Ελλάδα

Γιώργος Κιμούλης: Νέα καταγγελία για τον ηθοποιό - Ποιοι τον στηρίζουν και ποιοι είναι κατά

Ζέτα Δούκα, Κατερίνα Γερονικολού, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Κατερίνα Παπουτσάκη, Φαίη Ξυλά και Αλεξάνδρα Ταβουλάρη καταγγέλλουν βίαιη συμπεριφορά

Σάλος έχει προκληθεί από τι καταγγελίες της ηθοποιού Ζέτας Δούκα, οι οποίες προκάλεσαν ένα «κύμα» συμπαράστασης, αλλά και αποτέλεσαν την αφορμή να καταγγελθούν κι άλλα περιστατικά κατά του γνωστού ηθοποιού και σκηνοθέτη, Γιώργου Κιμούλη.

Συνολικά 6 γυναίκες ηθοποιοί καταγγέλλουν ότι έχουν υποστεί ψυχολογική και λεκτική βία από το Γιώργο Κιμούλη, με τελευταία να είναι η Αλεξάνδρα Ταβουλάρη.

Στις καταγγελίες, ο ίδιος «απαντά» με μηνύσεις, έχοντας στο πλευρό του τον καλό του φίλο, Σταμάτη Κραουνάκη.

Ωστόσο, η υπόλοιπη showbiz δεν έχει υποστηρικτικό ρόλο απέναντί του.

Οι 6 καταγγελίες:

  1. Ζέτα Δούκα

«Συνάντησα μια απίστευτης έντασης ψυχολογική και λεκτική βία εντός και εκτός σκηνής, με εξάρσεις, περιστατικά θυμού, απαξίωσης, ειρωνείας σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Πάνω στη σκηνή έκανε ό,τι μπορούσε προκειμένου να προκαλέσει στον άλλον ένα βραχυκύκλωμα για να τα χάσει.

Όταν καιγόταν η Αθήνα με τα γεγονότα για τον Γρηγορόπουλο, έστειλε έναν συνάδελφο να μου πει να βγω στη σκηνή και να πω ότι ακυρώνεται η παράσταση. Όταν πήγα να τον ρωτήσω γιατί δεν το λέει αυτός ως επικεφαλής, με έβρισε, με κλότσησε και είπε “ΟΚ, πάμε τρίτο κουδούνι”.

Έβαλα την αξιοπρέπεια μου κάτω από το θέατρο, έβαλα τον φόβο μου πάνω για να μην πουν ότι έκλεισε το θέατρο αυτή. Κατέρρευσα δύο φορές επί σκηνής.»

  1. Κατερίνα Γερονικολού

«Με φόβισες. Με τρόμαξες... Με έκανες να μην πιστεύω σε μένα. Εσύ, που μου έδωσες τον ρόλο. Να βάζω στοιχήματα με τον εαυτό μου αν θα μπορώ να συνέλθω μετά τη «συνεργασία» μας.

Φοβόμουν κι εγώ να μιλήσω, γιατί κάποια στιγμή τα περιοδικά μας είχαν ονομάσει ζευγάρι και θα έλεγαν όλοι ότι αυτά είναι τα λόγια μιας «πικραμένης».

Με καθαρή συνείδηση, σε συγχωρώ που με πλήγωσες. Αλλά όσο περνάει από το χέρι μου δε θα επιτρέψω να το ξανακάνεις εσύ ούτε κανείς άλλος.»

  1. Ευδοκία Ρουμελιώτη

«Εγώ ήμουν ένα κορίτσι 25 χρονών, ήταν η τρίτη μου παράσταση, δεν ήμουν πρωταγωνίστρια, δεν είχα αυτή την δύναμη στο χώρο. Φοβόμουν ότι αν έβγαινα να μιλήσω και αν έκανα μια κακή αρχή στο θέατρο, μπορεί και να μην ξαναδούλευα.

Μετά τη συνεργασία μου με αυτόν τον άνθρωπο παντρεύτηκα ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα στις φωνητικές μου χορδές. Ήξερε πολύ καλά ότι εγώ για να βγάλω την παράσταση αναγκαζόμουν να κάνω ενέσεις κορτιζόνης για να βγαίνω στη σκηνή και να μιλάω.

