Ανοίγει η πλατφόρμα για τις ηλικιακές ομάδες 60-64

Ελλάδα
Ανοίγει η πλατφόρμα για τις ηλικιακές ομάδες 60-64

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για τις ηλικίες 75 έως 79 ετών, η πλατφόρμα ανοίγει την Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου

Ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για ακόμα δυο ηλικιακές ομάδες, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την ενημέρωση για τον εθνικό σχεδιασμό εμβολιαστικής κάλυψης από το υπουργείο Υγείας στην χώρα μας.

Ο κ. Θεμιστοκλέους, ανακοίνωσε πως η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό θα «εμπλουτιστεί» τις επόμενες ημέρες.

Ειδικότερα, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε πως η πλατφόρμα θα ανοίξει για τις ηλικίες από 60 έως 64 ετών ανοίγει την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου και οι πρώτοι εμβολιασμοί θα γίνουν στις 15 του μήνα.

Για τις ηλικίες 75 έως 79 ετών, η πλατφόρμα ανοίγει την Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου.

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως: «Χθες παραλάβαμε τις πρώτες 45.000 δόσεις του εμβολίου της Astrazeneca κι αναμένουμε περισσότερες παραλαβές τις επόμενες ημέρες.

Τέλος ο κ. Θεμιστοκλέους διευκρίνισε, μεταξύ άλλων, πως ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα από 18 έως 59 (ομάδα υψηλού κινδύνου με υποκείμενα νοσήματα), ενώ όπως επεσήμανε «μετά θα πάμε στον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού».,  ενώ ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί 410.000 πολίτες, ποσοστό 3,9% του πληθυσμού.

Μ. Θεοδωρίδου: «Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ασφαλές»

Ειδική αναφορά στη σημερινή ενημέρωση η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, έκανε στο εμβόλιο της AstraZeneca και κατά πόσο ασφαλές είναι.

Η κ. Θεοδωρίδου τόνισε πως η Εθνική Επιτροπή στη χώρα μας ανασκόπησε τα δεδομένα ενόψει του σύντομου χρονικού διαστήματος που διατίθεται το εμβόλιο της AstraZeneca και σύμφωνα με τα δεδομένα τα συμπέρασμα δείχνουν πως «το εμβόλιο είναι ασφαλές, ανοσογόνο και αποτελεσματικό».

Τόνισε πως «παράγει αντισώματα, προστατεύει το σύνολο των εμβολιασμένων και μειώνει τις εισαγωγές στα νοσοκομεία».

Αναφορικά με τις δημοσιευμένες μελέτες είπε ότι μέχρι σήμερα ο αριθμός των ατόμων που συμμετέχουν είναι μικρός, με αποτέλεσμα να μην θεωρείται αξιόπιστο το δείγμα σε σχέση με την αποτελεσματικότητα. «Αναμένονται», ωστόσο «αποτελέσματα με μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων, τα οποία ενδεχομένως να τροποποιήσουν και τη θέση», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.  

Επίσης αναφέρθηκε στο μεσοδιάστημα των 12 εβδομάδων, που μεσολαβεί στον εμβολιασμό ατόμων ηλικίας 18 έως 64 ετών, αυτό που είπε είναι ότι «οι μελέτες έχουν δείξει ότι όσο μεγαλύτερο είναι το μεσοδιάστημα πρώτης και δεύτερης δόση, τόσο μεγαλύτερο είναι και το ποσοστό - επίπεδο αντισωμάτων που επιτυγχάνονται από τον εμβολιασμό».

Τόνισε επίσης, ότι περιμένουμε τα αποτελέσματα για να επεκταθεί και το πρόγραμμα και στους ηλικιωμένους, ενώ επεσήμανε ότι δημοσιεύματα μελέτης για την αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών στο Ισραήλ, φέρνουν αισιοδοξία και είναι ενθαρρυντικά.

Όπως τόνισε «στο Ισραήλ μειώθηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία κατά 26%». Όπως είπε «υπάρχουν πάρα πολλά στοιχεία από το πρόγραμμα του Ισραήλ, τα οποία αναλύονται και θα μας δίνουν συνεχώς νέα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου».

Έκανε επίσης επιγραμματική αναφορά «στην παραπληροφόρηση», όπως χαρακτηριστικά είπε «για την γονιμότητα και το εμβόλιο», τονίζοντας ότι «Τεκμηριωμένες μελέτες δείχνουν ότι δεν επηρεάζεται στις νεαρές γυναίκες».

Ανέφερε ότι είναι «αθώα η χορήγηση του εμβολίου σε αυτές τις φάσεις», ενώ όπως είπε είναι γεγονός ότι βιώνουμε στην καθημερινότητά μας δύο επιδημίες: Του Covid 19 και την επιδημία της υπερβολικής πληροφόρησης», και οι δύο, όπως τόνισε «δημιουργούν φόβους και ανασφάλεια. Η πρώτη αντιμετωπίζεται με τους εμβολιασμούς. Για την δεύτερη θα πρέπει να τηρήσουμε το παν μέτρον άριστον».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News