Ημέρα Μνήμης Ολοκαυτώματος: Ένα σπάνιο έγχρωμο ιστορικό ντοκουμέντο από την απελευθέρωση του Νταχάου

Ελλάδα
Ημέρα Μνήμης Ολοκαυτώματος: Ένα σπάνιο έγχρωμο ιστορικό ντοκουμέντο από την απελευθέρωση του Νταχάου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

27 Ιανουαρίου Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος

Ένα σπάνιο έγχρωμο ντοκουμέντο από την απελευθέρωση του Νταχάου ήρθε στο φως .

Το Νταχάου ήταν το πρώτο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης που απελευθερώθηκε στη Γερμανία το 1945. Βρίσκεται περίπου 16 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Μονάχου και οι σύμμαχοι κάλεσαν τους Γερμανούς πολίτες να μπουν και να δουν τα εγκλήματα και τη φρίκη που προκάλεσαν οι Ναζί .

Το Ολοκαύτωμα ήταν η συστηματική εξόντωση περίπου έξι εκατομμυρίων Εβραίων από το ναζιστικό καθεστώς και τους συνεργάτες του.

Οι Ναζί, οι οποίοι πήραν την εξουσία στη Γερμανία τον Ιανουάριο του 1933, πίστευαν ότι οι Γερμανοί ήταν «φυλετικά ανώτερος λαός » και ότι οι Εβραίοι και άλλες ομάδες , ως «κατώτεροι» αποτελούσαν μια μόνιμη απειλή. Έτσι σχεδίασαν την συστηματική εξόντωση τους.

Κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, οι γερμανικές αρχές στράφηκαν εναντίον πολλών «φυλετικά/βιολογικά κατώτερων» πληθυσμιακών ομάδων: Όπως οι Ρομά (Τσιγγάνοι), τα άτομα με αναπηρίες , οι μαύροι , οι Σλάβοι (Πολωνοί, Ρώσοι και άλλοι). Άλλες ομάδες υπέστησαν διώξεις λόγω των πολιτικών φρονημάτων τους και των σεξουαλικών προτιμήσεών τους, όπως οι κομμουνιστές, οι σοσιαλιστές, οι μάρτυρες του Ιεχωβά και οι ομοφυλόφιλοι.

Το 1933, ο εβραϊκός πληθυσμός της Ευρώπης αριθμούσε πάνω από εννέα εκατομμύρια. Η πλειοψηφία των Ευρωπαίων Εβραίων ζούσε σε χώρες που θα βρίσκονταν κάτω από την κατοχή ή την επιρροή της Ναζιστικής Γερμανίας (του Τρίτου Ράιχ) κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Καθώς η ναζιστική τυραννία εξαπλωνόταν στην Ευρώπη, οι Γερμανοί και οι συνεργάτες τους καταδίωξαν και δολοφόνησαν εκατομμύρια ανθρώπων. Περίπου δύο με τρία εκατομμύρια Σοβιετικοί αιχμάλωτοι πολέμου δολοφονήθηκαν ή πέθαναν από πείνα και τα βασανιστήρια.

Οι Γερμανοί και οι συνεργάτες τους δημιούργησαν γκέτο και στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας και εξόντωσης κατά τη διάρκεια του πολέμου , εκεί εφάρμοσαν το σχέδιο τους για την «Τελική Λύση».

Μέχρι το 1945, οι Γερμανοί και οι συνεργάτες τους είχαν πλέον δολοφονήσει τα δύο τρίτα των Εβραίων της Ευρώπης.

Προσοχή: υπάρχουν εικόνες που ενδεχομένως φανούν πολύ δυσάρεστες σε ορισμένους θεατές

Το Ελληνικό Ολοκαύτωμα

Ο εκτοπισμός και η εξόντωση των Ελλήνων Εβραίων στα πλαίσια της "Τελικής Λύσης" ξεκίνησε τον Μάρτιο του 1943 και ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 1944. Συνολικά, 58.886 Εβραίοι της Ελλάδας, από έναν προπολεμικό πληθυσμό 71.611 ψυχών βρήκαν τον θάνατο στα γερμανικά στρατόπεδα εξόντωσης. Αυτός ο αριθμός αντιστοιχεί σε ποσοστό 90%, ένα από τα μεγαλύτερα στην κατεχόμενη Ευρώπη.

Η εξαφάνιση, σχεδόν, των Ελληνικών Εβραϊκών Κοινοτήτων, κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, πέρασε στα «ψιλά» της Ιστορίας που διδάσκεται στα ελληνικά σχολεία, ενώ για δεκαετίες σπάνια μνημονευόταν στο δημόσιο λόγο, αντίθετα με όσα συμβαίνουν σε άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Παρά το μέγεθος της καταστροφής, η Ελλάδα είναι μια από τις τελευταίες χώρες που κάποιος θα συνέδεε με τα γεγονότα του Ολοκαυτώματος .

Ως τη δεκαετία του '80, η ιστορία των Ελλήνων Εβραίων και η τραγική τους μοίρα παρέμενε αποκλεισμένη από το εθνικό αφήγημα.

Οι 56.000 Εβραίοι της Θεσσαλονίκης και οι υπόλοιπες κοινότητες, ανάμεσά τους οι Ρωμανιώτες των Ιωαννίνων, και οι κάτοικοι των απομονωμένων νησιωτικών κοινοτήτων (Ρόδος, Κως, Κέρκυρα, Κρήτη), συνελήφθησαν ομαδικά και εκτοπίστηκαν στο Άουσβιτς μεταξύ Μαρτίου και Αυγούστου 1944. Ένας μικρός αριθμός επέζησε κρυπτόμενος .

Για πάρα πολλά χρόνια κάναμε σαν να μην έζησαν Εβραίοι σ ΄αυτή τη χώρα.

Ξεχάσαμε τα μαρτύρια και τη θυσία τους.

Η Διεθνής Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος στις 27 Ιανουαρίου τιμά τη μνήμη των θυμάτων του ναζιστικού καθεστώτος που υπολογίζεται ότι οδήγησε στο θάνατο 6 εκατομμύρια Εβραίους, 1 εκατομμύριο Ρομά, 250.000 άτομα με ψυχικές και σωματικές ειδικές ανάγκες, καθώς και 9.000 ομοφυλόφιλους άνδρες.

Πηγή: https://encyclopedia.ushmm.org/

(Κεντρική Φωτογραφία Αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News