Στις πρόβες πήγαν όλα περίφημα, όλα ξεκίνησαν από τη στιγμή που ανεβήκαμε στη σκηνή. Με κακοποίησε ψυχικά, το bullying που έχω υποστεί αισθάνομαι ότι δεν θα το ξεπεράσω ποτέ. Μετά την συνεργασία μου με τον Κιμούλη φοβόμουν να ανέβω στη σκηνή. Την ώρα που έπαιζα με έβριζε χυδαία. Ήμουν στη σκηνή να κάνω τη δουλειά και ερχόταν από πίσω μου και δεν μπορώ να πω στον αέρα όλα αυτά που μου έλεγε στο αυτί μου.»

  1. Φαίη Ξυλά

«Ήταν από τις πιο δύσκολες ίσως και η χειρότερη συνεργασία μου με τον Γιώργο Κιμούλη, όμως, έβαλα τα όριά μου. Διεκπαιρώθηκε η συνεργασία πάρα πολύ δύσκολα χωρίς να μιλάμε καν μεταξύ μας, καμία επαφή.

Ήταν ψυχοφθόρα. Δεν είναι ευχάριστες αυτού του είδους οι συνεργασίες. Εγώ προσωπικά δεν το δέχομαι. Όλα αυτά που περιγράφει η Ζέτα Δούκα είναι καταδικαστέα»

  1. Κατερίνα Παπουτσάκη

«Έχω υποστεί κι εγώ πολύ μεγάλη δυσκολία από τη συμπεριφορά του κυρίου Κιμούλη σε μία παράσταση πριν από 15 χρόνια. Ήταν μία πολύ δύσκολη συνεργασία. Σε μένα δεν ήταν σε τέτοιο βαθμό. Ήμουν τυχερή που σταμάτησε νωρίς μετά από μία δική μου έντονη οριοθέτηση. Η συνεργασία ολοκληρώθηκε αλλά με συνθήκες πολύ δύσκολες.

Είχαν διαφορετικό βαθμό δυσκολίας από την καταγγελία της κυρίας Δούκα, αλλά υπήρχε λεκτική βία, πίεση και εξύβριση. Αυτά ήταν συχνά φαινόμενα. Ήταν κάτι που με είχε θυμώσει πάρα πολύ αλλά το έβαλα στην άκρη. Έβαλα τέλος νωρίς σε αυτή τη συμπεριφορά και συνέχισα να δουλεύω.»

  1. Αλεξάνδρα Ταβουλάρη

«Υπήρξα κι εγώ τρομοκρατημένη, φοβισμένη, γεμάτη αμφιβολίες για τον ίδιο μου τον εαυτό και για την υποκριτική μου ικανότητα και η πηγή όλων αυτών των αισθημάτων στον εργασιακό μου χώρο ήταν ο ίδιος άνθρωπος, ο Γιώργος Κιμούλης.

Η συνεργασία μας ωστόσο δεν πραγματοποιήθηκε γιατί σχεδόν μια εβδομάδα πριν την πρεμιέρα της παράστασης, σε ένα από τα πολλά ξεσπάσματα που είχε απέναντι μου, συλλογίστηκα πώς θα ήταν δυνατόν να συνεχίσω να συνεργάζομαι με έναν τόσο απρόβλεπτο, οξύθυμο και χειριστικό άνθρωπο που θα συνέχιζε να με βλάπτει ψυχικά για μια ολόκληρη σεζόν και αποχώρησα. (τις τελευταίες μέρες της συνεργασίας μας αναγκάστηκα να πάρω χάπια για το στομάχι για να μπορώ να στέκομαι όρθια στην πρόβα).»

