Πανδημία… στην τύχη - Απογοητευτική η εικόνα λειτουργίας του ΕΟΔΥ

Κρήτη
Πανδημία… στην τύχη - Απογοητευτική η εικόνα λειτουργίας του ΕΟΔΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανύπαρκτη ιχνηλάτηση, λάθος επιδημιολογική επιτήρηση και τεστ στα τυφλά δυσχεραίνουν την αντιμετώπιση της COVID-19

Ο ΕΟΔΥ δείχνει να έχει... παραδώσει πλήρως τα όπλα, λειτουργώντας πλέον εντελώς στην τύχη και τροφοδοτώντας την Επιτροπή των ειδικών και την κυβέρνηση - που εισηγούνται και λαμβάνουν τις αποφάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αντίστοιχα - με δεδομένα τα οποία έχουν μικρή έως ελάχιστη επιστημονική αξία.

Όλα αυτά γίνονται ολοφάνερα από το ότι οι υπηρεσίες του ΕΟΔΥ φαίνεται να λειτουργούν λίγο-πολύ... στην τύχη, έχοντας προ πολλού εγκαταλείψει τόσο την επιστημονική και στατιστικά ορθή διαδικασία δειγματοληψιών, όσο και την ιχνηλάτηση των θετικών κρουσμάτων, ακόμη και στις περιοχές όπου υπάρχουν σοβαρά προβλήματα αύξησης των κρουσμάτων.

Χαρακτηριστική της αντιμετώπισης αυτής είναι η κατάσταση στον Άγιο Νικόλαο, όπου η ιχνηλάτηση των θετικών κρουσμάτων σταμάτησε μόλις “άνοιξε η βεντάλια” από τον βρεφονηπιακό σταθμό όπου εντοπίστηκε η σωρεία των κρουσμάτων. Την ίδια ώρα ο ΕΟΔΥ, αντί να μεταβεί στη Σητεία και την Ιεράπετρα για να εξετάσει τα κρούσματα και να κάνει την ιχνηλάτηση, κάλεσε τους υποψήφιους να... έρθουν στον Άγιο Νικόλαο για να ελεγχθούν!

Η πρωτοφανής αντιμετώπιση της κατάστασης από τον ΕΟΔΥ δε σταμάτησε εκεί, βεβαίως. Στον νομό Ρεθύμνου βοούσε ο κόσμος ότι στο Πέραμα υπήρχαν αυξημένα κρούσματα και τα συνεργεία του ΕΟΔΥ πήγαν... στο Σπήλι για ελέγχους! Και βεβαίως ιχνηλάτηση μηδέν κι εδώ!

Και δεν είναι μόνο αυτά τα γενικά, υπάρχουν και τα “ειδικά”. Λόγου χάρη η περίπτωση για την οποία μας ενημέρωσε αναγνώστρια, η οποία, αφού βρέθηκε θετική - έχοντας κάνει ιδιωτικά το τεστ - και έχοντας τα τρία της παιδιά με συμπτώματα, κάλεσε τον ΕΟΔΥ για να κάνει τεστ. Και η απάντηση ήταν... να βρει συγγενή που δεν έχει βγει θετικός, για να μεταφέρει τα παιδιά στο νοσοκομείο να κάνουν το τεστ!

Με άλλα λόγια, ο ΕΟΔΥ έχει εγκαταλείψει πλήρως το τρίπτυχο της ορθής αντιμετώπισης της πανδημίας:

- Σωστή και πλήρης ιχνηλάτιση των θετικών κρουσμάτων,

- Ορθή επιδημιολογική επιτήρηση,

- Διεξαγωγή στοχευμέων (και όχι... στα τυφλά) μαζικών ελέγχων.

Προβληματισμός

Στο μεταξύ, προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση για την επιδεινούμενη επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα, και ειδικά στην Αττική. Στο τραπέζι βρίσκεται η αυστηροποίηση των μέτρων σε περίπτωση που συνεχιστούν ή και αυξηθούν τα κρούσματα.

