί συνάνθρωποί μας, προσβεβλημένος από τον κορωνοϊό.

Χθες (σ.σ. προχθές) το βράδυ βγήκε η απάντηση στο μοριακό τεστ που είχε γίνει την Κυριακή το βράδυ και ήταν θετική.

Χρειάστηκε τη νύχτα να μεταβώ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, που κρίθηκε ότι δε χρειάστηκε η παραμονή μου εκεί, αφού δεν είχα συμπτώματα. Δόξα τω Θεώ αισθάνομαι πολύ καλά, πρέπει όμως το επόμενο χρονικό διάστημα να παραμείνω μέσα στο σπίτι. Από εδώ θα σας σκέφτομαι και θα προσεύχομαι για εσάς. Παρακαλώ και εσάς να προσεύχεστε για εμένα. Με την ευκαιρία, για μια ακόμη φορά, σας προτρέπω με όλη μου την αγάπη να ακολουθείτε ό,τι η Πολιτεία μας ως μέτρο προτείνει, για να απαλλαγούμε κάποτε από αυτή τη λαίλαπα που ενέσκηψε στην ανθρωπότητα. Σας παρακαλώ με όλη τη δύναμη της ψυχής μου ως ένας ασθενής πλέον της COVID-19. Στο Επισκοπείο μας, στη Μητρόπολή μας, στα γραφεία μας, θα γίνει απολύμανση».

ΣΤΟ ΜΠΑΛΙ  - Έξι κρούσματα από τέσσερις διαφορετικές οικογένειες “αποκάλυψαν” τα rapid tests

Ελεγχόμενη χαρακτηρίζουν οι υγειονομικοί του Ρεθύμνου την κατάσταση στο Μπαλί του δήμου Μυλοποτάμου, όπου τα χθεσινά 266 rapid tests που έγιναν στους περισσότερους κατοίκους της παραθαλάσσιας περιοχής, αλλά και σε 12 ακόμη από άλλα χωριά, έδειξαν 6 θετικά κρούσματα. Μάλιστα οι έλεγχοι έγιναν από την Κινητή Μονάδα του ΕΟΔΥ στο Ρέθυμνο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα κρούσματα προέρχονται από 4 διαφορετικές οικογένειες, όπου στη μία μάλιστα είναι δύο παιδιά και ο πατέρας, ενώ τα άλλα τρία είναι διάσπαρτα. Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο επίσης ότι τα 5 από τα 6 χθεσινά κρούσματα συνδέονται με το Λύκειο Πανόρμου, όπου έχουν βρεθεί θετικοί μαθητές, ενώ ένα χαρακτηρίζεται ως “ορφανό” και διερευνάται πώς προέκυψε η μόλυνση. Τώρα και οι 6 θετικοί κάτοικοι του Μπαλίου, που έχουν τεθεί σε καραντίνα, αναμένουν τα αποτελέσματα των μοριακών ελέγχων. Να σημειωθεί πάντως ότι το Μπαλί - πέρα από τα 6 χθεσινά επιβεβαιωμένα κρούσματα - πριν από περίπου 10 ημέρες είχε “δώσει” άλλες 8 μολύνσεις, που ήταν 6 μαθητές και 2 ακόμα άτομα από το φιλικό τους περιβάλλον.

Στο Οροπέδιο

Συναγερμός σήμανε και στο Οροπέδιο μετά από θετικό κρούσμα στην περιοχή. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Οροπεδίου Γιάννης Στεφανάκης, «έπειτα από ενημέρωση των επίσημων υγειονομικών φορέων και μετά από στοχευμένο εργαστηριακό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σήμερα (σ.σ. χθες) σε μόνιμους κατοίκους του δήμου μας, διαπιστώθηκε θετικό κρούσμα κορωνοϊού COVID-19.

Σας ενημερώνουμε ότι από τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου έχουν ενεργοποιηθεί τα πρωτόκολλα για την πολιτική προστασία και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, με απολυμάνσεις δημόσιων κτηρίων και χώρων συνάθροισης κοινού.

Παρ’ όλα αυτά ο κάθε ένας και η κάθε μία ξεχωριστά, από τον πιο μικρό έως τον πιο μεγάλο, οφείλουμε προς τον εαυτό μας και τους συνανθρώπους μας να διαφυλάξουμε τη δημόσια υγεία...». Ο κ. Στεφανάκης υπογράμμισε επίσης πως έχει ξεκινήσει η διαδικασία ιχνηλάτης, ενώ αύριο θα γίνουν μαζικά τεστ του στο προσωπικό των υπηρεσιών.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

Φωτογραφία: unsplash

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News