Στο «πορτοκαλί» η Κρήτη - Στο «κόκκινο» η Αττική – Σενάρια για απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00 και άνοιγμα μόνο Γυμνασίων

Κρήτη
Στο «πορτοκαλί» η Κρήτη - Στο «κόκκινο» η Αττική – Σενάρια για απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00 και άνοιγμα μόνο Γυμνασίων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η επιτροπή των ειδικών δίνει σήμερα τις τελικές εισηγήσεις και ανακοινώσεις το απόγευμα - Θετικά στο μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού 4 ακόμη δείγματα στην Κρήτη

Πιο πιθανή από ποτέ φαίνεται να είναι η λήψη περαιτέρω προληπτικών μέτρων στη χώρα, με την αγωνία να παρατείνεται, καθώς σήμερα αναμένονται νεότερες αποφάσεις για να δούμε ποια θα είναι η εξέλιξη των πραγμάτων.

 Σε δύσκολη θέση βρίσκονται αυτή τη στιγμή η Αττική αλλά και το Λασίθι, όπου τα κρούσματα τις τελευταίες μέρες καταγράφουν επικίνδυνη αύξηση.

“Καμπανάκι” για τον Άγιο Νικόλαο

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι χθες από τα 25 συνολικά νέα κρούσματα που βρέθηκαν στην Κρήτη, τα 14 εντοπίζονται στο Λασίθι, οπότε και δεν αποκλείεται σήμερα να ανακοινωθούν αυστηρότερα μέτρα για την περιοχή. Ταυτόχρονα, προβληματισμός επικρατεί στο υγειονομικό προσωπικό του Αγίου Νικολάου, καθώς τρεις νοσηλεύτριες διαγνώστηκαν θετικές στην COVID-19, μετά από rapid tests στα οποία υπεβλήθησαν. Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία ιχνηλάτησης, ενώ οι τρεις νοσηλεύτριες που βρέθηκαν θετικές υπεβλήθηκαν και σε μοριακό τεστ, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μία εκ των νοσηλευτριών που βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό με το rapid test μετείχε στις κυκλικές βάρδιες του εμβολιαστικού κέντρου στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου.

Να σημειωθεί πως η μια θετική - μετά από rapid test - νοσηλεύτρια, σχετίζεται με κρούσμα που ανιχνεύτηκε τις προηγούμενες μέρες στον Βρεφονηπιακό Σταθμό της Αμμούδας στον Άγιο Νικόλαο. Η διαδικασία ιχνηλάτησης, όπως είναι φυσικό, δεν αφορά μόνο το προσωπικό του νοσοκομείου, αλλά και τους ηλικιωμένους που έσπευσαν να εμβολιαστούν σε αυτό κατά τη βάρδια του επιβεβαιωμένου κρούσματος, παρά το γεγονός πως, όπως προβλέπεται, τηρούνταν όλα τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή διασποράς του ιού.

Σε επίπεδο επικράτειας πάντως, δεδομένο θεωρείται και ότι η εικόνα επιβάρυνσης στο σύστημα Υγείας είναι ακόμη σημαντική, οπότε είναι πολύ πιθανό να ληφθούν προληπτικά μέτρα, ώστε να περιοριστεί εγκαίρως αυτή η έξαρση που παρατηρείται.

Στο “πορτοκαλί” η Κρήτη

Σε ευνοϊκή θέση εξακολουθεί να παραμένει η χώρα μας και όσον αφορά την επιδημία του κορωνοϊού τουλάχιστον σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με τους αναθεωρημένους χάρτες που δημοσιεύτηκαν από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης & Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Στον αναθεωρημένο χάρτη αυτής της εβδομάδας, η χώρα μας συνεχίζει να έχει το μόνο πράσινο χρώμα στην Ε.Ε., ενώ στην πράσινη (ασφαλέστερη) ζώνη βρίσκονται η Ήπειρος, τα νησιά του Ιονίου και των Κυκλάδων και τα Δωδεκάνησα. Η Κρήτη βρίσκεται στο επόμενο επιδημιολογικό επίπεδο, το “πορτοκαλί”.

Η Ελλάδα με ελάχιστες άλλες χώρες της Ευρώπης βρίσκεται ολόκληρη στο “πράσινο” όσον αφορά στον χάρτη με τον δείκτη θετικότητας, στον οποίο το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης παραμένει στο “κίτρινο”. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, αυτό σημαίνει ότι στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται κάτω του ορίου συναγερμού του 4%, κάτι που δεν ισχύει για το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης.