Τι απαντά ο ίδιος

«Στεναχωρήθηκα όταν το άκουσα πρώτη φορά. Τώρα έχω θυμώσει πάρα πολύ. Έχω ήδη δώσει εντολή για αγωγή και μήνυση. Το ότι κλώτησα, ούτε για αστείο. Δεν πρόκειται να την πάρω πίσω, ακόμα κι αν αρχίσει να το παίρνει πίσω. Τα υπόλοιπα… καταρχάς δεν κατάλαβα… τι έγινε την περίοδο των συμβάντων μετά τη δολοφονία Γρηγορόπουλο, η παράσταση ήταν μέχρι το Πάσχα, υπάρχουν φωτογραφίες από την κοπή πίτας ένα μήνα μετά που είμαστε όλοι μια χαρά.

Κανένας συνάδελφος δεν ήταν νέος που να φοβάται τον κακό θιασάρχη ότι θα του κάνει κακό στο μέλλοντα χρόνο. Μιλάμε για μια υποτιθέμενη εργατική διαφωνία, διαφωνία εργασίας που θα μπορούσε να λυθεί με απλό τρόπο. Πάει κανείς στον εργοδότη λέει “μου φέρεται άσχημα παρακαλώ πάρα πολύ αν δεν σταματήσει θα πάω στην επιθεώρηση εργασίας”. Αλλά αυτό είναι προσωπικό…», ανέφερε αρχικά στο Mega.

«Θεωρώ απαράδεκτο το να χρησιμοποιείται η πολύ σωστή πράξη της κυρίας Μπεκατώρου και να προσπαθεί ο οποιοσδήποτε έχει νιώσει προσβεβλημένος, θιγμένος, θυμωμένος, έχει στεναχωρηθεί να έρχεται μετά από 13 χρόνια, να περιγράφει ένα γεγονός, να υπερβάλει, να προσθέτει ψευδή γεγονότα που θα τα πάρει πίσω συν τω χρόνω.

Ένταση υπάρχει σε κάθε δουλειά. Όχι ύβρεις. Δεν το λέω τυπικά. Όλοι θυμώνουμε, όλοι έχουμε τσακωθεί κι έχουμε νιώσει ότι κάποιος μας θίγει, αλλά το να προσπαθεί κανείς, αναφερόμενος και στο ότι τώρα μίλησε η κυρία Μπεκατώρου ας το κάνουμε όλοι…», πρόσθεσε.

«Η κλωτσιά είναι φοβερό… Ουσιαστικά αν το παρακολουθήσετε το “με” είναι σβηστό. Δεν το συγχωρώ, δεν θα πάρω πίσω την αγωγή και τη μήνυση. Υποτιμάται κινείται σε επίπεδο ιεροσυλίας το να χρησιμοποιείται η πράξη της κυρίας Μπεκατώρου στο να αναφερόμαστε στο εκπληκτικό κίνημα #metoo και να το χρησιμοποιεί ο καθένας που έχει προσωπικές συγκρούσεις  να το χρησιμοποιήσει για να τον υποτιμήσει, δυσφημίσει, συκοφαντήσει. Δεν έχω διαφορές μαζί της. Είναι αδιανόητο να χρησιμοποιείται…».

«Το σωματική βία είναι αδιανότητο. Το άλλο είναι γενική κι αόριστη καταγγελία. Υποτίμηση, απαξίωση, έβριζα… είναι γενικά πράγματα. Ένταση στη δουλειά υπάρχει. Η συνεχόμενη βία είναι και ποινικό αδίκημα [η λεκτική]. Θέλω να πιστεύω, μέχρι πρότινος πίστευα πως με την τάση είναι της μόδας τώρα να συμπεριφερόμαστε σαν την κυρία Μπεκατώρου… κι αυτό είναι και το πρόβλημα. Με τη δική μου μήνυση καμία γυναίκα δεν πρέπει να σταματήσει να καταγγέλλει τέτοιες περιπτώσεις. Πίστευα πως είναι μια διάθεση “είμαι κι εγώ εδώ”, “συμμετέχω και εγώ και μιλάω”. Φοβάμαι ότι είναι πιο μπλεγμένη ιστορία, δεν είναι τόσο αθώο. Θα αποδειχθεί συν τω χρόνω. Η στεναχώρια έφυγε γρήγορα και ο θυμός με διακατέχει αυτή την στιγμή.

