Γιατί δεν έκλεισαν όλα τα σχολεία - Τι ισχύει στην Κρήτη

Ελλάδα
Γιατί δεν έκλεισαν όλα τα σχολεία - Τι ισχύει στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγωνία για εκπαιδευτικούς και γονείς για τη λειτουργία των σχολείων

Ανακούφιση προκάλεσε στους γονείς η είδηση ότι παραμένουν ανοιχτά τα σχολεία καθώς ανακοινώθηκε ότι δεν θα τροποποιηθεί η λειτουργία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. «Εισηγηθήκαμε να μην τροποποιηθεί η λειτουργία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Τα παιδιά δεν οδηγούν την πανδημία, αλλά την ακολουθούν», είπε η  Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τις ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα με στόχο την αναχαίτιση του κορονοϊού το απόγευμα της Παρασκευής.

H Βάνα Παπαευαγγέλου επεσήμανε ότι ο «χάρτης της Ελλάδας ξανακοκκίνησε» και τόνισε ότι αν η κατάσταση δεν ελεγχθεί σήμερα, τότε η Ελλάδα θα βρεθεί ξανά σε πολύ δύσκολη θέση. Έκανε λόγο για «αριθμό ρεκόρ» στα τεστ κορωνοϊού, καθώς μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 46.000 τεστ. Όπως συμπλήρωσε, εκθετική αύξηση κρουσμάτων παρουσιάζεται στους Δήμους Πατρέων και Χαλκιδέων, την οποία η κυρία Παπαευαγγέλου χαρακτήρισε ως «ιδιαίτερα ανησυχητική».

Τι ισχύει στην Κρήτη

Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι κλείνουν τη Δευτέρα όλα τα σχολεία σε όλες τις βαθμίδες στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, ο οποίος από το Σάββατο θα εντάχθηκε στις περιοχές που θα εφαρμοστεί αυστηρό lockdown ενώ στον Δήμο Ρεθύμνης, ο οποίος εντάσσεται στις «κόκκινες» περιοχές, τα σχολεία θα λειτουργήσουν με τηλεκπαίδευση.

Έκανε λόγο για «οικογενειακή διασπορά του ιού» από τους γονείς στα παιδιά, καθώς η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων μειώθηκε στα 43 έτη.

«Μας ανησυχεί η Αττική. Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων έφτασε τα 4.400 περίπου, μία αύξηση κατά περίπου 60%», υπογράμμισε η κυρία Παπαευαγγέλου, ενώ σημείωσε ότι ανησυχητική είναι η αύξηση των μολύνσεων στη Θεσσαλονίκη και μάλιστα σε χρονικό διάστημα σύντομο «από τη στιγμή που η πόλη πήρε μια πρώτη ανάσα έναντι του κορωνοϊού». «Δεν έχει νόημα να βάζουμε ολοένα και περισσότερα μέτρα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να τηρήσουμε τα ήδη υπάρχοντα», πρόσθεσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας.

Γιατί παραμένουν ανοιχτά τα σχολεία

Όπως εξήγησε η Βάνα Παπαευαγγέλου, «εισηγηθήκαμε να μην τροποποιηθεί η λειτουργία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», καθώς όπως επισήμανε «θεωρούμε ότι η αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά αποτυπώνει τη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Τα παιδιά δεν οδηγούν την επιδημία, αλλά την παρακολουθούν». Ταυτόχρονα, τόνισε για άλλη μια φορά ότι «είναι προφανές ότι θα πρέπει ακόμα με πιο μεγάλη προσοχή, να τηρούνται τα μέτρα περιορισμού της διασποράς του ιού μέσα σε όλες τις σχολικές μονάδες».

«Ζητούμε από τους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν εθελοντικά στο testing μέσω της πλατφόρμας του edu.testing. Και εδώ θα ήθελα να σημειώσω ότι τα δεδομένα που έχουμε από τον ΕΟΔΥ, ο οποίος διενεργεί τεστ σε εκπαιδευτικούς σε όλη την επικράτεια έχει δείξει σε σύνολο πάνω από 12.000 τεστ μια θετικότητα χαμηλή, στο 0,23%», σημείωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε:« Τα δεδομένα από το Υπουργείο Παιδείας μάς δείχνουν ότι σήμερα, τέσσερις εβδομάδες μετά την λειτουργία των Δημοτικών, έχουμε σε αναστολή το 0,29% των τμημάτων και 0,56 των σχολικών μονάδων» για να καταλήξει ότι «είμαστε άλλη μια φορά σε ένα σταυροδρόμι, μπροστά σε μια δύσκολη στιγμή όπου δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, δεν υπάρχουν αυτονόητες απαντήσεις στα ερωτήματα που τίθενται».

«Αν θέλουμε τα παιδιά να συνεχίσουν να πηγαίνουν σχολείο...»

«Η εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων μπορεί να μας βοηθήσει να μειώσουμε την περαιτέρω διασπορά. Αν θέλουμε τα παιδιά μας να συνεχίσουν να πηγαίνουν στο σχολείο, αν θέλουμε να παραμείνουν ανοιχτές κάποιες οικονομικές δραστηριότητες, η συμπεριφορά του καθενός μας είναι η λύση», τόνισε και υπογράμμισε: «Ο καθένας μας πρέπει να κατανοήσει ότι ο ιός παραμένει ανάμεσά μας, υπάρχει αυξημένη διασπορά στην κοινότητα σήμερα και πρέπει να κάνουμε το παν για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους αγαπημένους μας».

Πηγή: ethnos.gr

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News