«Η Κρήτη αγάπησε τον Σήφη Βαλυράκη» - Τι λένε οι άνθρωποι που τον γνώριζαν

Ελλάδα
«Η Κρήτη αγάπησε τον Σήφη Βαλυράκη» - Τι λένε οι άνθρωποι που τον γνώριζαν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δύο στενοί φίλοι του αδικοχαμένου πολιτικού, ο Γιώργος Πρασιανάκης και ο Γιώργος Τζανακάκης, μιλούν στη “Ν.Κ.” για τον αγωνιστή, τον χαρισματικό υπουργό, μα πάνω απ’ όλα τον σπουδαίο άνθρωπο, που έφυγε τόσο άδικα

Υπερασπιστής δημοκρατικών αξιών, αγωνιστής, στενός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου και αθλητής είναι ιδιότητες που συγκεντρώνονται στο πρόσωπο του Σήφη Βαλυράκη, ο οποίος μας αποχαιρέτησε την Κυριακή. Φίλοι και συναγωνιστές του έχουν να πουν μόνο θετικά λόγια για την ηγετική φυσιογνωμία του Σήφη Βαλυράκη, ο οποίος έζησε σε μια πολιτική εποχή πολύ διαφορετική από τη δική μας.

Η “Νέα Κρήτη”, προσπαθώντας να αποδώσει φόρο τιμής και αναγνωρίζοντας το σπουδαίο έργο του Σήφη Βαλυράκη, επικοινώνησε με δύο πολύ καλούς του φίλους. Και οι δύο ανήκουν στον πολιτικό χώρο του ΠΑΣΟΚ. Και οι δύο ήταν πολύ καλοί φίλοι του Σήφη Βαλυράκη και ο συνδετικός κρίκος ήταν η αμοιβαία εκτίμηση. Και οι δύο σκιαγράφησαν την προσωπικότητα του Σήφη Βαλυράκη, τον οποίο θεωρούν πως ήταν ένα σπάνιο είδος πολιτικού άνδρα, αλλά και ένθερμου υποστηρικτή δημοκρατικών αξιών.

Αρχικά, η “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με τον τέως βουλευτή Γιώργο Πρασιανάκη, ο οποίος μίλησε ανοικτά για τον Σήφη Βαλυράκη λέγοντας: «Ο Σήφης Βαλυράκης ήταν ένας εξαίρετος άνθρωπος. Συμπορευτήκαμε στην πολιτική από το 1981 ουσιαστικά μέχρι το 2000 στον νομό Χανίων. Ο ίδιος ήταν γόνος πολιτικής οικογένειας. Ο πατέρας του ήταν βουλευτής της Ένωσης Κέντρου. Κατά τη διάρκεια της επταετίας της δικτατορίας, έδειξε απαράμιλλο θάρρος. Ήταν άνθρωπος της δράσης. Συνελήφθη στο κάτεργο της Κέρκυρας. Δραπέτευσε με τον Μπάμπη Γεωργακάκη. Ο Σήφης Βαλυράκης, κολυμπώντας, έφτασε στην Αλβανία. Το φαντάζεστε; Στην Αλβανία τον “φιλοξένησε” ο Χότζα στις φυλακές. Ο Σήφης Βαλυράκης γνώριζε τι σημαίνει να είσαι φυλακισμένος για τις ιδέες σου αλλά και για τις αξίες που υπηρετείς».

Ο κ. Πρασιανάκης, παρουσιάζοντας τον Σήφη Βαλυράκη, υποστήριξε πως είχε μια προσωπική σχέση με τον Ανδρέα Παπανδρέου.

«Ο ίδιος ανήκε στην πολιτική ομάδα του Ανδρέα Παπανδρέου. Η γνωριμία τους είχε ξεκινήσει από την Ιταλία. Ο Ανδρέας τού είχε ιδιαίτερη αδυναμία. Κατά τη διάρκεια της επταετίας, ο πατέρας του Σήφη πέθανε. Ο Σήφης είχε τις γνώσεις. Ο ίδιος προσέφερε την επιστημονική του δραστηριότητα (ήταν ηλεκτρονικός μηχανικός) στην υπηρεσία του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου. Έγινε υπουργός τρεις φορές και πράγματι ήταν χαρισματικός και αποτελεσματικός στο έργο του», είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για τον χαρακτήρα του, ανέφερε: «Ήταν άνθρωπος της δράσης. Ο χαρακτήρας του είχε θετικό πρόσημο. Ο Σήφης Βαλυράκης ήταν από τους λίγους που πραγματικά πάλεψαν τη δικτατορία. Η γνήσια εθνική αντίσταση αποτελούταν από ανθρώπους όπως τον Σήφη Βαλυράκη, που έβαλαν πάνω απ’ όλα δημοκρατικές αξίες και αρχές. Μεταξύ των αντιστασιακών ήταν και πολλοί Κρητικοί. Ο Σήφης Βαλυράκης ήταν έντιμος. Παντρεύτηκε τη Μήνα Παπαθεοδώρου. Υπεύθυνος, έντιμος, και ο θάνατός του αφήνει ένα αρκετά μεγάλο κενό στην Ελλάδα και στην Κρήτη».