Είναι απαράδεκτο όποιος έχει μια διαφορά με κάποιον να βγαίνει να καταγγέλλει… Πιστεύω επίσης λόγω αστοχίας κι απειρίας δημοσιογραφικής παρόλο που ίσως ήταν γνωστό ότι θα ειπωθεί αυτό, δεν με είχαν ενημερώσει.»

Τον στηρίζουν Κραουνάκης κια Δαρμουσλή

«Μέσα στην κτηνώδη βία της καθημερινής μας ανασφάλειας, καλό είναι όλοι προτού ταΐσουμε την αδηφάγα τηλεοπτική βία να κοιτάξουμε με τα ελαττώματα και τα μεγάλα του προτερήματα οποιονδήποτε καλλιτέχνη, μας αρέσει δε μας αρέσει. Στα 50 περίπου χρόνια που είμαι φίλος με τον Γιώργο Κιμούλη, παιδιόθεν, και δυο αντίθετοι χαρακτήρες, σαφώς.... δε θυμάμαι ποτέ μα ποτέ περιστατικά βίας και κακεντρέχειας. Δύσκολες ώρες ναι, αναζητήσεις επίπονες ναι. Σημεία διαφωνίας πολλά. Σημεία εκκίνησης χαράς πολλά. Γενναιοδωρία και συνύπαρξη. Περιπέτεια και αγωνία πολλές φορές. Τσαντίλες και καμώματα, αλλά και χιούμορ. Σίγουρα, ο καθένας μπορεί να έχει άλλη γνώμη, άλλες εμπειρίες, αλλά σκοτάδια, αλλά φώτα, άλλες παραμέτρους, αλλά παράπονα, αλλά την ώρα που σηκώνεται ένας αέρας να τον σκίσει όπως πιο παλιά με τα χρέη του, με πιάνει αφόρητη στεναχώρια.», γράφει, μεταξύ άλλων, στο λογαριασμό του στο Facebook ο Σταμάτης Κρανουνάκης.

«Όσον αφορά τον κ. Κιμούλη, όπως έχω δηλώσει και δημοσίως και εντύπως, η συνεργασία μας στην παράσταση “ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ” ήταν άψογη, ο σεβασμός και η παρότρυνσή του παροιμιώδεις.

Το λόγο έχουν όσοι έχουν κάτι να πουν και καλώς πράττουν. Αφού τον λόγο έχουν όσοι έχουν κάτι να πουν είναι ΠΕΡΙΤΤΟ να λες ότι με αυτόν το άνθρωπο πέρασες καλά….άσε να βγουν να μιλήσουν αυτοί που κακοποιήθηκαν.», αναφέρει η Μάρα Δαρμουσλή σε ανάρτησή της.

«Χαμός» στο «Πρωινό» με Σκορδά και Παπούλια, με φόντο… τον Κιμούλη

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής της φαίης Σκορδά και του Γιώργου Λιάγκα προβλήθηκε ένα απόσπασμα από την πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή της Εβελίνας Παπούλια, όπου η γνωστή ηθοποιός τοποθετήθηκε πάνω στο ζήτημα.

«Κοίταξε εγώ ξέρω και τη Ζέτα Δούκα και τον Γιώργο Κιμούλη… Δεν έχω να πω κάτι. Ξέρεις αν πω κάτι για τον Γιώργο είναι σαν να αναιρώ αυτό που είπε η Ζέτα, αν πω κάτι για την Ζέτα θα αναιρέσω αυτό που έχει πει ο Γιώργος. Νομίζω ότι αυτά τα πράγματα είναι εντελώς δικά τους, δηλαδή κάτι πολύ προσωπικό. Εγώ δεν είχα ποτέ κανένα πρόβλημα με κανέναν από τους δύο, οπότε δεν έχω να πω ότι μου έχει συμβεί κάτι χοντρό…».