Συναγερμός έχει ήδη σημάνει και τα στοιχεία των επόμενων 48 ωρών θα καθορίσουν τις τελικές αποφάσεις. Κανείς δεν είναι αισιόδοξος ότι ο ρυθμός αύξησης θα συγκρατηθεί, και το ζητούμενο είναι σε τι επίπεδα θα “σκαρφαλώσουν” τα κρούσματα. Κυβέρνηση και μέλη της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να αξιολογήσουν την κατάσταση και να κάνουν εισηγήσεις για την αντιμετώπισή της. Πλέον όλα είναι στο τραπέζι προκειμένου να συγκρατηθεί ένα τρίτο κύμα της πανδημίας στη χώρα. Η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία είναι το πιο ηχηρό “καμπανάκι” αυτή τη στιγμή και είναι πιθανό τις επόμενες ημέρες να σημάνει και αύξηση σε νοσηλείες στις ΜΕΘ.

Ήδη έχει ανοίξει η συζήτηση για πιθανή επέκταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας, ενώ δεν αποκλείεται να τεθεί στο τραπέζι της συζήτησης και το θέμα των σχολείων.

Τα στοιχεία στην Αττική δεν αφήνουν άλλο περιθώριο από την επιβολή πολύ πιο αυστηρών μέτρων, τα οποία αυτή τη στιγμή είναι κοντά ακόμη και σε γενικευμένο lockdown μερικών εβδομάδων, ούτως ώστε να μπορέσουν να μειωθούν οι “σκληροί” δείκτες. Κυβέρνηση και ειδικοί την ίδια ώρα, με βάση τα κρούσματα, εισηγούνται για τον Άγιο Νικόλαο να μπει στο “κόκκινο”, με το υπόλοιπο Λασίθι να παραμένει στο “κίτρινο”. Σήμερα Πέμπτη πάντως αναμένεται η εισήγηση των ειδικών.

Στο τραπέζι εξακολουθεί να βρίσκεται το σενάριο για καθολικό lockdown τύπου Μαρτίου, ακόμα κι αν ληφθεί προληπτικά, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν φτάσουμε στο γενικευμένο lockdown, φαίνεται πως υπάρχει και plan B, που είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αττική από τις 6 το απόγευμα (ή από τις 7) έως τις 5 το πρωί, ένα ενδεχόμενο που εξετάζουν σοβαρά οι λοιμωξιολόγοι για να περιοριστεί η διασπορά του ιού στην πρωτεύουσα. Υπενθυμίζεται, πάντως, πως το συγκεκριμένο μέτρο είχε τεθεί επί τάπητος και την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο δεν εφαρμόστηκε λόγω της ιδιαιτερότητας του Λεκανοπεδίου στο οποίο ζει ο μισός πληθυσμός της χώρας. Σε περίπτωση όμως που κριθεί αναγκαίο, οι αρμόδιες Αρχές διαμηνύουν πως το σενάριο είναι πολύ πιθανό, όπως και η λήψη ειδικών μέτρων για την Αττική, διαφορετικών μάλιστα από αυτά που προβλέπονται στον υγειονομικό χάρτη της χώρας.

Τι λένε οι ειδικοί

Στο τραπέζι καθολικό lockdown τύπου Μαρτίου

«Στο τραπέζι της Επιτροπής είναι το καθολικό lockdown», ανέφερε μεταξύ άλλων στον SKAI ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Άλκης Βατόπουλος. Υπογράμμισε πως το θέμα είναι το κόστος απέναντι στο όφελος, μια απόφαση που θα την πάρει η Πολιτεία, ενώ τόνισε πως το υγειονομικά σωστό είναι η απαγόρευση και ο γρήγορος εμβολιασμός. Παράλληλα, ανέφερε πως είναι λογικό εφόσον άνοιξε η κοινωνία να αυξηθούν και τα κρούσματα.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα άφησε μέσω του SKAI και ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης Γιώργος Σουρβίνος. «Πρέπει να αποφύγουμε το σενάριο της Θεσσαλονίκης», επισήμανε, δηλαδή την “εκτίναξη” των κρουσμάτων.

«Υπάρχει καθημερινά αυξητική τάση στα κρούσματα σε περιοχές που είναι στην “κόκκινη” ζώνη, είτε έχουν δυναμική από “πορτοκαλί” να μπουν σε “κόκκινη”. Αύξηση κρουσμάτων θα οδηγήσει σε αυξημένες νοσηλείες και εισαγωγές σε ΜΕΘ», σημείωσε. «Δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο τρίτο κύμα, είμαστε σε προσπάθειες σταθεροποίησης του δεύτερου κύματος», διευκρίνισε ο κ. Σουρβίνος.