Ο κ. Πρασιανάκης είπε, μεταξύ άλλων, πως ήταν πολύ τιμητική η πρόταση που του έκανε ο Σήφης Βαλυράκης να γίνει πρόεδρος του ΟΤΕ, ενώ υποστήριξε πως η μνήμη του θα μείνει ανεξίτηλη στη συλλογική μνήμη.

«Εμείς πολιτευτήκαμε μαζί. Είχαμε μια στενή προσωπική σχέση. Με τίμησε με τη φιλία και την εκτίμησή του. Μου είχε προτείνει τη θέση του προέδρου του ΟΤΕ. Εγώ βρέθηκα την αντίστοιχη περίοδο στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, όπου επί 11,5 χρόνια ήμουν εκεί. Και εξελέγη και βουλευτής Χανίων. Η απουσία του θα δημιουργήσει κενό στην πολιτική ζωή της χώρας. Έφυγε άδοξα. Ήταν δυνατός άνθρωπος, σωματικά και ψυχικά. Είχε ψυχικό σθένος και σίγουρα η γενιά μου θα τον θυμάται. Η μνήμη του θα μείνει ανεξίτηλη στις συνειδήσεις μας. Άφησε θετικό αποτύπωμα στην Ελλάδα και στην Κρήτη», τόνισε.

Για την προσωπικότητα του Σήφη Βαλυράκη μίλησε και ο πρώην δήμαρχος Χανίων, Γιώργος Τζανακάκης. Με αφοπλιστική ειλικρίνεια, αποτυπώνει τον Σήφη Βαλυράκης ως έναν πολιτικό που η φλυαρία δεν τον χαρακτήριζε. Απεναντίας, ήταν ουσιαστικός και δυναμικός πολιτικός.

«Εγώ έζησα τον Σήφη Βαλυράκη από το 1971. Είναι αρκετά λίγο να πούμε πως ο Σήφης Βαλυράκης ήταν ένας απλός αγωνιστής. Εάν πούμε πως ήταν απλά ένας ακέραιος χαρακτήρας, θα είναι λίγο. Εάν πούμε πως 30 χρόνια ήταν βουλευτής και έδωσε τα πάντα για τους Έλληνες και την Ελλάδα μέσα από το ΠΑΣΟΚ τόσο σε δύσκολους όσο και σε εύκολους καιρούς, τότε είναι λίγο. Ο Σήφης Βαλυράκης πέθανε σχεδόν φτωχός, καθώς δεν έκανε πλούτη και δεν προσπόρισε οφέλη για προσωπική ικανοποίηση ή ίδιον όφελος. Ό,τι έκανε το έκανε γιατί έπρεπε να το κάνει. Οι ιδέες του ήταν τέτοιες, οι οποίες πραγματικά τον κινητοποιούσαν να δράσει και να πράξει υπέρ της Ελλάδας. Ήταν ο άνθρωπος που είχε μάθει από τον πατέρα και τη ζωή του να αγωνίζεται. Αυτός ήταν ο Σήφης Βαλυράκης. Ήταν ένας αγωνιστής που δεν έπαψε να βάζει το συλλογικό συμφέρον πάνω από το ατομικό», είπε ο κ. Τζανακάκης.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε και την αγάπη που είχε ο λαός της Κρήτης στο πρόσωπό του. Αυτό οφειλόταν κυρίως στα συγκροτησιακά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του.

«Ο Σήφης Βαλυράκης ήταν φιλικός και του άρεσε να δουλεύει γύρω από την προσπάθεια που έκανε και σαν βουλευτής και σαν ιδιώτης. Ήταν μόνιμα κολυμβητής. Ο ίδιος κολυμπώντας έφτασε στην Αλβανία από τη φυλακή της Κέρκυρας. Ο λαός της Κρήτης τον αγάπησε. Ήταν αυθεντικός και αληθινός χαρακτήρας. Δεν ήταν ο πολιτικός που έλεγε πομφόλυγες. Αλλά ήταν ένας πολιτικός ουσιαστικός. Η αποφασιστικότητα και το θάρρος τον διέκριναν. Ο ίδιος αισθανόταν δυνατός πάντα. Πολλές φορές, όμως, η αίσθηση της δύναμης μπορεί να σε προδώσει», είπε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να αναφερθεί, μεταξύ άλλων, πως πολλά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για τη στενή φιλική σχέση που είχαν Ανδρέας Παπανδρέου και Σήφης Βαλυράκης. Ο κ. Τζανακάκης απαντάει, σημειώνοντας: «Είναι μεγάλη αλήθεια πως ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε αδυναμία στον Σήφη Βαλυράκη. Εγώ με τον Σήφη ήμασταν στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ πολλά χρόνια μαζί. Σε πολλές επιτυχίες του ΠΑΣΟΚ ήμασταν μαζί. Ήταν ένας άνθρωπος που ο αρχηγός μας, ο Ανδρέας, δεν έκρυβε απολύτως τίποτε από τον Σήφη. Δεν μπορούσε να κρύψει. Δεν είχε τίποτε να φοβηθεί από τον Σήφη. Ήταν μαζί του από τις πρώτες στιγμές της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ. Ακόμη και στον καιρό της Αποστασίας, ο Γιάννης Βαλυράκης, πατέρας του Σήφη, ήταν δίπλα στον Γιώργο Παπανδρέου. Γι’ αυτόν τον λόγο, ο Ανδρέας Παπανδρέου τού είχε τεράστια οικογενειακή εμπιστοσύνη και φιλία».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News