Ακόμη, το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας βρίσκεται στο πορτοκαλί όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων, ανά 100.000 κατοίκους. Η Ήπειρος, τα νησιά του Ιονίου και των Κυκλάδων και τα Δωδεκάνησα βρίσκονται στο κίτρινο χρώμα, που σημαίνει πως έχουν και λιγότερα κρούσματα το τελευταίο 14ήμερο. Σε παρόμοια καλή κατάσταση βρίσκονται η Κρήτη, η βορειοδυτική Πελοπόννησος και μέρος της Δυτικής Θεσσαλίας. Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τους χάρτες, το μεγαλύτερο κομμάτι της Ευρώπης βρίσκεται στην κόκκινη ζώνη. Αυτό σημαίνει πως έχουν πάνω από 150 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, το ECDC δε συλλέγει στοιχεία για τη Βρετανία, την Ελβετία, τις βαλκανικές χώρες (εκτός εκείνων που είναι μέλη της Ε.Ε.), την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία. Γι' αυτό και δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι χρωματισμοί στους χάρτες γι' αυτές τις περιοχές.

Στο «κόκκινο» η Αττική

Σε οριακό σημείο βρίσκεται επιδημιολογικά η Αττική, με την επιτροπή των ειδικών να διατυπώνει το πρωί τις εισηγήσεις της προς την κυβέρνηση και να λαμβάνονται από αυτήν οι τελικές αποφάσεις, τις οποίες θ’ ανακοινώσει το απόγευμα στην τακτική ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Όλα δείχνουν ότι η Αττική θα βρεθεί στο «κόκκινο» και έτσι θα ισχύσουν πιο αυστηροί κανόνες, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δείχνει το δρόμο κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, τονίζοντας χαρακτηριστικά στην παρέμβασή του ότι όταν μειώνονται τα κρούσματα ανοίγουμε δραστηριότητες και όταν αυξάνονται τις περιορίζουμε.

Με τον τρόπο αυτό, ο πρωθυπουργός δεν απέκλεισε εμμέσως το σενάριο του αυστηρού lockdown για την Αττική στη λογική των άλλων «κόκκινων» περιοχών, καθώς η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων ειδικά στο κέντρο της Αθήνας και η ύπαρξη του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού δημιουργούν έντονο προβληματισμό και ανησυχία στους ειδικούς ως προς τη διασπορά του κορονοϊού.

Στη λογική αυτή, ακόμη και το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων από την ερχόμενη Δευτέρα βρίσκεται μετέωρο, αν και εξακολουθεί ν’ αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης για την απελευθέρωση δραστηριοτήτων.

Click away και απαγόρευση από τις 6

Στο τραπέζι φέρεται να έχει πέσει και το σενάριο της λειτουργίας μόνο των Γυμνασίων, ενώ η αγορά επιστρέφει – όπως όλα δείχνουν – σε καθεστώς click away και ειδικά για τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης σε click in shop. Σε ό,τι αφορά την απαγόρευση κυκλοφορίας, το επικρατέστερο σενάριο είναι να διατηρηθεί το ωράριο από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί της επόμενης ημέρας, ωστόσο στο τραπέζι της επιτροπής των ειδικών έχουν πέσει προτάσεις για περιορισμό της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα ακόμη και στην Αττική.

Στόχος της κυβέρνησης πάντως – όπως έλεγαν κυβερνητικά στελέχη – παραμένει να κρατά τις απαραίτητες ισορροπίες ανάμεσα στις ανάγκες της δημόσιας υγείας και της εθνικής οικονομίας, αποφασίζοντας κάθε εβδομάδα ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Και αυτό είναι που θα γίνει και σήμερα, μετά τις εισηγήσεις της επιτροπής των ειδικών, κατέληγαν τα ίδια στελέχη.

Ιδιαίτερα σημαντική θεωρούν, σύμφωνα και με το newsit εξάλλου, στην κυβέρνηση τη συμφωνία στην ΕΕ για τις κατευθυντήριες γραμμές για την έκδοση τυποποιημένων κοινών πιστοποιητικών εμβολιασμού για ιατρικούς λόγους. Όπως έλεγαν κυβερνητικά στελέχη, αυτό συνιστά το πρώτο βήμα υλοποίησης της πρότασης Μητσοτάκη για την καθιέρωση του κοινού πιστοποιητικού εμβολιασμού και πρόκειται για μία σημαντική αρχή. Το επόμενο βήμα – σύμφωνα με τα ίδια στελέχη – είναι η διεύρυνση της χρήσης τους, ώστε να διευκολύνονται οι Ευρωπαίοι πολίτες στις μετακινήσεις τους, όταν θα έχει εμβολιαστεί ένα σημαντικό ποσοστό, απαντώντας έτσι και στην κριτική από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα.

Η έκθεση του ΕΟΔΥ

Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, από τα 716 κρούσματα, 25 εντοπίστηκαν στην Κρήτη και συγκεκριμένα 9 στο Ηράκλειο, 14 στο Λασίθι και 2 στο Ρέθυμνο. Χθες αξίζει να σημειωθεί ότι ελέγχθηκαν συνολικά 34.044 μοριακά τεστ και rapid tests.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 154.796 (ημερήσια μεταβολή +0,5%), εκ των οποίων 52,1% άνδρες. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 ήταν χθες 18, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 5.742 θάνατοι. Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 79 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι και χθες ήταν 268 (72,4% άνδρες).

Θετικά στο μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού 4 ακόμη δείγματα στην Κρήτη

Συναγερμό, ωστόσο, στις αρμόδιες Αρχές έχουν σημάνει τα επιπλέον κρούσματα βρετανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού, τα οποία εντοπίστηκαν στη χώρα μας. Τα κρούσματα καταγράφονται σε Αττική και Κρήτη, με τα περισσότερα να βρίσκονται στο νησί μας, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2, ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση 96 δειγμάτων που αφορούν στην περίοδο 13-23 Ιανουαρίου 2021 και προέρχονται από τις πύλες εισόδου, την Αττική, την Κρήτη, τη Δυτική Ελλάδα και τη Λέσβο. Στο σύνολο των 96 δειγμάτων που αναλύθηκαν, 56 πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια ποιότητας που απαιτούνται για την ανάλυση και ο τελικός έλεγχος ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Από τον έλεγχο αναδείχτηκαν συνολικά 7 δείγματα θετικά για το νέο στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7). Συγκεκριμένα το νέο στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7) ανιχνεύτηκε σε: 1 δείγμα από τις πύλες εισόδου, 2 δείγματα από την Αττική και 4 δείγματα από την Κρήτη. Συνολικά στη χώρα μας έχουν ταυτοποιηθεί 66 δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7 του ιού SARS-CoV-2.

Πόσα εμβόλια θα έρθουν στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Pfizer θα μας παραδώσει μέχρι τέλος Μαρτίου 1,4 εκατ. εμβόλια, η Μοderna 240.000 το α’ τρίμηνο και η AstraZeneca 700.000 εμβόλια, με μια πιθανή αύξηση άλλων 140.000 εμβολίων. Συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε παρέστη και ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο για την πορεία των εμβολιασμών ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος ανέφερε ανάμεσα στ’ άλλα: Οι ποσότητες εμβολίων, οι οποίες είναι συμφωνημένες να παραδοθούν στην Ελλάδα μέχρι το μέχρι το τέλος του έτους, είναι 26 εκατομμύρια και θα μπορούσαν να εμβολιαστούν 15,4 εκατομμύρια πολίτες. Μάλιστα, ως τέλος Μαρτίου αναμένονται 2,5 εκατ. δόσεις.

Για τα επόμενα τρίμηνα αναμένουμε μια πολύ μεγάλη αύξηση παραδόσεων τον Απρίλιο από την Pfizer και από την AstraZeneca, ενώ θα προστεθεί και η εταιρεία CureVac και πιθανόν η Johnson & Johnson, με ένα εμβόλιο κάπως πιο εύκολο στη διαχείρισή του. Έχει στηθεί μια ολόκληρη οργάνωση για την επιχείρηση “Ελευθερία”, στην οποία εμπλέκονται 5 υπουργεία σε καθημερινή βάση. Απασχολούνται περισσότερα από 1.500 άτομα από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, από την Αστυνομία, που έχει αναλάβει τη φύλαξη της διανομής και της αποθήκευσης, καθώς και από τις Ένοπλες Δυνάμεις, που έχουν αναλάβει την ευθύνη της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

Φωτογραφία: INTIME

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News