Επίσης ανέφερε η Εβελίνα Παπούλια τα εξής: «...στη ζωή μου και σε όλη μου την καριέρα δεν θεωρώ ότι μου έχει συμβεί κάτι που θα μπορούσα να αναφέρω. Τα θεωρώ κακές στιγμές… Είμαι από τους ανθρώπους που δεν αφήνω πολλά περιθώρια. Θα το πάω λίγο πιο πίσω γιατί εγώ έχω μεγαλώσει στρατιωτικά. Ήμουν χορεύτρια με μια πολύ σκληρή δασκάλα και ήμασταν όλο αυτό στο πλαίσιο της πειθαρχίας».

Η Φαίη Σκορδά «έκοψε» στον αέρα ενοχλημένη το απόσπασμα λέγοντας: «Το έκοψα γιατί δεν είναι της παρούσης αυτή τη στιγμή. Είναι μια θέση, τη σέβομαι. Πιστεύει ότι το να σε προσβάλλει, να σε ταπεινώσει κάποιος είναι μέσα στο πλαίσιο της διδασκαλίας, η Εβελίνα που αγαπώ και εκτιμώ πολύ. Έχει τη δική της ιδιοσυγκρασία, αλλά αυτή τη στιγμή, στη συγκεκριμένη μέρα δεν χωρούν τέτοιου είδους τοποθετήσεις».

Αμέσως μετά τις διαφημίσεις, η οικοδέσποινα του Πρωινού μίλησε τηλεφωνικά με την Εβελίνα Παπούλια η οποία ακουγόταν έξαλλη: «Φαίη μου σας εκτιμώ πολύ, αλλά με εξέθεσες έτσι όπως πέρασες τα λόγια μου στον αέρα και λυπάμαι πολύ γι’ αυτό. Εγώ το μόνο πράγμα που είπα ήταν ότι αγαπώ τη Ζέτα και είναι φίλοι μου και οι δύο. Ήταν πολύ άσχημο αυτό που είπες. Τι δεν είναι της παρούσης; Στο παρελθόν ακόμη και ο Κάρολος Κουν εξεφτέλιζε τους μαθητές του. Δεν είναι σωστό αυτό το πράγμα! Δεν είναι αποδεκτό πλέον. Στην εποχή μας δεν είναι. Γλυκιά μου ήταν κιτρινισμός αυτό. Δεν ακούσατε όλο το απόσπασμα.

Είπα ότι στο παρελθόν αυτό το πράγμα γινόταν. Το πώς μιλάει ο ένας στον άλλον είναι προσωπικό. Η βία είναι ένα άλλο κομμάτι. Δεν ξέρω τι έχει συμβεί. Δεν μίλησα για βία, μίλησα για ηθικό εκφοβισμό. Η βία είναι κατακριτέα από τη φύση της. Δεν αναφέρθηκα σε αυτό το κομμάτι. Δεν αναφέρθηκα στην Ζέτα και στον Γιώργο. Είναι άνθρωποι που αγαπώ και δεν παίρνω καμία θέση. Δεν θέλω να μιλήσω για το συμβάν, γιατί δεν ήμουν μπροστά» ανέφερε φανερά ενοχλημένη η Εβελίνα Παπούλια. 

Τεράστιο «κύμα» συμπαράστασης στις ηθοποιούς που τάσσονται κατά του Κιμούλη

Νίκος Ψαρράς - Δώρα Χρυσικού: Ο Νίκος Ψαρράς και η Δώρα Χρυσικού εξέδωσαν επίσημη ανακοίνωση μέσω του δικηγόρου τους, στην οποία επιβεβαιώνουν ουσιαστικά τα γεγονότα. «Ακούσαμε με προσοχή όσα κατέθεσε δημόσια η συνάδελφός μας Ζέτα Δούκα περιγράφοντας την οδυνηρή εμπειρία της και τα όσα υπέστη από συγκεκριμένο άνθρωπο του θεάτρου κατά τη διάρκεια της θεατρικής παράστασης Closer στην οποία συμμετείχαμε κι εμείς. Δυστυχώς, ήμασταν μπροστά σε πολλά περιστατικά τα οποία ανέφερε. Από το βάθος της καρδιάς μας εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση προς τη Ζέτα και τη συγχαίρουμε για το θάρρος της» είπαν οι ηθοποιοί για την καταγγελία της Ζέτας Δούκα κατά του Γιώργου Κιμούλη.

