Πληροφορίες για τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων και σήμερα - Tα μέτρα που εξετάζονται

Ελλάδα
Πληροφορίες για τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων και σήμερα - Tα μέτρα που εξετάζονται

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανησυχία για την αύξηση κρουσμάτων

Άσχημα τα νέα και σήμερα καθώς τα κρούσματα κορΩνοϊού ακολουθούν και πάλι ανοδική πορεία και -όπως φαίνεται- βρισκόμαστε προ των πυλών ενός σκληρότερου και πιο αυστηρού lockdown.

Βατόπουλος: Το καθολικό lockdown είναι στο τραπέζι

"Στο τραπέζι της επιτροπής είναι το καθολικό lockdown" ανέφερε μεταξύ άλλων στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Άλκης Βατόπουλος. Όπως ο ίδιος δήλωσε, σήμερα επιδημιολόγοι θα συζητήσουν τα δεδομένα.

"Η επιτροπή θα εξετάσει τα πάντα και θα κάνεις τις εισηγήσεις και από εκεί και πέρα θα αποφασισθεί ποιο είναι το δυνατό να γίνει συνολικά".

 Υπογράμμισε πως το θέμα είναι το κόστος απέναντι στο όφελος, μια απόφαση που θα την πάρει η πολιτεία, ενώ τόνισε πως το υγειονομικά σωστό είναι η απαγόρευση και ο γρήγορος εμβολιασμός.

Παράλληλα, ανέφερε πως είναι λογικό εφόσον άνοιξε η κοινωνία να αυξηθούν και τα κρούσματα. "Τώρα το στοίχημα είναι να μην αυξηθούν εκθετικά για να μην έχουμε τα προβλήματα που είχε η Θεσσαλονίκη και ειχαμε πριν τα Χριστούγεννα".

Όπως εξήγησε, το εκθετικά σημαίνει να μην διπλασιάζονται τα κρούσματα κάθε 3-4 ημέρες, όπως είχε γίνει τον Οκτώβριο και ότι αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες "από εμάς, τις μεταλλάξεις και πόσο θα επηρεάσουν και τον εμβολιασμό που όσο πιο γρήγορα γίνει τόσο γρηγορότερα θα ξεπεράσουμε την κρίση". "Δύσκολο βλέπω να ανοίξει κάποια δραστηριότητα", εκτίμησε ο ίδιος.

Σουρβίνος: Αυστηρότερα μέτρα για αποφυγή νέας Θεσσαλονίκης

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα, άφησε μέσω του ΣΚΑΪ και ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Γιώργος Σουρβίνος. "Πρέπει να αποφύγουμε το σενάριο της Θεσσαλονίκης" επεσήμανε, δηλαδή την "εκτίναξη" των κρουσμάτων.

"Υπάρχει καθημερινά αυξητική τάση στα κρούσματα σε περιοχές που είναι στην κόκκινη ζώνη είτε έχουν δυναμική από πορτοκαλί να μπουν σε κόκκινη. Αύξηση κρουσμάτων θα οδηγήσει σε αυξημένες νοσηλείες και εισαγωγές σε ΜΕΘ", σημείωσε.

"Δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο τρίτο κύμα, είμαστε σε προσπάθειες σταθεροποίησης του δεύτερου κύματος" διευκρίνισε ο κ. Σουρβίνος.

Δημόπουλος: Σκέψεις για σκληρό lockdown - Αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία

Τέλος, μιλώντας στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA", ο Θάνος Δημόπουλος, πρύτανης ΕΚΠΑ, σημείωσε ότι γίνεται ένας "αγώνας δρόμου" κατά της πανδημίας, με τα εμβόλια και τις μεταλλάξεις να βρίσκονται στο προσκήνιο. "Δεν υπάρχει κάποια λύση μαγική", τόνισε.

Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα και τις μελέτες που έχουν δημοσιευθεί, τα εγκεκριμένα εμβόλια αυτήν τη στιγμή στην Ευρώπη προφυλάσσουν από τις μεταλλάξεις και μάλιστα δημιουργούν αντισώματα "υψηλότερων τίτλων" από αυτά που δημιουργεί ο οργανισμός μετά από φυσική νόσηση.

Αναφορικά με την επιβολή σκληρότερου lockdown, ο κ. Δημόπουλος είπε: "Είναι κάτι που θα αποφασιστεί από την αρμόδια επιτροπή, αφού συνυπολογιστούν πολλοί παράγοντες". Όπως επεσήμανε ο ίδιος, αντίδοτο στην καραντίνα αποτελούν οι εμβολιασμοί, η αύξηση των διαγνωστικών τεστ και φυσικά η τήρηση των μέτρων προστασίας, όπως οι αποστάσεις και η χρήση μασκών.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

(φωτογραφία rawpixel)

Πηγή:thetoc.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News