Ξεσηκωμός για τις λαϊκές αγορές

Κρήτη
Ξεσηκωμός για τις λαϊκές αγορές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σοβαρές καταγγελίες για προσπάθεια της κυβέρνησης να βάλει την ταφόπλακα στη λειτουργία του θεσμού, μέσα από το νέο νομοσχέδιο

«Κάτω τα χέρια από τις λαϊκές αγορές», φωνάζουν οι εμπλεκόμενοι βιοπαλαιστές, με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου και Σωκράτη Βαρδάκη να μεταφέρουν στη Βουλή τη διαμαρτυρία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Λαϊκών Αγορών για το επικείμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης με αίτημα τη μη κατάθεσή του.

Με κοινή αναφορά προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η Κατερίνα Νοτοπούλου και ο Σωκράτης Βαρδάκης, βουλευτές Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου αντίστοιχα, θέτουν επί τάπητος την ανακοίνωση της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών.

Σύμφωνα με την τελευταία, οι παραγωγοί και οι επαγγελματίες πωλητές, που συμμετέχουν στις λαϊκές αγορές, διαμαρτύρονται για το επαίσχυντο νομοσχέδιο που δημοσιοποίησε το υπουργείο, το οποίο προβλέπει ότι:

* Ανατίθεται η διαχείριση των λαϊκών αγορών σε ιδιώτες.

* Επιτρέπεται σε νομικά πρόσωπα-εταιρείες να αδειοδοτούνται και να συμμετέχουν στις λαϊκές.

* Ορίζεται ο πλειστηριασμός ως μέτρο κτήσης, με αποτέλεσμα να πλειστηριάζονται και οι θέσεις τους.

* Καταργούνται οι Επιτροπές Λαϊκών Αγορών (Δ.Σ.).

* Εξαιρούνται οι εκπρόσωποι συνδικαλιστών παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών από τη συμμετοχή τους απ’ όλες τις αποφάσεις και τους σχεδιασμούς.

Οι βουλευτές καλούν τον αρμόδιο υπουργό να λάβει σοβαρά υπόψη του τις διαμαρτυρίες της Ομοσπονδίας και να μη δώσει τη χαριστική βολή στους παραγωγούς και τους εμπόρους των λαϊκών αγορών με την κατάθεση ενός τέτοιου νομοσχεδίου.

Προηγήθηκε η διαμαρτυρία της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών στις αλλαγές που φέρνει νέο νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές που ετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Σε ανακοίνωση-κάλεσμα της Ομοσπονδίας προς τις τοπικές Ομοσπονδίες, τα Σωματεία και τους Συλλόγους παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών όλης της χώρας, σημειώνονταν μεταξύ των άλλων τα εξής: «Από πληροφορίες που διαρρέουν κι ενώ περιμέναμε έναν νέο νόμο που να διορθώνει το υπάρχον πλαίσιο για τις λαϊκές αγορές και το υπαίθριο εμπόριο, ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα σχέδιο νόμου που δεν εκσυγχρονίζει τις λαϊκές αγορές ούτε διορθώνει τα κακώς κείμενα».

Η Πανελλαδική Ομοσπονδία Παραγωγών καλεί σε τηλεδιάσκεψη όλους τους εμπλεκομένους προκειμένου να κατατεθούν στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων συγκεκριμένες προτάσεις «εκσυγχρονιστικού χαρακτήρα», όπως σημειώνεται.

«Σχέδιο διάλυσης»

Σύμφωνα με δημόσια δήλωση του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη, «ο κ. Μητσοτάκης, αντί να τείνει ένα χέρι βοηθείας στους παραγωγούς που βρίσκονται στο χείλος της οικονομικής καταστροφής λόγω των συνθηκών της πανδημίας, ετοιμάζει ένα νομοσχέδιο διάλυσης των λαϊκών αγορών».

Αναλυτικότερα, ο κ. Βαρδάκης δήλωσε: «Είναι πλέον προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει βρει στην τραγική κατάσταση της πανδημίας το τέλειο παραπέτασμα, για να φέρνει στη Βουλή το ένα επαίσχυντο νομοσχέδιο μετά το άλλο.

Σειρά αυτή τη φορά έχουν οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών, οι οποίοι μέσω της Πανελλαδικής τους Ομοσπονδίας καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι ετοιμάζει ένα νομοσχέδιο διάλυσης των λαϊκών αγορών.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, το νέο σχέδιο νόμου έρχεται να δώσει τη διαχείριση των λαϊκών σε ιδιώτες, επιτρέπει σε νομικά πρόσωπα (εταιρείες) να αδειοδοτούνται, εμπλέκει τους Δήμους για γνωμοδοτήσεις για τον καθορισμό του ανταποδοτικού τέλους, καταργεί τις Επιτροπές Λαϊκών Αγορών (Διοικητικά Συμβούλια), εξαιρεί τους εκπροσώπους των παραγωγών από τη λήψη αποφάσεων και ορίζει τον πλειστηριασμό των θέσεων ανά τριετία.

Αυτό είναι το αλληλέγγυο πρόσωπο του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος, αντί να τείνει ένα χέρι βοηθείας στους παραγωγούς που βρίσκονται στο χείλος της οικονομικής καταστροφής λόγω των συνθηκών της πανδημίας, κλείνει και την τελευταία χαραμάδα ελπίδας. Φαίνεται πως το όραμα του κ. Μητσοτάκη για την Ελλάδα είναι μια χώρα παραδομένη στα ιδιωτικά συμφέροντα. Να γνωρίζει πως στον κατήφορο που επέλεξε δε θα επιτρέψουμε να πάρει το σύνολο της κοινωνίας μαζί του».

«Ο επόμενος στόχος της κυβέρνησης»

«Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανακάλυψε την επόμενη επένδυση των “ημετέρων” και τη νέα πηγή συλλογής... κλειδιών του πολιτικού του προϊστάμενου. Μετά τη διάλυση της εστίασης, οι προθέσεις της κυβέρνησης της Ν.Δ. για τη διάλυση του θεσμού των λαϊκών αγορών φαίνεται να ξεδιπλώνεται στο σχέδιο νόμου που επεξεργάζεται το υπουργείο», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στ. Αραχωβίτης.

Ο στόχος του υπουργού «είναι διπλός», σημειώνει ο κ. Αραχωβίτης. «Είναι να ισοπεδώσει τους παραγωγούς και όλους όσους δραστηριοποιούνται σε αυτές, και να καταργήσει τον ιστορικό και κοινωνικό ρόλο των λαϊκών αγορών στη στήριξη των νοικοκυριών» με φθηνά και φρέσκα προϊόντα.

«Η διαφαινόμενη πρόθεση της κυβέρνησης της Ν.Δ. για εκχώρηση της διαχείρισης των λαϊκών αγορών σε ιδιώτες, για την αδειοδότηση νομικών προσώπων-εταιρειών, για τον πλειστηριασμό των θέσεων ανά τριετία, για την κατάργηση των Επιτροπών Λαϊκών Αγορών (Διοικητικά Συμβούλια), αλλά και ο αποκλεισμός των εκπροσώπων των παραγωγών από τη λήψη αποφάσεων σηματοδοτεί τη μετατροπή των λαϊκών αγορών σε σούπερ-μάρκετ», προσθέτει.

«Μετά το φιάσκο της κουτσουρεμένης στήριξης όλων των δραστηριοποιούμενων στις λαϊκές αγορές για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού το 2020 - σημειώνουμε ότι 7 στους 10 δραστηριοποιούμενους σε λαϊκές αγορές έμειναν απ’ έξω - και τον αποκλεισμό από τη στήριξη το 2021, οι νέοι αυτοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης της Ν.Δ. φανερώνουν την έκταση του θράσους της», υπογραμμίζει. «Συντασσόμαστε ανεπιφύλακτα και σθεναρά με όλους τους συλλογικούς φορείς που ζητούν το σχέδιο νόμου να πάει στον “κάλαθο των αχρήστων”», καταλήγει ο κ. Αραχωβίτης.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News