Μιλώντας στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα Mega”, ο Θάνος Δημόπουλος, πρύτανης ΕΚΠΑ, σημείωσε ότι γίνεται ένας «αγώνας δρόμου» κατά της πανδημίας, με τα εμβόλια και τις μεταλλάξεις να βρίσκονται στο προσκήνιο. Αναφορικά με την επιβολή σκληρότερου lockdown, ο κ. Δημόπουλος είπε: «Είναι κάτι που θα αποφασιστεί από την αρμόδια Επιτροπή, αφού συνυπολογιστούν πολλοί παράγοντες». Όπως επισήμανε ο ίδιος, αντίδοτο στην καραντίνα αποτελούν οι εμβολιασμοί, η αύξηση των διαγνωστικών τεστ και φυσικά η τήρηση των μέτρων προστασίας, όπως οι αποστάσεις και η χρήση μασκών.

Ο ιδρυτής και ερευνητής του Εργαστηρίου Βιοτεχνολογίας Menidimedica στην Αιτωλοακαρνανία, Δημήτρης Ποντίκας, μιλώντας στο Ράδιο 98,4, αρχικά τόνισε ότι το μοριακό τεστ που έχει δημιουργήσει, παρότι καλύπτει και τις μεταλλάξεις και κινείται σε διαφορετική λογική από τα περιθώρια του ψευδώς θετικού των PCR, δέκα μήνες τώρα στην Ελλάδα είναι στα αζήτητα, όταν την ίδια ώρα 60 χώρες ανά τον κόσμο το έχουν προμηθευτεί. Συνεχίζοντας τόνισε πως η νέα μετάλλαξη που πραγματοποιήθηκε στο αγγλικό στέλεχος του ιού φέρνει νέα δεδομένα στο προσκήνιο σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και καθιστά επιτακτική την ανάγκη αλλαγής πλεύσης της εθνικής και παγκόσμιας στρατηγικής απέναντι στον ιό. Ωστόσο ο ίδιος επισήμανε πως αποτελεί πλέον μονόδρομο η εξεύρεση νέων στρατηγικών προσέγγισης, όπως τα τροποποιημένα νανοσωματίδια και τα μονοκλωνικά αντισώματα που μέχρι τώρα βρίσκονται στο παρασκήνιο.

Σκληρό lockdown, όπως εκείνο του περασμένου Μαρτίου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα και να μην έρθει το «τρίτο κύμα», θεωρεί ως την καταλληλότερη λύση ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Όμως ακόμη δεν το προτείνει. Όσον αφορά στα σχολεία, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης έκρινε ότι είναι λάθος να κλείσουν τελευταία αν αυξάνονται τα κρούσματα, αφού είναι «ανησυχητικό ότι δρουν ως πολλαπλασιαστής» των κρουσμάτων. Τέλος, υπογράμμισε σχετικά με το θέμα της μετάλλαξης ότι «πρέπει η κυβέρνηση να έχει καλύτερη εικόνα σε όλη τη χώρα», αναφέροντας πως υπάρχουν εργαστήρια στη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη τα οποία πρέπει να ενεργοποιηθούν για την ανάλυση δειγμάτων.

“Σκαρφάλωσαν” και πάλι τα κρούσματα

Χθες ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ συνολικά 1.151 νέα κρούσματα της λοίμωξης του κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Από αυτά, 42 νέα κρούσματα εντοπίζονται στην Κρήτη. Ειδικότερα, χθες στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου εντοπίστηκαν 8 κρούσματα, στην περιφερειακή ενότητα Λασιθίου 14, στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου 20, ενώ στην περιφερειακή ενότητα Χανίων δεν εντοπίστηκε κανένα νέο κρούσμα.

Συνολικά το τελευταίο 24ωρο ελέγχθηκαν 38.696 διαγνωστικά τεστ και rapid tests. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 159.866, εκ των οποίων 52% αφορά άνδρες. Κατά την ιχνηλάτηση βρέθηκε ότι 5.999 (3,8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 50.438 (64,1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Την ίδια ώρα, 246 είναι οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 70 έτη, ενώ 177 (72%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες, με το 86,6% εξ αυτών να έχει υποκείμενο νόσημα ή να είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας από τις ΜΕΘ έχουν εξέλθει 1.138 ασθενείς, ενώ τέλος χθες ανακοινώθηκαν 27 ακόμη θάνατοι από τη νόσο COVID-19, φτάνοντας τους 5.878 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.457 (58,8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95,5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News