Μιμή Ντενίση: «Δεν μπορεί να φέρεσαι σε κανέναν ηθοποιό που είναι στη σκηνή και να επικαλείσαι "λόγους εκπαίδευσης". Το μόνο που πρέπει να κάνει ο Γιώργος είναι να ζητήσει συγγνώμη. Ο Γιώργος είναι ένας δύσκολος θιασάρχης. Εγώ προσωπικά έχω καλή σχέση με τον Γιώργο. Δεν έχουμε συνεργαστεί στο θέατρο. Δεν τον ξέρω πως λειτουργεί με τους συνεργάτες του.

Ο Γιώργος δεν είναι ο μόνος που έχει τη φήμη πως δε φέρεται καλά στους ηθοποιούς. Έχει τη φήμη ότι φέρεται άσχημα. Και άλλοι. Όχι μόνο ο Γιώργος. Εγώ ξέρω ποιοι είναι αυτοί. Στο θέατρο γνωριζόμαστε.»

Καίτη Γαρμπή:

Φαίη Κοκκινοπούλου:

Βάνα Μπάρμπα: «Έμεινα εμβρόντητη. Βέβαια, ένας καλός καλλιτέχνης δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και καλός άνθρωπος. Αλλά το ότι γίνονται αυτά στον χώρο τον δικό μας και για να υπάρχουν μία και δυο και τρεις φωνές σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά. Δεν ξέρω αν είναι σεξουαλική παρενόχληση ή ψυχική παρενόχληση, πάντως μία κακή συνεργασία που μπορεί να πληγώσει κάποιους ανθρώπους είναι κι αυτό βιασμός της ψυχής. Εγώ είμαι με τις φωνές των πολλών.

Μάλλον ο κύριος Κιμούλης πρέπει να έκανε κάποια πράγματα ίσως λίγο άγρια. Είναι κλειστός χαρακτήρας. Πάντα ήταν ένας μοναχικός, ένας κλειστός άνθρωπος κλειστός άνθρωπος. Ίσως να στενοχωρούσε πολλούς συναδέλφους. Εγώ δεν είχα ποτέ καμία σχέση, αλλά πάντα φημολογείτο για τον κύριο Κιμούλη ότι ήταν ένας άνθρωπος κλειστός. Και τα μεγάλα ταλέντα καμιά φορά είναι λίγο περίεργα σαν χαρακτήρες.

Εγώ τάσσομαι στο πλευρό των ανθρώπων που αυτή τη στιγμή είναι πολλοί. Αυτά τα παιδιά που μιλάνε είναι πολύ σοβαρά για να λένε τέτοια πράγματα.»

Ναταλία Τσαλίκη:

Νάντια Κοντογεώργη: «Επειδή είμαι συνάδελφος, προσωπικά δεν είχα εμπειρία συνεργασίας με τον Γιώργο Κιμούλη οπότε δεν μπορώ να τοποθετηθώ σε αυτό το κομμάτι. Μπορώ να πω για τη Ζέτα, ότι πραγματικά ξύπνησα με ένα αίσθημα ξαλαφρώματος διότι όλα αυτά που θεωρούσα ιδανικά σε έναν ουτοπικό κόσμο, ότι οι άνθρωποι μπορούμε να μιλάμε με ευγένεια για χάρη του καλλιτεχνικού αποτελέσματος – σε μια εργασία δεν πρέπει να πηγαίνουμε με το σώμα μας κλειδωμένο, φοβισμένοι και τρομαγμένοι για το τι μέλλει γενέσθαι- φαίνεται ότι μπορούν να γίνουν με έναν απλό τρόπο. Να μην φοβάσαι να αντιδράσεις σε αυτά που είναι εκτός του κόσμου που ονειρεύεσαι. Κι αυτό έκανε η Ζέτα. Αυτό πρέπει να κάνει ένας καλλιτέχνης και ένας άνθρωπος που υπερασπίζεται το φως και την αλήθεια στη ζωή του» είπε στην εκπομπή της στην ΕΡΤ.

Μαίρη Συνατσάκη:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια