Ζήτησε μέτρα ενίσχυσης των αγροτών και το 2021 ο υπουργός - Τι συζητήθηκε στο άτυπο Συμβούλιο των 27

Κρήτη
Ζήτησε μέτρα ενίσχυσης των αγροτών και το 2021 ο υπουργός - Τι συζητήθηκε στο άτυπο Συμβούλιο των 27

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παράταση στο «δίχτυ ασφαλείας» που δημιούργησε Ε.Ε. για τον αγροδιατροφικό τομέα θέλει ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης - Τι συζητήθηκε στο άτυπο Συμβούλιο των 27 υπουργών για νέα ΚΑΠ, αλιεία και εμπορικές σχέσεις

«Να συντομεύουμε τις διαδικασίες», ζήτησε ο Έλληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, στις Βρυξέλλες, που τάχθηκε υπέρ της πρόθεσης της Πορτογαλικής Προεδρίας για έγκριση της δέσμης μεταρρύθμισης της ΚΑΠ το συντομότερο δυνατό, ενώ στην τοποθέτησή του στάθηκε στην ανάγκη επέκτασης των μέτρων που ενεργοποιήθηκαν το 2020 για στήριξη των αγροτών έναντι των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας και στη φετινή χρονιά.

Όπως επισήμανε στην τηλεδιάσκεψη, «στην παρούσα συγκυρία, εν μέσω της πανδημίας, οι εθνικές διοικήσεις εστιάζουν στην αξιοποίηση των πόρων που διατίθενται για την ΚΑΠ κατά τη μεταβατική περίοδο, με σκοπό την ανάκαμψη του γεωργικού τομέα.

Όπως ξεκαθάρισε ο Έλληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, «τα έκτακτα μέτρα, που έλαβε πέρυσι η Επιτροπή, δημιούργησαν ισχυρό δίχτυ ασφαλείας για τον αγροδιατροφικό τομέα της Ε.Ε. και αναμένουμε αντίστοιχη στήριξη και φέτος. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογραμμίζω την ανάγκη για επίσπευση της παράτασης των μέτρων για τον οίνο».

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει τα εξής: «Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπήλιος Λιβανός, συμμετείχε σήμερα (σ.σ. χθες), μέσω τηλεδιάσκεψης, στο άτυπο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε. Στην ατζέντα των υπουργών των 27 κρατών-μελών συζητήθηκαν το πρόγραμμα εργασίας της Πορτογαλικής Προεδρίας, οι αλιευτικές δυνατότητες για το 2021 σε ό,τι αφορά τα κοινά αλιευτικά αποθέματα με το Ηνωμένο Βασίλειο, γεωργικά θέματα που συνδέονται με το εμπόριο, την πορεία των διαπραγματεύσεων για τη νέα ΚΑΠ, τις επιπτώσεις του πρόσφατου σεισμού στην Κροατία στον γεωργικό τομέα, καθώς και την τρέχουσα κατάσταση στον τομέα του χοίρειου κρέατος.

Ο κ. Λιβανός στην παρέμβασή του για το ζήτημα της αλιείας τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι “σε συνέχεια της επιτευχθείσας Συμφωνίας Εμπορίου και Συνεργασίας με το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι σημαντικό να δοθεί σήμερα μια κατεύθυνση για το μέλλον των σχέσεών μας με τον νέο εταίρο μας. Η χώρα μας τάσσεται υπέρ της επίτευξης των στρατηγικών στόχων της μακροπρόθεσμης διαχείρισης των αποθεμάτων σε όφελος όλων των εμπλεκόμενων μερών”.

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα των εξωτερικών εμπορικών σχέσεων της Ε.Ε., ο υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη αποτελεσματικής επιβολής των όρων των εμπορικών συμφωνιών, ζήτησε από την Επιτροπή να επιδεικνύει υψηλό επίπεδο φιλοδοξίας στην προστασία των Γεωγραφικών Ενδείξεων, διασφαλίζοντας την προστασία από προσπάθειες σφετερισμού, ενώ τόνισε ότι η αλλαγή της διοίκησης στις ΗΠΑ μπορεί να αποτελέσει πραγματική ευκαιρία για ένα μορατόριουμ αναφορικά με τις επιβληθείσες κυρώσεις εκατέρωθεν, που έχουν δευτερογενείς επιπτώσεις και στα γεωργικά προϊόντα, ώστε μέσω του διαλόγου να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση.

ΚΑΠ: «Νέες προκλήσεις»

Σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ο κ. Λιβανός τόνισε ότι “από τους τριμερείς διαλόγους έχουν προκύψει νέες προκλήσεις που πρέπει να αξιολογηθούν ρεαλιστικά, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις διαστάσεις του γεωργικού τομέα”. Επισήμανε ακόμη “ότι στην παρούσα συγκυρία, εν μέσω της πανδημίας, οι εθνικές διοικήσεις εστιάζουν στην αξιοποίηση των πόρων που διατίθενται για την ΚΑΠ κατά τη μεταβατική περίοδο, με σκοπό την ανάκαμψη του γεωργικού τομέα. Τα έκτακτα μέτρα, που έλαβε πέρυσι η Επιτροπή, δημιούργησαν ισχυρό δίχτυ ασφαλείας για τον αγροδιατροφικό τομέα της Ε.Ε. και αναμένουμε αντίστοιχη στήριξη και φέτος. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογραμμίζω την ανάγκη για επίσπευση της παράτασης των μέτρων για τον οίνο”.

Κλείνοντας, διαβεβαίωσε την Πορτογαλική Προεδρία “για την αμέριστη στήριξη στην πρόθεσή της για έγκριση της δέσμης μεταρρύθμισης της ΚΑΠ το συντομότερο δυνατό”.

Τέλος, για το ζήτημα της κατάστασης στον τομέα του χοίρειου κρέατος εξέφρασε τη στήριξη της Ελλάδας στην πρωτοβουλία της Σλοβενίας, “καθώς αναδεικνύει ένα από τα σημαντικά ζητήματα που συνδέονται με τον αντίκτυπο της πανδημίας σε ιδιαίτερους τομείς της αγροτικής παραγωγής. Παρότι, στην Ελλάδα δεν αντιμετωπίζουμε τις ίδιες προκλήσεις με τη Σλοβενία ή άλλα κράτη, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί απειλεί τη βιωσιμότητα πολλών εκμεταλλεύσεων. Ως εκ τούτου, συμμεριζόμαστε το αίτημα για μέτρα άμεσης ανακούφισης των χοιροτρόφων, αλλά και ανάπτυξης του κλάδου, και καλούμε την Επιτροπή για ανάληψη σχετικών πρωτοβουλιών”», αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Βιάζεται η Πορτογαλία

Στο μεταξύ, οι Πορτογάλοι πιέζουν ώστε να υπάρξει η οριστική συμφωνία μεταξύ Συμβουλίου, Ευρωβουλής και Κομισιόν μέχρι τον Απρίλιο, προκειμένου να έχουν τα κράτη-μέλη περιθώριο οκτώ μηνών για την οριστικοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων.

Παράλληλα, η αναμενόμενη οριστικοποίηση της νέας ΚΑΠ εκτιμάται ότι θα επιτρέψει στη Λισαβόνα να προωθήσει ένα δικό της φιλόδοξο σχέδιο για το μέλλον της ευρωπαϊκής υπαίθρου, στοιχεία για το οποίο δεν υπάρχουν αρκετά, καθώς και να εξασφαλίσει τη θέση του Συμβουλίου στο ζήτημα που αφορά στην ευρωπαϊκή οδηγία για τη χρήση ζιζανιοκτόνων.

ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΚΑΠ

Έρχονται... 20 δισεκατομμύρια ευρώ

Εξάλλου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Λιβανός σημείωσε ότι «19,7 δισεκατομμύρια ευρώ θα έρθουν στη χώρα μας από τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική που διαπραγματεύτηκε ο πρωθυπουργός για την επταετία», τονίζοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαβούλευση και το ΥΠΑΑΤ είναι ανοικτό σε προτάσεις. Υπογράμμισε ότι στόχος είναι να επιδοτηθεί ο αγροτικός τομέας και οι καλλιέργειες, να αυξηθούν η παραγωγή και οι εξαγωγές μας, αλλά και να επενδυθούν χρήματα σε υποδομές, στην κατάρτιση των αγροτών, στην καινοτομία και στην “έξυπνη” γεωργία.

«Εάν καταφέρουμε η επένδυση στις υποδομές να γίνει ορθολογικά και με αύξηση της παραγωγής και των εξαγωγών δίνοντας προστιθέμενη αξία στα προϊόντα μας, τότε θα έχουμε πετύχει. Αν καταναλωθούν τα χρήματα σε απλές επιχορηγήσεις, τότε θα έχουμε αποτύχει, όπως έγινε στις προηγούμενες δεκαετίες. Σύμμαχός μας σε αυτήν την προσπάθεια είναι και το Ταμείο Ανάκαμψης, μέσω του οποίου οι επενδυτές θα μπορέσουν να πάρουν χρήματα για υποδομές, ευφυή γεωργία κ.λπ.», επισήμανε ο υπουργός.

Καθοριστικό παράγοντα για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα ο κ. Λιβανός θεωρεί την ενίσχυση της αγροτικής κατάρτισης, στην οποία η Ελλάδα υστερεί έναντι των ευρωπαϊκών χωρών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός, το 97% των αγροτών μας δεν έχει λάβει καμία κατάρτιση. Αντίθετα, είπε, στην Ολλανδία, για παράδειγμα, όσοι έχουν αγροτική εκπαίδευση και κατάρτιση είναι 71%. Ο κ. Λιβανός εκτίμησε ότι η Ελλάδα πρέπει να ξανασχεδιάσει το ζήτημα της αγροτικής κατάρτισης και εκπαίδευσης σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας.

Επιμέλεια: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News