Κλέαρχος Μαρουσάκης: Έρχονται χιόνια και πολικές θερμοκρασίες - Ο καιρός θα θυμίζει τον Μάρτιο του ’87

Κρήτη
Κλέαρχος Μαρουσάκης: Έρχονται χιόνια και πολικές θερμοκρασίες - Ο καιρός θα θυμίζει τον Μάρτιο του ’87

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψυχρές αέριες μάζες κατεβαίνουν από τη βόρεια Ευρώπη - Από τις παραλίες στον ολικό παγετό και στα χιόνια

Διαδοχικές αλλαγές στο σκηνικό του καιρού αναμένονται στη χώρα με ένα βαρομετρικό χαμηλό το οποίο θα αλλάξει την ατμοσφαιρική κυκλοφορία στην περιοχή μας, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάλη.

Το βαρομετρικό απομακρύνεται από την Μαύρη Θάλασσα, όπου εκεί θα ισχυροποιηθεί σε εκτεταμένο αντικυκλώνα (ατμοσφαιρικό βουνό) και το οποίο θα έχει εγκατασταθεί και οργανωθεί στα βόρεια τμήματα της Γηραιάς Ηπείρου.

Η όλη αυτή εξέλιξη θα ωθήσει πολικής προέλευσης αέριες μάζες προς τη χώρα μας οι οποίες θα συγκρουστούν βίαια με θερμότερες και υγρότερες αέριες μάζες από την περιοχή της Μεσογείου με αποτέλεσμα να οργανωθεί ένα βαρομετρικό χαμηλό στα νότια θαλάσσια τμήματα της Ιταλίας το οποίο καθώς θα μετατοπιστεί ανατολικά θα φέρει τη βαρυχειμωνιά στη χώρα μας από το ερχόμενο Σάββατο και μετά.

Ειδικότερα, έντονες αλλαγές αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας μέχρι και το τέλος της εβδομάδας που μόλις ξεκίνησε κάνει λόγο ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, τονίζοντας στην πρόβλεψή του ότι από τους 22 με 24 βαθμούς θα οδηγηθούμε σε αρνητικές θερμοκρασίες και χιόνια ακόμη και μέσα σε πόλεις.

Σε ανάρτησή στου στο Facebook αναφέρει, μεταξύ άλλων ότι θα έρθει κακοκαιρία που στην αρχή της θα θυμίζει τον Μάρτιο του 1987 όταν είχαν σημειωθεί πολλές χιονοπτώσεις ακόμα και στην Αττική.

Αναλυτικά οι προβλέψεις του μετεωρολόγου:

Διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά και καιρός τύπου «ΠΙ»

Το πρώτο βαρομετρικό χαμηλό αναμένουμε να περάσει σήμερα Δευτέρα από τα βόρεια τμήματα της χώρας μας διαμορφώνοντας αυτό που καλούμε στην Μετεωρολογία καιρό τύπου «ΠΙ» μιας και οι βροχές ή οι καταιγίδες που θα συνοδεύουν αυτό το βαρομετρικό χαμηλό θα εκδηλώνονται κατά κύριο λόγο στα δυτικά, τα βόρεια και κυρίως βορειοανατολικά αλλά και το ανατολικό Αιγαίο σχηματίζοντας το γράμμα «ΠΙ» της ελληνικής αλφαβήτου όπως φαίνεται και με τα πορτοκαλί βέλη στον πρώτο μας χάρτη όπου ακολουθούν τις αποχρώσεις του μπλε που δηλώνουν με τη σειρά τους περιοχές με βροχές ή καταιγίδες.

Το δεύτερο σύστημα κακοκαιρίας ακολουθώντας μια ανάλογη τροχιά θα μας απασχολήσει αύριο δίνοντας αντίστοιχο τύπο καιρού (δεύτερος χάρτης) με τους νοτιάδες να κυριαρχούν στα πελάγη μας διαμορφώνοντας ένα θερμοκρασιακό προφίλ που μόνο Χειμώνα δεν θα θυμίζει.

Μέσα στην Τετάρτη αναμένουμε βελτίωση του καιρού η οποία όμως δεν θα κρατήσει για πολύ μιας και το διήμερο Πέμπτη – Παρασκευή νέο βαρομετρικό χαμηλό θα προσεγγίσει τη χώρα μας και από τα δυτικά δίνοντας και πάλι βροχές και καταιγίδες αυτή τη φορά ενδεχομένως σε πιο γενικευμένο επίπεδο (τρίτος χάρτης).

Αυτό το βαρομετρικό χαμηλό στην ουσία είναι και που θα αλλάξει την ατμοσφαιρική κυκλοφορία στην περιοχή μας, μιας και καθώς θα απομακρυνθεί προς τη Μαύρη θάλασσα θα βαθύνει και θα συνδυαστεί με τον πολύ ισχυρό και εκτεταμένο αντικυκλώνα (ατμοσφαιρικό βουνό) που θα έχει εγκατασταθεί και οργανωθεί στα βόρεια τμήματα της Γηραιάς ηπείρου.

Η όλη αυτή εξέλιξη θα ωθήσει πολικής προέλευσης αέριες μάζες προς τη χώρα μας οι οποίες θα συγκρουστούν βίαια με θερμότερες και υγρότερες αέριες μάζες από την περιοχή της Μεσογείου με αποτέλεσμα να οργανωθεί ένα βαρομετρικό χαμηλό στα νότια θαλάσσια τμήματα της Ιταλίας το οποίο καθώς θα μετατοπιστεί ανατολικά θα φέρει τη βαρυχειμωνιά στη χώρα μας από το ερχόμενο Σάββατο και μετά.

Όλα τα παραπάνω που αναλύθηκαν αποτυπώνονται συνοπτικά στον τέταρτο χάρτη μας.

Στον πέμπτο μας χάρτη μπορείτε να παρακολουθήσετε την πορεία της πολικής αέριες μάζες με το βαθύ μπλε χρώμα που γίνεται ακόμη και ροζ – κόκκινο γεγονός που δείχνει το πόσο ισχυρά ψυχρή είναι.

Χιονοκακοκαιρία που στην έναρξή της θυμίζει τον Μάρτιο του 1987

Παρατηρώντας κάποιος τους Μετεωρολογικούς χάρτες έτσι όπως διαμορφώνονται στον προγνωστικό ορίζοντα μπορεί να βρει κοινά σημεία ως προς την έναρξη τουλάχιστον του όλου φαινομένου με το ισχυρό κύμα ψύχους που απασχόλησε αρκετές περιοχές της Ευρώπης αλλά και τη χώρα μας τον Μάρτιο του 1987. Και τότε όπως και τώρα ένα ισχυρό ατμοσφαιρικό βουνό στα βόρεια τμήματα της Ευρώπης συνδυάστηκε με χαμηλές πιέσεις προς τα βορειοανατολικά τμήματα της Γηραιάς ηπείρου κατεβάζοντας πολικές αέριες μάζες προς τα δικά μας γεωγραφικά πλάτη δημιουργώντας ένα ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό προς την περιοχή της Ιταλίας το οποίο ενώ βάθαινε κατευθύνθηκε προς τη χώρα μας.

Η τότε εξέλιξη οδήγησε σε εγκλωβισμό του πολικού ψύχους για αρκετές ημέρες στην περιοχή μας γεγονός που οδήγησε σε μεγάλο αριθμό ημερών χιονόπτωσης όπως για παράδειγμα συνέβη και στην Αττική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είμαστε ακόμη σε θέση να πούμε αν θα εξελιχθεί στον ίδιο ή παρόμοιο βαθμό και αυτή η χιονοκακοκαιρία, παρόλα αυτά στην αρχή της μοιάζει να έχει κοινά στοιχεία και αυτό από μόνο του θα πρέπει να μας θέσει σε μια γενικότερη επιφυλακή.

Πολική εισβολή πιθανόν με διάρκεια

Όπως μόλις τονίσαμε τα στοιχεία δεν έχουν σταθεροποιηθεί ακόμη για να δώσουμε πιο πολλά στοιχεία για την ένταση και διάρκεια αυτού του πολικού κύματος που θα σαρώσει μεγάλο μέρος της Ευρώπης.

Είναι ορθό όμως να επισημάνουμε ότι υπάρχει πιθανότητα να έχουμε ανατροφοδοτήσεις στην όλη κακοκαιρία που σημαίνει ότι δεν αποκλείεται ένα νέο κατέβασμα της πολικής αέριας μάζας προς τα νερά της Μεσογείου που θα σχηματίσει και πάλι νέο βαρομετρικό χαμηλό δίνοντας περισσότερα από ένα χιονοκύματα που θα «χτυπήσουν» τη χώρα μας (έκτος χάρτης).

Αυτό που θα πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει συνεχής παρακολούθηση μιας γενικά «ακραίας» καιρικής κατάστασης στην οποία τα Μετεωρολογικά μοντέλα στατιστικά δεν εμφανίζουν ικανοποιητικό βαθμό επιτυχίας ιδιαίτερα όταν αυτή προσεγγίζεται αρκετές ημέρες πριν.

Η γενικότερη ετοιμότητα και προετοιμασία είναι το βασικό στοιχείο αντιμετώπισης τόσο ισχυρών καιρικών γεγονότων και που μέχρι σήμερα εμφάνιζαν μικρή εως πολύ μικρή συχνότητα εμφάνισης.

Από τις παραλίες στον ολικό παγετό και στα χιόνια

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο δεν θα θυμίζει σε τίποτα την καιρική κατάσταση που βιώνουμε τώρα. Έτσι λοιπόν μην παραξενευτούμε αν δούμε μεγάλες πόλεις να ντύνονται στα λευκά ή και περιοχές με ολικό και ισχυρό παγετό. Ίσως για άλλη μια φορά τον φετινό Χειμώνα δούμε τον υδράργυρο να «φλερτάρει» με τους -15 ή -20 βαθμούς και το χιόνι να στρώνεται δίπλα στη θάλασσα. Και όλα αυτά σε έναν κατά γενική ομολογία ανύπαρκτο καιρικά Χειμώνα μέχρι στιγμής με εξαίρεση μερικές «φωτοβολίδες»…..άραγε θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτό το καιρικό μοτίβο???

Σε ένα μοτίβο δηλαδή όπου από τους 25 ή 30 βαθμούς θα πηγαίνουμε στις χιονοθύελλες και τους παγετούς σε λίγα 24ωρα μέσα? Η απάντηση είναι καλά κρυμμένη στα μυστικά της ατμόσφαιρας κι εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσαρμοζόμαστε σχετικά γρήγορα αφού πρώτα καταφέρουμε να προβλέψουμε έγκαιρα και έγκυρα τέτοιες

Η πρόγνωση για την Κρήτη και όλη την Ελλάδα ΕΔΩ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News